
Peyami Safa, Türk yazar ve gazeteci. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu ve Yalnızız gibi psikolojik türdeki eserleriyle Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında ön plana çıktı. Yaşamı ve fikrî hayatındaki değişimlerini eserlerine de yansıttı. Server Bedi takma adıyla birçok roman kaleme aldı. Cingöz Recai tiplemesini Fransız yazar Maurice Leblanc'ın Arsen Lüpen karakterinden esinlenerek yarattı. Aynı zamanda çeşitli kurumlarda gazetecilik mesleğini sürdürdü ve ağabeyi İlhami Safa ile birlikte Kültür Haftası gibi çeşitli dergiler çıkardı.

Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın savaş sırasında yaşanan bir aşk öyküsünü konu edinen ve 1922 yılında Kurtuluş Savaşı devam ederken tefrika edilmiş olan romanı.
Türk Düşüncesi, Aralık 1953'ten Nisan 1960'a kadar 63 sayı olarak çıkan Türkçe fikir ve sanat dergisidir. Yönetmen ve başyazarı Peyami Safa idi. “Aylık fikir ve sanat dergisi” mottosu altında çıkan dergi, Türk milliyetçisi-muhafazakar çizgide yayın hayatına devam etti. İstanbul'da yayın faaliyetlerini yürüten dergi, aylık olarak yayımlanmıştı. Yayın düzenlemelerinden kaynaklı istikrarlı bir yayın serüveni olmamış ve bazen yayına aralar verilmişti. 33. sayısından sonra Ağustos ayında yayına ara verilmiş ve tekrar Aralık ayında yayına devam etmişti. Nisan-Mayıs 1958 sayısından sonra ise Ocak 1960 yılına kadar yine ara vermişti. Komünizm, İrtica, İnkılab, Masonluk ve Kıbrıs özel sayıları da çıkardı. İç sayfalarda makaleler, şiirler, hikâyeler ve romanlar yer almış ve son sayfalarında ise "Nekroloji" başlığı altında o ay ölen kayda değer kişiler hakkında bilgilere verilmişti.

Cingöz Recai, 1969 yapımı Türk filmi. Server Bedi'nin yarattığı roman kahramanının ikinci beyaz perde uyarlamasıdır. Senaryosunu Peyami Safa'nın romanından Safa Önal yazmış ve yönetmiş, başrolünde Ayhan Işık oynamıştır.
Leitmotiv, edebiyata müzik alanından geçen bir kavram. Esası, bir müzik parçasının tekrarlanan nakaratıdır. Edebiyatta, özellikle roman sanatında rağbet gören teknik bir unsurdur. Romanın değişik bölümlerinde, çeşitli nedenlerle tekrarlanan ifade kalıbıdır. Peyami Safa'nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nda Nüzhet'in kahkaları, Yalnızız romanında "çay iç" cümlesi, Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar romanında Olric'in "efendim" ifadesi, Turgut'un "bat dünya bat" sözü birer leitmotiv örnekleridir.

Çanakkale Mahşeri, Mehmet Niyazi Özdemir tarafından 1998 yılında yazılan ve Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü alan kitap Çanakkale Savaşı'nı anlatmaktadır.
Ergun Göze, Türk gazeteci ve yazar.

Sabahsız Geceler, Peyami Safa'nın aynı adlı romanından uyarlanan Ertem Göreç'in yönettiği, Safa Önal'ın senaryosunu yazdığı 1968, Türkiye yapımı film. Başrollerde Kartal Tibet ve Sema Özcan oynamıştır.
İlhami Safa, Türk gazeteci, yazar ve öğretmen.
Gençliğimiz, Peyami Safa tarafından kaleme alınan ve 1922 yılında basılan öyküsü.

Bir Akşamdı, Peyami Safa tarafından kaleme alınan, 1924 yılında basılan roman. Yazar romanında evinden kaçan Meliha'nın hayatını anlatmaktadır.

Bir Tereddüdün Romanı, Peyami Safa tarafından kaleme alınan, 1933 yılında basılan roman. Yazar romanında aşk hayatında tereddütler yaşayan bir yazarın hikâyesini anlatmaktadır. Romanın ilk kısmı kitap alıntıları şeklindedir. Bu alıntılar genellikle Mualla'nın okuduğu yazara ait olan kitaptandır. Romanın diğer dikkat çeken yönlerinden biri ise Pirandello'ya ait "Çıplakları Giydirmek" adlı piyestir. Peyami Safa bu romanında septisizm gibi bazı felsefi konulara da değinmiştir.

Cânân, Peyami Safa tarafından kaleme alınan, 1925 yılında basılan roman. Yazar romanında Lâmis ile eşi Canan'ın hikâyesini anlatmaktadır. Roman 2011 yılında Canan adıyla televizyon dizisi olarak uyarlanmıştır.
Yalnızız, Peyami Safa'nın Doğu-Batı sentezini konu aldığı romanı.

Biz İnsanlar, Peyami Safa'nın 1959 tarihili romanı. İlk olarak 1937 yılında Cumhuriyet'de tefrika edilmeye başlanmışsa da kitap olarak basımı ancak 1959 yılında gerçekleşmiştir. Kitap olarak basımı geç bir tarihte olduğu için yazarın son romanı olarak kabul edilmektedir.

Gölge, 2008 yapımı Türk filmi. Mehmet Güreli'nin ilk uzun metrajlı filmi olan Gölge, Peyami Safa'nın Selma ve Gölgesi romanından beyazperdeye uyarlanmıştır. Oyuncu kadrosunda Memet Ali Alabora, Görkem Yeltan ve Alper Kul gibi oyuncular yer aldığı filmin müzikler de Mehmet Güreli'ye aittir. İlk kez 15 Nisan 2008 tarihinde 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde izleyici ile buluşan film, 20 Mart 2009'da vizyona girmiştir.
Peyami Safa bibliyografyası Türk yazar ve gazeteci Peyami Safa'ya ait olan eserler ve gazete yazıları ile kendisi hakkında yazılmış kitap ve akademik çalışmaları içerir. Peyami Safa'nın toplamda 500'e yakın yazısı bulunmaktadır. Fakat günümüz itibarıyla kendisinin eksiksiz bir bibliyografyası hazırlanmamıştır.
Peyami Safa kronolojisi, Türk yazar ve gazeteci Peyami Safa'nın yıllara göre verilmiş yaşamını içerir. Kronoloji Beşir Ayvazoğlu'nun Peyami Safa hakkındaki eserinin kaynak alınmasıyla oluşturulmuştur. Tarih ve olaylar için ayrıntılı kaynaklar Peyami Safa maddesinde verilmiştir.
Mahşer şu anlamlara gelebilir:
- Mahşer: Zerdüştlük, Hristiyanlık ve İslam gibi dinlerde kıyamette ölülerin dirilerek toplanacağı yer

Sözde Kızlar, Muhsin Ertuğrul'un senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı 1924 tarihli Türk filmidir.