İçeriğe atla

Magaramkentsky Rayonu

Magaramkentsky Rayonu
RusçaМагарамкентский район

LezgiceМегьарамдхуьруьн район
Sokak sahnesi, Magaramkentsky Bölgesi
Sokak sahnesi, Magaramkentsky Bölgesi
Magaramkentsky Rayonu arması
CumhuriyetRusya
RayonDağıstan Cumhuriyeti
Yönetim merkeziMagaramkent
Yüzölçümü
 • Toplam654.6[1] km²
Nüfus
 (2010[2])
 • Toplam62.195

Magaramkentsky Rayonu, Rusya'nın Dağıstan Cumhuriyeti'ndeki kırk bir rayondan biri, idari[3] ve belediye[4] bölgesidir (rayon). Cumhuriyetin güneydoğusunda yer almaktadır. İlçenin yüzölçümü 6.546 kilometrekare (2.527 sq mi) civarındadır.[1] İdari merkezi, Magaramkent'in kırsal bölgesidir (selo). 2010 Sayımı itibarıyla ilçenin toplam nüfusu 62.195'tir, Magaramkent'in nüfusu bu nüfusun %11.2'sini oluşturmaktadır.

İdari ve belediye statüsü

İdari bölümler çerçevesinde, Magaramkentsky Rayonu Dağıstan Cumhuriyeti'ndeki kırk bir ilçeden biridir.[5] Rayon, otuz üç kırsal bölgeden oluşan sekiz selsovyete bölünmüştür.[6] Bir belediye bölümü olarak, bölge Magaramkentsky Belediye Bölgesi olarak birleşmiştir. ☃☃ Sekiz selsovyeti, belediye bölgesi içinde yirmi iki kırsal yerleşim yeri olarak birleştirilmiştir.[7] Magaramkent Selosu hem idari[8] hem de belediye[9] bölgesinin idari merkezi olarak hizmet vermektedir.

Kaynakça

Notlar

  1. ^ a b акон
  2. ^ Invalid reference parameter
  3. ^ 16 от 10
  4. ^ реля 200
  5. ^ устройств
  6. ^ льно
  7. ^ Республи
  8. ^ Дагестан
  9. ^ в р

Kaynakça

  • Народное Собрание Республики Дагестан. Закон №16 от 10 апреля 2002 г. «Об административно-территориальном устройстве Республики Дагестан», в ред. Закона №106 от 30 декабря 2013 г. «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Республики Дагестан». Вступил в силу со дня официального опубликования. Опубликован: "Дагестанская правда", №81, 12 апреля 2002 г. (People's Assembly of the Republic of Dagestan. Law #16 of April 10, 2002 On the Administrative-Territorial Structure of the Republic of Dagestan, as amended by the Law #106 of December 30, 2013 On Amending Various Legislative Acts of the Republic of Dagestan. Effective as of the day of the official publication.).
  • Народное Собрание Республики Дагестан. Закон №6 от 13 января 2005 г. «О статусе и границах муниципальных образований Республики Дагестан», в ред. Закона №43 от 30 апреля 2015 г. «О статусе городского округа с внутригородским делением "Город Махачкала", статусе и границах внутригородских районов в составе городского округа с внутригородским делением "Город Махачкала" и о внесении изменений в отдельные законодательные акты Республики Дагестан». Вступил в силу со дня официального опубликования. Опубликован: "Дагестанская правда", №8, 15 февраля 2005 г. (People's Assembly of the Republic of Dagestan. Law #6 of January 13, 2005 On the Status and Borders of the Municipal Formations of the Republic of Dagestan, as amended by the Law #43 of April 30, 2015 On the Status of the "City of Makhachkala" Urban Okrug with Intra-Urban Divisions, the Status and the Borders of the Intra-City Districts Comprising the "City of Makhachkala" Urban Okrug with Intra-Urban Divisions, and on Amending Various Legislative Acts of the Republic of Dagestan. Effective as of the day of the official publication.).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grozni</span> Rusyaya bağlı Çeçenistanın başkenti

Grozni Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'nin başkentidir. Şehir Sunja Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin ismi Rus çarı Korkunç İvan'a ithafen Grozni olarak seçilmiştir. Eski isimleri ise Süncekale ve Cevherkale'dir. Yüzölçümü 324,16 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarıyla 271.573'tür. 2010 nüfus sayımına göre, nüfusu 271.573 olan nüfusu, 2002 nüfus sayımına göre 210.720 olan nüfusuna kıyasla artmış olsa da, 1989 nüfus sayımına göre 399.688 olan nüfusun sadece üçte ikisi kaydedilmiştir. 1870'e kadar Rusça: Groznaya olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Derbent, Dağıstan</span>

Derbent, bugünkü Rusya'ya bağlı Dağıstan'da yer alan tarihi bir şehirdir. Şehrin tarihi yapıları 2003 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Omsk Oblastı</span>

Omsk Oblastı, Rusya Federasyonu'nun Sibirya Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Oblastın idarî merkezi Omsk'tur. 139.700 km² alana sahip olan Omsk Oblastı'nda 2.079.220 kişi yaşamaktadır. 1,1 milyon kişi ana şehir olan Omsk'ta yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Dubna</span>

Dubna (Rusça:Дубна́), Rusya'nın batı kesiminde Moskova Oblastı'nda kent. Şehirde bulunan Nükleer Araştırma Enstitüsü şehir için önemli bir yer tutar. MKB Raduga, füze sistemlerinin tasarımı ve üretiminde uzmanlaşmış bir hava savunma şirketine de ev sahipliği yapmaktadır. Giderek gelişen bir kent olan Dubna'ya 1956 yılında şehir statüsü verilmiştir. Nüfusu: 73,357 (2012) 70,663 60,951 65,805.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu</span> Rusyanın Rostov Oblastında Don Nehrinin sağ sahlinde bulunan bir kenti

Rostov-na-Donu, bir liman kenti ve Rostov Oblastı ve Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezidir. Doğu Avrupa Platosu'nun güneydoğu kesiminde, Don Nehri üzerinde, Kuzey Kafkasya'nın kuzeyindeki Azak Denizi'nden 32 kilometre (20 mi) uzakta yer alır. Şehrin güneybatı banliyöleri Don Nehri deltasına bitişiktir. Nüfusu bir milyonun üzerindedir (1.125.000). Rostov, 2018 FIFA Dünya Kupası'nın ev sahibi şehirlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyet özerk cumhuriyeti

Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ,Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı özerk sovyet cumhuriyeti. "Dağlar ülkesi" olarak tanımlanan bölgede otuzdan fazla etnik grup yaşamaktadır. Ekim Devrimi'nden sonra bölgede ortaya çıkan pan-Türkist ve pan-İslamcı hareketleri bastırılmasının ardından kurulmuştur. Başkenti Mahaçkala olan Dağıstan ÖSSC'deki diğer önemli şehirler Derbent, Kızılyar, İzberbaş ve Buynak'tı.

<span class="mw-page-title-main">Baltiysk</span>

Baltiysk (Rusça: Балтийск ya da 1946'dan önce bilinen adıyla Pillau, Rusya'nın Kaliningrad Oblastı'na bağlı yerleşim birimi. 2010 itibarıyla şehrin nüfusu 32.697'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çernyahovsk</span> Rusyanın Kaliningrad Oblastına bağlı yerleşim birimi

Çernyahovsk (Rusça: Черняхо́вск ya da 1946 yılından önceki adıyla Insterburg, Rusya'nın Kaliningrad Oblastı'na bağlı yerleşim birimi. 2010 itibarıyla nüfusu 40,449'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Cumhuriyeti</span> Rusyanın işgalindeki Ukrayna toprakları

Kırım Cumhuriyeti, Rusya'nın Kırım Yarımadası üzerinde bulunan bir federal birimi. Cumhuriyetin başkenti ve en büyük şehri olan Simferopol, Sivastopol federal şehrinden sonra Kırım'ın ikinci büyük şehridir. 2014 itibarıyla cumhuriyetin nüfusu 1.891.465'tir.

Başkurdistan Cumhuriyeti Başkanı, Rusya Federasyonu'nun federal bir konusu olan Başkurdistan Cumhuriyeti'nin en yüksek yönetici görevidir.

<span class="mw-page-title-main">Miskinje</span>

Miskinje Dağıstan, Rusya'nın Dokuzparinsky rayonunda bulunan en büyük yerleşim yeridir. Bölgedeki tek yerleşim yeri olarak kırsal bir yerleşim yeri olan Miskinje köyünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Sakha Cumhuriyeti Devlet Meclisi</span>

Eyalet Meclisi Rusya Federasyonu Saha Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organının adıdır. Saha Cumhuriyeti yüksek Konseyi'nin yasal halefidir.

Karabudakkent Rusya'nın Dağıstan Cumhuriyeti'nin Karabudakhkentsky Bölgesi'nde yer alan kırsal bir yerleşim yeri ve aynı zamanda bölgenin idari merkezidir. Nüfus: 15,356 (2010 Sayımı )

Nijneilimski Bölgesi, Rusya'nın Irkutsk Oblastı'ndaki otuz üç bölgeden biri olan bir idari bölgedir. Belediye olarak, Nizjeilimski Belediye Bölgesi'nin bir parçasıdır. İlçenin yüzölçümü 36.823 metrekaredir. İdari merkezi Jeleznogorsk-İlimski şehridir. Nüfus: 55,096 (2010 Sayımı); 63.727 ; 77,291 (1989 Nüfus Sayımı)

Kamennomostski veya Hacoh, Rusya Federasyonu'nda Adige Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan bir kasaba. Naib Muhammed Emin döneminde Çerkesya'nın başkenti konumunda bulunmuştur. Nüfusu 7,213'dir.

Krasnooktyabrski rayonu, Rusya'daki bazı idari ve belediye bölgelerinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Samara Saati</span> UTC+04.00 zaman diliminin isimlerinden biri

Samara Saati (SAMT), UTC'den 4 saat (UTC+04.00) ve Moskova Saati'nden 1 saat (MSK+1) önceki zaman dilimidir. Samara Saati; Samara Oblastı, Udmurtya, Astrahan Oblastı, Ulyanovsk Oblastı ve Saratov Oblastı'nda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Omsk Saati</span> zaman dilimi

Omsk Saati (OMST), Rusya'da kullanılan bir zaman dilimidir. UTC'ye göre altı saat ileridedir (UTC+06.00) ve Moskova Saati'ne (MSK) göre üç saat ileridedir. Omsk Oblastı'nda kullanılmaktadır.

Rusya'nın dilleri arasında, en yaygın konuşulan dili olan Rusça, ulusal düzeyde yalnızca resmi dil olarak kabul edilmektedir. Rusya'nın çeşitli bölgelerinde, Rusça ile birlikte resmi dil olarak kabul edilen 26 dil bulunmaktadır. Bugün Rusya'da konuşulan 100'den fazla azınlık dili bulunmaktadır. 2020 yılından itibaren, Rus Anayasası'na yapılan değişiklikler, Rusçanın "devleti oluşturan halkın" dili olduğunu belirtmektedir. Başkan Vladimir Putin, 3 Temmuz 2020 tarihinde anayasaya değişiklikleri eklemek için bir yönetmelik imzalayarak, bu değişikliklerin 4 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girdiğini bildirdi.