İçeriğe atla

Macsyma

Macsyma (Project MAC’s SYmbolic MAnipulator), bir bilgisayar destekli cebir sistemidir ve 1967-1982 yılları arasında Project MAC isimli bir projenin parçası olarak MIT AI Lab bünyesinde gerçekleştirilmiştir.

1982 yılında MIT Macsyma'nın bir kopyasını bu yazılımın geliştirilmesi için en çok desteği veren kurumlardan biri olan ABD Enerji Bakanlığı'na vermiştir. Yazılımın bu sürümü DOE Macsyma olarak bilinir.

DOE Macsyma, 1982 yılında Symbolics'e lisanslanmıştı. Symbolics yıllarca Macsyma'yı geliştirmiş ancak daha sonra bunu esas işi olan Lisp makineleri satışlarına odaklanmasını engelleyen bir durum olarak görmeye başlamıştır. 1992 yılında eski bir Symbolics çalışanı tarafından Macsyma Inc. şirketi kurulmuş, yazılımın lisansını alıp geliştirmeye devam etmiştir. 1999 yılında Macsyma Tenedos LLC tarafından alınmıştır. Şirket şu anda Macsyma'yı yeniden çıkarmamış ve satmamıştır.

1982 DOE Macsyma sürümüne dayanan özgür yazılım modeline dayanan ve Maxima ismi altında geliştirilen benzer bir ürün mevcuttur.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

Kent M. Pitman HyperMeta şirketinin başkanıdır ve uzun yıllar boyunca Lisp ve Scheme programlama dillerinin tasarımına, geliştirilmesine, standartlaştırılmasına katkıda bulunmuştur. KMP olarak da tanınır.

GNU Maxima özgür yazılım modeline göre geliştirilmiş, Common Lisp (CL) dili ile yazılmış bilgisayar destekli cebir sistemidir (BCS).

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Apple</span> Çok uluslu Amerikan teknoloji şirketi

Apple Inc. ya da eski adıyla Apple Computer Inc., merkezi Cupertino'da bulunan; tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan Amerikan çok uluslu şirket. En bilinen donanım ürünleri Mac serisi bilgisayarlar, iPod müzik çalar, iPhone akıllı telefon, iPad tablet bilgisayar ve Apple Watch adlı akıllı saattir. Yazılımları arasında ise macOS ve iOS işletim sistemleri, iTunes medya tarayıcısı, Safari internet tarayıcısı ile iLife ve iWork paketleri yer almaktadır. Şirket 1 Nisan 1976 yılında kurulmuş ve 3 Ocak 1977'de Apple Computer, Inc. adıyla anonim şirket haline gelmiştir. İsminde yer alan "Computer" (Bilgisayar) kelimesi 9 Ocak 2007'de iPhone tanıtımıyla birlikte tüketici elektroniğine yönelimlerini yansıtması amacıyla kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">NeXT</span>

NeXT, Inc., 1985 yılında Apple Bilgisayar'ın kurucu ortağı Steve Jobs tarafından kurulan bir Amerikan bilgisayar üreticisi ve yazılım şirketiydi. Birkaç iş arkadaşıyla birlikte Apple'dan çıkarıldıktan sonra Jobs tarafından kuruldu. California merkezli şirket, yüksek öğrenim ve iş dünyası pazarı için tasarlanmış bir dizi iş istasyonu bilgisayarları üretti. İlk ürünü olan NeXT Computer'ı 1988'de piyasaya sürdü. İlk yıllar görece düşük satış rakamı yakalasa da, yenilikçi, nesne yönelimli NeXTSTEP işletim sistemi ve geliştirme ortamı oldukça beğeni topladı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office</span> 1989da Microsoftun tanıttığı ticari ofis yazılım paketi

Microsoft Office, 1989 yılında Microsoft tarafından tanıtılan, Microsoft Windows ve MacOS işletim sistemlerinde birbiriyle ilişkili masaüstü uygulamaları, sunucular ve hizmetler sunan bir ticari ofis yazılım paketidir.

<span class="mw-page-title-main">Joost</span>

Joost, Skype ve Kazaa'nın kurucuları Niklas Zennström ve Janus Friis tarafından oluşturmuş ve peer-to-peer televizyon teknolojisi ile İnternet üzerinden televizyon programlarını ile diğer videoları dağıtmak için kullanılan etkileşimli bir yazılımdır.

Bu liste Microsoft şirketine ait yazılımların tam olmayan bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">MIT Lisansı</span>

MIT Lisansı, 1988 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından hazırlanmış, en yaygın kullanılan özgür yazılım lisanslarından biridir.

Bilgisayarlı cebir sistemi (BCS) sembolik matematiği kolaylaştıran yazılım programıdır. BCS işlevselliğinin özü sembolik biçimlerdeki matematiksel ifadelerin işleme koyabilmesidir.

macOS Sierra İşletim sistemi sürümü

macOS Sierra, Apple şirketinin macintosh bilgisayarlar için tasarladığı masaüstü ve sunucu işletim sistemi olan macOS'un on üçüncü büyük sürümüdür. OS X El Capitan sürümünün bir üstü olarak çıkmıştır. macOS Sierra sisteminin ilk beta sürümü geliştiriciler için WWDC 2016 sunumunun hemen ardından yayınlanmıştır. Ayrıca, bu etkinlikte iOS 10 mobil işletim sistemi de kullanıcılara sunuldu. Apple bu kez yeniden bir isim düzenlemesi yaptı, böyle ki, şirket OS X Mountain Lion versiyonunda "Mac OS X" ismini "OS X" ismine değiştirmiştir. Bu kez ise şirket Mac OS 7.6'dan beri kullanılan ve eski adlandırma şemasını hatırlatan, "macOS" ismi ile değiştirdi. Bundan başka Applenin sunucu işletim sistemi de "macOS Server" ismini aldı. Aynı watchOS ve tvOS gibi Apple'ın diğer ürünleri için kullandığı kişisel kullanım yazılımlarının isimleri ile bağdaştırabilmek için, OS X yazılım sisteminin ismi bu sürümde macOS olarak değiştirilmiştir. Bu kez de sürüme konum tabanlı isim verildi, Kaliforniyada bulunan Sierra Nevada dağlarının şerefine "Sierra" ismi verildi. Yeni sürümde özellikler Süreklilik, iCloud ve pencere geliştirmeleri ve Apple Pay ve Siri desteği üzerinde durulacak.

<span class="mw-page-title-main">App Store (macOS)</span> macOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik oyun ve uygulama mağazası

Bu madde OS X için Mac App Store içindir. iOS-dakı App Store ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kelvin Doe</span>

Kelvin Doe, diğer adıyla DJ Focus, Sierra Leone'li bir mühendis. 13 yaşında kendi kendine mühendislik öğrenmesi ve Sierra Leone'de kendi radyo istasyonunu kurmasıyla tanınıyor. Kendi radyosunda müzik çalıyor ve "DJ Focus" adı altında haber yayınlıyor. GMin'in Innovate Salone fikir yarışmasında hurda metallerden bir jeneratör yaptıve finalistlerden biri oldu. Doe sürekli olarak vericiler, jeneratörler ve piller yapmak için hurda parçalarını kullanıyor.

Symbolics Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir yazılım şirketidir. Open Genera adlı Lisp sistemi ile bilgisayarlı cebir sistemi Macsyma'yı geliştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Godot (oyun motoru)</span>

Godot, MIT lisansı altında yayınlanan, platformalar arası, ücretsiz ve açık kaynaklı bir oyun motorudur. İlk olarak Arjantinli yazılım geliştiricileri Juan Linietsky ve Ariel Manzur tarafından halka açıklanmadan önce Latin Amerika'daki birkaç şirket için geliştirildi. Geliştirme ortamı, Linux BSD'ler, macOS ve Microsoft Windows dahil olmak üzere birden çok işletim sisteminde çalışır.

Logic Pro, macOS platformu için bir dijital ses işleme istasyonu (DAW) ve MIDI sıralayıcı yazılım uygulamasıdır. İlk olarak 1990'ların başında Notator Logic veya Logic olarak Alman yazılım geliştiricisi C-Lab tarafından oluşturuldu ve daha sonra Emagic tarafından kullanıldı. Apple 2002 yılında Emagic'i satın aldı ve Logic'in adını Logic Pro olarak değiştirdi. 2015'te yapılan bir ankete göre Ableton Live'dan sonra en popüler ikinci DAW'dır.