İçeriğe atla

Machiya

Nagoya'da bir Tōmatsu evi

Machiya (Japonca町屋/町家; "kasaba evi"), Japonya'nın her yerinde bulunan ve tarihi başkent Kyoto'da simgelenen geleneksel ahşap şehir evleridir. Machiya ve nōka ("çiftlik evleri"), minka ("halk evleri") olarak bilinen Japon yerel mimarisinin iki kategorisini oluşturur.

Machiya, Heian Dönemi kadar erken bir zamanda ortaya çıktı ve Edo Dönemi'ne ve hatta Meiji Dönemi'ne kadar gelişmeye devam etti. Machiya, toplu olarak chōnin ('kasaba halkı') olarak adlandırılan bir sınıf olan şehirli tüccarları ve zanaatkarları barındırıyordu.

Bazen kyōmachiya (京町家/京町屋) olarak da adlandırılan Kyoto'daki machiyalar yüzyıllar boyunca Kyoto şehir merkezi mimarisinin tanımlayıcı özelliğini oluşturmuş ve ülke genelinde machiyanın standart tanımlayıcı biçimini temsil etmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Kyoto Center for Community Collaboration (京都市景観・まちづくりセンター)(eds.) Machiya Revival in Kyoto (京町家の再生). Kyoto: Kyoto Center for Community Collaboration, 2008. p10.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hamamatsu</span> Japonyada kent

Hamamatsu Japonya'nın Shizuoka prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 1,558.06 km² olan şehrin nüfusu 1 Eylül 2015 tarihi itibarı ile 789,407 olup Shizuoka'nın en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Edo</span>

Edo (江戸), Japonca dışındaki kaynaklarında Yedo, Yeddo, Yendo, Jedo olarak da geçmiştir. Japonya'nın bugünkü başkenti Tokyo'nun eski adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hyōgo</span>

Hyōgo prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kansai bölgesinde yer almaktadır. Yüzölçümü 8,396.13 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Kasım 2011 tarihi itibarı ile 5,582,978'dir. Prefektörlüğün merkezi Kobe şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Warabi</span>

Warabi, Japonya'nın Saitama prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir prefektörlüğün güneydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 5.11 km² olan şehrin nüfusu 1 Şubat 2016 tarihi itibarı ile 72,562'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çin mimarisi</span> Mimarî sistem

Çin mimarisi, Doğu Asya'da yüzyıllar boyunca şekillenmiş bir mimari sistemdir. Dekoratif detaylar haricinde yapısal ilkeleri büyük ölçüde bir değişime uğramamıştır. Tang Hanedanlığı'ndan beri Vietnam, Kore, Japonya ve Moğolistan mimarileri üzerindeki ana etkendir. Mimarinin başlıca malzemesi ahşaptır. Ahşabın yanı sıra bambu kamışı, sarı toprak gibi doğal maddeler kullanılarak, yapılar doğa ile en yüksek derecede uyumlu inşa edilmiştir

<span class="mw-page-title-main">Şizuoka</span> Japonyanın Shizuoka prefektörlüğünün merkezi ve ikinci büyük şehri

Şizuoka Japonya'nın Şizuoka prefektörlüğünde merkezi ve ikinci büyük şehridir. Yüzölçümü 1.411,90 km² olan şehrin nüfusu 1 Eylül 2015 tarihi itibarı ile nüfusu 703.393'tür.

<span class="mw-page-title-main">Ōtsu</span> Japonyanın Shiga prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehri

Ōtsu, Japonya'nın Shiga prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Yüzölçümü 464.10 km² olan şehrin nüfusu 1 Kasım 2012 itibarı ile 341,684'tür.

<span class="mw-page-title-main">Okazaki</span> Japonyada kent

Okazaki, Japonya'nın Aichi prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir prefektörlüğün güneydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 387.24 km² olan şehrin nüfusu Mayıs 2015 tarihi itibarı ile 376,912'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kameoka</span>

Kameoka, Japonya'nın Kyoto prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 224.90 km² olan şehrin nüfusu 1 Kasım 2012 tarihi itibarı ile 92.889'dur.

Japonya'nın kasabaları, Japonya'nın yerel idari bölümlerinden biridir. Coğrafi olarak kasabalar prefektörlüklere bağlıdır. Kasabalar idari olarak şehir ve köy arasında belediyelerdir.

Japonya'nın prefektörlükleri, Japonya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Ülkede 47 adet prefektörlük bulunmaktadır. Prefektörlüklerin 43 tanesi normal prefektörlük , ikisi kentsel prefektörlük , biri bölge ve biri metropoldür . Prefektörlükler ilk defa 1868 yılında Meiji Restorasyonu sırasında kurulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kyoto (prefektörlük)</span>

Kyoto prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kansai bölgesinde yer almaktadır. Yüzölçümü 4.612,20 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Ekim 2020 tarihi itibarı ile 2.579.921'tır. Prefektörlüğün merkezi Kyoto şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Hakone</span> Japonyada kent

Hakone, Japonya'nın Kanagawa prefektörlüğünde bulunan bir kasabadır. Kasaba prefektörlüğün güneybatısındaki dağlık alanda yer almaktadır. Yüzölçümü 92.82 km² olan kasabanın nüfusu 1 Haziran 2012 tarihi itibarı ile 13,492'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karuizawa</span> Japonyada kent

Karuizawa, Japonya'nın Nagano prefektörlüğünde bulunan bir kasabadır. Yüzölçümü 156,05 km² olan kasabanın nüfusu Şubat 2016 tarihi itibarı ile 19.769'dur.

<span class="mw-page-title-main">Hinode</span> Japonyada köy

Hinode, Japonya'nın Tokyo metropolünde bulunan bir kasabadır. Yüzölçümü 28.08 km² olan kasabanın nüfusu Ağustos 2011 tarihi itibarıyla 16.603'tür.

<span class="mw-page-title-main">Belediye binası</span> bir belediyenin ana yönetim binası

Belediye binası, bir şehrin, kasabanın veya diğer belediyenin baş idari binasıdır. Genellikle şehir veya kasaba konseyini, ilişkili departmanlarını ve çalışanlarını barındırır. Ayrıca genellikle bir şehir, kasaba, ilçe, kontluk veya belde belediye başkanının ve belediyenin yürütme organının merkezi olarak da işlev görür.

<span class="mw-page-title-main">Japon kültürü</span> Japonya bölgesi kültürü

Japon kültürü, ülkenin tarih öncesi dönemdeki Jōmon döneminden Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan gelen etkileri sentezleyen çağdaş modern kültürüne kadar değişmiştir. Japonya sakinleri, Kara Gemiler ve Meiji dönemi gelene dek Japonya'nın Çin misyonlarından sonra Tokugawa şogunluğu sırasında dış dünya ile uzun bir süre görece izolasyon yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan mimarisi</span>

İtalya, 1861 yılına kadar çeşitli küçük devletlere bölünmesi nedeniyle, döneme veya bölgeye göre basitçe sınıflandırılamayacak kadar geniş ve çeşitli bir mimari tarza sahiptir. Bu, mimari tasarımlarda oldukça çeşitli ve eklektik bir yelpaze yaratmıştır. İtalya, antik Roma döneminde su kemerleri, tapınaklar ve benzeri yapıların inşası, 14. yüzyılın sonlarından 16. yüzyıla kadar Rönesans mimari hareketinin kurulması; Neoklasik mimari gibi hareketlere ilham veren 17. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında başta Birleşik Krallık, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyada soyluların kır evlerini inşa ettikleri tasarımları etkileyen bir inşaat tarzı olan Palladyanizm'in anavatanı olması gibi önemli mimari başarıları ile tanınır.