İçeriğe atla

Macun (malzeme)

Macun, tipik olarak ev yapımında kullanılan ve sızdırmazlık maddesi veya dolgu maddesi olarak tamir edilen, kil veya hamur işi ile aynı dokuda olduğu gibi yüksek plastisiteli bir malzemedir. Daksil ise ofis ve evlerde kullanılan kırtasiye ürünüdür. Ressam Macunu tipik olarak yalnızca ahşapta delikler, küçük çatlaklar ve kusurları doldurmak için kullanılan keten yağı bazlı bir üründür.[1] Macunlar ayrıca şişirilebilir, bu durumda yangına dayanıklılık ve yangına dayanıklılık dereceli alçıpan düzeneklerinde elektrik çıkış kutularının dolgusu için kullanılırlar. İkinci durumda, macun içindeki hidratlar, açığa çıkarılmayan tarafa ısı transferini azaltmak için endotermik bir reaksiyon üretir.[2]

Kullanım

Macun, cam levhaları ahşap çerçevelere (veya kanatlara) sabitlemek ve sızdırmaz hale getirmek için yaygın olarak kullanılmıştır, bununla birlikte kullanımı, silikon gibi sentetik sızdırmazlık maddeleri kullanan PVC ve metal pencere çerçevelerinin yaygınlığı ile azalmaktadır. Cam macunu geleneksel olarak çeşitli oranlarda keten tohumu yağı ile beyazlatma bazı (ince öğütülmüş tebeşir) karıştırılarak yapılır.[3] Polibüten bazlı macunlar gibi bir dizi sentetik alternatif vardır, burada polibüten, keten tohumu yağı yerine düşük molekül kütlesi ağırlıklı bir oligomerdir. Bir miktar kuvvet ve esneklik sağlamak için karışıma bütil kauçuk da eklenir.[4]

Ağaç işlerinde, su bazlı macunlar daha sık kullanılır, çünkü bunlar çok az koku yayarlar, daha kolay temizlenirler ve su bazlı ve lateks contalarla uyumludurlar.

Plumber's Putty, su geçirmezdir ve su tesisatında sızdırmazlık sağlamak için kullanılır.

Pratley's Putty, öncelikle çelik yapıştırma için kullanılan bir yapıştırıcıdır.

Bazı macun tipleri aynı zamanda, macunun insan vücudunun ortalama yoğunluğunu doğru bir şekilde gösterebildiği terminal balistik alanında da kullanılmaktadır. Bu şekilde, örneğin, mermilerin delici gücünü veya vücut zırhının durma gücünü test etmek için kullanılabilir.[5]

Silly Putty gibi oyun macunu, çocukların oynaması içindir ve genellikle plastik yumurtalarla gelir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019. 
  3. ^ https://www.indiamart.com/proddetail/wall-putty-raw-material-11903645291.html []
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Plastik</span>

Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. Plastik kelimesi, "şekillendirilebilen veya kalıplanabilen" anlamına gelen Yunanca πλαστικός (plastikos) ve "kalıplanmış" anlamına gelen πλαστός (plastos) kelimesinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lif</span> Uzun, ince filamentlerden yapılan doğal ya da sentetik madde

Lif veya elyaf, her türlü maddeyi oluşturan ince ve uzun parçalar, ipliksi yapılar. Bir iplik içindeki pamuk lifleri, yalıtım amacıyla kullanılan cam lifleri ve canlılarda kasları oluşturan kas lifleri bu tür malzemelere örnek olarak verilebilir. Tekil hali "lif", çoğulu "elyaf" olan sözcük Arapça kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Boya</span>

Boya, herhangi bir nesneye renk vermek amacıyla yalıtım ve koruma sağlamak için uygulanan bir kaplamadır. Boya hemen hemen tüm malzemelere uygulanabilir. En sık kullanıldığı alanlar sanat, tasarım, resim, endüstriyel kaplamalar, ulaşım ve korumadır. Boya kimyasal özelliği bakımından temel olarak yaş boya ve toz boya olmak üzere ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Keten yağı</span> Bitkisel bi yağ

Keten yağı, ketenden yapılmış bir bitkisel yağdır.

<span class="mw-page-title-main">Parfüm</span>

Parfüm, genellikle sıvı halde olan, insan vücuduna, hayvanlara, yiyeceklere, nesnelere ve yaşam alanlarına hoş bir koku vermek için kullanılan hoş kokulu uçucu yağlar veya aroma bileşikleri (kokular), sabitleyiciler ve çözücülerin karışımıdır. Parfümler, hoş bir koku yayan maddeler olarak tanımlanabilir. Aromatik kimyasalların ve esansiyel yağların yapay karışımlarından oluşurlar. 1939 Nobel Kimya Ödülü sahibi Lavoslav Ružička, 1945'te "bilimsel kimyanın ilk günlerinden günümüze kadar parfümlerin, yöntemler, sistematik sınıflandırma ve teori açısından organik kimyanın gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu" belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yangın söndürücü</span>

Yangın söndürücü, genellikle acil durumlarda küçük yangınları söndürmek veya kontrol etmek için kullanılan aktif bir yangından korunma cihazıdır. Tipik olarak, bir yangın söndürücü, yangını söndürmek için boşaltılabilen bir madde içeren, elde tutulan bir silindirik basınçlı kazan'dan oluşur. Silindirik olmayan basınçlı kaplarla üretilen yangın söndürücüler de mevcuttur, ancak daha az yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Baryum sülfat</span> inorganik bileşik

Baryum sülfat BaSO4 formüllü inorganik bileşik. Bu beyaz kristal katı renksizdir ve suda çözünmez. Barit halinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yağlıboya</span> eşyaya renk vermek veya onu dış etkilerden korumak için sürülen, boyanın bazı özel sıvılarla karıştırılmasıyla yapılan kimyasal madde

Yağlıboya, resim sanatında yaygın olarak kullanılan boyama tekniği. Bağlayıcı madde olarak bitki yağıyla pigmentlerin karışımından elde edilen yağlıboya, kalitesi nedeniyle en çok tercih edilen resim malzemelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şişelenmiş su</span>

Şişelenmiş su içecek kutusu, cam şişe veya plastik şişe içinde paketlenmiş içme suyu'dur. su kuyusu, arıtılmış su, maden suyu veya kaynak suyu yaygın kullanılır. Şişelenmiş su karbonatlanabilir veya olmayabilir. Şişelenmiş su, küçük damacanalardan, su soğutucu veya su pınarı'na kadar çeşitlilik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Dow Chemical Company</span> Amerikalı kimyasal şirketi

Genelde Dow olarak adlandırılan Dow Chemical Company, Midland, Michigan, ABD merkezli ve birleşmiş olan DowDuPont şirketinin öncüsü olan bir Amerikan çok-uluslu kimyasal şirketidir. Dow, 1897'de Michigan Midland'da tuzlu su altında tuzlu hâlde bulunan bromu çıkarmak için yeni bir yöntem icat eden kimyager Herbert Henry Dow tarafından kuruldu. 1 Eylül 2017'de, DowDuPont'u oluşturmak için DuPont ile birleşti. Mart 2018'de Jeff Fettig'in 1 Temmuz 2018'de DowDuPont'un yönetim kurulu başkanı ve Jim Fitterling'in 1 Nisan 2018'de Dow Chemical'ın CEO'su olacağı açıklandı. 2017 yılında birleşmeden önce, dünyanın en büyük ikinci kimyasal üreticisi ve pazar kapitalizasyonuna göre dünyanın en büyük üçüncü kimyasal firmasıydı. 2014 yılında kimyasal üretimde dünyada ikinci sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Plastik şişe</span> yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişe

Plastik bir şişe, yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişedir. Cam şişe ile beraber en fazla tüketilen ambalajdır. Plastik şişeler tipik olarak su, alkolsüz içecekler, motor yağı, yemeklik yağ, ilaç, şampuan, süt ve mürekkep gibi sıvıları depolamak için kullanılır. Boyut, çok küçük örnek şişelerden büyük damacanalara kadar değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Granola</span>

Granola; yulaf, fındık, bal veya kahverengi şeker gibi diğer tatlandırıcılardan ve bazen gevrek, kızartılmış ve altın kahverengi olana kadar pişirilen, kabarık pirinçten oluşan bir kahvaltı ve atıştırmalık gıdadır. Pişirme işlemi sırasında, gevşek bir kahvaltı gevreği tutarlılığını korumak için karışım karıştırılır. Kuru üzüm, hurma gibi kuru meyveler ve çikolata gibi şekerlemeler bazen eklenir. Granola, özellikle keten tohumu içeriyorsa, sindirimi iyileştirmek için sıklıkla kullanılır. Granola genellikle yoğurt, bal, taze meyve, süt veya diğer tahıl türleriyle birlikte yenir. Aynı zamanda çeşitli hamur işleri, tatlılar veya dondurmalar için lezzet işlevi görür.

<span class="mw-page-title-main">Kayakçılık (su sporu)</span> su sporu

Kayakçılıkta, su üzerinde hareket etmek için bir kayak kullanılır. Kayakçılığın kanoculuktan farkı, kullanan kişinin oturuma konumu ve küreklerin yapısıdır. Kayakta kürekçi suya daha yakın konumda, bacakları kayağın içinde olacak şekilde oturur. Kayak kürekleri çift kanatlıdır. Çoğu kayaklar kapalı güvertelere sahiptir, ancak üstüne oturulabilir ve şişirilebilir kayaklar da popülerlik kazanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mukavva</span>

Mukavva, daha kalın ve üstün dayanıklılığa veya diğer mekanik özelliklere sahip kâğıt bazlı ürünler için genel bir terimdir. Yapı, karton olarak bilinen kalın bir tabakadan oluklu ve düz tabakalardan yapılmış oluklu mukavvaya kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Damla çikolatalı kurabiye</span> çikolata parçası içeren kurabiye

Çikolata çikolatalı kurabiye Amerika Birleşik Devletleri kökenli bir çikolatalı kurabiye olup ayırt edici bileşeni olarak damla çikolata parçaları, M&M's veya çikolata şekerleri içerir. 1938 dolaylarında, Ruth Graves Wakefield, Nestlé yarı-tatlı bir çikolata çubuğundan bir kurabiyeye doğranmış parçalar ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıt tahta</span>

Kâğıt tahta kalın kâğıt bazlı bir malzemedir. Kâğıt ile mukavva arasında keskin bir ayrım olmamasına rağmen, mukavva genellikle kâğıttan daha kalındır ve katlanabilirlik ve sertlik gibi bazı üstün özelliklere sahiptir. ISO standartlarına göre karton, gramajı 250 g / m²nin üzerinde olan bir kâğıttır, ancak istisnalar da vardır. Kâğıt tahta tek veya çok katlı olabilir. Parke, ahşap, sert kereste, yumuşak kereste içerikli olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hidrolik sıvı</span> kimyasal

Hidrolik sıvı veya hidrolik likit, genel olarak hidrolik sıvıları mineral yağ ve su bazlıdır. Hidrolik sıvıları kullanabilecek ekipmanlara örnek olarak ekskavatörler, bekolar, hidrolik frenler, hidrolik direksiyon sistemleri, şanzımanlar, çöp kamyonları, uçak kontrol sistemleri, asansörler ve endüstriyel makineler verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hohloma</span>

Khokhloma veya Khokhloma boyama kavisli ve canlı, çoğunlukla çiçek, meyve ve yaprak desenleriyle bilinen bir Rus ahşap boyama el sanatları stili ve ulusal süslemenin adıdır. Genellikle Rus masalından bir figür olan Firebird de tasvir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ön cam</span>

Ön cam, arabada olan ön penceredir. Modern ön camlar genellikle lamine camdan yapılmıştır. Yan taraflarda yan cam bulunur. Tipik olarak, aralarında güvenlik için lamine edilmiş ve pencere çerçevesine yapıştırılmış plastik bir tabaka ile iki kavisli cam tabakadan oluşur. Ön cam, görüntüyü daha iyi yansıtması için cam suyu ve ön cam sileceği ile temizlenir.

Genellikle polimer malzemeleri tasarlayan, analiz eden ve değiştiren bir mühendislik alanıdır. Polimer mühendisliği, petrokimya endüstrisi, polimerizasyon, polimerlerin yapısı ve karakterizasyonu, polimerlerin özellikleri, polimerlerin birleştirilmesi ve işlenmesi ve ana polimerlerin tanımı, yapı özellik ilişkileri ve uygulamalarının yönlerini kapsar.