İçeriğe atla

Maden Müzesi

Maden Müzesi, Zonguldak'ta kurulan bir maden müzesidir.

Maden Müzesi
Açılış9 Aralık 2016
KonumÇınartepe Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, Zonguldak
TürMadencilik
Resmî sitehttps://www.zonguldakmadenmuzesi.com/

Türkiye'nin ilk ve tek maden müzesidir. Zonguldak'ın en önemli üretim kaynağı olan taş kömürü madenciliğinin kültürünü bir müze ile kalıcılaştırmak, 200 yıllık taş kömürü madenciliğinin hikâyesini tanıtmak amacıyla kurulmuştur.[1][2] 2016 yılında hizmete açılmıştır. Müzede; taş kömürü madenciliğinin belgeleri, dönemin gelişmelerini yansıtan gazeteler, kullanılan aletler, iletişim araçları ve dönemin madencilik teknolojisi, taş kömürü ve kömür çeşitleri ile fosiller tanıtılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Zonguldak Maden Müzesi". 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Hakkında". 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zonguldak</span> Zonguldak ilinin merkezi olan şehir

Zonguldak, Zonguldak ilinin merkezi olan şehirdir. Karadeniz kıyısında bulunur ve limanıyla Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle olan deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye'nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Kömür</span> katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaç

Kömür, katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaçtır. Taşkömürü torkugillerden oluşur. Kömür çoğunlukla diğer elementlerin değişken miktarlarda bulunmasıyla oluşur. Asıl bileşeni karbondur; bunun yanında değişken miktarda hidrojen, kükürt, oksijen ve azot içerir. Isı için yakılan bir fosil yakıt olan kömür dünyanın birincil enerjisinin yaklaşık dörtte birini ve elektriğinin beşte ikisini sağlar. Bazı demir ve çelik üretimi yapan işletmeler ve diğer endüstriyel faaliyetler kömürü yakar. Kömürün ekstraksiyonu ve kullanımı birçok erken ölüme ve çok fazla hastalığa neden olur. Kömür'den her yıl binlerce kişi erken ölüyor.

<span class="mw-page-title-main">Madencilik</span> maden cevherlerinin araştırılması, çıkarılması ve işletilmesiyle ilgili teknik ve yöntemlerin bütünü

Madencilik, yeraltındaki maden cevherlerinin araştırılması, çıkarılması ve işletilmesiyle ilgili teknik ve yöntemlerin bütünüdür. Yer kabuğunda bulunan cevher, endüstriyel hammadde, kömür ve petrol gibi ekonomik ekli doğal hammaddeyi sağlamaktır. Ekonomik önemi bulunan mineralleri rasyonel bir şekilde endüstriye sağlamak için geliştirilmiş uygulamalı bilim dalıdır. Maden yataklarının aranması, projelendirilmesi, işletilmesi ve çıkarılan madenin zenginleştirilmesi ile ilgili işlemleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Oberhausen</span> Ruhrgebiette büyükşehir (Kuzey Ren-Vestfalya, Almanya)

Oberhausen, Almanya'nın batı kesiminde Kuzey Ren-Vestfalya eyâletinde (Land) bir şehir.

Zeki Yavuztürk, Türk siyasetçi.

1992 Kozlu kömür madeni faciası, 3 Mart 1992 tarihinde Türkiye'nin Zonguldak ilinin Kozlu ilçesindeki taş kömürü maden ocağında saat 19.45 - 20.00 arasındaki zincirleme grizu patlamaları nedeniyle meydana gelen bir madencilik kazasıdır. Olay sonucunda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.

Türkiye'deki madencilik kazaları, geçmiş yıllardan günümüze kadar Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki kömür ve diğer maden ocaklarında meydana gelen kazalardır. 1941 yılından bu yana 3 binden fazla insan maden kazalarında ölmüştür. 100 binden fazla insan ise yaralanmıştır. Madenlerde en çok görülen kaza sebepleri ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır. Türkiye'de geçmişten günümüze kadar birçok kaza yaşanırken, bu kazaların en çok görüldüğü il ise Zonguldak olmuştur. Cumhuriyet tarihinden beri yaşanan en büyük maden kazası, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelmiş ve 301 kişi ölmüştür. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada, Türkiye'de maden ve taş ocakçılığı iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olmuştur.

Türkiye'de madencilik gelişmiş sanayi kollarından biridir. Türkiye madenler bakımından zengin bir ülkedir. Ayrıca bazı madenler bakımından dünyanın önemli ülkeleri arasındadır. Türkiye'nin madenlerinin tamamı henüz belirlenmemiştir. Maden arama çalışmaları hızla devam etmekte ve yeni maden yatakları bulunmaktadır. Türkiye'nin madenciliğinin şu andaki üretimi, tümüyle kendi endüstri kuruluşlarımızın gereksinimine yönelik değildir. Bir kısmı ham olarak ya da yarı işlenmiş halde yurt dışına satılmaktadır.

Türkiye'de maden mühendisliği eğitimi ilk kez 1 Mart 1953'te İTÜ Maden Fakültesi'nin kurulması ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zeche Zollverein</span>

Zeche Zollverein, 2001’den bu yana UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası’na alınan eski maden ocağı.

Cemal Kıpçak, Türk siyasetçidir.

Hasan Karabacak,, Türk siyasetçidir.

Necati Diken, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Zonguldakspor FK</span> futbol kulübü

Zonguldakspor Futbol Kulübü Zonguldak merkezli Türk futbol kulübü. 3. Lig'de mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irmak-Zonguldak demiryolu</span> Demiryolu hattı

Irmak – Zonguldak demiryolu, Irmak – Zonguldak - Kozlu arasında bulunan demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ombilin Kömür Madeni</span>

Ombilin Kömür Madeni Batı Sumatra, Endonezya'daki Sawahlunto yakınlarındaki bir kömür madeni. Bukit Barisan dağları boyunca, Polan, Pari ve Mato tepeleri arasında, Padang'ın kuzeydoğusunda yaklaşık 70 kilometre (43 mi) uzunluğundaki dar bir vadide yer almaktadır. Kömür 19. yüzyılın ortalarında Willem Hendrik de Greve tarafından keşfedildi ve 1876'da madencilik alanında çığır açtı. Maden, Güneydoğu Asya'daki en eski kömür madenciliği sahası olarak bilinmektedir.

Maden atıkları, bir cevherin ekonomik olmayan kısmından değerli fraksiyonu ayırma işleminden sonra arta kalan malzemelerdir. Artıklar, bir cevher veya mineral gövdesinin üzerinde yer alan ve madencilik sırasında işlenmeden yer değiştiren atık kaya veya diğer malzemeler olan aşırı yükten farklıdır. Maden atıkları, insanlığın ürettiği en büyük atık miktarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Domuzdamı</span>

Domuzdamı veya domuztamı, maden ocaklarında çökme tehlikesi olan yerlerde tavanı dikdörtgen veya kare prizma şeklinde destekleyen ve ayak arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlayan özel bir tahkimat birimidir.

Armutçuk Kömür Madeni, Türkiye'nin Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Zonguldak Havzası'nda yer almaktadır.

Karadon Kömür Madeni, Türkiye'nin Zonguldak ilinde bulunan bir kömür madenidir. Zonguldak Havzası'nda yer almaktadır. Madenin yıllık 3,2 milyon ton linyit üretim kapasitesi bulunmaktadır.