İçeriğe atla

Magoksa

Koordinatlar: 36°33′32.1″K 127°00′44.8″D / 36.558917°K 127.012444°D / 36.558917; 127.012444
Sansa, Kore'deki Budist Dağ Manastırları
UNESCO Dünya Mirası
Konum Güney Kore
KriterKültürel: iii
Referans1562-5
Tescil2018 (42. oturum)
BölgeAsya
Koordinatlar36°33′32.1″K 127°00′44.8″D / 36.558917°K 127.012444°D / 36.558917; 127.012444

Magoksa, Güney Kore'nin Gongju şehrinde yer alır ve Kore Budizmi'nin Jogye Tarikatı'nın ana tapınağıdır. Taegeukcheon Deresi üzerinde, Taehwasan'ın doğu yamacında yer alır.[1]

2018 yılında UNESCO tarafından bölgedeki diğer altı tapınak ile birlikte Sansa, Kore'deki Budist Dağ Manastırları adı altında bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Official Site of Korea Tourism Org.: Magoksa Temple". Korea Tourism Organization. 26 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seul</span> Güney Korenin başkenti

Seul veya resmî adıyla Özel Seul Şehri, Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehri Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi, İncheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

<span class="mw-page-title-main">2018 Kış Olimpiyatları</span>

2018 Kış Olimpiyatları veya resmî adıyla XXIII Kış Olimpiyat Oyunları, 9 ila 25 Şubat 2018 tarihleri arasında Güney Kore'nin Pyeongchang kentinde yapılan çok sporlu etkinliktir. Etkinliği düzenleme hakkını kazanan şehir 6 Temmuz 2011'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Durban'daki oturumun ardından açıklanmıştır. Diğer iki aday Fransa'nın Annecy ve Almanya'nın Münih şehirleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-un</span> Kuzey Korenin üçüncü ve mevcut diktatörü

Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır.

K-pop, Güney Kore kökenli bir pop müzik türüdür. K-pop, geleneksel Kore müziğinin yanı sıra pop, deneysel, rock, caz, gospel, hip hop, R&B, reggae, elektronik dans, folk, country ve klasik müzik gibi müzik türlerinden ilham alır. K-pop müziğinin modern biçimi, en eski K-pop gruplarından biri olan erkek grubu Seo Taiji and Boys'un 1992'de kurulmasıyla ortaya çıktı. Grubun farklı müzik tarzları ve türleri ile yaptıkları deneysel çalışmalar ve yabancı müzik unsurlarını Kore Pop'una entegre edebilmeleri, Güney Kore'nin çağdaş müzik sahnesini yeniden şekillendirmesine ve modernize etmesine yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kore Yarımadası</span> Asya kıtasından Pasifik Okyanusu içine doğru yaklaşık 1.100 km güneye uzanan Doğu Asyada bulunan bir yarımada

Kore Yarımadası, Doğu Asya'da bulunan bir yarımadadır. Asya kıtasından Pasifik Okyanusu içine doğru yaklaşık 684 mil (1.100 km) güneye uzanır. Doğuda Japon Denizi ve batıda Sarı Deniz ile çevrilidir. Kore Boğazı bu iki denizi birbirine bağlamaktadır. Bölgede Kuzey Kore ve Güney Kore olmak üzere iki ülke bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore mutfağı</span>

Kore mutfağı, Kore Yarımadası ve Güney Mançurya'daki eski tarım ve göçebe geleneklerinin doğal çevre ve farklı kültürel eğilimlerin karmaşık bir etkileşim yoluyla gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jongmyo</span>

Jongmyo, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Joseon Hanedanı zamanında ölen kral ve kraliçelerin anmılmasına adanmış bir Konfüçyüs tapınağıdır. Tapınak 1995 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiş olup UNESCO'ya göre, tapınak korunan en eski kraliyet konfüçyüs tapınağıdır ve ayin törenleri 14. yüzyılda kurulan bir geleneğe göre devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Baekje Tarihî Alanları</span>

Baekje Tarihî Bölgeleri, Güney Kore'nin Gongju kenti ile Kuzey Jeolla ilinde bulunan Baekje döneminden kalma sekiz arkeolojik alandır. Gongju'da Gongsanseong Kalesi ve Songsan-ri kraliyet mezarlıkları, Buyeo'da Busosanseong Kalesi ve Gwanbuk-ri idari binaları, Jeongnimsa Tapınağı, Neungsan-ri kraliyet mezarları ve Sabi'deki Naseong surları ile Iksan'da Wanggung-ri Sarayı ve Mireuksa Tapınağı'nı kapsamaktadır. Baekje Tarihi Alanları, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Haeinsa</span>

Haeinsa, Güney Kore'nin Kore Budizmi'nin Jogye tarikatının baş tapınağıdır. Tapınak, Güney Gyeongsang ilinde Gaya Dağları'nda yer almakta olup Kore'nin Üç Mücevher Tapınağı'ndan biridir ve Dharma'yı veya Buda'nın öğretilerini temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Daeheungsa</span> Tapınak

Daeunungsa, bazen Daedunsa olarak da adlandırılır, Kore Budizmi'nin Jogye Tarikatı'nın ana tapınağıdır. Daeheungsa, Güney Kore'nin güney sınırı yakınındaki Güney Jeolla ilinde, Haenam Bölgesi'ndeki, Samsan İlçesi'nde, Duryunsan eteklerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tongdosa</span> Güney Koredeki bir tapınak

Tongdosa, Güney Kore'de, Güney Gyeongsang ilinin Yangsan şehrindeki Chiseoan Dağı yamaçlarında yer alır ve Kore Budizmi'nin Jogye Tarikatı'nın ana tapınağıdır.

Budist tapınakları Kore peyzajının önemli bir parçasıdır. Bu makalede Kore Budizmine kısa bir bakış sunulmakta, daha sonra Kore'deki önemli tapınaklardan bazılarına değinilmektedir. Kore tapınakların çoğunun, Sino-Korece'de "tapınak" anlamına gelen -sa ile biten isimleri dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de turizm</span>

Kuzey Kore’de turizm, Kuzey Kore hükûmeti tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Her yıl yalnızca 4.000 ila 6.000 Batılı turist Kuzey Kore'yi ziyaret etmektedir. Tüm turizm, Kore Uluslararası Seyahat Şirketi (KITC), Kore Uluslararası Spor Seyahat Şirketi (KISTC), Kore Uluslararası Tekvando Turizm Şirketi (KITTC) ve Kore Uluslararası Gençlik Seyahat Şirketi (KIYTC) dahil olmak üzere devlete ait birkaç turizm bürolarından biri tarafından organize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Magok-i-Attari Camii</span>

Magok-i-Attari Camii, Buhara, Özbekistan'da bulunan tarihi bir camidir. Lyab-i Hauz'un tarihi dini kompleksinin bir parçasını oluşturur. Cami, Buhara'nın tarihi merkezinde, Po-i Kalan'ın yaklaşık 300 metre güneybatısında, Toqi Telpak Furushon ticaret kubbesinin 100 metre güneybatısında ve Lyab-i Hauz'un 100 metre doğusunda yer almaktadır. UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı Buhara Tarihi Merkezi'nin bir parçasıdır. Günümüzde cami, halı müzesi olarak kullanılmaktadır.

K-pop Hot 100, Güney Kore'de bir müzik single listesidir. 25 Ağustos 2011'de Billboard ve Billboard Korea ile birlikte piyasaya sürüldü ve sektör standardında bir formül ile Güney Kore'deki en güvenilir müzik veri kaynakları kullanılarak önde gelen web siteleri aracılığıyla dijital satışların yanı sıra mobil hizmet sitelerinden indirmelere dayanıyor. Japan Hot 100'den sonra ikinci Asya Billboard listesidir.

Billboard K-Town, Billboard tarafından Billboard.com sitesinde haftalık olarak çeşitli günlerde sunulan bir çevrimiçi dergi köşe yazısıdır. 29 Ocak 2013'te yayınlanan sütun, K-pop müziği hakkında bilgi veriyor; sanatçılar, konserler, liste bilgileri ve haber etkinlikleri hakkında yazılar yayınlanıyor. Billboard ve web sitesi, K-pop'un evrimini takiben, 2009'daki ani artışla makale sayısını artırarak birkaç yıl boyunca K-pop hakkında haber yapmıştı ve sonunda Psy'nin Temmuz ayından sonraki başarısı için özel bir köşeyle sonuçlandı 2012 "Gangnam Style" hiti, K-pop tarihine imza attı ve çevrimiçi izlemeyi ikiye katladı. K-Town, popüler müzik yayınının web sitesinin yeniden başlatılmasının bir parçası olarak, hayranlar için yeni özellikler ve festivaller, ödül şovları ve diğer önemli müzik etkinlikleri hakkında daha fazla yerinde rapor sunma hedefi olarak oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.