İçeriğe atla

Madame de...

Madame de...
Madame de...
"Madame de..." filminin sinema afişi
YönetmenMax Ophüls
YapımcıRalph Baum
SenaristMarcel Achard
Max Ophüls
Louise de Vilmorin (roman)
OyuncularCharles Boyer
Danielle Darrieux
Vittorio De Sica
MüzikOscar Straus
Georges Van Parys
Görüntü yönetmeniChristian Matras
KurguBorys Lewin
StüdyoFranco London Films
Indusfilms
Rizzoli Film
DağıtıcıGaumont
Janus Films
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüDram, romantik
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1953
Çıkış tarih(ler)i16 Eylül 1953, Fransa
19 Temmuz 1954, ABD
Süre105 dakika
ÜlkeFransa Fransa
İtalya İtalya ortak yapımı
DilFransızca
Diğer adlarıThe Earrings of Madame de... (ABD)
Diamond Earrings (Alternatif isim)
I Gioielli di Madame de ... (İtalya)
Senyora de... (İspanya, Katalanca)
Madame de... - Die Liebe ihres Lebens (Almanya/Avusturya)

Madame de... 1953 Fransa - İtalya ortak yapımı dramatik aşk filmidir. Bir diğer uluslararası adı Diamond Earrings (Elmas Küpeler) olan film ABD'de The Earrings of Madame de... (Madame d...'nün Küpeleri) adıyla gösterime sunulmuştu.

1902 - 1969 yılları arasında yaşamış Fransız şair ve romancı Louise de Vilmorin'in 1951 tarihli aynı adlı romanından senaryosunu Marcel Achard'ın uyarlayıp yazdığı filmi Max Ophüls yönetmiştir. Ophüls'ün senaryoya da katkısı vardır. Başlıca rollerinde Charles Boyer, Danielle Darrieux ve ünlü İtalyan yönetmen Vittorio De Sica'nın oynadıkları filmin Alman asıllı Fransız yönetmeni Max Ophüls (1902-1957) filmlerinde ayrıntılara ve biçime verdiği önemle tanınıyordu. Bu filminde de diğer filmlerinde olduğu gibi ünlü ayrıntılı ve yaratıcı kamera hareketlerini cömertçe sergiler. Filmlerini daha çok Fransa ve ABD'de yapmış olan Max Ophüls'ün oğlu Marcel Ophüls de seçkin bir belgesel film yönetmenidir.[1]

19. yüzyılın Paris'inde varlıklı bir Generalin (Charles Boyer) karısı olan Louise'in (Danielle Darrieux) kocasının evlilik yıldönümünde kendisine armağan ettiği küpeleri borçlarını kapatmak için satması ve kocasına yalan söyleyerek onları kaybettiğini söylemesi birbiri ardına birçok trajik yanlış anlamaya yol açar. Burjuva ahlak ve davranışlarının eleştirildiği filmdeki kişiler burjuva veya aristokrat sınıfından herhangi birileri olabileceğinden soyadları belirtilmez, sadece "Madame de..." veya "General André de..." şeklinde anılırlar. Film boyunca sürekli el değiştiren elmas küpeler filmin karakterleri ve olayları arasındaki bağlantıyı oluşturur ve farklı kişiler için farklı şeyleri sembolize ederler. Küpeler yerine göre aldatmanın, mülkiyetin, açgözlülüğün, gücün veya aşkın sembolü olurlar.

"Madame de..." 1955'te siyah-beyaz kategorisinde "en iyi kostüm tasarımı" Oscar'ına aday gösterilmişti, ancak o yıl bu ödülü Billy Wilder'ın yönettiği 1954 yapımı Sabrina'ya kaptırdı.[2]

2001 yılında televizyon için aynı adla bir yeniden çevrimi yapıldı, bu film de yine ilki gibi Fransız-İtalyan ortak yapımıydı.[3]

Konusu

Konusu 19. yüzyıl Fransa'sında geçen film Kontes Madame Louise de...'nün (Danielle Darrieux) ihtişamlı malikanesinde açılır. Uşak ve hizmetçilerle dolu saray yavrusu evin yatak odasında Madame de... kürkleri ve mücevherleri arasında hararetle bir şeyler aramaktadır. Sonunda aradığını bulur, bu kocası Général André de...'nün (Charles Boyer) kendisine evlilik yıldönümünde armağan ettiği kıymetli elmas küpelerdir. Bunları Monsieur Rémy'nin (Jean Debucourt) kuyumcu dükkânına götürerek satar, çünkü yüklüce bir miktar kumar borcu vardır. Kocası küpeleri o kuyumcudan satın almış olduğu için de bu satışın gizli kalmasını özellikle Monsieur Rémy'den rica eder.

Aynı akşam kocasıyla birlikte gittikleri operada küpeleri düşürmüş olduğu yalanını söyler. Ertesi gün gazeteler olayı "Operada Hırsızık" başlığıyla verince endişelenen kuyumcu, Generalin makamına gelerek durumu anlatır, General de küpeleri ondan satın alır. Artık gerçeği öğrenmiş olan Général André de... yine de renk vermez ve karısına inanmış gözükür.

Bu arada General, cebinde taşıdığı küpeleri trenle İstanbul'a tatile giden metresi Lola'ya (Lia di Leo) hediye eder. Küpeler İstanbul'da tekrar el değiştirir çünkü Lola burada rulette kaybettiği paraya karşılık küpeleri bir rehinciye satar. Ama onları bu kez de bir İtalyan Diplomat olan Baron Fabrizio Donati (Vittorio De Sica) rehinciden satın alır, küpeler bir kez daha el değiştirmiştir. Fransa'ya dönüş sırasında Baron Donati ve Madame de... tesadüfen tanışırlar. Madame de...'ye aşık olan ve ona kur yapmaya başlayan Baron küpeleri ona hediye eder. Küpeler ilk sahibine dönmüştür, ancak onların Baronun eline nasıl geçtiğini anlamayan ve tekrar ortaya çıkışlarını kocasına nasıl izah edeceğini bilemeyen Kontes kocasının önünde onları eşyalarının içinden tesadüfen bulmuş gibi yapar. Küpelerin Baron tarafından verilmiş olduğunu sezen kocası yine renk vermez.

General ve Madame de...'nün içinde yaşadığı sosyetede bu tür gönül ilişkileri az veya çok beklenen ve bir ölçüye kadar göz yumulan bir olgudur. Sosyetedekiler eşinin bir başkasıyla flört ettiğini bilir ama kim olduğuyla pek ilgilenmezler, yazılı olmayan kural cinsel ilişkiye izin verir ama aşık olmaya asla.[1]

General karısından aldığı küpeleri kuyumcuya götürmesi için Barona geri verir ve sonra da kuyumcudan küpeleri üçüncü kez satın alır. Bu arada Baron da aralarından çekilmiştir. Madame'ın itirazına rağmen General küpeleri yeni doğum yapmış olan bir akrabalarına hediye eder ama ihtiyaçtan küpeler tekrar kuyumcuya döner. General kuyumcunun kendisine tekrar tekrar satmaya getirdiği küpeleri gördükçe gittikçe sinirleri bozulur, sonuncu getirişinde artık satın almaz ve kuyumcuyu kovar.

Kuyumcu dükkânına döndüğünde bu kez onu Madame d...'nin beklemekte olduğunu görür, Madame diğer mücevher ve kürklerini satarak küpeleri satın alır. Hep yanlış zamanda yanlış yerde ortaya çıkıveren küpelerin el değiştirdikçe manevi değeri de azalır, onlara yüklenen anlamlar da değişir. General Baronu düelloda öldürür, küpeler Madame d... tarafından kiliseye bağışlanır ve son durakları olan kilisede camlı bir bölmede "Madame d...'nün bağışıdır" yazısıyla sergilenirler.

Oyuncu kadrosu

Danielle Darrieux (Madame de...) ve Vittorio De Sica (Baron Fabrizio Donati) filmin bir sahnesinde.
Aktör/Aktris Rolü
Charles BoyerGénéral André de...
Danielle DarrieuxComtesse Louise de...
Vittorio De SicaBaron Fabrizio Donati, İtalyan Diplomat
Jean DebucourtMonsieur Rémy, kuyumcu
Jean GallandMonsieur de Bernac
Mireille PerreyMadame de...'nün dadısı
Paul AzaïsLéon
JosselinBir Diplomat
Hubert NoëlHenri de Maleville
Lia di LeoLola, Général André de...'nün metresi

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 
  2. ^ http://us.imdb.com/title/tt0047437/awards []
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh</span> Hollandalı ressam

Vincent Willem van Gogh, Hollandalı ard izlenimci ressamdır. Batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir. On yıldan biraz fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun da olduğu 2.100 kadar resim ve çizim çalışması üretti ve bunların çoğu yaşamının son iki yılında yapıldı. Bunların arasında manzaralar, natürmortlar, portreler ve otoportreler bulunmaktadır ve modern sanatın temelleri sayılan cüretkâr renkler ile canlı, fevrî ve ifade dolu fırça darbeleriyle ayırt edilirler. 37 yaşında yıllardır süren psikolojik rahatsızlığı ve yoksulluğun ardından trajik bir biçimde kimilerine göre intihar, kimilerine göre bir cinayet sebebiyle silahla yaralandıktan otuz saat sonra hayata veda etti.

<span class="mw-page-title-main">Britney Spears</span> Amerikalı şarkıcı

Britney Jean Spears,, Grammy Ödüllü Amerikalı şarkıcı, dansçı ve oyuncu. Dünya genelinde 150 milyondan fazla kayıt satarak tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından biri olmuştur. Amerikan müzik tarihinde En Çok Satan 8. Kadın, En Çok Satan En Genç Kadın Şarkıcıdır. 2009 yılında Guiness Rekorlar Kitabına 21. yüzyılın En İyi Kadın Şarkıcısı olarak geçmiştir. Forbes dergisinin 2003 yılında belirlediği En Zengin 25 Yaş Altı Ünlüler listesinde birinci sırada, 2006 yılında belirlediği En Zengin Ünlüler listesinde ise 100 milyon dolarlık servetiyle dokuzuncu sırada yer almıştır. 2021 yılında Time dergisi tarafından belirlenen Dünyanın En Etkili 100 İnsanı listesinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Madonna</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Madonna Louise Ciccone, 7 Grammy Ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı, oyuncu ve iş insanı. 1980'lerden beri "Pop'un Kraliçesi" olarak anılır. Kırk yılı aşkın süredir en önemli kültürel simgelerden biridir. Ana akım popüler müzikteki söz içeriğinin sınırlarını genişleterek büyük bir popülerlik elde etti ve video klip görüntüleriyle MTV'de büyük ilgi çekti. Müziği ile görünümünü sürekli yeniden keşfetmesi ve müzik endüstrisindeki özerklik standardını elinde tutmasıyla bilinir. Müzik eleştirmenleri kendisi hakkında farklı övgüler sundu, ayrıca yenilikçi müzik yapımlarıyla çeşitli tartışmalara neden oldu. Dünya genelinde çok sayıda sanatçı üzerinde etki bıraktı. Rolling Stone dergisinin hazırladığı "Tüm Zamanların En Büyük 100 Sanatçısı" listesinde 36. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Belgin Doruk</span> Türk sinema sanatçısı ve model (1936–1995)

Belgin Doruk, Türk oyuncu ve modeldir. 1950'ler ve 1960'ların önde gelen Türk sinema yıldızlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Marie Antoinette</span> Fransa Kraliçesi, Avusturya Arşidüşesi

Josephe Jeanne Marie Antoinette von Habsburg-Lorraine veya Maria Antonia Josepha Johanna, Fransa Kraliçesi ve Avusturya arşidüşesi. Kısaca Marie Antoinette veya Maria Antonia olarak bilinir. Kutsal Roma İmparatoru I. Franz ve eşi Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa'nın kızıdır. Henüz 14 yaşındayken Fransa veliahtı XVI. Louis ile evlendi. 1774 Mayıs'ında XVI. Louis Fransa kralı olunca Marie Antoinette Fransa kraliçesi oldu. XVII. Louis'nin annesidir. Fransız Devrimi esnasında "Vatan hainliği" ile suçlanarak giyotinle idam edildi (1793).

<i>Titanik</i> (film, 1997) 1997 yapımı Amerikan filmi

Titanik, James Cameron'ın yönetmenlik, senaristlik, ortak yapımcılık ve ortak kurgu yönetmenliğini yaptığı, 1997 yılı Amerikan yapımı epik, felaket ve romantizm temalı sinema filmi. Titanic'in batışı üzerine kurgulanan filmin başrollerini, geminin felaketle sonuçlanan ilk seyahati sırasında birbirine âşık olan farklı toplumsal sınıflara mensup iki genci canlandıran Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet paylaşmaktadır.

<i>Macbeth</i> (oyun) William Shakespeare tarafından yazılan tiyatro eseri

Macbeth tam adıyla Macbeth'in Trajedisi , William Shakespeare'in en kısası olmasının yanında en önemli trajedilerinden biridir. Tüm dünyadaki hem profesyonel hem de amatör tiyatrolar tarafından sıkça sahneye konulur.

<span class="mw-page-title-main">Brigitte Bardot</span> Fransız oyuncu

Brigitte Anne-Marie Bardot, BAFTA ödülüne aday gösterilmiş eski Fransız sinema oyuncusu, manken, şarkıcı ve hayvan hakları aktivistidir. En çok 1950'lerin ve 1960'ların kadın figürü olarak bilinir. Kadın bağımsızlığının ve cinsel özgürlüğünün sembolü olan Brigitte Bardot kariyeri boyunca birçok çocuk-kadın ve femme fatale rolde oynadı. Döneminin en büyük yönetmenleriyle çalıştı ve zarif bir hafifliğin yanında şehvet içeren rollerde oynamasıyla çabucak bir seks sembolüne dönüştü. 1969'dan beri ise Fransa'nın özgürlüğünü sembolize eden Marianne'nin resmi yüzüdür. Bardot'dan önce Marianne anonim bir olguydu.

<i>Masumiyet Müzesi</i> Orhan Pamuka ait roman

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un 29 Ağustos 2008 tarihinde İletişim Yayınları tarafından piyasaya sunulan aşk romanıdır.

<i>Sıkıysa Yakala</i> 2002 yapımı komedi-drama türünde bir sinema filmi

Sıkıysa Yakala veya orijinal adıyla Catch Me if You Can, Frank Abagnale Jr.'nin hayat öyküsünden esinlenilerek oluşturulan 2002 yapımı komedi-drama türünde bir sinema filmidir. Steven Spielberg'in yönetmenliğini üstlendiği filmde, 19 yaşında dahi olmayan Frank Abagnale Jr.'ın, Pan American World havayolu şirketinde pilot, Georgia'da doktor ve Louisiana'da savcı kılığına bürünerek milyonlarca dolarlık çek sahtekârlığını nasıl yaptığı anlatılmaktadır. Abagnale'i Leonardo DiCaprio canlandırırken, filmin diğer önemli oyuncuları Tom Hanks, Christopher Walken, Amy Adams, Martin Sheen ve Nathalie Baye'dir.

Max Ophüls, asıl adı Maximillian Oppenheimer,, Alman sinema yönetmeni. Akıcı kamera hareketlerindeki ustalığıyla filmlerine lirik bir anlatım katmış, ulusal farklılıklara ve karakterlerinin insani niteliklerine verdiği önemle gerçek anlamda ilk uluslararası yönetmenlerden biri sayılmıştır.

Bu listede, 2007-2010 yılları arasında atv'de yayınlanan ve mahkûm kadınların yaşamlarını konu edinen Parmaklıklar Ardında dizisinin karakterleri hakkında bilgiler yer almaktadır.

<i>Oyunun Kuralı</i> (film, 1939)

Oyunun Kuralı 1939 Fransa yapımı komedi filmdir. Filmin açılış yazılarında da belirtildiği gibi bir dramatik fantezi filmidir. Özgün adı La Règle du Jeu dür. İngilizce konuşulan ülkelerde The Rules of the Game adı ile gösterime giren filmin Türkiye'de Kocası ve Aşığı adı ile de gösterildiğine dair kayıtlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Madame de Pompadour</span> Fransız salonnière (1721-1764)

Jeanne-Antoinette Poisson, aynı zamanda Madame de Pompadour olarak da bilinen markiz Fransa Kralı XV. Louis'in en ünlü gözdesiydi.

<span class="mw-page-title-main">James Mason</span>

James Neville Mason, İngiliz sinema oyuncusu.

<i>Küçük Dev Adam</i> (film)

Küçük Dev Adam 1970 ABD yapımı western komedi filmdir. Özgün adı Little Big Man olan film Kasım 1972'de Türkiye'de de sinemalarda gösterildi. Sinemalarda biraz kısaltılarak gösterilen film yıllar sonra TRT televizyonunda tam uzunluğuyla gösterilmiştir.

Kurtlar Vadisi dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve bölüm aralıkları yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Louise Brooks</span>

Louise Brooks olarak bilinen Mary Louise Brooks, profesyonel 1920'ler ve 1930'larda Amerikalı bir sinema oyuncusu ve dansçıydı. Bugün bir Caz Çağı ikonu ve kariyerinin başlarında popülerleşmesine yardımcı olduğu bob saç stili nedeniyle öncü bir kadın ve döneminin seks sembolü olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Marie Walewska</span> Polonya Aristokrasi Üyesi

Maria Walewska ya da Kontes Walewska, Napolyon Bonapart'ın en bilindik metresi ve imparatorun Polonya davası için önemli bir figür haline gelmiş Leh soylu kadındır.

<i>Marie Antoinette</i> (film, 1938)

Marie Antoinette, Metro-Goldwyn-Mayer yapımı 1938 Amerikan tarihi drama filmi. W. S. Van Dyke tarafından yönetildi ve Marie Antoinette rolünde Norma Shearer oynadı. Avusturyalı yazar Stefan Zweig'ın talihsiz Fransa Kraliçesi'nin 1932 tarihli biyografisinden uyarlanan filmin Los Angeles galası, çevre düzenlemesi'nin etkinlik için özel olarak dekore edildiği efsanevi Carthay Circle Theatre'da yapıldı.