İçeriğe atla

Madlax kurgusal yapı

Madlax (マドラックス, Madorakkusu) 2004 yılında Bee Train animasyon stüdyosu tarafından yapılan 26 bölümden oluşan anime tv dizisidir. Seride yayımlanmış olan bir önceki gerçeklik temeline dayanan Noir'den farklı bir şekilde Madlax doğaüstü olayların ve güçlerin mümkün olduğu bir alternatif gerçeklikler dünyasında geçmektedir. Dizide aynı zamanda gerçek dünya ile ilgili birçok (ateşli silahların ayrıntılı tasviri vs) benzerliklerde mevcuttur. Ayrıca gerçek hayat ile benzerlik gösterebilecek bütün öne çıkan isimler ve bölge adları değiştirilmiştir. aslında, sadece Nafrece (ナフレス, Nafuresu) and Gazth-Sonika (ガザッソニカ, Gazassonika) olarak iki ülkenin adından bahsedilmiştir, diğer bölge/şehir isimleri ya hiç bahsedilmemiş ya da isimleri çok nadir kullanılmıştır. . Dizide bir sahnede, Madlax'ın muhbiri Gazth-Sonika'daki iç savaşın 1999 yılında başladığını söyler, savaş 12 yıldır devam ettiğine göre, hikâye 2011 yılı gibi bir tarihte geçmektedir.[1]

Arka plan

Nafrece Fransa'ya benzetilmiş, sessiz sakin bir Avrupa ülkesidir. Örneğin,Eyfel Kulesi birçok kez görülmektedir,[2][3] and in the official English translation (see Releases) ve bu iki ülkenin adları hemen hemen birbirinin anagramları şeklinde türetilmiştir. Dizide, Nafrece hakkında yönetimi ve sosyal yapısı ile ilgili herhangi bir ayrıntı verilmemiştir.

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan, Bookwald Industries (ブッグワルド, Bugguwarudo), Nafrece'de bulunmaktadır,[4] ve çalıştırdığı çeşitli karakterle dizide önemli bir yer işgal etmektedir. Bookwald görünürde dünyanın önde gelen sektörlerine yatırım yapmaktadır, fakat aynı zamanda silah kaçakçılığıda yapmaktadır. Şirket dünya çağında güçlü bir organize suç örgütü olan Enfant (アンファン, Anfan),[5] adlı suç örgütününe bağlı bir şirkettir. Enfant gezegendeki tüm bilgi kanallarını kontrol etmektedir.[6] Enfant'ın lideri görünüşte doğaüstü güçlere sahiptir: kişilerin hafızalarını silebilmekte ve karakterlerini değiştirelebilmektedir.[6][7] "Enfant" Fransızcada "çocuk" demektir, bu organizasyonda Noir deki yine Fransızca askerler anlamına gelen "Soldats" ile benzerlikler gösterir.[7]

Terminoloji

Butürün belirli karakteristik özellikleri nedeniyle, birçok terim ve konsept dizinin bitmesinden sonra cevaplanmamış olarak kalmaktadır. Bu nedenle izleyiciler gördükleri ile kendi anlamlarını ve cevaplarını bulmalıdırlar.[8][9]

  • The Gift (資質, Shishitsu) Hediye, paranormal yeteneklere sahip olan insanlarda nadiren bulunan bir yetenek. Örneğin (the Sanctuary ) Tapınak olarak adlandırılan ruhani bir yere girerek gerçekliği değiştirmek gibi. Bu "Hediye"'ye sahip olanlar Kutsal Kitaplar'daki (the Words of Saruon) Saruon sözlerine ortak tepki gösterememeleri ile tanınırlar. Yine de deneyimli Friday Monday, Lady Quanzitta ve Nakhl gibi mistik yetenekleri olan kişilerde sadece bakarak yetenek bahşedilmiş kişileri tanıyabilmektedir.
    • Dizide tapınağa kendi kendine ulaşabilen ve Hediye'yi tüm gücüyle kullanarak gerçeklik üzerinde değişiklik yapabilen kişi Margaret Burton. 1999'da, Friday Monday aynı derecede güce sahipti fakat yüzündeki bir yaralanma sonucu bu yeteneğini kaybetti.[10] Albay Richard Burton tapınağa ( the Sanctuary )girmişti fakat Uyanış Kelimeleri'ne ( the Words of Awakening ) direnememişti, dolayısıyla Hediye'ye sahip olup olmadığı tartışmalıydı. En az göz önünde olan fakat çok açık bir şekilde belli olan Hediye Carrossea-Poupee[11]'e aitti. ki Carrossea sadece Margaret'in yardımıyla Tapınağa ulaşabiliyordu. Madlax, Hediyeye sahip değildi, fakat Margaret'i Gerçeklik Kapısına (the Door of Truth ) kadar takip edebiliyordu. Quanzitta Marison tapınak sakinleri ile iletişim kurabiliyordu, fakat Hediye ile ilişkilendirilebilecek başka hiçbir yeteneği görülmemişti.
  • The Door of Truth (真実の扉, Shinjitsu no Tobira, Gerçeklik Kapısı) Birçok insanın bildiği şekliyle tapınağı (the Sanctuary) maddi dünyadan ayıran bir metafizik yapıdır. Sadece Hediye'ye (the Gift) sahip olanlar ona ulaşabilir ve geçebilir.
  • The Sanctuary (聖都, Seito, Tapınak) Hediye'ye sahip olanların güçlerinin tümünü kullanabildikleri ruhani bir boyuttur. Bir kişiyi birden çok kişiliğe ayırma veya topyekûn bir savaş başlatabilme sadece tapınak içinde yapılabilir. Topyekün bir savaşı başlatabilmek için ayrıca üç Kutsal Kitap (Holy Books) ve kişinin kendisinde güçlü bir Hediye'nin olması da gerekmektedir. Tapınağa giriş sadece belirli yerleden mümkün olsa da (Lady Quanzitta ve Friday Monday'in evlerinin koruduğu mağara gibi ), bir kez içeri girdikten sonra, dünya üzerinde istenilen noktadan dışarı çıkılabilmektedir ki dizinin son bölümünde Margaret bu şekilde 1999 yılında Nafrece'ye dönebilmiştir .

Kutsal Kitaplar

Firstari (ファースタリ, Fāsutari), Secondari (セカンダリ, Sekandari), Thirstari (サースタリ, Sāsutari) three Holy Books (三冊の本, sansatsu no hon, lit. "a book in three volumes" "üç serili kitap) artık varolmayan Saruon (サルオン) dilinde Elies script (エリエス文字, Eriesu moji) alfabesi ile yazılmış olan Kutsal Kitaplardır. Kutsal Kitaplar ("Holy Books") terimi dizinin orijinal Japonca versiyonunda yoktur. İngilizce versiyonda Kutsal Kitaplar terimi, sırf kelime türetme amacından çok " üçleme kitap" ("a book in three volumes) ve Saruon'un Kutsal Sözleri ("the Holy Words of Saruon") terimlerini birleştirmek amacıyla kullanmıştır. Kitapların kaynağı bilinmemekle birlikte, Lady Quanzitta Marison, dört büyük antik medeniyetten (Antik Mısır, Babil, Çin ve Hindistan ) birinin tarafından yazılmış olabileceği söyler[12].

Her bir kitap tapınağa ulaşmak ve gücü kullanmak için gerekli olan üç adet güçlü sihirli söz (efsun) içerir. Hediye'ye sahip olmayan insanlar için bu "sihirli sözler"in duyulması ya da okunması ciddi zarar verip onları trans haline sokmaktadır [8][13]) ve onları kendi ailelerinden ve arkadaşlarından başlayarak öldürebilecekleri herkesi öldürmeye ve daha sonra da intihara sürükler[14][15].

Hediye'ye sahip olmadığı halde, büyülü sözlere dayanabilen insanlar Madlax,[16] Elenore Baker,[17] and Vanessa Rene'dir. Vanessa sadece Madlax'ın yardımıyla bunu yapabilmektedir[18].

  • Firstari Uyanış Sözleri'ni (the Words of Awakening) içerir. - Elda Taluta
  • Secondari İnsanın Doğası Sözleri (the Words of True Nature) - Sarks Sark
  • Thirstari Gerçeklik Sözleri (the Words of the Truth) - Ark Arks

Kaynakça

  1. ^ Madlax, episode 3 (5:43):Guen McNichol hakkında bir diyalog.
  2. ^ "Madlax DVD #1 review at AnimeJump.com". 5 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2006. 
  3. ^ Madlax, episode 14: The Eiffel Tower can be observed at approx. 6:25.
  4. ^ Madlax, episode 2 (11:18): Charlie tells Margaret about Bookwald.
  5. ^ Madlax, episodes 12-26: Vanessa and Madlax's investigation.
  6. ^ a b Madlax, episode 4: Maclay Marini's investigation of Enfant and its consequences.
  7. ^ a b "Madlax DVD #2 review at AnimeOnDVD.com". 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2006. 
  8. ^ a b "Madlax DVD #6 review at AnimeOnDVD.com". 26 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2006. 
  9. ^ "Madlax DVD #4 review at DVDVerdict.com". 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2006. 
  10. ^ Madlax, episode 25 (7:47): Friday explains the significance of his wound.
  11. ^ Nakhl: "I also met one other person who had the Gift. [...] His name is Carrossea Doon". Madlax, episode 15 (4:03).
  12. ^ Madlax, episode 7 (11:47): Eric Gillain's informant on the Elies script.
  13. ^ "The Golden Apple: an excerpt on fnords". 9 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2006. The first classical conditioned reflex was to experience the panic reaction (the activation syndrome, it's technically called) whenever encountering the word fnord. 
  14. ^ "Madlax DVD #2 review at AnimeBoredom.co.uk". 20 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2006. 
  15. ^ Madlax, episode 4: The Moré case.
  16. ^ Madlax, episode 14 (1:38): Madlax's reaction to Enfant's trap.
  17. ^ Madlax, episode 24 (16:21): Margaret, Elenore, and Friday Monday's conversation.
  18. ^ Madlax, episode 22 (13:16): Vanessa is subjected to the Words of Awakening by Friday Monday (16:59) after a short conversation.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tevrat</span> Tanahın ilk beş kitabı

Tevrat, İbrani Kutsal Kitabı'nın ilk beş kitabının, yani Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye kitaplarının derlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kitâb-ı Mukaddes</span> Yahudiliğin ve Hristiyanlığın kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Kitâb-ı Mukaddes, Mukaddes Kitap veya Kutsal Kitap, Eski Ahit ve Yeni Ahit'i kapsayan, Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Woolf</span> İngiliz yazar (1882-1941)

Virginia Woolf, İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Teslis</span> Baba, Oğul ve Kutsal Ruh üçlüsün­den oluşan Tanrı inancını ifâde eden kavram

Teslis, Kutsal Üçleme ya da Üçlü Birlik, tek olan Tanrı'nın Kutsal Kitap'ta kendisini bildirdiği her biri eşit yücelikte, özünde tek, ezeli ve ebedi olan üç benliğini konu edinen ve Hristiyan kiliselerinin çoğunluğu tarafından inanılan ana akım Hristiyan dininin merkezindeki inanç esasıdır. Baba Tanrı, Oğul Tanrı ve Kutsal Ruh üç farklı benlik (hipostaz) olarak aynı özü paylaşmaktadırlar (Homoousia). Tek öz Tanrı'nın birliğini üç benlik ise Tanrı'nın kimliğini anlatmaktadır ve benliklerin hem birbirinden farklılıklarını hem de özde çözülmez birliklerini ifade eder. Böylece tüm yaratım ve lütuf süreci Tanrı'nın üç ilahi benliğinin ortak eylemi olarak görülür. Her benlik, Üçlü Birlik'te kendilerine özgü nitelikleri tezahür ettirir ve böylece her şeyin "Baba'dan çıkıp gelmiş" "Oğul aracılığıyla" ve "Kutsal Ruh'un gücüyle" gerçekleştiğini kanıtlar.

<span class="mw-page-title-main">Tanah</span> Yahudiliğin ana kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Tanah/Tanak, Yahudiliğin ana mukaddes metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonudur. Hristiyanlar tarafından İbranice Mukaddes Kitap ya da Eski Ahit denir. Metinlerin neredeyse tamamı Kutsal İbranice ile yazılmış olup, ufak bir bölümü de Kutsal Aramiceyle yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman</span> Yahudi kral

Süleyman, Tanah ve Eski Ahit'e göre eski İsrail hükümdarı ve Kral Davut'un oğlu ve halefidir. Birleştirilmiş İsrail ve Yahuda'nın sondan bir önceki hükümdarı olarak tanımlanır. Süleyman'ın hükümdarlığının varsayılan tarihleri MÖ 970-931 arasındadır. Ölümünden sonra oğlu ve halefi Rehav'am kuzey kabilelerine karşı sert bir politika benimseyecek ve sonunda İsrailoğullarının kuzeydeki İsrail Krallığı ile güneydeki Yehuda Krallığı arasında bölünmesine yol açacaktır. Bölünmenin ardından onun soyundan gelenler Yahuda'yı tek başlarına yönetti.

Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır.

<i>Madlax</i>

Madlax, Bee Train tarafından hazırlanan 2004 yapımı bir anime televizyon serisidir. Yönetmenliğini Kōichi Mashimo yapmış, soundtrack ise Yuki Kajiura tarafından bestelenmiştir. Dizinin DVD versiyonu Kuzey Amerika ve İngiltere'de ADV Films, Avustralya ve Yeni Zelanda'da ise Madman Entertainment tarafından piyasaya sürülmüştür.

Pidyon haben, ilk doğan erkek çocuğu Kudüs Tapınağı'ndaki görevlerinden azat etmek için çocuğu bir Kohen'den "kurtarmak" adına yapılan bir ayindir. Bugün Kudüs Tapınağı olmamasına rağmen bu ayin Tutucu ve Ortodoks Yahudiler tarafından hala icra edilir.

Madlax 2004 yılında Bee Train animasyon stüdyosunun yapımcılığında 24 bölüm olarak çekilen Japonca bir animasyon televizyon dizisidir. Yönetmen Kōichi Mashimo'nun dizide sürekli görünen tüm karakterlerin temel özelliklerinden oluşan bir listeyi kendisine, besteci Yuki Kajiura'ya vererek, ondan karakterlere has müzikler yapmasını istemiştir. Kajura bu listeyi "Mashimo Mönü"sü olarak adlandırmış ve liste sayesinde karakterlere daha derin bir bakış açısına sahip olduğunu ifade etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Simpson ailesi</span> kurgusal aile

Simpson ailesi, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'da yer alan ve şova adını veren kurgusal karakterlerden oluşan ailedir. Simpsonlar, ebeveynler Homer ve Marge ile onların üç çocuğu Bart, Lisa ve Maggie'den oluşan bir çekirdek ailedir. Springfield kasabasında 742 Evergreen Terrace'de yaşamaktadırlar. "Simpson ailesi" fikri, James L. Brooks'un lobisinde beklemekte olan karikatürist Matt Groening tarafından ortaya çıktı. Groening, yarattığı karakterlere kendi ailesindeki üyelerin adını verdi fakat kendi adı yerine "Bart" ismini kullandı. Aile, 19 Nisan 1987 tarihinde The Tracey Ullman Show kısası "Good Night" ile çıkış yaptı ve 17 Aralık 1989 tarihinde yayınlanmaya başlayan kendi dizisine sahip oldu.

<span class="mw-page-title-main">I. Fotios</span>

I. Fotios, ayrıca Photius ya da Photios olarak da okunur, 858'den 867'e ve 877'den 886'ya kadar Konstantinopolis Patriği.

<span class="mw-page-title-main">Yahudilikte Yeruşalim</span> Yeruşalimin Yahudilikteki önemi

Yahudilikte Yeruşalim veya Yahudilikte Kudüs, MÖ 10. yüzyıldan beri Yahudilerin odağı ve ruhani merkezi olmuştur; 4 kutsal şehirden en kutsalıdır:

<span class="mw-page-title-main">Chant de Ralliement</span> Kamerunun ulusal marşı

Chant de Ralliement (Fransızca) ya da O Cameroon, Cradle of Our Forefathers (İngilizce), Afrika ülkesi Kamerun'un ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını henüz kazanmadığı 1948 yılında gayri resmi marş olarak kullanılmaya başlanmış, bağımsızlığın 1957 yılında da kabul edilmesi ile birlikte ulusal marş olarak kabul edilmiştir. Ulusal marş 1978 yılında sözlerinde tamamen değişikliğe gidilerek yeni sözleri ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Efeslilere Mektup</span> Pavlusa atfedilen ama MS 100-120 arasında takipçilerinden biri tarafından yazıldığı düşünülen Yeni Ahit mektubu

Efesliler'e Mektup ya da Pavlus'un Efesoslular'a Mektup'u Yunanca, Kutsal Yazılara ait bir kitaptır. Sadece Efesliler olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektuptan biridir. Pavlus bu mektubu, Efes şehrinde oturan Hristiyanlar'a yazdı.

<i>Half-Life: Alyx</i> 2020 video oyunu

Half-Life: Alyx, Valve tarafından geliştirilen ve yayımlanan birinci şahıs nişancı sanal gerçeklik oyunudur. Half-Life 2: Episode Two'dan sonra yayımlanmış ilk Half-Life oyunudur. Konusu Half-Life ile Half-Life 2 arasında geçmektedir. Oyuncu, bir Combine süper silahını ele geçirmekle görevlendirilen Alyx Vance'i kontrol eder. Oyun; bir sanal gerçeklik oyunudur ve oyuncu, nesnelerle etkileşime geçmek için Half-Life 2'deki yer çekimi silahına benzeyen "yer çekimi eldivenlerini" kullanır. Serideki fizik tabanlı bulmaca, çatışma ve keşif yapma ögeleri bu oyunda da mevcuttur; ayrıca hayatta kalma-korku ögeleri de yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Muratori Kanonu</span> Yeni Ahit kitaplarının listelendiği antik bir metin

Muratori Kanonu Yeni Ahit'e ait olan kitapların en eski bir Hristiyan listesidir. Bu kodeksin başlangıç ve son sayfaları kaybolduğu için Muratori Fragmanı adı altında da tanınır. Muhtemelen 8. yüzyılda Latince yazılmış olan bu rehber, adını keşfeden arşivci Lodovico Antonio Muratori'den almıştır. Fragman bugün Milano'daki Ambrosiana Kütüphanesinde saklanır.

<span class="mw-page-title-main">İsa'nın çarmıhtaki yedi özdeyişi</span> İsanın çarmıha gerilirken söylediği sözler

İsa'nın çarmıhtaki yedi özdeyişi, Kutsal Kitap'a göre İsa'nın çarmıha gerilme sürecinde söylediği yedi sözdür. Geleneksel olarak, "sözler" diye anılır. Kutsal Kitap'ta bir araya getirilmiştir. Üçü Luka, ikisi Yuhanna, bir tanesi de Matta ve Markos'ta aynı şekilde geçmektedir. Sonuncu söz ise Yuhanna'da doğrudan Matta ve Markos'ta ise alıntılanarak geçmektedir. Matta ve Markos'ta İsa, Tanrı'ya yakarmaktadır. Luka'da ise katillerini affetmekte, pişmanlık duyan hırsızı rahatlatır ve ruhunu Baba'ya emanet eder. Yuhanna'da annesiyel konuşup susadığını ve dünyadaki yaşamının son bulduğunu söylemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Uyarı Yazıtı</span>

Tapınak Uyarı Yazıtı, Tapınak Korkuluk Yazıtı ya da Soreg Yazıtı Kudüs'te İkinci Tapınak'taki mabette bulunmuş bir korkuluk yazıtıdır. Hem Latince hem de Grekçe olarak yazılmıştır. Yazıt putperest ziyaertçilere daha fazla ilerleyecekleri takdirde ölüm cezasıyla karşılaşacaklarını söyleyen bir uyarı niteliğindeydi.