İçeriğe atla

Mahabharata (anlam ayrımı)

İlgili Araştırma Makaleleri

Epik şiir; kahramanlık, yurt sevgisi gibi liriklik bildiren şiirdir. Epik şiirler oluşum tarihlerine göre "doğal epik" ve "yapay epik" olarak ikiye ayrılır. Aynı anlamda hamasi şiir, kahramanlık şiiri, destansı şiir adında da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Brahma</span> Hindu dininde yaratılışın tanrısı

Brahma, Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder. Brahma Purana'ya göre Manu'nun babasıdır. Manu, kendisinden bütün insanların türediği kişidir. Ramayana'da ve Mahabharata'da Brahma bütün insanların ilk ceddi olarak geçer. Brahma, Hindu Vedanta felsefesinde bütün varlıkları kapsayıcı üstün ruh olarak kabul edilen ve cinsiyetten münezzeh Brahman ile karıştırılmamalıdır. Brahma'nın eşi Saraswati'dir, ayrıca Sávitri veya Gáyatri adıyla da anılır. Saraswati, Vedaların Annesi anlamında Vedamáta denilen vedik tanrıçadır. Brahma ise vedik tanrı Pracápati ile özdeşleştirilir. Vák Devi olarak bilinen Saraswati'nin eşi olmakla Brahma, Vágiş olarak da anılır.

Vişnu, Vaişnavizm'de Mutlak Varlık, Nihai Benlik; Yüce Tanrı. Vişnu veya Yüce Tanrı'nın en yüce varoluşsal konumu Hindu kutsal metinlerinden Yajurveda, Rigveda ve Bhagavad Gita'da bildirilir.

Kutsal metin, herhangi bir din veya mezhepte kutsal kabul edilen ve genellikle merkezî bir önemi haiz olan yazı.

<span class="mw-page-title-main">Zar</span>

Zar; çoğunlukla küp şeklinde, her bir yüzünde 1-6 arası rakamlardan birini temsil eden sayıda nokta bulunan, rastgele sayı üretmeye yarayan araç. Kemik, fildişi, plastik vb. maddelerden üretilir. Genellikle şans oyunlarında veya kura çekmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Bişma</span>

Bişma, mitolojik Hint kahramanı, Mahabharata Destanı'ndaki bir karakter olup, Krişna'dan sonra en çok saygı duyulan kahramandır.

<span class="mw-page-title-main">Mahabharata</span>

Mahabharata veya Mahābhārata eski Hindistan'da Sanskritçe yazılmış en önemli iki destandan biridir. Diğeri, Ramayana'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kaliya</span>

Kaliya Hint mitolojisinde Vrindavan'da Yamuna nehrinde yaşayan zehirli bir Nāga dır. Yamuna'da etrafındaki su dört fersah boyunca zehirle kaynar. Yanına hiçbir hayvan yanaşamaz ve nehir kenarında yalnızca bir tek Kadamba ağacı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Draupadi</span>

Draupadi, Hint mitolojisi'nin temel kitaplarından Mahabharata'da bahsi geçen bir prenses. Pançala kralı Drupa'nın kızıdır.

<i>Mahabharata</i> (film) Film

Mahabharata, bir Hint destanı olan Mahabharata'nın ünlü İngiliz yönetmen Peter Brook tarafından yapılan sinema uyarlamasıdır. 1985 yılında yine Peter Brook'un yönetmenliğinde tiyatroda sahnelendi ve dört yıl boyunca dünyayı dolaştı. 1989'da ise altı saatlik bir mini televizyon dizisi haline getirildiç ve üç saatlik bir DVD olarak piyasaya sürüldü.

Bhagavad Gita, kısaca Gita, kutsal bir Hindu metni, ve edebiyat tarihindeki ve felsefedeki en önemli metinlerden biri kabul edilir. Kabaca Bhagavat Gita'da 700 vecize vardır ve Mahabharata destanının bir parçasıdır. Bhagavat Gita'daki öğretmen, Hindularca Tanrı'nın tezahürü olarak görülen ve Bhagavan, ilahi olan, olarak hitap edilen Krişnadır.

<span class="mw-page-title-main">Erika Alexander</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Erika Alexander Amerikalı oyuncudur. Daha çok, NBC dizilerinden The Cosby Show'daki "Pam Tucker" ve FOX dizilerinden Living Single'daki "Maxine Shaw" karakterleriyle tanınır. NAACP Image Ödülleri'nde Televizyon Komedilerinde En İyi Kadın Oyuncu dalında iki ödülü vardı.

<span class="mw-page-title-main">Jaimini</span> Hint bilge

Jaimini, Hint felsefe okulu Mimansa'nın büyük filozoflarından Hint bilge. Rishi Parashara'nın oğlu büyük bilge Veda Vyasa'nın müridi idi.

<span class="mw-page-title-main">Magadha Krallığı</span> Antik Hindistandaki krallık

Magadha Krallığı, MÖ 500 ve MÖ 321 yılları arasında antik Hindistan'da hüküm süren ve on altı Mahajanapada'dan biri olan krallıktır. Merkezi Ganj Nehri'nin güneyinde Bihar bölgesinde olan Magadha Krallığı'nın başkenti önce Rajagriha ve daha sonra Pataliputra oldu. Magadha, sırasıyla Licchavi ve Anga'yı fethederek Bihar ve Bengal'e kadar yayıldı. Daha sonra doğu Uttar Pradeş ve Orissa'yı da kapsadı. Jainist ve Budist metinlerinde antik Magadha Krallığı hakkında sıkça söz edilmektedir. Ayrıca Ramayana, Mahabharata, Puranalar'da da bahsedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pandava</span>

Hindu destanı Mahabharata'da, Pandava Pandu'nun iki karısı Kunti ve Madri'den olan oğullarıdır. Adları Yudhisthira, Bhima, Arjuna, Nakula ve Sahadeva'dır. Beş kardeşin hepsi birlikte aynı kadınla, Draupadi ile evlenmiştir. Her kardeşin ayrıca başka karıları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kaurava</span>

Kaurava (Sanskritçe:कौरव) Sanskritçe, Mahabharata destanında yer alan karakterlerin birçoğunun atası olan efsanevi kral Kuru'nun soyundan gelenler anlamına gelen bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Bhimbetka kaya barınakları</span>

Bhimbetka kaya barınakları, Hint Yarımadası'nda insan yaşamının en eski izlerini sergileyen Paleolitik Çağ'a ait bir Arkeolojik sit alanıdır ve Hint Taş Devri'nin başlangıcına tarihlenmektedir. Hindistan'ın Madhya Pradesh Eyaletinin Raisen Bölgesi'nde, Abdullaganj kasabası yakınlarında ve Ratapani Vahşi Yaşam Barınağı içinde yer almaktadır. Barınaklardan en azından bazıları, 100.000 yıl önce Homo erectus tarafından yerleşim gördü. Bhimbetka kaya barınakları arasında bulunan Taş Devri kaya resimlerinin bazıları 30.000 yaşındadır. Mağaralar aynı zamanda erken dans kanıtları da sunmaktadır. 2003 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Hindu metinleri, Hinduizm içindeki çeşitli edebiyat geleneklerinden herhangi biriyle ilgili olan el yazmaları ve hacimli tarihseldir. Bu metinlerden birkaçı bu gelenekler arasında paylaşılır ve bunlar genel olarak Hindu kutsal metinleri olarak kabul edilir.

Krishna Dvaipayana, daha çok Vyasa olarak bilinir veya Vedavyasa, Hindu geleneğinde tasvir edilen merkezi ve saygı duyulan bir bilgedir. Geleneksel olarak Hindu destanı Mahabharata'nın yazarı olarak kabul edilir. Ayrıca Hindu geleneği tarafından bir dizi eserin derleyicisi olarak kabul edilir. Vishnu'nun bir Shaktyavesha Avatarı (śaktyāveśa-avatāra) olarak Vedaların mantralarının derleyicisi ve on sekiz Purana ile Brahma Sutrasının yazarı olarak kabul edilir. Yedi Chiranjeevis'ten biridir.

Kurukşetra Savaşı veya Mahabharata Savaşı, Mahabharata'da anlatılan bir savaştır. Çatışma, Hastinapura tahtı için iki kuzen grubu, Kaurava ve Pandava arasındaki hanedanlık veraset mücadelesinden kaynaklandı. Savaş, Bhagavad Gita'nın temelini attı.