İçeriğe atla

Macromedia

Macromedia, Inc.
SloganWhat the web can be.
EndüstriBilgisayar Yazılımı
AkıbetiMerged into Adobe Systems, Inc.
ArdılAdobe Systems, Inc.
Kuruluş1992
Feshedilme3 Aralık 2005
Genel merkeziSan Francisco, Kaliforniya
(incorporated in Delaware)
 ABD
Önemli kişilerMichael Nielsen, Kurucu ortak, MacroMind
Marc Canter, Kurucu, MacroMind
Michael W. Allen, Kurucu, Authorware
Bud Colligan ve Tim Mott, Kurucu ortaklar, Macromedia
ÜrünMacromedia ColdFusion
Macromedia Flash
Macromedia Fireworks
Macromedia Freehand
Macromedia Dreamweaver
Macromedia Director
Macromedia Authorware
Macromedia Fontographer
Macromedia Sitespring
Çalışan sayısı1,445 (2004)

Kuzey Amerika'da yerleşik, merkezi California, San Francisco'da bulunan, grafik ve web uygulamaları geliştiren bir şirketti. 3 Aralık 2005 tarihinde rakibi olan Adobe tarafından satın alınarak, bu tarihten sonra faaliyetlerine Adobe bünyesinde devam etmeye başladı.

Tarihi

Macromedia, 1992 yılında Authorware Inc. ve MacroMind-Paracomp adlı şirketlerin birleşmesiyle kurulmuştur. 1990'ların ortalarına kadar sunum, animasyon ve interaktif CD-ROM yaratmak için kullanılan Macromedia Director isimli programları şirketin en bilinen ürünü olarak kalmıştır. Zamanla Cd-rom piyasasının düşüşe geçmesi ve yerine World Wide Web'in popülaritesinin artmasıyla birlikte, şirket internet tarayıcıları için bir Direktor göstericisi olması amacıyla Shockwave isimli programını piyasaya çıkarmıştır. Aynı zamanda da şirket web temalı medya araçları ile ilgili bir departman kurarak bu piyasada genişleme ihtiyacını hissetmeye başlamıştı.

Şirket Alımları

Ocak 1995'te şirket Altsys adlı şirketi, Adobe Illustrator'e çok benzeyen ve vektör çizimleri ile sayfa düzenlemesi için kullanılan Freehand yazılımının fikri mülkiyet hakları için satın aldı. Şirketin web'de genişleme stratejisinde FreeHand'in vektör grafik oluşturucusu ve programa ait diğer yazılım bileşenleri için bu satın alma oldukça faydalı olacaktı.

Web stratejisinde bir sıçrama yapmak için şirket 1996'da iki satın alma daha yaptı. İlk önce, kalem tabanlı bilgisayar araçları için dizayn edilmiş bir animasyon aracı olan FutureSplash Animator adlı programın yaratıcısı FutureWave Software adlı şirketi satın aldı. Çünkü boyutu küçük olan FutureSplash görüntüleme uygulaması o dönemde birçok kullanıcının düşük bant genişliği üzerinden internet erişimine sahip olduğu da dikkate alındığında, internet üzerinden indirilme konusunda oldukça idealdi. Macromedia daha sonra Splash'ın adını Macromedia Flash olarak değiştirdi ve Flash player'ı, piyasada çok daha hızlı bir pay kapmak için Netscape içinde ücretsiz eklenti olarak dağıtmaya başladı. 2005 itibarıyla, internet erişimi olan bilgisayarlar üzerinde Java, QuickTime, RealNetworks ve Windows Media Player gibi medya formatlarından daha çok bilgisayarda Flash Player yüklüydü.[1] Flash geliştikçe Macromedia'nın onu grafik ve medya aracı olarak pazarlamaktan çok oynatıcıya (player) bir web uygulama platformu olmayı teşvik etmeye ve kod yazımı (scripting) ve veriye erişim yeteneklerini ekleyerek oynatıcının sahip olduğu alanı muhafaza etmeye çalıştı.

Şirket ayrıca 1996 yılında, bir uygulama sunucusu ve HTML kodlama aracı olan Backstage adlı programı yapan iBand Software'i satın aldı. Backstage'in kod tabanı üzerinden şirket Macromedia Dreamweaver adında yeni bir HTML yazma programı geliştirdi ve 1997'de ilk versiyonu piyasaya sürdü. O yıllarda birçok profesyonel web sitesi geliştiricisi HTML kodlarını el ile düz yazı editör programları kullanarak yazmayı tercih ediyordu. Böylece kaynak kodları üzerinde tam kontrole sahip olduklarını düşünüyorlardı. Şirket, görsel düzenleme yapıldığı sırada el ile kodlama yapmaya alışmış kişilerin alışkanlıkları için, onlara görsel düzenleme ve kod girişini aynı anda ve birbirine geçerek yapabilmelerine imkân veren "Roundtrip HTML" özelliği ile Dreamweaver programında kullandı. Sonraki birkaç yıl içinde Dreamweaver programı profesyoneller arasında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Fakat yine de amatörler ve iş amaçlı kullanıcılar arasında, el ile kod yazanlar ve Microsoft FrontPage ciddi bir rakip olarak kalmaya devam etti.

Macromedia'nın satın alma ve birleşme dönemi devam ediyordu. Şirket Aralık 1999'da trafik analiz yazılımı yapan Andromedia Corporation'ı satın aldı. 2001 yılında web geliştirme şirketi Allaire alındı. Ayrıca yine şirket çeşitli popüler sunucu ve web geliştirme (ColdFusion, JRun, bir J2EE uygulama sunucusu ve daha sonra Dreamweaver ile birleştirdiği HomeSite adlı program) ürünlerini portföyüne kattı.

2003 yılında şirket, web konferans şirketi Presedia'yı satın aldı ve flash tabanlı online işbirliği ve sunum ürünleri geliştirmeyi devam ettirerek, bu ürünleri Breeze adı altında markalaştırdı. O yıl daha sonra, şirket RoboHelp & RoboDemo (şimdi Captivate) yapımcısı olan, yardım kodu yazılım şirketi eHelp Corporation'ı satın aldı. RoboHelp'in geliştiricilerinden birçoğu daha sonra şirketin rakibi olan MadCap Software'i kurmak için ayrıldılar.

Satın Alınma

18 Nisan 2005'te Adobe Systems, Macromedia ile aralarındaki bir gün önce üzerinde anlaştıkları 3,4 milyar dolar bedelli stock swap (satın alan şirketin kendi hisseleri ile satın alınan şirketin hisselerini aldığı sistem) yöntemli anlaşmayı basına açıkladı. Devir (fesih) işlemleri Aralık 2005 itibarıyla tamamlandı. Bu tarihten sonra her iki şirketin operasyonları, ağı ve müşteri odaklı organizasyonları entegre edildi.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "2005 Flash Player pazarı " (İngilizce). ZDnet. 26 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2008. 
  2. ^ "Satınalma sonrası entegrasyon " (İngilizce). Adobe. 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

FileMaker, FileMaker şirketi tarafından geliştirilmiş, Macintosh ve Windows platformlarında çalışabilen bir veritabanı programlama aracıdır. 1980'lerde Macintosh için geliştirilmiş olan az sayıdaki veritabanı programından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Web 2.0</span>

Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Illustrator</span> Vektörel çizim programı

Adobe Illustrator, Adobe tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir vektör grafik editörü ve tasarım programıdır. Aslen Apple Macintosh için tasarlanan Adobe Illustrator'ın geliştirilmesi 1985 yılında başladı. Creative Cloud ile birlikte Illustrator piyasaya sürüldü. Adobe'nin ürün yelpazesindeki 25. nesilli, son sürüm Illustrator 2022, 26 Ekim 2021'de piyasaya sürüldü. Adobe Illustrator, PC Magazine tarafından 2018'in en iyi vektör grafik düzenleme programı olarak değerlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flash</span> vektörel grafik yazılımı

Adobe Flash Player, Adobe şirketinin Macromedia şirketinden satın alıp çıkardığı Windows ve Mac OS işletim sistemleri üzerinde çalışabilen bir vektörel grafik yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Dreamweaver</span>

Adobe Dreamweaver, Macromedia şirketi tarafından geliştirilen ve Adobe'nin Macromedia'yı satın almasından sonra Adobe Dreamweaver adını alan yazılım, bir web sitesi geliştirme ve tasarlama aracıdır. Özellikle kodları renklendirmesi ile kullanıcıya, kendini geliştirmesi açısından hayli yardımcı olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe</span> ABD merkezli şirket

Adobe, Inc. ABD merkezli, Kaliforniya bulunan, Dünya'nın 10 büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten şirkettir. Adobe, en iyi Adobe Flash web yazılımı ekosistemi, görüntü düzenleme yazılımı Photoshop, vektör grafik düzenleyici Illustrator, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) aracı olan Acrobat ve Adobe Creative Suite ve halefi Adobe Creative Cloud ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Fireworks</span> bitmap ve vektörel grafik editörü programı

Adobe Fireworks ya da eski ismiyle Macromedia Fireworks, bit eşlem ve vektörel grafik editörü programıdır. Başlangıçta Macromedia xRes'in parçaları kullanılarak geliştirilen yazılım, 2005'te Adobe tarafından satın alınmıştır. Yazılım, hızlı web prototipleri ve uygulama ara yüzleri oluşturarak web tasarımcılara yardımcı olmaktadır. Slice ve hotspot ekleme özellikleri vardır. Diğer Adobe ürünleri Adobe Dreamweaver ve Adobe Flash ile entegre tasarlanmıştır. Adobe Creative Suite ile birlikte ya da tek başına satın alınabilmektedir. En son 2012 yılında geliştirilen programın yerini artık Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Freehand</span>

Freehand, Aldus firması tarafından yaratılan, daha sonra Macromedia firması tarafından alınıp geliştirilen, en son olarak da Macromedia'nın Adobe tarafından satın alınmasıyla Adobe tarafından kaldırılan, vektör tabanlı illustrasyon ve çok sayfalı grafik tasarım programı.

<span class="mw-page-title-main">Tim O'Reilly</span> İrlandalı-Amerikalı yazar

Tim O'Reilly, O'Reilly Media'nın kurucusu, Açık kaynak destekçisi, Macromedia yönetim kurulunda çalışmış olan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Director</span>

Adobe Director Adobe Systems tarafından satın alınmış Macromedia şirketi tarafından yaratılmış bir medya uygulamasıdır. Adobe Director, hem 2D hem de 3D uygulamaları desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">SWF</span>

SWF dosya biçimi, Adobe firmasının Flash isimli internet eklentisinin dosyalarıdır. Bu türdeki dosyaları açmak için Shockwave Flash eklenti kullanılmaktadır. Bu tür dosyalarda genellikle basit uygulamalar ya da GIF tarzı resimler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Shockwave</span>

Adobe Shockwave, Adobe tarafından geliştirilen bir yazılım.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flex</span>

Adobe Flex, çapraz platform tabanlı zengin İnternet uygulamalarının Adobe Flash platformu üzerinde geliştirilmesi ve dağıtılması amacıyla Adobe Systems tarafından yayımlanan bir yazılım geliştirme kitidir. Flex uygulamaları, Adobe Flash Builder kullanılarak ya da Adobe'den ücretsiz olarak kullanılabilen Flex derleyicisi kullanılarak yazılabilir. İlk sürümü Mart 2004'te bir yazılım geliştirme kiti, bir IDE ve Flex Data Services olarak bilinen bir Java EE entegrasyon uygulaması Macromedia tarafından dahil edildi. 2005 yılında Adobe, Macromedia'yı elde ettiğinden beri, artık Flex'in daha sonraki sürümleri, Flex Data Services için bir lisans gerektiriyor, LiveCylce Data Services gibi yeniden markalanmış ayrı bir ürün haline geldi. Adobe tarafından 2007 yılında kod katkısıyla başlayan bir açık kaynak projesi olan BlazeDS, Adobe LiveCycle Data Services'a bir alternatiftir. Şubat 2008'de Adobe, özgür Mozilla Kamu Lisansı altında Flex 3 SDK'yı yayınladı ve böylece Flex uygulamaları, herhangi bir standart IDE kullanılarak geliştirilebilir, örneğin Eclipse. Ayrıca Adobe Flash Builder denilen ticarî ve tescilli bir IDE vardır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flash Player</span> Tarayıcı İçerik Görüntüleyicisi

Adobe Flash Player, çeşitli ekran ve tarayıcılarda içerik ve videoların görüntülenmesini sağlayan platformlar arası, tarayıcı tabanlı bir çalıştırıcıdır. Adobe Flash Player İnternet üzerinde animasyonları, reklamları, flash videoları görüntülemeyi sağlayan bir tarayıcı eklentisidir. Flash Player ile etkileşimli web sayfalarınındaki içerikler görüntülenebilir. 1 Ocak 2021 itibarıyla desteği tüm tarayıcılardan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">HTML5</span> web programlama dili HTMLnin en güncel sürümü

HTML5, İnternet'in çekirdek teknolojilerinden HTML işaretleme standardının beşinci sürümüdür. Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarının güncel sürümleri tarafından kısmen desteklenmektedir. Kısaca H5 Google Chrome ve Safari tarayıcılarının güncel sürümleri üzerinde deneme aşamasında da olsa çok daha iyi bir şekilde çalışmaktadır. Günümüzde kullanılan HTML 4.1 sürümü, CSS desteğiyle ne kadar düzenli ve sağlam bir yapıda kodlanırsa kodlansın, yine de fazladan yazılan kodların fonksiyonelliğini bozduğu bilinmektedir. Bu yüzden HTML5, bu ihtiyaçları karşılamak adına geliştirilmeye başlanmıştır. Video paylaşım sitesi YouTube, deneme aşamasında HTML5'i kullanıcılarına sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seri 40</span>

Seri 40 veya S40 orta katman özellikli Nokia telefonlarında ve bazı Vertu lüks telefonlarda yazılım platformu ve uygulama kullanıcı arabirimi (UI) yazılımdır. Bu, dünyanın en yaygın kullanılan cep telefonu platformlarından biri oldu ve yüz milyonlarca cihazlarda bulundu. Nokia şirketi 1,5 milyar Seri 40 cihazları sattığını 25 Ocak 2012 tarihinde ilan etmiştir. S40 daha temel Seri 30 ve Seri 30+ platformundan, daha fazla özelliğe sahiptir. Onlar akıllı telefonlar için kullanılmadı, böyle ki, Nokia öncelikle Windows Phone ve 2012 yılına kadar Symbian kullandı. Ancak, 2012 ve 2013 yılında, örneğin 308, 309 ve 311 olarak Asha hattından birkaç Seri 40 telefonlar, aslında çoklu görev veya tam teşekküllü bir HTML tarayıcısı gibi akıllı telefon özelliklerini desteklememesine rağmen, "Akıllı telefonlar" olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Animate</span>

Adobe Animate, Adobe Systems tarafından geliştirilen bir çoklu ortam yazma ve bilgisayar animasyon programı.

<span class="mw-page-title-main">MSN Dial-up</span> Microsoft tarafından geliştirilen bir internet servis sağlayıcısıdır.

MSN Dial-up Microsoft tarafındam Amerika Birleşik Devletleri'nde ve daha sonra birçok başka ülkede işletilen bir İnternet servis sağlayıcısıdır. Başlangıçta The Microsoft Network olarak adlandırılan bu uygulama, 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95'in yayınlanmasına denk gelecek şekilde tescilli bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 1996 ve 1997'de, İnternet servis sağlayıcısı'nin yeniden gözden geçirilmiş web tabanlı bir versiyonu internette interaktif multimedya içeriğindeki erken bir deneydi. Sonradan Microsoft 2007 yılında MSN WiFi Hotspot adında Wi-Fi Bulucu hizmeti de sunmuştur.

iOS SDK

iOS SDK Apple tarafından geliştirilen bir yazılım geliştirme kitidir. Kit, Apple'ın iOS işletim sisteminde mobil uygulamaların geliştirilmesine olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Palm Foleo</span>

Palm Foleo 30 Mayıs 2007'de mobil cihaz üreticisi Palm tarafından tanıtılan ve üç ay sonra iptal edilen planlı bir subnotebook bilgisayarıydı. Palm'ın kendi Treo hattı da dahil olmak üzere akıllı telefonlar için bir arkadaş olarak hizmet vermeyi amaçladı. Cihaz Palm OS değil, Linux işletim sisteminde çalışıyor ve 256 MB flash bellek ve anında açılış özelliği barındırıyor.