İçeriğe atla

Mafadi Dağı

Mafadi
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik3450 m
Koordinatlar29° 12′ G, 29° 21′ D 
Coğrafya
KonumGüney Afrika Cumhuriyeti, Lesotho sınırı

Mafadi, Afrika kıtasının güneyinde Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan ve Lesotho ile sınırı belirleyen ülkenin en yüksek dağı.

Mafadi dağı Drakensberg sıradağlarının bir parçası konumunda olup, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 3450 m ile en yüksek noktasını oluşturmaktadır. Bu dağın da yer aldığı Ukhahlamba-Drakensberg Parkı bölgesi 2000 yılından bu yana Birleşmiş Milletler'İn Dünya mirası listesinde yer almaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "BM dünya mirası". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamerun</span> Ortabatı Afrikada bulunan bir ülke

Kamerun ya da resmî adı ile Kamerun Cumhuriyeti, Afrika kıtasının ortabatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Nijerya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ve 402 km'lik sahil şeridi ile Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Yaoundé'dir.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho</span> Afrikada bir ülke

Lesotho ya da resmî adı ile Lesotho Krallığı, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir. 1868 yılından Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın kazanıldığı 1966 yılına kadar Basutoland olarak adlandırılan ve parlamenter monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Maseru'dur.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Esvatini, resmî adıyla Esvatini Krallığı ya da eski adıyla Svaziland, Afrika kıtasının güneyinde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeydoğuda Mozambik, kuzey, batı ve güneyde Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınırı vardır. Ülke ve halkı, adını 19. yüzyılda hüküm süren Kral II. Mswati'den almaktadır. 6 Eylül 1968'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını elde eden Esvatini, mutlak monarşi ile yönetilmekte olup başkenti Mbabane'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika</span> Dünyanın kuzey yarıküresindeki bir kıta

Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve kuzeybatıda Büyük Okyanus ile çevrili olan kıtadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya</span> bir bütün olarak Avrupa ile Asya

Avrasya, Avrupa ile Asya'yı kapsayan coğrafi bölgeye verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası listesi</span>

UNESCO Dünya Mirası Listesi, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Jungfrau Dağı</span> İsviçredeki Bernese Alplerinin zirvelerinden biri (4.148 m / 13.642 ft)

Jungfrau, İsviçre'nin en tanınmış dağlarından biri. Deniz seviyesinden 4.158 m yüksekliği ile Bern Alpleri'nin en yüksek 3. dağı olup, Eiger ve Mönch ile beraber bir üçlü grup oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Transvaal (il)</span>

26°12′13″G 28°2′43″D

<span class="mw-page-title-main">Kenya Dağı</span>

Kenya Dağı, 5.199 m ile Kilimanjaro Dağı'ndan sonra Afrika'nın en yüksek dağıdır. Dağ, Kenya'nın iç bölgelerinde, ekvatorun az güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Drakensberg</span>

Drakensberg, Güney Afrika platosunun doğu kesimine verilen addır. Yerli dilde "Ejderha Dağları" anlamındaki Drakensberge szöcüğünden gelmektedir. 3000 metreye varan yükseklikteki sıradağlardan oluşmaktadır. Güneyde Doğu Kap'tan başlayıp Lesotho sınırını izleyen Drakensberg'in toplam uzunluğu 1000 kilometrenin üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Thabana Ntlenyana Dağı</span>

Thabana Ntlenyana, Afrika kıtasının güneyinde Lesotho sınırları içerisinde kalan ve Güney Afrika Cumhuriyeti sınırına yakın bir konumda olan ülkenin en yüksek dağı.

<span class="mw-page-title-main">Virunga Millî Parkı</span>

Virunga Millî Parkı, eski adıyla Albert Millî Parkı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda, güneyde Virunga Dağlarından kuzeyde Rwenzori Dağlarına uzanan; Ruanda'daki Volkanlar Ulusal Parkı ve Rwenzori Dağları Millî Parkı ile Uganda'daki Kraliçe Elizabeth Millî Parkı'nın sınırları arasında yer alan 7,800 kilometrekarelik bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Hoher Dachstein</span>

Hoher Dachstein Güçlü bir karstik Avusturya dağı ve Kuzey Kireçtaşı Alpleri'ndeki ikinci en yüksek dağ. Orta Avusturya'nın Yukarı Avusturya ve Styria sınırında yer alır ve bu eyaletlerin her birinin en yüksek noktasıdır. Bazı kısımları Salzburg eyaletinde yer almaktadır ve bu yüzden dağın Drei-Länder-Berg olarak anılmasına neden olmaktadır. Dachstein kütlesi, yaklaşık 20 × 30 km'lik bir alanı kaplar ve bunların en yüksekleri güney ve güneybatı bölgelerinde bulunan 2.500 m'nin üzerinde düzinelerce zirveye ulaşır. Kuzeyden görülen Dachstein masifi, kayalık zirvelerin ötesinde yükseldiği buzullar tarafından kontrol edilir. Aksine, güneyde, dağ vadi tabanına neredeyse dikey olarak düşer.

<span class="mw-page-title-main">UKhahlamba-Drakensberg Park</span> Güney Afrikada bir millî park

uKhahlamba-Drakensberg Park, Güney Afrika'nin KwaZulu-Natal bölgesinde 242.813 ha (2.428 km2) alan kaplayan bir millî parktır. Park, Royal Natal Milli Parkı'nı içerir ve Güney Afrika'nın en yüksek dağ sırası olan Drakensberg'in bir bölümünü kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Richtersveld</span>

Richtersveld, dağlık bir çöl manzarası olup, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Kuzey Kap ilinin kuzey-batı köşesinde yer almaktadır. Düz, kumlu, kıyı ovalarından, volkanik kayalardan oluşan sarp keskin dağlara ve komşu Namibya ile sınır oluşturan Turuncu Nehir'in çağlayanlarına birçok doğal oluşumu kapsamaktadır. Bölgenin rakımı Cornellberg'de 1,377 metreye (4,518 ft) kadar ulaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maloti-Drakensberg Millî Parkı</span>

Maloti-Drakensberg Milli Parkı 11 Haziran 2001'de Lesotho Krallığı'ndaki Sehlabathebe Milli Parkı ile Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal kentindeki uKhahlamba Drakensberg Park'ı birbirine bağlayarak kurulmuştur. En yüksek zirve olan Thaba Ntlenyana 3.482 metre yüksekliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da turizm</span>

Kosova, güneydoğu Avrupa'da yer alan bir Balkan ülkesidir. Balkanlar'daki merkezi konumuyla, orta ve güney Avrupa, Adriyatik Denizi ve Karadeniz arasındaki bağlantıda halka görevi görmektedir. Kosova'da turizm, İliryalılar, Dardaniler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Sırbistan Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait arkeolojik miras, geleneksel Arnavut ve Sırp mutfağı, mimari, dini miras, gelenekler ve doğal manzaralarla nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kabul edilen UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı üzere, kültürel veya doğal miras bakımından önem arz eden yerlerdir. Kültürel miras; anıtlar, yapı toplulukları ve sitleri kapsar. Doğal miras; doğal özellikler içeren fiziki veya biyolojik oluşumlar, jeolojik veya fizyografik oluşumlar ve bilim, korunma veya doğal güzellik açısından istisnai evrensel değeri olan doğal sitler ya da kesinlikle belirlenmiş doğal alanlar olarak tanımlanır. Güney Afrika, sözleşmeyi 10 Temmuz 1997'de kabul etmiştir. Güney Afrika'da 10 tane Dünya Miras Alanı vardır. 2 tane alan da Geçici Listede bulunmaktadır.