İçeriğe atla

Macrinus

Macrinus
Macrinus büstü, Capitol Müzesi
24. Roma imparatoru
Hüküm süresi8 Nisan 217 - Haziran 218
Önce gelenCaracalla
Sonra gelenElagabalus
Doğum165 civarı
Iol Caesarea
ÖlümHaziran 218
Kapadokya
Tam adı
Marcus Opellius Macrinus
HanedanSeveruslar Hanedanı

Marcus Opellius Macrinus (165 civarı - Haziran 218), 217 ve 218 yılları arasında 14 aylık Roma imparatoru. Macrinus, Afrika'daki Roma eyaleti Mauretanya'dan gelen ilk Roma imparatorudur.

Geçmişi ve kariyeri

Roma eyaleti Mauretania Caesariensis'nin başkenti Caesaria'da (günümüzde Şerşel) doğan ve orta sınıf equestrian bir aileden gelen Macrinus, Roma politik yaşamının basamaklarında yükselebilmesine izin veren bir eğitim aldı. Zaman içinde becerikli bir hukukçu olarak ün kazandı. İmparator Lucius Septimius Severus'un yönetimi sırasında önemli bir bürokrat oldu. Severus'un halefi Caracalla bir equestrian sınıf mensubunun ulaşabileceği en yüksek mevkii olan Praetorian muhafızlarının praefecusu olarak atadı. Praefectus, imparatordan sonra komutada en yetkili ikinci kişiydi ve imparatorun korumaları sayılan ve aynı zamanda Roma şehrinde bulunmasına izin verilen tek gerçek askerî güç olan Praetorian birliklerinden sorumluydu. Macrinus, Caracalla'nın kendisine olan güveninin keyfini çıkarırken, geleneklere göre, bu belki de imparatorun görevden alınacağı ve yerine onun geçeceği yönünde bir kehanetle değişecekti. Macrinus hakkında tahtı kendisi için arzuladığını iddia eden söylentiler çıktı. Caracalla'nın politik muhaliflerini öldürme eğiliminin belirginleşmesiyle, Macrinus belki de imparatorun bu kehanetin farkına varacağı korkusuna kapıldı. Tarihçi Dio'ya göre, Caracalla zaten Macrinus'a bağlı görevlilerin tekrar atanması yolunda adım atmıştı.

217 ilkbaharında Caracalla, Part İmparatorluğu'na karşı yapacağı seferin hazırlıkları için Doğu eyaletlerindeydi. Praetorian muhafızların diğer üyeleri gibi Macrinus da onun maiyeti arasındaydı. Nisan ayında İmparator, Carrhae Muharebesi'nin yapıldığı yerin yakınlarındaki Luna tapınağını ziyaret etmeye gitti. Kendisine sadece kişisel muhafızı ve Macrinus eşlik ediyordu. Deliller çok net olmamakla birlikte Caracalla'nın yolculuğun bir noktasında (belki de 8 Nisan'da) öldürüldüğü kesindir. Caracalla'nın cesedi, adamı olan muhafızının cesediyle birlikte tapınaktan geri muhafızlarca getirildi. Macrinus tarafından anlatılan hikâyeye göre, ölü muhafız Caracalla'yı öldürmüştü. 11 Nisan'dan itibaren, Macrinus kendini imparator ilan etti. O, senatoryal sınıfa üye olmadığı halde imparator olan ilk insan ve aynı zamanda Mağribî kökenli ilk imparatordur.[1] Macrinus aynı zamanda oğlu Diadumenianus'a Sezar unvanıyla halefi yaptı ve "Antoninus" ismini verdi, böylece onu 2. yüzyıldaki Antonine İmparatorlarının görece istikrarlı yönetimi ile ilişkilendirdi.

Saltanatı (Nisan 217 - Haziran 218)

Equestrian geçmişine rağmen Macrinus, Senato tarafından imparator olarak onaylandı. S.N. Miller'a göre bu, belki de geçmişinde başarılı bir hukukçu olması ve senatoryal sınıfa karşı olan hürmetkâr davranışları nedeniyledir. Ardından bir ihtiyaç olduğunu düşünerek birkaç eyaletin yöneticileri kendi seçtiği adamlarla değiştirdi. Julia Domna başlangıçta rahat bırakılmıştı ancak onun orduyla beraber komplolara başlaması üzerine Antakya'yı terk etmesini emretti. O zaman ilerlemiş derecede göğüs kanseri olarak açlıktan ölmek yerine ölmeyi tercih etti.

Dış politikanın acil öncelikleri nedeniyle, Macrinus uzlaşma eğilimi ve askeri çatışmadan kaçınma isteksizliği gösterdi. Dacia eyaletindeki karışıklığı, Caracalla tarafından alınmış olan esirleri geri göndererek çözdü ve Ermenistan eyaletindeki karışıklığı ise yine Caracalla zamanında babası esir alınmış olan Tiridates'e ülkenin yönetimini bağışlayarak çözdü. Caracalla'nın ölümünün hareketlendirdiği Partların Mezopotamya'yı işgal etmeleri daha zor çözülen bir sorun oldu. 217 yazında, Perslerle karşı karşıya geldiği Nisibis şehri yakınlarındaki savaşta bozguna uğrayan Macrinus, bunun bir sonucu olarak barış koşullarına dönmek için Part imparatoru V. Artabanus'la 200 milyon Sestertius gibi muazzam miktarda savaş tazminatı ödenmesi konusunu müzakere etmek zorunda kaldı.

Macrinus'un çatışmaya girmekten kaçınması ve özellikle geleneksel düşmanları Partlara karşı zafer konusundaki başarısızlığı askerler arasında hatırı sayılır bir kızgınlığa neden oldu. Kısa bir süre sonra Lejyonlar rakip bir imparator aramaya başladılar.

Aynı zamanda popülaritesi de Roma'da düşmeye başlamıştı. Sadece İmparator olduktan sonra şehri ziyaret etmemiş olması nedeniyle değil, bunun yanında yaz sonunda meydana gelen bir fırtına sonrası geniş bir alana yayılan bir yangın ve su baskını ve Macrinus'un şehir praefecusu olarak atadığı kişinin hasarın giderilmesi ve yeniden yerleştirilme konusunda halkı yeterince tatmin edememesi de bu düşüşün önemli nedenlerindendir.

Düşüşü

Bu memnuniyetsizlik, Severus Hanedanı'nın Julia Maesa'nın (Caracalla'nın teyzesi) ve kızları Julia Soaemias ve Julia Mamaea başını çektiği yaşayan üyeleri tarafından kışkırtıldı. Macrinus tarafından saraydan uzaklaştırılıp evlerine dönmeye zorlanan Severan kadınları, onun yerine imparatorluk tahtına bir Severus geçirmek için Suriye'de Emesa kenti yakınlarındaki evlerinde bir plan hazırladılar. Miras yoluyla ellerinde bulundurdukları "güneş-tanrı" Elagabalus kültü üzerindeki etkilerini Soaemias'ın oğlu Elagabalus'un Caracalla'nın gerçek halefi olduğunu ispat etmek için kullandılar. Severan kadınlarının da yardımı ile yayılan söylentiye göre, Elagabalus aslında Caracalla'nın kendi öz kuzeninden olan gayri meşru oğluydu.

18 Mayıs da Elagabalus, Lejyon III Gallica'nın kampının bulunduğu Raphana'da imparator ilan edildi. Eğitmeni ihtiyarlar komutasındaki bir kuvvet Antakya'ya doğru yola çıktı ve Macrinus komutasındaki birliklerle 8 Haziran 218'de çatışmaya girdiler. Askerleri tarafından terk edilen Macrinus, bir haberci kılığında gizlenerek İtalya ya kaçtı. Halkedon (bugünkü İstanbul'un Kadıköy ilçesi) yakınlarında yakalandı ve Kapadokya'da idam edildi. Güvenliği için Part topraklarına gönderilen Diadumenianus, Zeugma'da yakalandı ve ölüme mahkûm edildi.

Macrinus'un kısa saltanatı, birçok tarihi "ilkler" açısından önemlidir. Saltanatı, 17 yıl sürecek olan ikinci bir Severan imparatorları döneminde, Elagabalus ve Alexander Severus'ın saltanatları tarafından takip edildi.

Dış bağlantılar ve kaynaklar

Notlar

  1. ^ Cassius Dio, Kitap 79. "kulaklarından biri birçok Moors (mağribi) tarafından uygulanan bir geleneğe göre delikti... Bir Moors için, fazlasıyla korkaktı..."

Kaynakça

  • Cassius Dio, bk. 79
  • Herodian, 4.14-5.4
  • Historia Augusta
  • Miller, S.N., "The Army and the Imperial House,"(ordu ve emperyal saray) Cambridge Antik Tarih, Volüm XII: Emperyal krizler ve düzeltme (M.S. 193-324), S.A. Cook et al. eds, Cambridge University Press, 1965, pp 50–2.
Macrinus
Doğumu: 11 Nisan 165 Ölümü: Haziran 218
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Caracalla

Roma imparatoru

217 - 218
Sonra gelen:
Elagabalus

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Caracalla</span>

Lucius Septimius Bassianus,, Caracalla olarak da bilinen, 211 – 217 yılları arasında tahta çıkmış Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Julia Domna</span> 193-211 yılları arasında Roma impatorunun eşi

Julia Domna (170-217) Roma İmparatoru Lucius Septimius Severus'un karısı, Roma İmparatoriçesi, Severus hanedan mensubu ve Publius Septimius Geta ve Caracalla'nın annesidir. Julia Domna'nın yaşamı boyunca yönetimde önemli bir rol aldığı iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Publius Septimius Geta</span>

Publius Septimius Geta 209 - 211 arasında Septimius Severus ve Caracalla ile birlikte 3'lü yönetimde Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Septimius Severus</span> Roma imparatoru

Septimius Severus, sadece Severus olarak da anılır, 193'ten 211'e kadar Roma imparatoruydu. Afrika eyaletinin Leptis Magna şehrinde doğdu. Afrika kökenli ilk Roma imparatorudur. Marcus Aurelius ve Commodus'un hükümdarlıkları döneminde devlet kademelerinde yükseldi. Beş İmparator Yılı'nda İmparator Pertinax'ın ölümünü takiben Severus gücü ele geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Pescennius Niger</span> Roma İmparatoru

Pescennius Niger, 193'teki Beş İmparator Yılı imparatorlarındandır. "Siyah" anlamına gelen "Niger" adı, taht üzerinde hak iddia eden rakibi Clodius Albinus'la (Albinus=Beyaz) tam bir tezat oluşturur. (Tarihçi Cassius Dio'nun 75. kitabında equestrian bir İtalyan ailesinden olduğu yazar ve bazı çevirilerde "esmer adam" olarak tanımlanır. İtalyanların etnik yapılarının oluştuğu Hint-Avrupalılar ve Etrükslerin iç içe geçtiği çağda deri rengini ima etmek ırksal geçmişten daha fazla tercih ediliyordu. Her halükarda, bu belki de sadece bir kelime oyunu idi ve tarihçi Cassius Dio'nun anlattığı bir rahibin kerametinde "Esmer Adam"ın tahtı ele geçireceği ve sonunun şiddetle biteceği kehanetinden etkilenen insanlar isminden dolayı bu öngörüyü ona isnat etti.)

<span class="mw-page-title-main">Didius Julianus</span> Roma imparatoru

Marcus Didius Salvius Julianus Severus. Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">I. Gordianus</span> Roma imparatoru

Marcus Antonius Gordianus Sempronianus Romanus Africanus ya da I. Gordianus, Roma imparatoru. 238 yılında Altı İmparator Yılı'nın 2. imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Severus</span> Roma İmparatoru

Marcus Aurelius Severus Alexander, genellikle Severus Alexander olarak çağrılan, (222-235) arası Severuslar Hanedanı üyesi Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Elagabalus</span> 218-222 yılları arasında Roma imparatoru

Elagabalus ya da Heliogabalus d. 204 civarı–ö. 11 Mart 222, Varius Avitus Bassus ve aynı zamanda Varius Avitus Bassianus Marcus Aurelius Antoninus olarak da bilinen, Severus hanedanına mensup, 218 - 222 arası Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Julia Soaemias</span>

Julia Soaemias Bassiana Roma İmparatoru Elagabalus'un annesi ve onun küçüklüğünde Roma İmparatorluğu saltanat vekili.

<span class="mw-page-title-main">Julia Maesa</span>

Julia Maesa, Roma eyaleti Suriye'deki Emesa kentinin baş tanrısı ve güneş tanrısı Heliogabalus'un rahibi Julius Bassianus'un kızı ve Roma İmparatoru Elagabalus'un büyük annesi. Küçük kardeşi Julia Domna gibi, Roma imparatorluğun da tacın arkasındaki en güçlü kadınlardan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Julia Mamaea</span> Julius Avitusun Kızı

Julia Avita Mamaea, Roma'nın güçlü kadınlarından Suriye kökenli Julia Maesa ve Suriye soylusu Julius Avitus'un ikinci kızıdır. İmparatoriçe Julia Domna ve İmparator Septimius Severus'un yeğeni ve Julia Soaemias'ın kız kardeşidir. Emesa'da doğdu ve büyüdü.

<span class="mw-page-title-main">Julia Cornelia Paula</span>

Julia Cornelia Paula ya da Julia Paula, 3. yüzyılda yaşamış bir Roma soylusudur. Paula, Antik Roma'nın Cornelius klanındandır. İyi eğitimli ve etkileyici bir kadın olan Paula, Roma kökenli bir Suriyeliydi. Ailesi Suriye'nin önde gelen ailelerindendi. Paula'nın babası Julius Cornelius Paulus, Roma'da Praetorian muhafızlar valisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aquilia Severa</span> Roma İmparatoru Elagabalusun eşi

Iulia Aquilia Severa, Roma İmparatoru Elagabalus'un ikinci ve dördüncü karısı.

Annia Faustina ya da Annia Aurelia Faustina, 3. yüzyılda yaşamış, Roma İmparatoru Elagabalus'un üçüncü karısı olarak kısa süre için Roma İmparatoriçesi olmuş Roma'lı kadın.

<span class="mw-page-title-main">Diadumenianus</span> Roma imparatoru

Marcus Opellius Antoninus Diadumenianus ya da Diadumenian, Roma İmparatoru Macrinus'un oğlu. Mayıs 217 - 218 arasında Sezar olarak babasıyla göre yapmış ardından 218 yılında Augustus olmuştur.

Publia Fulvia Plautilla, Fulvia Plautilla ya da Plautilla, Roma İmparatoriçesi ve İmparator Caracalla'nın tek karısı. Caracalla, ikinci dereceden kuzenidir.

Severus Hanedanı, Roma İmparatorluğu'nun II. yüzyıl sonu ve III. yüzyıl başına damgasını vuran ve akrabalık bağıyla birbirine bağlı imparatorların oluşturduğu hanedanlık. İmparatorluğun III. yüzyıl krizlerine girmesinden önceki son Princep Dönemi imparatorlardır.

Pater Patriae, Latincede "Vatanın Babası" anlamına gelen ve Roma İmparatorluğu döneminde verilen bir onur unvanıdır. Ayrıca Parens Patriae şeklinde de kullanılmıştır.