İçeriğe atla

Mahalle bekçisi

Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü rütbeleri
RütbeMeslek Dereceleri
Emniyet Genel Müdürü Dereceüstü
1. Sınıf Emniyet Müdürü1
1. Sınıf Emniyet Müdürü2
2. Sınıf Emniyet Müdürü3
3. Sınıf Emniyet Müdürü4
4. Sınıf Emniyet Müdürü5
Emniyet Amiri6
Başkomiser7
Komiser8
Komiser yardımcısı9
Kıdemli Başpolis Memuru10
Başpolis Memuru11
Polis Memuru12
Çarşı ve Mahalle Bekçisi
Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kullandığı arma

Çarşı ve Mahalle Bekçisi veya Mıntıka Bekçisi, Türkiye'de Güvenlik Güçlerine yardımcı olmakla görevli silahlı kolluk görevlisidir.[1] Emniyet Teşkilatında görev yapar. 24 Nisan 1914 tarihli Çarşı ve Mahallât Bekçileri Hakkındaki Kanun ile oluşturuldu ve 14 Temmuz 1966 tarihli 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu ile yeniden düzenlendi.[2][3] 1995 yılında Bekçi alımları durdu ve 2008 yılında yardımcı hizmetler sınıfında bulunan Çarşı ve Mahalle Bekçileri, Emniyet Hizmetleri sınıfına alınarak göreve devam ettiler.[4] Nisan 2017'de çıkarılan 690 sayılı kanun hükmünde kararname ile yeniden personel alımı gerçekleştirildi.[5] 18 Haziran 2020 tarihli 7245 sayılı kanun ile birlikte Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kanunu olarak düzenlenip günümüz koşullarına uyarlandı.

İlk olarak 20 ilde 69'u kadın 9 bin 433 Bekçi alımı yapıldı. Hâlen 69'u kadın olmak üzere 28 bin 773 Mıntıka Bekçisi ülke genelinde görev yapmaktadır.[6] Mıntıka Bekçilerinin yeniden göreve başlamasıyla ülkedeki mal varlığına karşı işlenen suçlarda belirgin şekilde düşüş yaşanmıştır.[7]

Eğitimleri

Temel hukuk, demokrasi ve insan hakları, devletin idari yapısı, sosyal psikoloji ve toplumsal olaylar, kitle yönetimi, halkla ilişkiler ve iletişim, trafik güvenliği ve ilk yardım bilgisi, mesleki yazışma, mevzuat, silah ve atış bilgisi, müdahale yöntem ve teknikleri, uygulamalı bekçilik ve yanaşık düzen konularında 90 gün eğitim veriliyor.[6]

Kaynakça

  1. ^ "2020 Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu". 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu" (PDF). 19 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Ağustos 2018. 
  3. ^ "Geçmişten Günümüze Kent Güvenliğinde Mahalle Ölçekli Güvenlik Uygulamaları: Çarşı Mahalle Bekçiliği". 31 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2020. 
  5. ^ "Olağanüstü Hâl Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname". 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2018. 
  6. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Fatih Üniversitesi, Büyükçekmece, İstanbul'da yerleşik vakıf üniversitesiydi. Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından 18 Ocak 1996'da kuruldu. Açılışını dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gerçekleştirdi. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. Dokuz üyesi bulunan Mütevelli Heyeti ile yönetilmekteydi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine; Büyükçekmece 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Fatih Üniversitesi'nin kurucusu Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı'na kayyum atandı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatıldı. Öğrencileri çeşitli üniversitelere yerleştirildi.

Kanun hükmünde kararname (KHK), yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruya anayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükûmetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü kazanacak olan kararnamelerdir. Türkiye'de 1982 Anayasası'nın 87'nci maddesi ile "bakanlar kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek" TBMM'nin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, ulaştırma ve altyapı işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Özelleştirme İdaresi Başkanlığı</span>

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı kamu tüzel kişiliğine sahip, özel bütçeli bir kurumdur. 27 Kasım 1994 tarih, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'la kurulmuştur. İdarede 1 başkan, 3 başkan yardımcısı, toplam 19 daire başkanı ve proje grup başkanı ile birlikte yaklaşık 330 personel görev yapmaktadır.

Gediz Üniversitesi, İzmir ilinin Menemen ilçesi Seyrek beldesinde yerleşik bir vakıf üniversitesiydi. İzmir'in yedinci üniversitesiydi. 30 Temmuz 2008 tarihinde TBMM'de Sipahi Eğitim, Sağlık ve Spor Vakfı tarafından kurulması 5799 ve 5796 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanunla gerçekleşti. Üniversite 2009-2010 eğitim-öğretim yılında açılmıştı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversitenin kapatılmasına karar verildi. Bu gelişmenin öğrenciler üzerinde yarattığı mağduriyet sebebiyle TBMM tarafından alınan kararla üniversitenin bulunduğu yerde faaliyet gösterecek olan Bakırçay Üniversitesi adında bir devlet üniversitesi kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Sahil Güvenlik Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî deniz kolluk gücü

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türkiye'nin bütün sahillerinde, iç suları Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında, liman ve körfezlerinde, karasularında, münhasır ekonomik bölgesi ile ulusal ve uluslararası hukuk kuralları uyarınca egemenlik ve denetimi altında bulunan deniz alanlarında hizmet veren silahlı bir genel kolluk kuvveti.

<span class="mw-page-title-main">Melikşah Üniversitesi</span> Kayserinin Talas ilçesinde faaliyet göstermiş bir vakıf üniversitesi

Melikşah Üniversitesi, Kayseri ilinin Talas ilçesinde faaliyet göstermiş bir vakıf üniversitesiydi Kayseri'de kurulan ilk vakıf üniversitesi olan Melikşah Üniversitesi, Kayseri'de kurulmuş ikinci üniversiteydi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kolluk kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin asayişten sorumlu birimlerinin genel ismi

Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mevlana Üniversitesi</span>

Mevlana Üniversitesi Gevher Sultan Eğitim Araştırma, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından kuruluş işlemleri yürütülmüş ve 07.07.2009 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 5913 nolu kanunun ek 114. Maddesi ile Konya ilinde kurulan vakıf üniversitesiydi. Üniversite adını Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'den almaktadır. 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde eğitim öğretime başlamıştı. Temmuz 2016'da 196 öğretim üyesi görev yapmakta ve 3.784 lisans, 349 yüksek lisans ve 36 doktora öğrencisi üniversitede aktif olarak eğitimlerine devam ediyordu. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Canik Başarı Üniversitesi</span> Türkiye özel üniversite

Canik Başarı Üniversitesi, Canik'te faaliyet göstermiş vakıf üniversitesi. Başarı Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı ile Tanrıverdi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı güç birliği yaparak 10 Haziran 2009 tarihinde Canik Başarı Üniversitesi'nin kuruluş çalışmalarına başlamışlardır. Üniversite 2012 - 2013 akademik eğitim-öğretime başladı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

Ahmet Cengiz,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Selami Altınok</span> Türk politikacı

Selami Altınok, Türk bürokrat ve siyasetçi. Sırasıyla çeşitli Türkiye ilçelerinde kaymakam, Aksaray valisi, İstanbul emniyet müdürü, 63. Türkiye Hükûmetinde içişleri bakanı, içişleri bakanlığı müsteşarı ve emniyet genel müdürü olarak görev yapmıştır. TBMM 27 ve 28. dönem AK Parti Erzurum milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanuni Üniversitesi</span>

Kanuni Üniversitesi, Çukurova Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2013 yılında Adana'da kurulmuş ve 2016 yılında kapatılmış bir vakıf üniversitesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi</span> Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılayan askeri yükseköğretim kurumu

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA), Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak, ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın yapmak üzere, bünyesinde fakülte, enstitü, astsubay meslek yüksekokulları, eğitim ve araştırma merkezleri ile kurslar bulunan İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir askeri yükseköğretim kurumudur. Akademi, 31 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 25 Temmuz 2016 tarih ve 669 sayılı KHK ile 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na eklenen 13/A maddesine göre kurulmuştur. Jandarma Eğitim Komutanlığı ve Jandarma Okullar Komutanlığı'nın lağvedilmesiyle, söz konusu teşkillerin konuşlu bulunduğu Ankara Beytepe Yerleşkesi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nin kullanımına tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müşterek Harp Enstitüsü</span> Doktora seviyesinde askerî okul

Müşterek Harp Enstitüsü, merkezi Levent'te bulunan Millî Savunma Üniversitesine bağlı olarak müşterek karargâh seviyesinde plânlama, yönlendirme ve kontrol teknikleri ile bu birliklerin faaliyetlerini yönetecek tarzda öğrenim vermek, milli güvenlik konularında bilgi ve yetenek kazandırmak ve bünyesinde açılan kursları yönetmek amacıyla faaliyet gösteren askeri eğitim kurumu.

Süleyman Şah Üniversitesi, 2010-2016 yıllarında İstanbul'da etkinlik göstermiş vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer Düzenleme Kurumu</span>

Nükleer Düzenleme Kurumu, Türkiye'de nükleer enerji sektöründeki faaliyetler ile radyasyonla ilgili tesis ve faaliyetleri düzenlemek ve denetlemekle görevli kurum. 9 Temmuz 2018 tarihinde 702 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yukarıada, Bergama</span>

Yukarıada, İzmir ilinin Bergama ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeköy, Milas</span>

Bahçeköy, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Altınlı, Siverek</span>

Altınlı, Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesine bağlı bir mahalledir.