İçeriğe atla

Madalyasız (Roman)

Madalyasız
120 kahraman, 40 yıllık söz
YazarMehmet ULUĞTÜRKAN
TürRoman
YayımAralık 2017
YayımcıDoğan Kitap
Sayfa180

Malatya Darende doğumlu ekonomi gazetecisi Mehmet ULUĞTÜRKAN'ın ilk romanıdır.[1] Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında memleketi Darende'de yaşayan 'Yeniceli Mehmet Ağa' lakaplı Mehmet YÜCEL'in Maraş Savunması'na kendisi ve önderlik ettiği 120 arkadaşıyla verdiği desteği anlatır. Üç yıllık bir çalışmanın eseri olduğu ifade edilen roman[2] 2017'in en çok satılanları listesine girmiştir.[3]

Tüm yurtta direniş çağrısı üzerine Mustafa Kemal'e bir mektup yazan 'Yeniceli Mehmet Ağa' "Ben ve oğlum dahil olmak üzere 120 atlı, silahlı asker emrinizdeyiz" diyerek millî mücadeleye desteğini bildirir. Mustafa Kemal cevaben Yeniceli Mehmet Ağa ve adamlarını Fransız işgali altında olan Maraş için görevlendirir. Emrindeki 120 askere şehit düşmeleri halinde ailelerine 40 yıl bakacağının sözünü veren[4] Yeniceli Mehmet Ağa'nın iftiraya maruz kalıp İstiklal Mahkemesinde yargılandığı[5] ve kendisine verilen İstiklal Madalyasını "Yaptıklarım vatan içindi" diyerek reddettiği[6] romanda detaylıca yer alıyor.[7][8][9][10]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "'Madalyasız Kahraman'ın verdiği 40 yıllık söz". Anadolu Ajansı. 25 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2018. 
  2. ^ "Mehmet Uluğtürkan'dan 'Madalyasız' kahraman Mehmet Ağa ve 120 yiğidin romanı". Sözcü. 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2018. 
  3. ^ "2017'de yayınlanıp en çok satan romanlar". CNNTürk. 
  4. ^ "ŞEREF OĞUZ - Madalyasız kahraman Yeniceli Mehmet Ağa". Sabah. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2018. 
  5. ^ "'Madalyasız' romanının yazarı Uluğtürkan, öğrencilerle buluştu". Hürriyet. 9 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2018. 
  6. ^ ""Madalyasız"ın yazarı okuyucularıyla buluştu". İhlas Haber Ajansı. 
  7. ^ "'Madalyasız' romanının yazarı Uluğtürkan, öğrencilerle buluştu". Mynet Video. 
  8. ^ "Gerçek bir kahramanın romanı:". Karar.com. 
  9. ^ "Darendeliler Kahramanlarını Okuyor". Milliyet. 
  10. ^ "Yeniceli Mehmet Ağa, Doğan Kitap'tan çıktı". 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş</span> Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehir

Kahramanmaraş, halk arasındaki kısa adıyla Maraş, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehirdir. Maraş Muhaberesi sırasında işgale direnişi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 05 Nisan 1925 tarihinde şehre İstiklâl Madalyası verilmiştir. Maraş olan adı, 7 Şubat 1973 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile sonuçlanmasında dolayı adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Karabekir</span> 5. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Musa Kâzım Karabekir, Türk asker ve siyasetçi. "Alçıtepe Kahramanı" namıyla tanınır. Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi'nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk muhalif partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kurucuları arasında yer alıp, genel başkanı oldu. Afşar Türklerinden olup soyu Karamanoğulları'na dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Madalyası</span> Türk Kurtuluş Savaşında savaşmış askerlere verilen madalya

İstiklâl Madalyası, Türk Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara, İstiklâl Madalyası Kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalyadır. 1 Kasım 1926 tarihine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisince verilmiş olan İstiklâl Madalyaları'nı, bu tarihten sonra müracaat edenlere Millî Savunma Bakanlığı vermektedir. Toplam 95.261 kişiye verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnci Aral</span> Türk yazar

İnci Aral Türk öykü ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Maraş Muharebesi</span> Maraş Savunması

Maraş Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda yenilmesi üzerine, Osmanlı İmparatorluğu ile 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi çerçevesinde Anadolu'nun birçok yeri gibi Maraş'ın da işgal altına girmesi ile işgal güçlerine karşı 21 Ocak 1920'de başlayan direniş, 12 Şubat 1920 tarihinde işgalin ortadan kalkması ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halide Edib Adıvar</span> Türk yazar, öğretmen ve politikacı (1884–1964)

Halide Adıvar, Türk yazar, siyasetçi, akademisyen ve öğretmen. Halide Onbaşı olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Nuri Koptagel</span> Türk asker ve siyasetçi

Osman Nuri Koptagel, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Abbas Gürer</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Cevat Abbas Gürer, Türk asker, siyasetçi, Mustafa Kemal Paşa’nın başyaveri, Meclis-i Mebûsan ve TBMM I., II., III., IV. ve V. dönem Bolu milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Ertuğrul Aker</span> Türk asker

Mustafa Ertuğrul Aker, dünya askeri tarihinde ilk defa olarak bir uçak gemisi batıran Türk subayıdır ve bu gemiyi karadan dağ topu ile batırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası Türk Kurtuluş Savaşı sırasında hem Türkiye Büyük Millet Meclisinde hem de cephe hattında üstün hizmet göstermiş kişilere verildi.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Conker</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Nuri Conker, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kılıç</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Kılıç ya da bilinen adıyla Kılıç Ali, Türk asker ve siyasetçi. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Seher Erden</span> Türk Kurtuluş Savaşı milis komutanı

Fatma Seher Erden ya da soyadı kanunundan önceki takma adıyla Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı kahramanı kadın askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Koral</span>

Mehmet Emin Koral, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Kılıç</span> Türk asker

Ahmet Muzaffer Kılıç, Türk asker ve siyasetçidir. 7 Ağustos – 13 Kasım 1918 arasında 4 ay ve 16 Mayıs 1919 – 01 Temmuz 1927 arasında 8 yıl ikinci defa olmak üzere toplamda 8 yıl 4 ay Mustafa Kemal Atatürk’ün yaverliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Vasfi Süsoy</span> Siyasetçi

Mustafa Vasfi (Süsoy), Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Kenan Dalbaşar</span> Türk asker

Mehmet Kenan Dalbaşar Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı</span> Mustafa Kemalin Bandırma Vapuru ile yapılan yolculuk sonrası Samsuna ulaşması olayı

Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal'in Bandırma Vapuru ile yaptığı yolculuk sonrası Samsun'a ulaşması olayı. Bu olay Kurtuluş Savaşı'nın fiili başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nezahat Onbaşı</span>

Nezahat Onbaşı, henüz dokuz yaşında bir kız çocuğu iken babası ile birlikte Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmış savaş kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Tolgay</span> Türk asker

Cevdet Tolgay, Türk asker. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün yaveri, ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün başyaveri.