İçeriğe atla

Madaralı Roman Ödülü

Madaralı Roman Ödülü, emekli öğretmen Fikret Madaralı ile eşinin girişimleriyle başlayan bir edebiyat, edebiyat özelinde bir roman ödülüdür.

Madaralı Roman Ödülü, ilk kez 1974 yılında,[1] son kez de 1989 yılında verildi.[2] Her yıl, bir önceki yıl neşredilmiş romanlar arasından seçilen bir romana verilirdi. Ödül sahibi roman, Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıl dönümü olan 17 Nisan'da ilân edilirdi.[1]

Vedat Günyol, Ceyhun Atuf Kansu, Oya Bender, Adnan Binyazar, Mehmet Başaran, Oktay Akbal, Cavit Orhan Tütengil ve Mustafa Ekmekçi'den oluşan seçici kurul, "Öldürme tutkusu ve işkence konusunda insanın keşfedilmemiş yanlarını ortaya çıkarmada ve anlatımda gösterdiği başarıdan" ötürü Demirciler Çarşısı Cinayeti'ni "yılın en iyi romanı" olarak değerlendirdi ve ilk Madaralı Roman Ödülü'nü Yaşar Kemal'e verdi.[3]

Madaralı Roman Ödülü sahipleri

Kaynakça

  1. ^ a b Kırtay, Faruk. "Yalova'nın İsimsiz Halk Kahramanları…". Farkyalovada.com sitesi, 14 Aralık 2011. 14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016. 
  2. ^ "Madaralı Ödülü' Şemsettin Unlü'nün". Cumhuriyet gazetesi arşivi, 17 Nisan 1989. 14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016. 
  3. ^ ""Madaralı" Roman Ödülünü Yaşar Kemal aldı". Milliyet gazetesi, 18 Nisan 1974. 5 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

Mehmet Eroğlu, Türk yazar, senarist ve romancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erdal Öz</span> Türk yazar ve yayıncı

Erdal Öz,, Türk yazar ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Rifat</span> Türk şair, romancı ve oyun yazarı

Ali Oktay Rifat, Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Rıfat Ilgaz</span> Türk şair, romancı ve öykücü (1911–1993)

Rıfat Ilgaz tam adıyla Mehmet Rıfat Ilgaz, Türk şair, romancı ve öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Kemal</span> Türk yazar ve şair (1923–2015)

Kemal Sadık Gökçeli veya bilinen adıyla Yaşar Kemal, Kürt kökenli Türk roman ve hikâye yazarı, şair ve aktivisttir. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olarak kabul edilen Yaşar Kemal, yaşamı boyunca pek çok ödül almış ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir. En ünlü eseri, yaklaşık 32 yılda tamamladığı İnce Memed roman serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Melih Cevdet Anday</span> Türk şair, oyun yazarı, denemeci ve eleştirmen

Melih Cevdet Anday, Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır. Kolları Bağlı Odysseus ile kendine özgü felsefi şiir akımını başlatmış, Garip Akımı'ndan ayrılmıştır. UNESCO'nun Courrier dergisi, 1971 yılında onu Cervantes, Dante, Tolstoy, Unamuno, Seferis ve Kawabata düzeyinde bir edebiyat adamı olarak gördüğünü açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Ağaoğlu</span> Türk yazar

Adalet Ağaoğlu, Türk yazar.

Şemsettin Ünlü,, Türk şair, roman yazarı ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Türkali</span> Türk yazar, senarist

Abdülkadir Pirhasan, Türk roman ve senaryo yazarı, şairdir.

<i>Alnında Mavi Kuşlar</i>

Alnında Mavi Kuşlar, Aysel Özakın'ın 1978 yılında yayımlanan romanı.

Yıldız Karayel, Rıfat Ilgaz'ın 1981 yılında yazdığı toplumcu romandır. Yazarın çok iyi tanıdığı Cide kasabasındaki toplumsal yapıyı, insanlararası ilişkileri, sorunları konu edinir. 2002 yılında televizyon dizisi olarak filme alındı.

<i>Issızlığın Ortasında</i> Mehmet Eroğlu tarafından yazılan roman

Issızlığın Ortasında , yazar Mehmet Eroğlu'nun ilk romanıdır. Yazar romanı 1974-1976 yılları arasında kaleme almıştır. Romanda, Ayhan adlı roman kahramanın etrafında gelişen olaylar yoluyla Türkiye’nin 12 Mart dönemi ve savaş, cinsellik, kahramanlık, pişmanlık gibi kavramlar sorgulanmaktadır. Dönemin solcu eylemci gençlerine birey olarak bakan ve ne yererek, ne de yücelterek yansıtan bir romandır.

Geç Kalmış Ölü, yazar Mehmet Eroğlu’nun ikinci romanıdır. Yazarın ilk romanı olan Issızlığın Ortasında adlı kitabı bütünler nitelikte bir eserdir. İlk romanının da kahramanı devrimci genç Ayhan'ın, 12 Mart döneminde ortadan kaybolan arkadaşı Zafer'i dört yıl sonra (1975) arayışı; bu arayışın kafasında soyut bir mücadeleye, kendini sorgulamaya, geleceğini şekillendirme çabasına dönüşmesi anlatılmaktadır. Ayhan'ın arayışı İskenderun'da başlayıp Nemrut'ta son bulur.

<i>Demirciler Çarşısı Cinayeti</i> Bir Yaşar Kemal Romanı

Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yaşar Kemal'in kaleme aldığı Akçasazın Ağaları ikili seri romanlarından ilkidir.

Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olan Yaşar Kemal, Türkiye'den aldığı birçok ödülün yanı sıra yurt dışında da çeşitli ödüller, nişanlar ve payeler almıştır.

Nigâr Hanım ile Çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak 1923 yılında dünyaya gelen Yaşar Kemal, hayatı boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser vermiştir. On altı yaşındayken 1939'da ilk şiiri "Seyhan"ı Görüşler adlı Adana halkevleri dergisinde yayımladı. Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurova'dan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, 1943 yılında Adana Halkevi tarafından; 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayımladı. 1940'larda Adana'da çıkan Çığ dergisi çevresinde Pertev Naili Boratav, Nurullah Ataç, Güzin Dino gibi isimlerle tanıştı. Özellikle, ressam Abidin Dino'nun ağabeyi Arif Dino'yla kurduğu yakınlık onun düşün ve yazın dünyasının gelişimini önemli bir ölçüde etkilemiştir. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı ve 1951-1963 yılları arasında gazetede fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54'te bitirdi. Dört ciltten oluşan seri, otuz dokuz yılda tamamlandı. Teneke (1955), Dağın Öte Yüzü serisi, Üç Anadolu Efsanesi (1967), Binboğalar Efsanesi (1971), Yılanı Öldürseler (1976), Hüyükteki Nar Ağacı (1982) dahil olmak üzere yazarın birçok eseri, Çukurova'da geçmektedir. Ayrıca eserlerden sekizi tiyatro oyununa, on ikisi sinemaya ve ikisi baleye uyarlanmıştır. Yaşar Kemal'in ayrıca senaryosunu yazdığı filmleri de mevcuttur.

Akçasazın Ağaları, Yaşar Kemal'in üçleme olarak tasarladığı ama ikileme olarak yayımlanan roman serisidir. Seri, Demirciler Çarşısı Cinayeti (1974) ile Yusufçuk Yusuf (1975) kitaplarından oluşmaktadır ve Cem Yayınevi tarafından yayımlanmıştır. Serinin üçüncü kitabı olması planlanan Anavarza ise yayımlanmamıştır. İki cilt de "O iyi insanlar, o güzel atlara bindiler, çekip gittiler." cümlesiyle başlamaktadır. 1950'li yıllarda yaşanan Çukurova'daki toplumsal dönüşümü konu almaktadır.