İçeriğe atla

Mafya

Cosa Nostra çizimi

Mafya (İtalyanca: Mafia), yasa dışı işlerle uğraşan, zor kullanarak birtakım gizli çıkarlar sağlayan, çoğunlukla gizli ve hiyerarşik bir teşkilatlanmaya dayalı örgüt ya da bu örgütün mensubu kişiler anlamına gelir. Kumar, uyuşturucu, finans, inşaat, kaçakçılık, insan/kadın ticareti, fuhuş, tefecilik, karaborsacılık, gasp, adam kaçırma/öldürme, fidyecilik, çek ve senet tahsilatı gibi yüzlerce legal ve illegal sektörde faaliyet gösterebilir.[1]

1860'ta Sicilya'ya gelen Napoli Kralı IV. Ferdinand, Fransız Devrimi'nden sonra olası bir Fransız işgaline karşı 1283'lerdeki bir savaş çağrısından esinlenerek MAFIA'yı (Morte alla Francia İtalia anela: İtalya, Fransa'ya ölüm diye bağırıyor) kurdu.

Fransızcada gizli teşkilat anlamına gelen mafia veya maffia sözcükleri Sicilya lehçesinde de aynı şeyi ifade etmektedir. Mafya şeklinde de söylenen bu sözcükleri, Orta Çağ sonlarında kullanılmaya başladı. Orta Çağ sonlarında Müslüman ve İspanyol idarelerini devirmeye yönelik bir teşkilat olarak ortaya çıkan mafyanın kökü, mafie denen küçük silahlı gruplara dayanır. Bu gruplar Sicilya'daki toprak sahiplerinden ürünlerini koruma karşılığında haraç almaya başladılar. İdarecilerin keyfî tutum ve davranışlarından yılmış olan halk da mafyaya sığınmaya başladı. Sicilya'nın batısındaki köylerde yerleşik çeşitli mafya aileleri ve aile grupları bir konfederasyon altında birleştiler. 1900'lü yıllarda kendi yörelerinde ekonomik faaliyetlerin hemen hepsini denetim altına aldılar. Mafya, Sicilya'daki büyük toprakların idaresini hızla ele geçirdi. Mafya üyeleri Benito Mussolini'nin baskıcı idaresi zamanında geniş çapta tutuklandılar, pek çok mafya üyesi uzun süreli hapis cezasına çarptırıldı. Ağır bir darbe indirilen mafya mensupları II. Dünya Savaşı'ndan sonra serbest bırakıldılar. Yeniden toparlanan mafya, Sicilya'nın orta ve batı kesimlerindeki kırsal alanlarda tutunamayarak Palermo'ya yöneldi ve burayı kendine merkez üssü olarak seçti.

Sanayi, ticaret ve inşaat sektörlerine, ayrıca rüşvet, şantaj, haraç ve kaçakçılık işlerine girdi. İtalya'dan ABD'ye olan göç hareketi sırasında Amerikan Suç Teşkilatlarıyla yakın münasebet kuran mafya, ABD'ye gönderilen eroinin işlenmesi ve taşınması işiyle uğraşmaya başladı. Bu işten elde edilen yüksek miktarda para, mafya içindeki çeşitli gruplar arasında şiddetli bir rekabet doğurdu. Bunun neticesinde cinayetler arttı. Resmi makamlar mafya üyelerinin üzerine yeniden gittiler. Sicilya ve İtalya'dan göç eden gruplar içindeki mafya üyeleri, ABD ve Güney Amerika ülkelerinde benzer bir teşkilatlanmaya girdiler. Bu ülkelerde meydana gelen kanundışı faaliyetler, mafya tarafından yürütüldü. İçki yasağının kaldırılmasından sonra Amerikan mafyası; kumar, sarı sendikacılık, dolandırıcılık, tefecilik, uyuşturucu kaçakçılığı ve fuhuş gibi işlere girdi. ABD'deki en büyük ve en güçlü suç teşkilatı durumuna gelen mafya, kanundışı yollarla kazanılan paraları otel, lokanta ve eğlence yeri gibi yerlere yatırdı.

ABD idaresi mafya hakkında yaptığı takibat ve soruşturma neticesinde, ülkenin dört bir yanına dağılmış pek çok bağımsız grup veya aile tarafından mafya faaliyetlerinin yürütüldüğünü tespit etti. Buna göre her şehirde bir veya birkaç aile hakimdir. Her ailenin başında bulunan don adı verilen patronlar ve her patronun altında yardımcılık vazifesini yürüten bir ikinci don ile kurmay olarak güçlü ve nüfuzlu konumu olan bir consigliere (danışman) bulunur. Patron yardımcısına bağlı olarak çalışan coporegimeler (teğmen), patronun teşkilatın kanundışı işleriyle doğrudan ilişkiye girmemesini sağlar. Ailenin kanuni olan işleri, otomatik satış makineleri (marketler, lokantalar vb.) ile fuhuş, kumar ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi kanundışı işleri caporegimelere bağlı askerler tarafından yürütülür.

Bugün çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren mafyanın ABD'deki ağırlığı giderek azalmaktadır. İtalyan ve Sicilyalı azınlıkların ABD toplumuyla kaynaşması ve mafyanın kolayca eleman bulamaması bu neticeyi doğurmuştur.

Dünya'daki önemli mafya örgütleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "How the Mafia Works". HowStuffWorks (İngilizce). 8 Mart 2005. 17 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Al Capone</span> Amerikalı çeteci (1899 – 1947)

Alphonse Capone veya kısaca Al Capone, İtalyan asıllı Amerikalı mafya lideridir. Tarihin en büyük ve ünlü mafya liderlerinden biri olan Capone, 1920-1933 yılları arasındaki ABD alkol yasağından yararlanarak güçlendi. 1929'da Amerikan ekonomisinin zor günler yaşadığı Büyük Bunalım dönemindeki fırsatlardan yararlanarak gücünü artırdı.

Organize suç, maddi çıkar veya güç elde etmek üzere çeteleşmeyi ifade eder. Ulusal ve uluslararası bağlantılı, belli bir teşkilatlanmaya giderek gerçekleştirilen özellikle uyuşturucu ve psikotrop maddeler, mali suçlar ile silah kaçakçılığı başta olmak üzere, yüksek kazanç sağlayan türden suçların genel adıdır. Aslında çete ile karıştırılsa da asıl olarak farklı fonksiyonlara göre örgütlenen, yatay ve dikey hiyerarşiye sahip olan suç gruplarıdır. Ancak en önemlisi o ya da bu düzeyde kamu görevlileriyle iş birliği yaparak, adalet ve hukuktan bağışıklık elde etmeye çalışmalarıdır. Organize suç grupları en çok devletin şiddet tekelini kullanan ve denetleyen, polis, yargıç, savcı, asker gibi kamu görevlileri ile iş birliği yapar. Organize suç grupları tekil alanlarda faaliyet gösterse, örneğin sadece eroin kaçakçılığı yapsa bile, finansman, güvenlik, güç kullanımı, denetim, taşıma, para aklama gibi işlevler açısından farklılaşır.

<span class="mw-page-title-main">Vito Genovese</span> İtalyan-Amerikalı çeteci (1897 – 1969)

Vito Genovese, Amerikan mafyasının liderlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Lucky Luciano</span> İtalyan-Amerikalı çeteci (1897 – 1962)

Charles "Lucky" Luciano, İtalyan kökenli Amerikalı bir gangsterdir.

<span class="mw-page-title-main">Beş Aile</span>

Beş Aile, 1930'lardan günümüze New York'ta örgütlü suçu işleyen en büyük beş İtalyan-Amerikan mafya örgütlenmeleridir.

Vito Rizzuto, olağan şartlarda Montreal'de yerleşik olarak iş çeviren, "Teflon Don" lakabı ile de anılan ve pek çok kaynağa göre İtalyan mafyasının Kanada'daki uzantılarının en önemli liderlerinden biri olan mafya lideri.

Gangster, yasa dışı işler yapan çete üyesidir. Terim çoğunlukla içki yasağı dönemi ABD'de görülen İtalyan mafyası kökenli örgütlenme üyelerini tanımlamak için kullanılır. ABD'deki bu tür örgütlenmelerin en önemlileri arasında Beş Aile sayılabilir. Ayrıca popüler kültüre yoğun etkileri Baba, Yaralı Yüz, The Sopranos gibi film ve dizilerde görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan mafyası</span>

Amerikan mafyası, İtalyan-Amerikan suç cemiyetidir. Sicilya mafyasına benzer bir şekilde Amerikan mafyasının resmî ismi yok ve gizli bir suç cemiyetidir. Üyeleri arasında Cosa Nostra ismi ile tanınır. Ayrıca Amerikan basını, Mafya dahil olmak üzere ABD'deki tüm organize suç gruplarını tanımlamak için "National Crime Syndicate" ismini uydurmuştur. Özellikle Sicilya'dan gelen İtalyan göç dalgalarının ardından Mafya, 19. yüzyılın sonuna doğru New York'un Lower East Side mahallesinde ve ABD'nin doğu yakasındaki diğer bölgelerde ortaya çıktı. Kökenleri Sicilya mafyasına uzanır fakat ABD'de ayrı bir örgüttür. Napolili, Calabrialı ve diğer İtalyan suç örgütleri Sicilyalılar ile birleşerek Kuzey Amerika'nın çağdaş pan-İtalyan mafyasını oluşturdular. Günümüzde Amerikan mafyası; Sicilya mafyası ve Camorra, 'Ndrangheta ve Sacra Corona Unita gibi diğer İtalyan organize suç grupları ile bir sürü suç faaliyetinde işbirliğinde bulunur.

<i>Grand Theft Auto</i> çeteleri listesi Vikimedya liste maddesi

Bu maddede Grand Theft Auto serisindeki gangsterlerin listesi bulunmaktadır.

Joseph Charles Massino, İtalyan asıllı Amerikalı gangster ve mafya babasıydı. New York'ta faaliyet gösteren ve beş mafya ailesinden biri olan Bonanno organize suç ailesinin 1991'den 2004'e kadar patronuydu. Massino 2004'te 11 cinayet, hırsızlık, haraç, kundakçılık, yaşadışı kumar, güç kullanarak haksız menfaat elde etmek ve uyuşturucu satmak gibi birçok suçtan yargılandı. İşlediği cinayetlerden biri yüzünden idam cezası ile karşı karşıya geldi. Bunun üzerine duruşma hakimine işbirliği yapmak istediğini söyledi. Massino, kökleri Sicilya'ya dayanan ve Amerika'da faaliyet gösteren 150 yıllık Mafya tarihinde işbirliği yapmayı kabul eden ilk Mafya patronu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Grand Theft Auto III çeteleri listesi</span>

Grand Theft Auto 3 çeteleri

Türk mafyası, Türkiye merkezli veya Türk vatandaşlarının kurduğu organize suç örgütlerinin genel adıdır. Türkiye kökenli suç örgütleri, güçlü bir Türk göçmen topluluğunun bulunduğu Batı Avrupa ile Orta Doğu'da aktiftirler. Türk organize suç örgütleri, uluslararası düzeyde özellikle eroin olmak üzere uyuşturucu kaçakçılığı gibi çok çeşitli suç faaliyetlerine katılmaktadır. Eroin kaçakçılığında, eroini İtalya gibi ülkelere taşıyan Bulgar mafya gruplarıyla işbirliği yapmaktadırlar. Ancak son zamanlarda Türk mafya grupları da Güney Amerika'dan Avrupa'ya uzanan devasa kokain kaçakçılığı hattına doğrudan katılarak kokain kaçakçılığı dünyasına adım atmışlardır. İddialara göre, Güneş Karteli olarak bilinen Venezuellalı uyuşturucu kaçakçılığı örgütüyle kazançlı bir ortaklıkları var ve bu örgüt onlara Ekvador'dan suç unsurlarıyla birlikte kokain sevk ediyor. Türk organize suç örgütleri, Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Basra Körfezi'nin zengin petrol devletleri gibi daha az geleneksel kokain pazarlarına da girmiştir. Sicilya mafyası ve Türk mafyasının da son derece yakın olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte diğer uyuşturucu türlerinin kaçakçılığı, yasadışı kumar, insan ticareti, fuhuş veya gasp gibi suç faaliyetleri Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Hollanda, Belçika, Arnavutluk ve Birleşik Krallık gibi Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde de işlenmektedir. Türk mafyası 1970'lerde silah ticareti, 1980'lerden günümüze kadar eroin ticaretine karıştı ve ardından insan kaçakçılığına geçti. Türk suç örgütlerinin kökenleri iki bölgede ortaya çıkmıştır: Türkiye'nin kuzeydoğusundaki Doğu Karadeniz kıyısındaki Trabzon ve ülkenin güneyinde yer alan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri.

Sicilya mafyası ya da Cosa Nostra, kurulan ilk ve esas mafya organizasyonudur. Basilicata, Campania, Sicilya, Puglia ve Calabria'daki suç örgütlerinin bir araya gelmesiyle birlikte oluşmuş ve 19. yüzyılın son çeyreğinden günümüze kadar özellikle Sicilyalı grupların ve büyük ailelerin liderliğinde etkin olup dünya çapında faaliyetler yürütmüştür.

Mafya, yasa dışı işlerle uğraşan, zor kullanarak birtakım gizli çıkarlar sağlayan, çoğunlukla gizli ve hiyerarşik bir teşkilatlanmaya dayalı örgüt ya da bu örgütün mensubu kişiler.

<span class="mw-page-title-main">Johnny Torrio</span> Amerikalı çeteci (1882 – 1957)

John Donato Torrio, 1920'lerde Chicago Outfit'in kurulmasına yardım eden bir İtalyan-Amerikan gangsteriydi. Daha sonra yönetim Torrio'nun koruması Al Capone'a miras kalmıştır. Torrio 1930'larda Ulusal Suç Sendikası'nı önerdi ve daha sonra Şanslı Luciano ve Luciano suç ailesi için danışman oldu.

Marco Di Lauro, İtalyan mafyası Camorra'nın Napoli'deki Di Lauro klanının üyesidir. Azılı bir kaçak olarak İtalya'da en çok arananlar listesinde bulunduğu 14 yıllık sürecin ardından 2 Mart 2019 tarihinde Napoli'de yakalandı.

Yahudi-Amerikan mafyası, ilk olarak 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında Birleşik Devletler'e göçmüş Aşkenaz Yahudileri tarafından kurulup, zamanla Yahudi asıllı Amerikalıların mafya ikonu haline gelmiş bir mafya grubudur. Medyada ve popüler kültürde Yahudi Mafyası, Koşer Mafya veya Yidiş kullanımı olan Undzer Shtik gibi çeşitli şekillerde ifade edilmiştir. Bu terimlerin son ikisi, İtalyan Cosa Nostra'ya doğrudan göndermedir.

Azerbaycan mafyası, Rusya Federasyonu'ndaki en büyük etnik organize suç grubu. Moskova, Sankt-Peterburg, Tümen, Surgut, Yekaterinburg, Omsk, Astrahan, Krasnoyarsk, Samara gibi büyük şehirlerde, çoğunluğu Azerilerden oluşan suç grupları için kullanılan genel bir terimdir. Rusya dışında, bu gruplar çoğunlukla eski SSCB, Avrupa, ABD ve Türkiye Cumhuriyeti'nde yaygın faaliyet göstermektedir.

Gürcü mafyası, Eski Sovyet ülkelerinde yüksek sayıda "kanuni suçlu" eğitip kontrol eden ve Rusça konuşan ülkelerin çoğunda ve Rusya ve Gürcistan'ın tamamındaki mafya gruplarını yönetip kontrol eden Avrupa'nın en güçlü, yaygın ve etkili mafya grupları arasında yer almaktadır. Rusya ve Avrupa'da çok aktiftir. Gürcü mafyasının Tiflis ve Kutaisili iki büyük suç klanı bulunuyor. Gürcistan her zaman orantısız bir şekilde yüksek sayıda mafya liderine sahipti ve hala 700 kadarı veya daha fazlası Sovyet sonrası alanda faaliyet göstermektedir ve Batı Gürcistan özellikle en tanınan mafya grupları arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Benedetto Capizzi</span> İtalyan çeteci

Benedetto Capizzi, Villagrazia, Palermo bölgesinde faaliyet gösteren İtalyan gangster ve Sicilya Mafyası'nın önemli isimlerinden mafya baronuydu. Capizzi, 28 Haziran 1944'te Palermo, İtalya'da doğdu. Yeni Sicilya Mafya Komisyonu'nun başkanlığına aday gösterildi.