İçeriğe atla

Mahinur Özdemir Göktaş

Mahinur Özdemir Göktaş
Mahinur Özdemir Göktaş
Türkiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı
Görevde
Makama geliş
4 Haziran 2023
CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan
Yerine geldiğiDerya Yanık
Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi
Görev süresi
1 Ocak 2020 - 4 Haziran 2023
CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan
Yerine geldiğiMehmet Poroy
Yerine gelenM. Mücahit Küçükyılmaz
Kişisel bilgiler
Doğum 7 Kasım 1982 (41 yaşında)
Schaerbeek, Brüksel Bölgesi, Belçika
Partisi Hümanist Demokratik Merkez (2009-2015)
Evlilik(ler) Rahmi Göktaş
Çocuk(lar) 2
Bitirdiği okul Université libre de Bruxelles
Mesleği Siyasetçi, diplomat

Mahinur Özdemir Göktaş (d. 7 Kasım 1982, Schaerbeek), Türk-Belçikalı siyasetçidir. Brüksel Meclisi'nde 2 dönem milletvekilliği ve Türkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği görevlerinde bulunmuştur. Mevcut Türkiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'dır.

İlk yılları ve eğitimi

Mahinur Özdemir, 7 Kasım 1982'de Brüksel'e bağlı Schaerbeek'te doğdu. Emirdağ asıllı göçmen bir Türk ailesinin Belçika'daki üçüncü nesil fertlerindendir.[1][2] Université libre de Bruxelles insan kaynakları mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Kamu yönetimi alanında yüksek lisans yaptı.

Siyasi kariyeri

2006 yılında Brüksel Schaerbeek Belediyesi Meclis Üyeliği'ne seçildi ve 2 dönem boyunca Belediye Meclis Üyeliği yaptı. 24 Haziran 2009 tarihinde Frankofon kesimden, Hristiyan demokrat çizgideki CDH'den Brüksel Meclisine seçildi. Böylece Avrupa'da ve Belçika'da vekil seçilen ilk başörtülü oldu.[3] Seçilmesinin ardından, başörtüsü yüzünden eleştiriler aldı ve çalışmasının zor olacağı iddia edildi.[4] 29 Mayıs 2015 tarihinde Ermeni Kırımı'nı soykırım olarak tanımlamayı reddetmesi nedeniyle partisinden ihraç edildi ve siyasete Mayıs 2019 tarihine değin bağımsız milletvekili olarak devam etti.[5]

12 Eylül 2019 tarihinde Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi olarak atandı. Böylelikle Türkiye'nin Kuzey Afrika'ya atadığı ilk kadın büyükelçi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Haziran 2023 tarihinde açıkladığı kabine listesinde yer alarak T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı oldu.[6]

Özel yaşamı

Bir dönem Brüksel Yunus Emre Enstitüsü Müdürlüğü yapan Rahmi Göktaş ile evli olup, iki çocuk annesidir. Ana dilleri Türkçe ve Fransızcanın yanı sıra ileri düzeyde Felemenkçe, İngilizce konuşmaktadır ve Latince bilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2023. 
  3. ^ "Al Arabiya web sitesi". 6 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2009. 
  4. ^ Sosyalist Parti milletvekili Sofia Bouarfa, Özdemir için "tüm Belçika toplumunu temsil etmesi gerekir, oysa herkesin başörtüsünün kişisel bir özgürlük olmadığını düşünmesi normaldir" dedi. Asharq al Awsat web sitesi 28 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2015. 
  6. ^ "Yeni Kabine listesi açıklandı, bakanlar belli oldu! İşte yeni Bakanlar Kurulu isim listesi". Habertürk. 4 Haziran 2023. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen:
Derya Yanık
Türkiye aile ve sosyal hizmetler bakanı
4 Haziran 2023 -
Sonra gelen:
Görevde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mesut Yılmaz</span> 21. Türkiye başbakanı

Ahmet Mesut Yılmaz, Türk siyasetçi, 21. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve eski ANAP Genel Başkanı. 1991-1999 yılları arasında toplam 2 yıl 3 ay boyunca 3 kez başbakanlık ve çeşitli bakanlıklar yapmıştır. 1991-2002 yılları arasında ise ANAP genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdüllatif Şener</span> Türk siyasetçi

Abdüllatif Şener, Türk siyasetçi, ekonomist, maliyeci, akademisyen, TBMM milletvekili, eski başbakan yardımcısı, eski maliye bakanı ve Türkiye Partisinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Çiçek</span> 25. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cemil Çiçek ; Türk avukat, siyasetçi ve eski TBMM başkanı. 2011-2015 yılları arasında TBMM Başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2007-2011 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmetinde başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Bu görevinden önce 2002-2007 yılları arasında Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmetinde ve Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmetinde Adalet Bakanı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Egemen Bağış</span> Türk siyasetçi

Egemen Bağış, Türk siyasetçi. Türkiye'nin ilk Avrupa Birliği bakanı ve AB başmüzakerecisidir. Babası Abdullah Bağış 1974-1979 yılları arasında Adalet Partisinden Siirt belediye başkanlığı yapmıştır. Günümüzde Türkiye Prag büyükelçiliği görevindedir. The Baruch College of The City University of New York İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları bölümünde lisans eğitimi görüp, kamu yönetimi üzerine de yüksek lisans yaptı. Evli ve iki çocuk babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kenan Tanrıkulu</span>

Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Kesici</span> Türk siyasetçi

İlhan Kesici, Türk bürokrat, mühendis ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Veysel Eroğlu</span> Türk politikacı

Veysel Eroğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Şimşek</span> Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı

Mehmet Şimşek, Kürt asıllı Türk ekonomist ve siyasetçi. Mevcut Türkiye hazine ve maliye bakanıdır. 2009-2015 yılları arasındaki görevinin ardından 2023 yılında bu göreve tekrar atandı.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Çelik</span> Türk siyasetçi

Ömer Çelik, Türk siyasetçi, gazeteci ve eski Türkiye Avrupa Birliği Bakanıdır. 2013 ve 2015 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini üstlenen Çelik, ilk defa 2002 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi Adana milletvekili olarak meclise girmiştir. Binali Yıldırım tarafından 24 Mayıs 2016 tarihinde kurulan 65. Türkiye Hükûmeti'nde Avrupa Birliği Bakanı olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Özhaseki</span> Türk siyasetçi

Mehmet Özhaseki, Türk siyasetçi. 1994 ve 1998 yılları arasında Melikgazi Belediye Başkanlığı, 1998 ve 2015 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdürmüştür. Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Kayseri milletvekili olarak meclise girmiştir. 2016-2018 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev almış, 2023 yılında tekrar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vahit Kirişci</span> AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili

Vahit Kirişci, Türk siyasetçidir. 4 Mart 2022'den 4 Haziran 2023 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığı görevinde bulunmuştur. 2023 Türkiye genel seçimlerinde Kahramanmaraş'tan milletvekili seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Yılmaz</span> Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Cevdet Yılmaz, Zaza asıllı Türk bürokrat ve siyasetçi.

Mustafa Demir, 22., 23. ve 24. dönemde Samsun Milletvekili seçilen ve 60. Hükûmet'inde Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak görev yapmış olan Türk mimar ve siyasetçi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi ve 11 Nisan 2019'da da mazbatasını alıp göreve başladı.

Naci Ağbal, Türk bürokrat, siyasetçi, Hazine ve Maliye Bakanlığı eski müşaviri. Maliye bakanı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe başkanı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı olarak görev yapmıştır. Maliye bakanlığı görevini 2015-2018 yılları arasında sürdüren Ağbal, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Bayburt milletvekili olarak meclise girdi. Bu görevinden önce 2009-2015 yılları arasında maliye bakanlığı müsteşarlığı görevini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Betül Sayan Kaya</span> Türk siyasetçi

Fatma Betül Sayan Kaya, Türk mühendis, doktor ve siyasetçi. 2016-2018 yılları arasında 65. Türkiye Hükûmeti'nde Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yapmış ve 2015 - 2023 Yılları Arasında Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul II. Bölge milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapmıştır Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından mesleği doktor değil, mühendis olarak belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jülide Sarıeroğlu</span> Türk politikacı

Jülide Sarıeroğlu, Türk çalışma ekonomisti, sendikacı, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Aşkın Bak</span> Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı

Osman Aşkın Bak, Türk makine mühendisi ve siyasetçi. Mevcut Gençlik ve Spor Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Adil Karaismailoğlu</span> Türk siyasetçi

Adil Karaismailoğlu, Türk mühendis, siyasetçi, bürokrat ve eski ulaştırma ve altyapı bakanı. TBMM 28. dönem Trabzon Milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti'nin kadın bakanları listesi</span> Türkiye Cumhuriyetinde bakanlık yapmış kadınların listesi

26 Mart 1971'de kurulan 33. Türkiye Hükûmeti'ne, Nihat Erim'in Türkan Akyol'u Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak atamasıyla birlikte ilk defa bir kadın, bakan olarak hükûmette yer aldı. Akyol'un bakan olduğu günden bugüne kadar 28 farklı kadın, 43 kez Türkiye hükûmetinin kabinesinde bakan olarak yer aldı. Kadınların en çok atandığı bakanlık 15 atamayla Devlet Bakanlığı olurken 2011 yılında Devlet Bakanlığı'nın kaldırılmasıyla Selma Aliye Kavaf, son kadın devlet bakanı oldu. Devlet Bakanlığı'nı 10 atamayla, farklı isimlerle faaliyet gösteren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı takip etti.