İçeriğe atla

Magisk (yazılım)

Magisk, John Wu tarafından geliştirilen, Android cihazların rootlanması için geliştirilmiş özgür ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Magisk, Android 6.0+ çalıştıran cihazları destekler.[1]

Magisk
Ekran görüntüsü
Screenshot of the home page
Orijinal yazar(lar)John Wu (topjohnwu)
Güncel sürüm26.3 / 4 2023 (13 ay önce) (2023-September-04)
Programlama diliC++[2]
İşletim sistemiAndroid
PlatformAndroid
LisansGPL-3.0
Resmî sitesigithub.com/topjohnwu/Magisk Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposugithub.com/topjohnwu/Magisk

Genel Bakış

Magisk, kullanıcıların Android cihazlarına root erişimi kazanmasını sağlayan özgür ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Magisk ile kullanıcılar çeşitli modifikasyonlar ve özelleştirmeler yükleyebilir, bu da Magisk'i Android tutkunları için popüler bir seçim haline getirmektedir. Ek olarak Magisk, kullanıcıların root izinlerini yönetmesine ve çeşitli modüller yüklemesine olanak tanıyan Magisk adlı yerleşik bir uygulamayla birlikte gelir.[3]

Magisk sistemsiz bir yaklaşım ve modüler tasarımdır; bir cihazı rootlamanın ve yeni özellikler ve işlevler eklemenin güvenli ve kolay bir yolunu sunar.[4]

Geçmiş

Magisk, John Wu tarafından oluşturulan küçük bir proje olarak başladı ve şu anda 252'den fazla katılımcıya ulaştı. Sürüm 21'de Android 11 desteği eklendi.[5] Versiyon 22'de Samsung Galaxy S21 desteği eklendi.[6] Sürüm 26'da Android 5 ve önceki sürümlere yönelik destek kaldırıldı.[7]

Orijinal geliştirici John Wu, 2021'de Android güvenlik ekibi için çalışmaya başladı[8] 2021 yılında Magisk'in MagiskHide özelliği, orijinal geliştirici John Wu tarafından durduruldu. Tweakers'tan Arnoud Wokke, bu özelliğin Magisk modülü olarak üçüncü taraf bir geliştirici tarafından geliştirilme ihtimalinin yüksek olduğunu savundu.[9]

Ayrıca bakınız

  • Önyükleyici kilidini açma
  • SuperSU

Kaynakça

  1. ^ Wu, John (12 Aralık 2022), topjohnwu/Magisk, 28 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Aralık 2022 
  2. ^ "Topjohnwu/Magisk". GitHub. 3 Mayıs 2022. 28 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2023. 
  3. ^ "Magisk Zip" (İngilizce). 2 Ocak 2022. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  4. ^ "Magisk APK" (İngilizce). 2 Ocak 2022. 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 
  5. ^ "Root-methode Magisk krijgt ondersteuning voor Android 11". Tweakers (Felemenkçe). 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021. 
  6. ^ Wilde, Damien (24 Şubat 2021). "Magisk v22.0 adds support for Galaxy S21 series, app hiding improvements, plus more". 9to5Google (İngilizce). 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021. 
  7. ^ Wilde, Damien (13 Mayıs 2021). "Magisk v23 drop pre-Android 5 device support". 9to5Google (İngilizce). 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021. 
  8. ^ "Magisk-ontwikkelaar gaat bij Google aan de beveiliging van Android werken". Tweakers (Felemenkçe). 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021. 
  9. ^ "Ontwikkelaar Magisk stopt met MagiskHide en eigen repo voor modules". Tweakers (Felemenkçe). 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Root (Android)</span> İşletim sistemindeki kısıtlamaların bazılarını kaldırmaya yarayan yazılımsal işlem

Rootlama, Android cihaz kullanıcılarının genellikle akıllı telefonlar ve tabletler olmak üzere cihazın çeşitli alt sistemleri üzerinde ayrıcalıklı yetki elde edebilmeleri işlemidir. Android, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş bir sürümünü temel aldığından, bir Android cihazının "rootlanması", Linux'ta, FreeBSD'de veya macOS gibi bir Unix benzeri işletim sisteminde olduğu gibi yönetim (root) izinlerine benzer erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Android Nougat</span> Android işletim sisteminin yedinci ana sürümü

Android 7.0 - 7.1.2 "Nougat" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 14. versiyonudur. Yeni sürümün daha önceki kod adı Android N oldu. 9 Mart 2016 tarihinde önce mevcut Nexus cihazları için fabrika görüntüleri ile bir geliştirici önizlemesi olarak yeni "Android Beta Programı" ile piyasaya sürüldü. Versiyon API level 24'te oluşturulmuştur. Resmen ilk olarak Google Nexus cihazları için güncelleme almakla, 22 Ağustos 2016 tarihinde serbest bırakıldı. LG V20, Nuga ile piyasaya çıkan ilk akıllı telefon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Google Fuchsia</span>

Fuchsia, şu anda Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Proje, Ağustos 2016'da resmi bir duyuru yapılmaksızın kendi kendine barındırılan bir git şeklinde göründüğünde halk tarafından tanındı. Kaynak belgelerinde adın arkasındaki neden "Pembe + Mor == Fuşya " olarak tanımlanmaktadır. Linux çekirdeğini temel alan, daha önce Google tarafından geliştirilen Chrome OS ve Android gibi işletim sistemlerinin aksine, Fuchsia, mineral adını taşıyan Zircon adlı yeni bir mikro çekirdeğe dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">One UI</span> Samsung tarafından tasarlanan ve Samsungun önceki arayüzlerine kıyasla daha kolay bir kullanım sağlayan arayüz.

One UI, Samsung Electronics tarafından Android cihazları için geliştirilen bir yazılım yerleşimidir. Samsung Experience ve TouchWiz'in ardından, geniş ekranlı akıllı telefonların tek elle kullanılmasını kolaylaştırmak için özel optimizasyonlarla daha da kolaylaştırılacak şekilde tasarlanmıştır. Samsung'un 2018'deki geliştirici konferansında tanıtıldı ve ilk olarak Samsung firmware güncellemelerinin bir parçası olarak Android P ile tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Android 11</span> Android işletim sisteminin 11. ana sürümü

Android 11, Android mobil işletim sisteminin 11. büyük sürümüdür. Sürüm 8 Eylül 2020 tarihinde yayımlandı. Eskiden tatlılara dayanan alfabetik sürüm adları Android 10'dan itibaren bırakılmıştı; bu nedenle işletim sistemi yalnızca "Android 11" (R) olarak adlandırıldı. Sürümün logosunda 11'e döndürülmüş bir dial bulundurmaktadır. Bu This is Spinal Tap adlı müziksel sahte-belgesel filmine yapılan bir göndermedir.

<span class="mw-page-title-main">Google Podcasts</span>

Google Podcasts, Google tarafından geliştirilen ve ilk olarak Android cihazlar için 18 Haziran 2018'de yayınlanan bir podcast uygulamasıydı.

VMOS, konuk işletim sistemi olarak başka bir Android işletim sistemini çalıştırabilen, Android üzerinde bir sanal makine uygulamasıdır. Kullanıcılar isteğe bağlı olarak konuk Android sanal makinesini köklü bir Android işletim sistemi olarak çalıştırabilir. VMOS konuk Android işletim sisteminin Google Play Store ve diğer Google uygulamalarına erişimi vardır. VMOS, Android için Google Play hizmetlerini ve diğer Google uygulamalarını destekleyen ilk sanal makineydi.

<span class="mw-page-title-main">Android 12</span> Googleın yeni nesil 12. işletim sistemi

Android 12, Google liderliğindeki Open Handset Alliance tarafından geliştirilen mobil işletim sistemi olan Android'in on ikinci büyük sürümü ve 19. sürümüdür. İlk geliştirici ön izlemesi 18 Şubat 2021'de yayımlandı. Android 12'nin ilk Betası 20 Mayıs 2021 tarihinde Google I/O 2021 ile yayınlandı. Android 12'nin 2. Betası 10 Haziran 2021 tarihinde yayınlandı. Android 12'nin 5. Betası 8 Eylül 2021 tarihinde, Android 12'nin Kararlı Sürümü ise 4 Ekim 2021 tarihinde yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows 11</span> 2021de yayımlanan Windows sürümü

Windows 11, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT tabanlı Microsoft Windows ailesinin çıkan son sürümüdür. 5 Ekim 2021 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılayan Windows 10 cihazları için ücretsiz bir yükseltme olarak sunulmuştur.

Nokia 6.2; HMD Global tarafından tasarlanmış, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, 6 Eylül 2019'da IFA 2019'da tanıtılmıştır; cihaz 199 euroluk ve 249 euroluk iki modelle satışa çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy S20 FE</span>

Samsung Galaxy S20 Fan Edition, Samsung Electronics tarafından tasarlanan, geliştirilen, pazarlanan ve üretilen Samsung Galaxy S serisi'ne ait Android tabanlı bir phablet'tir. Cihaz, 23 Eylül 2020'de Samsung'un Galaxy Unpacked Etkinliğinde temel Samsung Galaxy S20'nin daha ucuz bir modeli olarak duyuruldu. Cihaz, Samsung Galaxy S10 Lite'in halefi ve Samsung Galaxy S21 FE'nin selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Redmi 1S</span>

Xiaomi Redmi 1S, armani HM 1S kod adlı, Çinli şirket Xiaomi Inc. tarafından geliştirilmiş ve Mayıs 2014'te satışa çıkarılmış bir akıllı telefondur. Cihaz, Redmi akıllı telefon serisinin bir parçasıdır ve Redmi 1'in halefidir. Görsel olarak selefine benzeyen cihazda 4.7 inç ekran, 1.6 Ghz hızında 4 çekirdekli Cortex-A7 işlemcisi bulunan yongada sistem ve Xiaomi'nin kendi kullanıcı arayüzü MIUI v5 bulunan ve MIUI v9 bulunan Android KitKat'a güncellenebilen Android Jelly Bean işletim sistemi bulunur. Daha sonra yerine Redmi 2 geldi.

Nokia 1.3; Android Go işletim sistemini kullanan, HMD Global'in Nokia markalı akıllı telefonudur. Cihaz, 19 Mart 2020'de Nokia 8.3 5G, Nokia 5.3 ve Nokia 5310 (2020) ile beraber duyurulmuştur.

Samsung Galaxy A72; Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy A serisinin bir parçası olarak geliştirilen ve üretilen, Android işletim sistemini kullanılan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, 17 Mart 2021'de Samsung'un Awesome Unpacked sanal etkinliğinde Samsung Galaxy A52 ile birlikte duyurulmuştur. Cihaz, Galaxy A71'in halefidir. Galaxy A72'deki çoğu özellik, selefi Galaxy A71'le aynıdır ancak cihazda 5000 mAh'ye yükseltilmiş batarya, IP67 suya ve toza dayanıklılık ve 8 MP telefoto kamerası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Android 13</span> Android işletim sisteminin on üçüncü ana sürümü

Android 13, Google liderliğindeki Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin 15 Ağustos 2022 tarihinde çıkardığı on üçüncü ana sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Android Debug Bridge</span>

Android Debug Bridge, Android tabanlı cihazlarda hata ayıklamak için kullanılan bir programlama aracıdır. Android cihazındaki arka plan programı, ana bilgisayardaki sunucuya USB veya TCP üzerinden son kullanıcı tarafından kullanılan istemciye bağlanan TCP üzerinden bağlanır. 2007'den beri Google tarafından Apache Lisansı altında açık kaynaklı yazılım olarak sunulan özellikler arasında bir kabuk ve yedekleme yapma imkanı bulunmaktadır. adb yazılımı; Windows, Linux ve macOS ile uyumludur. Botnet'ler ve RSA kimlik doğrulaması ve cihaz beyaz listeye alma gibi azaltıcı etkenlerin geliştirildiği diğer kötü amaçlı yazılımlar tarafından kötüye kullanılmıştır.

scrcpy

scrcpy, bir Android cihazın bir Windows, MacOS veya Linux masaüstü bilgisayardan kontrol edilmesini sağlayan özgür ve açık kaynaklı bir ekran yansıtma uygulamasıdır. Yazılım şu anda bir Android öykünücüsü olan Genymotion'u geliştiren Genymobile tarafından geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android 14</span>

Android 14, Google şirketi liderliğindeki Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin on dördüncü büyük sürümüdür.