İçeriğe atla

Madge Adam

Madge Adam
DoğumMadge Gertrude Adam
06 Mart 1912(1912-03-06)
Londra, İngiltere
Ölüm25 Ağustos 2001 (118 yaşında)
Milliyet İngiltere
EğitimDoncaster Lisesi, St Hugh Koleji, Oxford, Lady Margaret Hall

Madge Gertrude Adam (d. 6 Mart 1912 - ö. 25 Ağustos 2001), Oxford Üniversitesi gözlemevinde güneş fiziği alanında ilk defa yüksek lisans yapan İngiliz güneş astronomuydu.[1]

Erken dönemi ve eğitimi

Adam, babasının Drayton Park School'da öğretmenlik yaptığı Kuzey Londra, Highbury yakınlarındaki üç çocuğun en küçüğü olarak dünyaya geldi. I. Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından askere alındı ve 1918'de Ypres'te[2] eylem sırasında öldürüldü, annesinin ve kardeşlerinin annesinin ebeveynleriyle birlikte yaşamak için Yorkshire'a taşınmasına neden oldu. Dokuz yaşında hastalandı ve bir yılını dirsek ve raşitizmden kaynaklanan iskelet tüberkülozu tedavisi için Liverpool Açık Hava Hastanesi'nde geçirdi.[1]

Adam, hastaneden çıktıktan sonra Güney Yorkshire'daki Doncaster Lisesi'ne burs kazandı, burada bilim ve matematiğe sempati duymaya başladı. 1931'de Oxford'daki St Hugh Koleji'ne fizik bursuyla kaydoldu ve "Oxford'da fizikte bir ilki başaran ilk kadın" unvanına sahip oldu.[2] Oradan yüksek lisans derecesini aldı ve ardından Lady Margaret Hall, Oxford üniversitesinde doktorasını tamamladı.[3]

Kariyeri

Üniversitenin ilk güneş teleskobunu kuran ve Oxford gözlemevinin yeni bir yöneticisi, güneş fiziğindeki araştırma programını açıkladığında, (fizikte yeni bir ilki kazanmış olan) Adam kapısını çaldı ve "Peki ya ben?" dedi. Araştırma ekibine katılarak, üniversitenin gözlemevindeki ilk yüksek lisans öğrencisi ve güneş fizikçisi oldu. Yıllar geçtikten sonra, hayatının geri kalanı için orada kilit bir figür oldu ve sonunda yönetmen uçak yapımında çalışmak için ayrıldıktan sonra II. Dünya Savaşı sırasında oyunculuk yönetmeni oldu. Daha sonra daimi müdür yardımcısı oldu ve gözlemevinin mali hesaplarını devraldı.[1]

St. Hugh's'a asistan öğretmen olarak atandı ve ayrıca astronavigasyona vurgu yaparak, Kraliyet Donanması ve Kraliyet Hava Kuvvetleri öğrencilerine astronomi dersleri verdi.[1]

"Güneş lekelerinin doğası ve manyetik alanları" konusundaki çalışmaları ile uluslararası üne sahipti.[1] 1937-1979 yılları arasında Oxford Üniversitesi astrofizik bölümünde öğretim görevlisiydi ve Kraliyet Astronomi Topluluğu'nun bir üyesiydi.[2][3]

Konuyla ilgili yayınlar

  • ADAM, Madge Gertrude. Güneş Dalga Uzunluklarının İnterferometrik Ölçümleri ve Einstein Yer çekimi Yer Değiştirmesinin İncelenmesi. (Astronomical Society'nin Aylık Bildirimlerinden yeniden basılmıştır.) Taylor ve Francis, 1948.
  • Adam, Madge Gertrude. "Güneş dalgası uzunluklarında merkezden uzuvlara değişimin yeni bir tespiti." Royal Astronomical Society 119.5 (1959) Aylık Bildirimleri : 460-474.
  • Adam, Madge G. ve H. Bondi. "Yer çekimi teorisinin gözlemsel testleri." Londra Kraliyet Cemiyeti Bildirileri. Seri A. Matematiksel ve Fiziksel Bilimler 270.1342 (1962): 297-305.
  • Adam, Madge G. "Einstein'ın görelilik teorisinin 1918'den 1960'a kadar astronomik cisimler üzerinde yapılan üç testiyle elde edilen sonuçların tartışılması." BİLDİRİLER, A SERİSİ 270 (1962): 297-304.
  • Adam, Madge Gertrude. "Güneş lekesi bölgelerindeki dış hatlar." Royal Astronomical Society'nin Aylık Bildirimleri 136.1 (1967): 71-90.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Madge Adam". The Guardian. 10 Eylül 2001. 10 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2011. 
  2. ^ a b c Petford (1 Şubat 2002). "Madge Adam 1912–2001". Astronomy & Geophysics (İngilizce). 43 (1): 1.36-1.37. doi:10.1093/astrog/43.1.1.36-a. ISSN 1366-8781. 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  3. ^ a b International women in science: a biographical dictionary to 1950. Santa Barbara, California: ABC-CLIO. 2001. ss. 2. ISBN 1-57607-090-5. madge adam oxford. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomik birim</span>

Astronomik birim veya Astronomi birimi, kabaca Dünya'dan Güneş'e olan mesafe olarak kabul edilen bir uzunluk birimidir. Dünya'nın Güneş'e olan mesafesi değişmekle beraber yaklaşık olarak 150 milyar metre veya 8,3 ışık dakikasına eşittir. Astronomik birim, genellikle Güneş Sistemi veya diğer yıldız sistemleri içindeki uzaklıkların ölçümünde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Edwin Hubble</span> Amerikalı gökbilimci (1889 – 1953)

Edwin Powell Hubble, Amerikalı astronom.

<span class="mw-page-title-main">Satyendra Nath Bose</span> Hint matematikçi ve fizikçi (1894–1974)

Satyendra Nath Bose, Royal Society üyesi Hint matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Wieman</span>

Carl Edwin Wieman, 1995 yılında Eric Allin Cornell ile ilk doğru Bose-Einstein Yoğuşmasını ürettiği için 2001 Nobel Fizik Ödülünü kazanan, günümüzde Colombia Üniversitesinde profesörlük yapan Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">George William Hill</span>

George William Hill, Amerikalı astronom ve matematikçi. Bağımsız ve büyük ölçüde bilim camiasından izole bir şekilde çalışarak gök mekaniğine ve adi diferansiyel denklemler teorisine önemli katkılarda bulunmuştur. Çalışmalarının önemi 1905 yılında Henri Poincaré tarafından açıkça kabul edilmiştir. Hill 1909 yılında matematiksel astronomi alanındaki araştırmaları nedeniyle Royal Society'nin Copley Madalyası ile ödüllendirildi. Hill küresi ile birlikte Hill diferansiyel denklemi ile tanınmaktadır.

Martin Ryle FRS, İngiliz radyo gök bilimcidir. Radyo teleskop sistemlerini devrim niteliğinden geliştirmiş, zayıf radyo sinyallerinden doğru konum tespiti ve görüntüleme yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Sydney Üniversitesi'nden Joseph Pawsey 1945 yılında interferometrik ölçümler yaptığını iddia etmesine rağmen, Ryle ve Vonberg 1946 yılında, radyo dalgaboylarında interferometrik astronomik ölçümler yayınlayan ilk gök bilimciler olmuştur. Ryle gelişmiş ekipmanları sayesinde, o yıl evrendeki bilinen en uzak gökadayı görüntülemeyi başarmıştır. Ayrıca Cambridge Üniversitesi Radyo Astronomi bölümünün ilk profesörü ve Mullard Radyo Astronomi Rasathanesinin kurucu müdürü olmuştur. 1972 yılından 1982 yılına kadar ise İngiliz Kraliyet astronomu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Subrahmanyan Chandrasekhar</span>

Subrahmanyan Chandrasekhar, Hint asıllı Amerikalı astrofizikçi. A. Fowler ile birlikte 1983'te kara deliklerin yüksek kütleli yıldızların evrimlerinin son aşamalarından biri olduğunu matematiksel teori haline getirdiklerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. 1930 Nobel Fizik Ödülü sahibi Chandrasekhara Venkata Raman'ın yeğenidir. Chandrasekhar limiti olarak bilinen astrofizik kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Ambartsumyan</span> Sovyet astrofizikçi (1908-1996)

Victor Ambartsumyan, Sovyet-Ermeni bilim insanı ve teorik astrofiziğin kurucularından birisidir. Fiziğin; yıldızlar, bulutsular, yıldız astronomisi, yıldız sistemi dinamiği ve galaksilerin kozmogonisi gibi pek çok alanda çalışmaları vardır. Matematiksel fiziğe de katkıda bulunmuştur. Ambartsumyan, 1961’den 1964’e kadar Uluslararası Astronomi Birliği’nin başkanıydı. İki kere uluslararası Bilimsel Birlik Konseyi başkanı seçildi (1966-1972). SSCB Bilimler Akademisi ve Kraliyet Topluluğu içerisinde de, ABD Ulusal Akademi ve Kızılderili Akademi Bilimleri içerisinde de bulunmuştur. Birçok ödülü arasında; Stalin Ödülü(1946,1950), Sosyalist İşçi Kahramanı(1968,1978), Rus Federasyonu Devlet Ödülü, Kraliyet Astronomi Topluluğu Altın Madalyası, Pasifik Astronomi Topluluğu Altın Bruce Madalyası ve Ermeni Ulusal Kahramanı gibi ödüller yer almaktadır. Ambartsumyan Gözlemevi’nin de kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Ögelman</span> Türk astrofizikçi

Hakkı Boran Ögelman, Türk gökbilimci ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Struve</span> Ukraynalı-Amerikalı astronom

Otto Struve, Ukraynalı–Amerikalı bir astronomdur. Rusçada, adı bazen Otto Lyudvigovich Struve olarak geçmektedir; ancak hayatının çoğunluğunu geçirdiği ve tüm bilimsel kariyerini yaptığı yer Amerika Birleşik Devletleri'dir. Struve ailesi'nin ünlü astronomlarıyla aynı ailedendir; Ludwig Struve'ün oğlu, Otto Wilhelm von Struve'ün torunu ve Friedrich Georg Wilhelm von Struve'ün büyük torunudur. Aynı zamanda Karl Hermann Struve'ün yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Jocelyn Bell Burnell</span> İngiliz bilimci

Dame Susan Jocelyn Bell Burnell, Kuzey İrlandalı astrofizikçi. Lisansüstü öğrencisiyken ilk radyo pulsarlarını keşfetti. İlk olarak pulsarları gözlemlemesine ve de analiz etmesine rağmen Bell Burnell Nobel Fizik Ödülü'nü tez danışmanı Antony Hewish ile paylaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michel Mayor</span>

Michel Gustave Édouard Mayor, İsviçreli astrofizikçi ve akademisyendir. Akademik kariyerinin tamamını geçirdiği Cenevre Üniversitesi'nden 2007'de mezun olmuş, ancak üniversiteye bağlı Cenevre Gözlemevi'nde aktif olarak araştırmalarına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eddington deneyi</span>

Eddington deneyi, 1919'da İngiliz gök bilimciler Frank Watson Dyson ve Arthur Stanley Eddington tarafından düzenlenen gözlemsel bir Genel Görelilik testiydi. Gözlemler, biri Batı Afrika Príncipe adasına, diğeri ise Brezilya'nın Sobral kasabasına olmak üzere iki seferle 29 Mayıs 1919'daki tam güneş tutulması sırasında gerçekliştirildi. Bu gözlemin amacı, Güneş'in yanından geçen yıldız ışığının, güneşin kütleçekiminden kaynaklanan sapmasını ölçmekti. Bu sapmanın değeri Albert Einstein tarafından 1911 tarihli bir makalede öngörülmüştü ve 1915 Genel Görelilik teorisi için önerilen testlerden biriydi. Gözlem sonuçları Eddington tarafından Londra Kraliyet Cemiyeti'ne sunuldu ve bazı görüşmelerden sonra kabul edildi. Gazetede sonuçlarının yer almasının ardından, Einstein ve teorileri dünya çapında ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Laura Ferrarese</span>

Laura Ferrarese, FRSC, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi'nde çalışan bir uzay bilimi araştırmacısıdır. Birincil çalışması, Hubble Uzay Teleskobu ve Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu verileri kullanılarak gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Faber</span>

Sandra Moore Faber, galaksilerin evrimi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan bir astrofizikçidir. Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da Astronomi ve Astrofizik Profesörüdür ve Lick Gözlemevi'nde çalışmaktadır. Galaksilerin parlaklığını içlerindeki yıldızların hızına bağlayan önemli keşifler yaptı ve Faber-Jackson ilişkisinin ortak kaşiifi oldu. Faber, Hawaii'deki Keck teleskoplarının tasarımında da etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Agnes Mary Clerke</span> İrlandalı gökbilimci ve yazar

Agnes Mary Clerke, İrlandalı bir gökbilimci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Helen Sawyer Hogg</span> Amerikalı gökbilimci (1905 – 1993)

Helen Battles Sawyer Hogg, Kanada Nişanı sahibi küresel kümeler ve değişken yıldızlarla ilgili araştırmalara öncülük eden bir gökbilimciydi. Pek çok üniversitenin kadınlara bilimsel derece vermediği bir dönemde, birkaç astronomik örgütün ilk kadın başkanı ve dikkate değer bir bilim kadınıydı. Bilimsel savunuculuğu ve gazeteciliği Toronto Star ve Kanada Kraliyet Astronomi Cemiyeti Dergisi'ndeki astronomi sütunlarını içeriyordu. Altmış yıllık kariyeri boyunca "büyük bir bilimci ve nazik insan" olarak kabul edildi.

Margaret Walton Mayall Amerikan bir astronomdur. 1949'dan 1973'e kadar, Amerikan Değişken Yıldız Gözlemciler Birliği 'nin yöneticiliğini yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Heymans</span>

Catherine Heymans, İngiliz astrofizikçi, İskoçya Kraliyet astronomu ve Edinburg Kraliyet Gözlemevi merkezli Edinburg Üniversitesi profesörü.