İçeriğe atla

Magdalena Środa

Magdalena Środa (kızlık soyadı Magdalena Ciupak, d. 7 Ocak 1957, Varşova ), Polonyalı feminist politikacı ve filozof, Varşova Üniversitesi'nde etik profesörü ve feminist bir yazardır. Aynı zamanda Gazeta Wyborcza'da köşe yazarıdır. 16 Ağustos 2004 ile 4 Kasım 2005 tarihleri arasında Marek Belka kabinesinde Kadın ve Erkeklerin Eşit Statüsü için Hükûmetin Tam Yetkili Üyesi olarak görev yaptı.

Yaşam ve Kariyer

1982'de doktora derecesini aldığı Varşova Üniversitesi'nde felsefe okudu. 1982-1991 yılları arasında Varşova Üniversitesi Etik Fakültesi'nde asistan ve daha sonra yardımcı doçent olarak çalıştı. Halen fakültede doçent olarak görev yapmaktadır.[1]

1980'lerde Magdalena Środa Solidarność hareketinde aktifti. 1989'dan sonra, Başbakan Marek Belka tarafından hükûmetin Kadın ve Erkeklerin Eşit Statüsü için Tam Yetkili Temsilcisi olarak atandığı 2004 yılına kadar siyasete dahil olmadı. Devlet ve Kilisenin ayrılmasını, LGBT haklarını ve daha liberal kürtaj yasasını savunuyor. Aynı zamanda dış politika konusundaki sürekli savaş karşıtı duruşuyla da tanınıyor.

Magdalena Środa Barbican'da

Bibliyografya

  • Idea godności w kulturze i etyce (Kültür ve Etikte Onur Fikri), Varşova Üniversitesi Felsefe ve Sosyoloji Enstitüsü, 1993
  • Konuyla ilgili bilgiler için bkz. trdniowiecza: podręcznik, klasy szkoły średniej, WSiP, Varşova, 1994
  • Şu anki bilgilerle ilgili bilgiler: podręcznik, dla II klasy szkoły średniej, WSiP, Varşova, 1998
  • Indywidualizm i jego krytycy (Bireycilik ve Hoşnutsuzlukları), Fundacja Aletheia, Varşova, 2003
  • Kobiety i władza (Kadınlar ve Güç), Wydawnictwo WAB, Varşova 2009
  • Etyka dla nauczycieli, Fundacja im. F.Ebeta, 2009
  • Mała książka o tolerancji, Czarna Owca, Varşova, 2010
  • Ta straszna Środa?, Czerwone i Czarne, Varşova, 2011
  • Etyka dla myślących: podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych, Czarna Owca, Varşova, 2011
  • O cinsiyet i innych potworach, Czarna Owca, Varşova, 2014
  • Obcy, inny, wykluczony, słowo/obraz terytoria, Gdansk, 2020

Kaynakça

  1. ^ "Zakład Etyki". 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Gürsoy</span> Türk akademisyen ve filozof

Kenan Gürsoy, Türk akademisyen ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Julia Kristeva</span>

Julia Kristiva, edebiyat teorisyeni, psikanalist, yazar ve filozof. 1965'ten beri Fransa’da Paris’te yaşamakta ve çalışmalarını esas olarak burada yürütmektedir.

Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. Devlet siyasal bir birliktir. Bunun için her şeyden önce devleti kuran bireyler arasında kültürel bir birlik lazımdır. Ancak kültürel birlik devletin yaşaması için yeterli değildir. Tarihte görülen birçok iç savaş, kültürel birliğin devlet kurulmasında yeterli olmadığını göstermektedir. Amerikan İç Savaşı'nın anayasal düzenin kurulmasının ne kadar gerekli olduğunu ortaya koyması ve savaş kültürü yerine hukuk devlet ilişkisinin kavranması açısından önemi büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Kadın hakları</span>

Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Roselyne Bachelot</span> Fransız siyasetçi (d. 1946)

Roselyne Bachelot-Narquin Fransız bakan.

<span class="mw-page-title-main">Mısır'da feminizm</span>

Mısır'daki feminizm, tarih boyunca birtakım toplumsal ve politik olayları içerir. Her ne kadar Mısır birçok açıdan reform konularında, özellikle de "milliyetçiliğin, emperyalizme ve feminizmin direniş hareketlerinde" öncülük etmiş olmasına rağmen kadınların erkeklerle eşit olması kolay olmamıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nda feminizm genel olarak II. Meşrutiyet sonrasındaki göreceli özgürlük ortamında ivme kazandı. Daha öncesinde ise dinsel ve geleneksel nedenlerden dolayı kısıtlı olan kadın yaşamı Tanzimat ile değişime uğramıştı. Tanzimat döneminde yetişen eğitimli kadınlar sonraki kuşaklarda Osmanlı'da hak arayışlarına girdi. II. Meşrutiyet döneminde ise örgütlü hareket edilmeye başlandı ve çeşitli kadın cemiyetleri kurulup kadın dergileri çıkarıldı. 19. Yüzyılda Avrupa feminizmi oy hakkını savunup bu konuda mücadele verirken Osmanlı kadını daha fazla özgürlük, iş olanağı, eğitim ve sosyal yaşam mücadelesi veriyordu. Özellikle Kadınlar Dünyası adlı dergi ile Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti feminizm bağlamında Osmanlı'da uç noktalardaydı. Ülkeye geç gelen milliyetçilik anlayışı doğrultusunda da bazı kadınlar eski Türklerde var olan kadın-erkek eşitliğini verdikleri mücadelede dile getiriyordu.

Ann Cudd, Boston Üniversitesi Sanat ve Bilim Fakültesi dekanıdır. Daha önce başkan yardımcısı ve lisans dekanlığının yanı sıra Kansas Üniversitesinde felsefe profesörüydü. Ayrıca kadınlar, cinsiyet ve cinsellik çalışmaları programına bağlı bir öğretim üyesidir. Analitik Feminizmin kurucularından biri olan Cudd, Analitik Feminizm Derneğinin kurucu üyelerindendi ve 1995-1999 yılları arasında bu derneğin başkanı olarak da görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tina Fernandes Botts</span> Amerikalı filozof ve akademisyen

Tina Fernandes Botts, Kaliforniya Eyalet Üniversitesi, Fresno'da yardımcı doçenttir. Hukuksal yorumlama, kesişimsellik, feminist felsefe ve ırk felsefesi hakkındaki çalışmalarıyla bilinir. Amerikan Felsefe Topluluğu'nun Siyah Felsefeciler Statüsüne ilişkin Komite'nin eski başkanıdır (2013-2016).

<span class="mw-page-title-main">Carol Gilligan</span> Amerikalı psikolog

Carol Gilligan en bilinen çalışmaları ahlaki topluluk, ahlaki ilişkiler ve ahlakta belirli özne-nesne problemleri üzerine olan bir Amerikan feminist, ahlak bilimci ve psikolog.

Noëlle McAfee Amerikalı siyasi felsefeci bir feminist filozoftur. 2010 yılından beri Emory Üniversitesi Felsefe, Kadınların Cinsiyet, Cinsellik ve Psikoanalitik Çalışmaları'na bağlı fakültede profesör olarak görev yapmaktadır. McAfee Brandeis Üniversitesi'nde Felsefe ve Kadın Çalışmaları alanında misafir yardımcı doçent olarak Allen-Berenson'a hizmetlerini de kapsayan çalışmalarıyla daha önceden başka üniversitelerde dersler verdi. Demokrasi kuramı, yeni medya, kamusal alanın psikoanalitik kuramları hakkında kapsamlı olarak çalıştı. McAfee, bugünlerde Kamu Felsefe Ağı Public Philosophy Network'nda eş başkanlık ve Kettering Review'de yardım editörlük yapmaktadır ve hem akademik kariyerinden önce hem de akademik kariyeri devam ederken birkaç yıl Washington'daki politik konularla ilgilendi.

Joan Callahan, Amerikalı feminist filozof. Kentucky Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Kadın Araştırmaları Programı ve Cinsiyet Direktörü de dahil olmak üzere çeşitli bölümlerde hizmet etmiştir. Callahan'ın araştırmaları, feminist kuram, eleştirel ırk teorisi, etik, sosyal ve politik felsefe, hukuk felsefesi ve bu konuların kesişim noktalarına odaklanmıştır.

Naomi Zack, Oregon Üniversitesi'nde felsefe ve danışman profesörüdür. Zack, birçok tezine ek olarak yedi tane kitabı yayımlanan bir yazardır. Özellikle afet ve ırkçılıkla başa çıkmak zorunda olan bölgelere, feminist etiklerindeki bölümlere fazlasıyla katkı sağlamıştır. Zack, kadınların temsilciliğiyle alakalı birçok profesyonel rolde ve felsefede yetersiz temsil edilen gruplarda yer almıştır. Zack, aynı zamanda, Hypatia: A Journal of Feminist Philosophy, The Journal of Race and Policy, Ethnic Studies: an Interdisciplinary Journal of Culture ve Radical Philosophical Review gibi dergilerin yayın kurulu üyesidir.

Fatmagül Berktay, Türk siyaset bilimci, akademisyen ve yazar. Çağdaş siyaset teorisi, Türkiye'nin demokratikleşme sorunsalı; Türkiye'de ve dünyada kadınların durumu ve kadın hareketleri; din ve toplumsal cinsiyet konularında akademik çalışmalar ortaya koydu. Kadın, toplumsal cinsiyet, feminizm konularını siyaset, tarih, felsefe ve edebiyat gibi sosyal bilimlerin farklı alanlarında tartışmaya açan çalışmalar gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Śmiszek</span>

Krzysztof Jan Śmiszek Polonyalı bir avukat, politikacı, insan hakları aktivisti ve üniversite öğretim görevlisidir. 2019 yılından bu yana Sejm üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Nowacka</span>

Barbara Anna Nowacka Polonyalı bir politikacı. Labor United'da ve daha sonra Your Movement'ta sol bir aktivist, Ekim 2015'te, 2015 Polonya parlamento seçimleri için Birleşik Sol koalisyonunun lideri oldu ve İşçi Birliği, Sizin Hareketiniz, Demokratik Sol İttifak, Yeşiller ve Polonya Sosyalist Partisi'ni bir araya getirdi. Nowacka, merhum Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Politika Bakanı Izabela Jaruga-Nowacka'nın kızıdır. 2016'dan beri Polonya Girişimi'nin lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Helen Longino</span>

Helen Elizabeth Longino, bilimsel araştırma için değerlerin ve sosyal etkileşimlerin önemini savunan Amerikalı bir bilim filozofudur. Kadınların bilimdeki rolü hakkında yazmıştır ve feminist epistemoloji ve sosyal epistemolojide merkezi bir figürdür. Stanford Üniversitesi'nde Clarence Irving Lewis Felsefe Profesörüdür. 2016 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal cinsiyet eşitliği</span> tüm cinsiyetlerin haklara, kaynaklara, fırsatlara ve korumalara eşit erişimi

Toplumsal cinsiyet eşitliği, erkek ve kadının kamusal ve özel yaşamın tüm alanlarına eşit ve yetkinleştirilmiş şekilde katılımını ifade eden bir insan hakları kavramıdır.