İçeriğe atla

Madam Anahit

"Madam Anahit"

Madam Anahit, tam adıyla Anahit Yulanda Varan (Anahit Kuyrig) ya da Akordeoncu Kadın (1917, İstanbul - 29 Ağustos 2003, İstanbul), Türkiye Ermenisi akordeon sanatçısı. Beyoğlu'nda, özellikle Çiçek Pasajı'nda Hohner akordeonuyla dolaşarak eski İstanbul tangoları, Rum kasap havaları ve Ermeni taverna şarkıları çalarak yaşamını sürdürdü ve 40 yıl süreyle pasajın vazgeçilmezleri arasında anıldı. Madam Anahit son yıllarında Nevizade Sokak'ta da çaldı.[1] Beyoğlu ve Çiçek Pasajı belgesellerinde çokça yer buldu, Beyoğlu fotoğraflarının simgelerinden oldu.[2]

Yaşamı

Taksim'de Tarlabaşı'nda doğdu. Ağabeyi ‘Vartabed’ olarak tanınan Vosgik Vartabed idi. İlk öğrenimini Anarat Hığutyun Katolik Okulunda, lise eğitimini Esayan Ermeni Okulu'nda yaptı. 16 yaşında lise ikinci sınıftayken, okul korosuna katılarak müziğe başladı. O yılları şöyle anlatır: İlk gençlik yıllarım adada geçti, orada Rum bir komşumuz vardı, oğlu çok güzel akordeon çalardı. Erir, gıpta ederdim. Gönül verdim. Arto Benon’dan akordeon dersleri almaya başladım ve anneme çok ısrar ettim bana bir akordeon alması için. Gittik aldık akordeonu ve ardından doğru Saint Antoine’a, koydum akordeonumu mimberin önüne, adağımı yerine getirdim..[3]

Babanın Suçu, Adalet, Yalancı Yarim, Cennet Çocukları, Kadın ve Şarap, Faize Hücum, Bay Alkolü Takdimimdir, Arkadaş, 24 Saat, Öğretmen gibi birçok filmde biraz rol gereği, biraz figüran olarak yer aldı.[4] Hollanda Televizyonu'nda yaşam öyküsü yayımlanmış olan Madam Anahit, Aşkın Nur Yengi'nin ve Grup Gündoğarken'in çektiği kliplerde de rol aldı.[1] 1980'li yıllarda Tarlabaşı'ndaki evi belediye tarafından yıkıldı. Bir röportajında, hayranı olduğu Johnny Weissmuller'in filmine gitmenin kendisi için hayal olduğu bir dönemde, aktörün İstanbul'a geldiğinde Çiçek Pasajı'nda birlikte dans ederek gazetelere manşet olmalarını anlatır.[5]

Dört evlilik yaptı. İki evliliğinden iki oğlu ve bir erkek, iki kız torunu oldu. Siroza bağlı kalp yetmezliğinden öldü. Şişli Ermeni Mezarlığına defnedildi.[6]

Cezmi Ersöz, Son Yüzler adlı kitabında Beyoğlu'nun diğer ünlü simalarıyla birlikte Madam Anahit'e de yer vermiştir.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b "Çiçek Pasajı seni unutur mu?". www.milliyet.com.tr/. 4 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2016. 
  2. ^ "Yıldızların Altında". www.abecesel.com/. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2016.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ Yaman, Özcan. "Madam Anahit". 5 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2016. 
  4. ^ "ÇİÇEKSİZ, ÇİÇEK PASAJI". www.mavidalga.com. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2016. 
  5. ^ "İstanbul Meyhanesinde Bir Kadın". www.istanbul.net.tr. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2016. 
  6. ^ Ay, Savaş. "Çiçek Pasajı Anahit'i unutmadı". www.sabah.com.tr. 10 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2016. 
  7. ^ "Son Yüzler". www.birazoku.com. 27 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklal Caddesi</span> Beyoğlunda bir cadde

İstiklal Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında yer alan popüler bir caddedir. 19. yüzyılın sonlarından günümüze dek Türkiye'nin en popüler caddesi olma ünvanını koruyan cadde, 1,4 km uzunluğundadır. Orta noktası Galatasaray Lisesi'nin yanından geçen Yeniçarşı Caddesi'nin caddeyi kestiği ve 50. Yıl Anıtı'nın bulunduğu yer kabul edilir. Ortalama olarak 74 metre yükseklikte yer alan İstiklal Caddesi idari olarak 9 ayrı mahalleyi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Necatigil</span> Türk şair, öğretmen ve çevirmen

Behçet Necatigil ; Türk şair, öğretmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Adile Naşit</span> Türk sinema sanatçısı (1930–1987)

Adile Naşit gerçek adıyla Adela Özcan, Türk sinema oyuncusu, tiyatro sanatçısı ve televizyon sunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek Pasajı</span>

Çiçek Pasajı, İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan, Büyük Beyoğlu Yangını sonucu yok olan Naum Tiyatrosu'nun arsasına 1876'da kurulmuş tarihi bir pasaj.

İrma Felekyan veya bilinen adıyla Toto Karaca, Ermeni asıllı Türk operet, tiyatro ve sinema oyuncusu.

Mehmet Attila Özdemiroğlu, Türk besteci, söz yazarı ve aranjördür.

Suna Selen, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusudur. Birçok sinema filmi ve dizide rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Naum Tiyatrosu</span>

Naum Tiyatrosu, İstanbul Beyoğlu'nda, bugün Çiçek Pasajı'nın olduğu yerde bulunan 1844 - 1870 yılları arasında kullanılan tiyatro salonu.

Ses Tiyatrosu veya Ortaoyuncuların verdiği adla Ses 1885, İstanbul Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'ndeki Halep Pasajı'nın içerisinde bulunan bir tiyatro salonu.

<span class="mw-page-title-main">Esayan Ermeni Okulu</span> İlkokul, ortaokul ve lise

Esayan Ermeni Okulu Türkiye'nin İstanbul kentinin Beyoğlu ilçesinde bulunan Ermeni okulu. İlkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde eğitim veren okul 1895'te kurulmuştur. 1913'te karma eğitime başlayan okul I. Dünya Savaşı sırasında hemşirelere tahsis edilmiş, 1921'de Türkiye'nin ilk laboratuvarına evsahipliği yapmış, 1922'de bir bölümü yetimhane olarak kullanılmış ve 1923'te yeniden eğitime başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tarlabaşı Meryemana Metropolitlik Kilisesi</span>

Tarlabaşı Meryemana Metropolitlik Kilisesi İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Tarlabaşı semtinde bulunan ve Süryani Ortodoks Kilisesi'nin İstanbul-Ankara Metropolitliği'ne evsahipliği yapan kilise.

Hayganuş Mark, Türkiye Ermenisi feminist yazar ve dergi editörüdür. Osmanlı kadın hareketinin en uzun soluklu kadın dergisi Hay Gin'in editörlüğünü yaptı.

Geçmişten Günümüze Azınlık Okulları: Sorunlar ve Çözümler, Selçuk Akşin Somel ve Nurcan Kaya tarafından hazırlanıp 3 cilt kitap olarak yayımlanan rapor. Ekim 2011-Mayıs 2013 tarihleri arasında Tarih Vakfı tarafından yürütülen araştırma, Anadolu'da yüzyıllardır ana dilde eğitim veren azınlık okullarının dünü ve bugününü inceleyerek bu okulların sorunlarına getirilecek çözümlerin Türkiye'deki ana dilde eğitim tartışmaları için de bir rehber teşkil edeceği tespitinde bulunuyor. Araştırmada 100'ün üzerinde kitap, süreli yayın, gazete vb. kaynak tarandı ve bir bibliyografya hazırlandı. Ayrıca Ermeni, Rum ve Musevi okullarında geçmişte veya günümüzde müdür, Türk müdür başyardımcısı, öğretmen, öğrenci ve veli olan 29 kaynak kişiyle, kamera ya da ses kaydı alınarak ortalama 1,5 saat süren sözlü tarih görüşmeleri yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tarlabaşı Bulvarı</span> İstanbulda bir bulvar

Tarlabaşı Bulvarı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde Taksim Meydanı'ndan başlayarak Tarlabaşı boyunca devam eden ve Tepebaşı, Refik Saydam Caddesi'nde sonlanan bulvar.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Pasajı</span>

Avrupa Pasajı, Beyoğlu, Hüseyinağa Mahallesi'nde, Meşrutiyet Caddesi ile Sahne Sokak'ı birbirine bağlayan bir pasaj. Kapı numaraları Meşrutiyet Caddesi 'nde 8, Sahne Sokak'ta 9'dur. Galatasaray Lisesi ve Balık Pazarı'nın yakınında yer alır. İç kısmında yer alan aynalardan dolayı Aynalı Pasaj olarak da isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Nevizade</span>

Nevizade, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan İstiklal Caddesi'nin yanındaki bölge. Beyoğlu Balık Pazarı'nın yanında yer alan ve Nevizade Sokak ile çevresindeki bölgeleri kapsayan Nevizade, özellikle içerisinde barındırdığı bar ve meyhâneler ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Katolik Kilisesi</span> Katolik Kilisesinin Türkiyedeki rolü

Türkiye'de Katolik Kilisesi, Papa'nın manevi liderliği ve Papa'ya sunulan Roma'daki curia'nın kanonik liderliği altındaki dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Manuel Çıtak</span>

Manuel Çıtak,, Türkiye Ermenisi fotoğrafçı.

Nebahat Erkal, Türk modacı.