Ziraat mühendisliği bitkisel üretim ve zootekni yanında süt teknolojisi, tarımsal biyoteknoloji, tarım makinaları, tarımsal enerji sistemleri, tarımsal yapılar (kültür-teknik), arazi ve su kaynakları, toprak bilimi ve bitki besleme, tarım ekonomisi, tarım ürünleri teknolojisi, bitki koruma, peyzaj mimarlığı, biyoyakıt ve biyogaz enerji üretimi alanlarında uğraş veren mühendislik dalıdır.
Makine, bir iş yapmak için kuvvet uygulamak ve hareketi kontrol etmek için güç kullanan fiziksel bir sistemdir. Terim genellikle motor kullanan yapay cihazlara veya moleküler makineler gibi doğal biyolojik makromoleküllere de uygulanır.
Makine teorisi ve dinamiği, mekaniğin bütün dallarını bir arada kullanarak mekanizma dizayn etme işini üstlenen makine mühendisliğinin bir alanıdır. Dizaynı yapılacak makine veya aletin, sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve uygun bir biçimde tasarlanabilmesi ve imalatının yapılabilmesi için, gerekli olan matematik ve fizik esaslı modellemenin oluşturularak gerekli analiz ve sentezlerin yapılabilmesi için yöntemler geliştirilmesi amacını güder. Belirli seviyede bir matematik bilgisi, mekanik ve dinamik bilgisi gerektirir.
Traktör, tarla, bahçe, bağlarda ve şehirlerin parklarında kullanılan tarım aletlerine çekicilik yapan kendinden itimli motoru olan kara taşıtıdır. Lokomobiller traktörlerin ilk öncüleri sayılsa da, İçten yanmalı motoru olan ilk traktörü 1892 yılında ABD’de Iowa’lı John Froehlich yapmıştır.
Massey Ferguson, 1847 yılında Daniel Massey tarafından Newcastle Ontario, Kanada'da “Massey Manufacturing Company” adıyla basit bir tarım aletleri tamir atölyesi olarak kurulan ve Alanson Harris tarafından kurulan “A. Harris, Son and Company” adlı şirketin birleşmesi ile oluşan Massey-Harris şirketinin üç noktalı askı sistemini icat eden, günümüzün modern traktörünü tasarlayan ve aynı zamanda İngiliz David Brown ile ortaklaşa “Ferguson-Brown Company” şirketini kuran İngiliz Mucit Harry Ferguson tarafından kurulmuş olan “Harry Ferguson Limited” şirketi ile 1953 yılında birleşmesi sonucunda kurulmuştur. İlk zamanlarda adı “Massey-Harris-Ferguson” olan şirketin zamanla adı “Massey Ferguson” olmuştur. 1994 yılında şu anki Fendt ve Valtra gibi şirketlerin sahibi olan ABD merkezli AGCO tarafından satın alınmıştır. Günümüzde 8 ana fabrikaya sahip olan Massey Ferguson'un ürün yelpazesinde traktör, biçerdöver, balya makinası, teleskopik yükleyiciler ve yem hasat makineleri bulunmaktadır.
Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir.
Kaplin bir hareketi diğer bir ekipmana iletmek için kullanılan makina parçası. Bu hareketi iletme esnasında mekanik titreşimleri ortadan kaldırmak için kaplin lastiği denilen titreşim sönümleyici bir malzeme kullanılmak zorundadır. Kullanılmadığı takdirde ortaya çıkacak mekanik titreşimler makinaya zarar verebilir ve kulağa hoş gelmeyen sesler üretebilir. Kaplinler iki parçalı veya üç parçalı, üreten firmaya göre çok parçalı da olabilirler.
Krank miline bağlı krankın hareketi ile direkt dönen ve ateşleme zamanında aldığı gücü diğer zamanlarda motorun dönmesi için harcayarak hareketinin devamlılığını sağlayan büyük silindirik dişlidir.Krank mili ile birlikte motorun dengesini sağlar.
Pervane ya da uskur, döner bir milin üzerine yerleştirilmiş, uygun bir aerodinamik ya da hidrodinamik biçim verilmiş palalardan oluşan; itme veya çekme gücü sağlayan alet. Pervaneler hava ve su taşıtlarında kullanılır.
Pamuk hasat makinası pamuk bitkisinin tarladan otomasyonla toplanmasına yarayan bir makinadır. Traktörle çekilen ve kendi yürür çeşitleri bulunmaktadır.
Supap, yay yardımıyla gergin tutulup yatağın düzlemine dik olarak gidip gelme hareketi yaparak bir akışkanın geçişini ayarlamaya yarayan kapağa denir. Supap, boru sistemlerinde gaz veya sıvı, motorlarda ise gaz geçişini kontrol etmeye yarar.
Türkiye Zirai Donatım Kurumu Anonim Şirketi, 1944 yılında Türkiye Zirai Donatım Kurumu (TZDK) adı altında kurulan bir Kamu İktisadi Teşebbüsüdür. Tarımsal üretimi arttırmaya yöneliktir.
Türk Traktör, 1955 yılında Amerikan Marshall Planı yardımları kapsamında Minneapolis Moline ve Türk kamu kurumları ortaklığıyla Ankara'da kurulan traktör ve ziraat makinaları üreten şirket. 1992'de özelleştirilen şirket, günümüzde Koç Holding ve CNH Industrial ortaklığında faaliyet göstermektedir.
Başak Traktör, ASKO Holding, bünyesinde yerli traktör üreten Sakarya'da kurulu fabrikadır. 178.000 m²lik arazide, 35.000 m² kapalı alanda üretim yapmaktadır. Yılda 10.000 traktör üretme kapasitesine sahip fabrikada traktörün motoru dahil ana parçaları imal ve montajı yapılmaktadır.
Deere & Company, Amerika Birleşik Devletleri merkezli, ana iş kolu olarak iş ve tarım makinaları üreten uluslararası şirket. 2013 yılı verilerine göre Fortune 500 Amerikada 85., Fortune Global 500 sıralamasında ise 307. sırada yer alır.
Hattat Traktör, Hattat Holding'e bağlı Tekirdağ Çerkezköy fabrikalarında üretim yapan firma. 200 bin m²'lik tesiste 50- 102 beygir gücü aralığında 209 model üretilmektedir.
Patoz, tahılı döven, tohumları sap ve kabuğundan ayıran, tarım aletidir. Pek çok dilde "Harman makinesi" kavramı ile karşılansa da Türkçedeki yaygın adı Patoz veya Patos biçimindedir. Ayrıca "Sapdöver" olarak da bilinmektedir.
Peugeot Type 48, 1902 ile 1909 yılları arasında, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, Audincourt tesislerinde üretilen erken motorlu bir otomobildir. Açık gövdeli, dört koltuklu, küçük ve (nispeten) ucuz bir modeldi.
TUSAŞ Baykuş, 2003-2004 yılları arasında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen radyo kontrollü taktik insansız hava aracıdır.
Case IH, 1842 yılında Jerome Case tarafından ABD’nin Wisconsin eyaletinde kurulmuştur. Dünyanın ilk Mafsallı milini ve dizel motoru ilk kez traktörde kullanan üreticidir. 1999 yılında New Holland traktörlerin üst firması olan Fiat Agri tarafından satın alındı. Günümüzde Fiat Agri’ye bağlı olan CNH Global altında Case IH adı ile New Holland ve Steyr markaları ile birlikte traktör ve zirai alet üretimi yapmaya devam etmektedir.