İçeriğe atla

Mahinda Rajapaksa

Mahinda Rajapaksa (2014)

Don Percy Mahendra Rajapaksa ya da Mahinda Rajapaksa (Seylanca: පර්සි මහේන්ද්‍ර රාජපක්ෂ; Tamilce: மஹிந்த ராஜபக்) (d. 18 Kasım 1945), Sri Lankalı avukat ve siyasetçi. Rajapaksa, Asya kıtasına dahil edilen ada ülkesi Sri Lanka'da 26 Ekim 2018-15 Aralık 2018 tarihleri arası başbakanlık makamında bulunmuştur. Rajapaksa bu görevinden önce 2004-2005 yıllar arasında başbakan, 2005 ile 2015 yılları arasında da Sri Lanka devlet başkanlığı görevini yürütmüştür. Rajapaksa, kardeşi Gotabaya Rajapaksa'nın devlet başkanlığı görevine gelmesinin ardından 21 Kasım 2019 tarihi itibarıyla toplamda üçüncü kez olmak üzere yeniden başbakanlık makamına gelmiştir.

Mesleği avukatlık olan Rajapaksa, 6 Nisan 2004 tarihinde başbakan seçilmiş ve bu görevi 19 Kasım 2005 tarihine kadar sürdürmüştür. Söz konusu tarihte 2005 yılı devlet başkanlığı seçimlerini kazanması nedeniyle görevinden ayrılarak devlet başkanlığı görevini yürütmeye başlamıştır. 2010 yılında gerçekleştirilen seçimlerden de başarılı bir şekilde ayrılan Rajapaksa, görevde beş yıl daha kalmayı garantilemiştir.

2015 yılında gerçekleştirilen seçimlerde rakibi Maithripala Sirisena'ya karşı üstünlük kuramayan Rajapaksa, görevinden ayrılmak durumunda kalmıştır.

Dönemin başbakanı Ranil Wickremesinghe'nin yeni devlet başkanı Sirisena tarafından görevinden alınması ile birlikte 26 Ekim 2018 tarihinde yeniden başbakan olarak atanmıştır. Görevinden alınan Wickremesinghe bu adımları yasadışı olarak tanımlamış ve hukukî adımlar atacağını ifade etmiştir.[1] Bu gelişmelerin ardından iki başbakanlı bir süreç yaşanmış, Sri Lanka anayasa mahkemesi başbakanlık görevlerini askıya almıştır.[2] Yaşanan bu gelişmelerin ardından mecliste de güven sağlayamayan Rajapaksa, ülkede daha fazla sorun çıkmaması adına görevinden ayrılmıştır.[3]

Kardeşi Gotabaya Rajapaksa'nın 18 Kasım 2019 tarihinde devlet başkanlığı makamına gelmesinin ardından mevcut başbakan Wickremesinghe'nin görevinden istifa etmesi ile üçüncü kez başbakanlık görevine getirilmiştir.

Rajapaksa'nın siyasi kariyeri boyunca, Sri Lanka iç savaşının son yıllarında savaş suçları da dahil olmak üzere birçok suçla ve başkanlığı sırasında insan hakları ihlalleri de dahil olmak üzere 9 Mayıs 2022'de yolsuzluk ve hükûmet karşıtı protestoculara şiddet uygulamak diğer cezai suçlamalarla suçlandı. Mahinda Rajapaksa aynı gün istifa mektubunu sundu.

Rajapaksa, Shiranthi Rajapaksa ile evli olup, üç erkek çocuk babasıdır.

Siyasi görevi
Önce gelen
Ranil Wickremesinghe
Sri Lanka Başbakanı
2004–2005
Sonra gelen
Ratnasiri Wickremanayake
Önce gelen
Chandrika Kumaratunga
Sri Lanka Cumhurbaşkanı
2005–2015 [4]
Sonra gelen
Maithripala Sirisena
Önce gelen
Ranil Wickremesinghe
Sri Lanka Başbakanı
2018
Sonra gelen
Ranil Wickremesinghe
Önce gelen
Ranil Wickremesinghe
Sri Lanka Başbakanı
2019-2022
Sonra gelen
Ranil Wickremesinghe

Kaynakça

  1. ^ "Rajakapsa başbakan olarak atandı". 15 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2018. 
  2. ^ "Sri Lanka'da başbakanlık krizi". 9 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2019. 
  3. ^ "Sri Lanka'da meclis Rajapaksa'ya güven duymuyor". 29 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2015. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye başbakanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yapmış kişileri içeren liste.

<span class="mw-page-title-main">Sirimavo Bandaranaike</span>

Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike, Dünyanın ilk kadın başbakanı olan Sri Lankalı politikacıdır. 1960-65, 1970-77 ve 1994-2000 yılları arasında 3 kez başbakanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ratnasiri Wickremanayake</span>

Ratnasiri Wickremanayake, Sri Lanka'nın eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Tamil İlam Kurtuluş Kaplanları</span>

Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları veya Tamil Kaplanları Sri Lanka'da Tamil etnik grubunun yaşadığı bölgenin bağımsızlığı için mücadele eden ayrılıkçı örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Chandrika Kumaratunga</span> 5. Sri Lanka cumhurbaşkanı

Chandrika Bandaranaike Kumaratunga, Sri Lanka'nın 5. cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Disanayaka Mudiyanselage Jayaratne</span>

Disanayaka Mudiyanselage Jayaratne, Sri Lanka'nın 20. Başbakanı ve kıdemli bir Sri Lankalı politikacı. Sri Lanka Özgürlük Partisi kurucu üyesi olarak Jayaratne ilk kez 1970 yılında parlamentoya seçildi. 21 Nisan 2010 tarihinde Başbakan olarak yemin etti.

<span class="mw-page-title-main">Maithripala Sirisena</span>

Pallewatte Gamaralalage Maithripala Yapa Sirisena, Sri Lankalı siyasetçi. Sirisena, Asya ada ülkesi Sri Lanka'nın 7. devlet başkanı olarak 2015 ile 2019 yılları arasında makamda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ranil Wickremesinghe</span> Sri Lankalı siyasetçi

Ranil Wickremesinghe, Sri Lankalı siyasetçi. Wickremesinghe, Asya ada ülkesi Sri Lanka'da 1993-1994, 2001- 2004, 2015-2018, 2018-2019 yılları arası ile 2022'de olmak üzere beş dönem başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Devlet İstihbarat Servisi (Sri Lanka)</span>

Devlet İstihbarat Servisi (SIS) Sri Lanka hükûmetinin bir istihbarat kuruluşudur. Hem iç ve hem de dış istihbarat ile görevlendirilmiştir. Savunma Bakanlığı bünyesinde doğrudan oluşan kurum eskiden Ulusal İstihbarat Bürosu olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Isidore Mvouba</span>

Isidore Mvouba (1954), Kongolu siyasetçi. Mvouba, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 2005 ile 2009 yılları arasında başbakan olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sapar İsakov</span> Kırgız politikacı

Sapar Isakov,, Kırgız siyasetçi. 26 Ağustos 2017 - 20 Nisan 2018 tarihleri arasında Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Viorica Dăncilă</span>

Vasilica Viorica Dăncilă, Rumen siyasetçi. Dăncilă, ülkesi Romanya'da 29 Ocak 2018 tarihinden 4 Kasım 2019'a kadar başbakanlık makamında bulunmuştur. 2019 yılında Sosyal Demokrat Parti'nin (PSD) genel başkanı da olmuştur. Bu süreçte Romanya tarihinin ilk kadın başbakanı ve partinin de ilk kadın başkanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Abiy Ahmed Ali</span>

Abiy Ahmed Ali, Etiyopyalı siyasetçi. Abiy, Afrika ülkesi Etiyopya'da 2 Nisan 2018 tarihinden bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı</span> Türkiyede bir resmî makam

Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanından sonra devlet protokolünde 2. sırada yer alan makamdır. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyesidir. Makam, 16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumu ile oluşturuldu ve 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni cumhurbaşkanının 9 Temmuz 2018'de göreve başlamasıyla yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Ibrahima Kassory Fofana</span>

İbrahima Kassory Fofana, Gineli siyasetçi. Fofana, Afrika ülkesi Gine'de 24 Mayıs 2018-5 Eylül 2021 tarihleri arası başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gotabaya Rajapaksa</span>

Nandasena Gotabaya Rajapaksa, Sri Lankalı siyasetçi. Rajapaksa, Asya ada ülkesi Sri Lanka'da 18 Kasım 2019 tarihinden 14 Temmuz 2022 tarihine kadar Devlet Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Sri Lanka ilişkileri</span>

Estonya-Sri Lanka ilişkileri, Estonya ile Sri Lanka arasındaki dış ilişkilerdir. Estonya'nın Kolombo'daki mevcut büyükelçisi Riho Kruuv iken, Sri Lanka'nın Estonya ile diplomatik ilişkileri Stockholm'deki büyükelçiliğinden yürütülüyor - şu anki Sri Lanka'nın Estonya büyükelçisi Damayanthie Rajapakse'dir. AB, Sri Lanka'nın en büyük bağışçılarından ve ticaret ortaklarından biri olduğu için Estonya'nın Avrupa Birliği'ne 2004 yılında katılımı, Sri Lanka ile ikili ilişkiler üzerinde olumlu bir etki yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Dinesh Gunawardena</span>

Dinesh Chandra Rupasinghe Gunawardena, ; 22 Temmuz 2022 - 24 Eylül 2024 tarihleri arasında Sri Lanka'nın başbakanı olan Sri Lankalı bir politikacı. Sri Lanka Parlamentosunda parlamento üyesi, kabine bakanı ve Meclis lideri olarak görev yaptı. 1983'ten beri sol görüşlü Mahajana Eksath Peramuna (MEP) partisinin şu anki lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka cumhurbaşkanı</span> Sri Lankanın devlet başkanı

Sri Lanka cumhurbaşkanı Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve hükümet başkanıdır. Cumhurbaşkanı, birlik hükümetinin baş yürütücüsü ve Sri Lanka Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Önceki cumhurbaşkanlığı makamlarının yetkileri, işlevleri ve görevlerinin yanı sıra başbakan ve Sri Lanka hükûmeti ile olan ilişkileri, makamın oluşturulmasından bu yana çeşitli anayasal belgelerle zaman içinde farklılık göstermiştir. Cumhurbaşkanı, Sri Lanka Parlamentosunun güven oyuna sahip olan Sri Lanka başbakanını atar.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka başbakanı</span> Sri Lankanın hükûmet başkanı

Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı, bakanlar kurulundaki en kıdemli parlamento üyesidir. Sri Lanka'nın yürütme organında anayasal yürütmenin başı olan cumhurbaşkanından sonra en güçlü ikinci pozisyondur. Kabine, politikaları ve eylemleri için parlamentoya karşı kolektif olarak sorumludur. Başbakanın yetkileri ve işlevleri, makamın 1947'de oluşturulmasından bu yana birkaç kez değişmiştir.