İçeriğe atla

Macera yarışları

Macera yarışları, organizatör tarafından önceden belirlenmiş bir etap ve zaman kısıtlaması çerçevesinde, genelde doğal ve ıssız yerlerde düzenlenen, birden fazla sportif disiplini içeren özel yarışmalardır.

Nispeten yeni bir spor dalı olan Macera Yarışları, İngilizcede "Adventure Races" kavramından Türkçeye çevrilmiştir. Dünyada 1980'lerden itibaren tanınmaya ve yayılmaya başlamış, bugün ise hızla büyüyen bir sektör haline gelmiştir.

Tarihçe

Macera Yarışlarının tarihinin kökenlerini araştırırken karşımıza giderek modern halini almış bir organizasyon yapısı çıkar. 1968 de düzenlenen Uluslararası Karrimor Dağ Maratonu bu sporun kökenlerinden biri olarak gösterilebilir. 1980 yılında Yeni Zelanda da düzenlenen Alpine Ironman de benzer yapılanmasıyla ön plana çıkar. Bu tür yarışmalarda giderek birden fazla disiplinin uygulanması ve bu disiplinler aracılığıyla takımların belirli bir mesafeyi belirli bir sürede katetmeye çalışması istenmiştir.

1989 yılında Gerald Fusil Yeni Zelanda'da Raid Gauloises ismindeki yarışı, Paris-Dakar Rallisi'nden feyz alarak düzenlemiştir. Bu yarış, modern macera yarışlarının ilki sayılmaktadır.

90'lı yıllarda Mark Burnett bu yarışları Amerika ya taşımaya karar vermiş ve daha geniş kitlelere ulaşması için çalışmalara başlamıştır. Burnett bu amaçla 1995 yılında Eco-Challenge yarışını düzenlemiştir. Eco-Challenge ile birlikte bu yarışlarda ve katılımcılarında patlama gözlenmiş ve 'macera yarışları' terimi yerleşmiştir.

Macera Yarışlarıyla ilgili birtakım özellikler

  • Standartlarını belirleyen bir federasyon ya da benzeri düzenleme yoktur. Çeşitli şirket ya da şahıslar düzenlediği yarışmalar şeklinde vücut bulmaktadır.
  • Yarışmada takımlar yarışır. Takımlardan genelde karma olmaları istenir.
  • Yarışmalarda amaç, takımların, kendilerine verilen harita ve pusula yardımıyla, haritada işaretli kontrol noktalarına sırasıyla ulaşmalarıdır.
  • Takım elemanlarının yüksek kondisyonun yanı sıra çok sağlam sinir sistemi, soğukkanlılık, liderlik, zor anlarda çözüm üretebilme gibi özelliklere de sahip olması gerekmektedir.

Disiplinler

Birçok farklı disiplini barındırır. En çok rastlanılanlar şunlardır:

Macera Yarışları Türleri

  1. Sprint : 2-4 saatlik yarışlardır. Katılımcılardan oryantiring becerilerinden çok atik ve hızlı olmaları beklenir. Karmaşık oryantiring problemleri yoktur.
  2. Dayanıklılık : 4-12 saat arası yarışlardır. Yön bulma becerileri nispeten daha ön plandadır.
  3. Tam gün yarışlar : 12-36 saat arasında sürer. İp teknikleride dahil olmaya başlar. Oryantiring önem kazanır.
  4. Çok günlü yarışlar : 36 saat - 4 gün arası sürer. Uykusuzluk ciddi bir sorun olmaya başlar, oryantiring çok önemlidir.
  5. Keşif : 4-11 gün(ya da daha fazla) sürer. Çok sağlam sinir sistemi, dayanıklılık ve yüksek derece oryantiring becerisi ister.

Yarışçı Profili

Macera Yarışlarında genelde yarışmacılar güçlü karakterli, birçok doğa sporuyla aktif olarak ilgilenen, takım ruhu ve doğada sınırlarını geliştirme gibi amaçları olan kişilerdir. Dünyaca ünlü macera yarışçılarının genelde 40 yaş civarında olmasının nedeni ancak o yaşlarda insan karakterinin böylesine zorlu şartlara ruhen dayanır hale geliyor olması ve tecrübe faktörüdür.

Türkiye'de Macera Yarışları Tarihi

Dünyanın en zor yarışı olarak kabul edilen Eco-challenge yarışına katılan Türk macera yarışı takımı 3 sene üst üste katılılarak yeni bir spor dalını yurtdışında ilk defa gerçekleştirmiş oldu.

Patagonya 1999 Borneo 2000 ve Yeni Zelanda 2001 ekspedisyonları.

1999 Patagonya ekibi Serdar Kılıç, Sinan Saran, Kenan Saran Zeynep Atabay 2000 Borneo ekibi Serdar Kılıç, Sinan Saran, Zeynep Atabay, Gürsel Akay 2001 Yeni Zelanda: Zeynep Atabay, Serdar Kılıç, Cemal Gülas, Oğuz Omur 2000 yılında dünyada yapılan macera yarışlarınında temeli sayılan dağ maratonu yarışlarının bir benzeri DASK Anadolu Dağ Maratonu (Dağ Aşma Yarışması) Türkiye'deki dağ maratonlarının yaratıcısı Gökhan Türe'nin önderliğinde DASK(Doğa Araştırmaları, Sporları ve Kurtarma Derneği)tarafından gerçekleştirildi ve her yıl yenisi yapılmaktadır.

Sırası ile yurt dışında; Terra Incognita -Hırvatistan Bergson Winter Challenge-Polonya X Raid World Cup-Fransa The Raid World Championship-Kanda XVenture Race-Bulgaristan Patagonia Expedition Race-Şili Abu Dhabi Adcenture Challenge-Birleşik Arap Emirlikleriü yarışlarını koşup hem en tecrübeli macera yarış takımı da oldular. Aynı zamanda Expedisyon dalında Patagonya da k yarışta da Dünya 3. sü olmayı başardılar.

Türkiye'de macera yarışı serüvenine sonraki yıllarda Hazırkart Free-Challenge 2003, Trophy Coliseum2000/2003, Nokia City Challenge 2004, Salomon Adventure Race 2004-2005, Gillette Mach3 Turbo Outdoor Challenge 2004-2005, Kurabiye Macera Yarışı, Durusu Macera Yarışı, Atabay İlaç Yeniay Macera Yarışı, Kürtün Macera Yarışı isimli yarışlar izledi.

Türkiye'de Macera Yarışları

Dünyada giderek büyüyen ve teknik detayları netleşmekte olan bu disiplin, Türkiye de de tanınmakta ve yapılmaktadır. Ancak sporcuların çoğunun aslen dağ bisikletçisi oluşu Macera Yarışlarına odaklanılmasını ve özel yöntemlerle gelişim sağlanmasını engellemektedir. Ancak Türkiye'de ilk defa AliRıza Bilal önderliğinde kurulan "Touareg Turk" [1] adlı macera yarışı takımı,çeşitli yarışlar organize etmiş ve Macera Yarışı Dünya kupası ve Dünya Şampiyonasına katılan ilk Türk Macera Yarışı takımı olmuşlardır. Bunun yanında, yurtdışındaki yarışmalara katılımın pahalı oluşu ve sponsor bulmakta çekilen sıkıntılar bu sporun büyümesini nispeten yavaşlatmaktadır. Yine de özellikle Macera Akademisi [2]4 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ilkini Aralık 2005'te düzenlediği ve Mayıs 2006 dan itibaren her yıl 2-3 adet düzenlediği Macera Akademisi Yarışları'yla [3]9 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türkiye'de bu spora olan ilgi ve katılımı yükseltmektedir.

Macera Akademisi Yarışları; sadece elit sporcular için planlanmamakta, yeni insanları da macera sporlarına tanıştırmayı amaçlamaktadır. Bu sebeple KISA - ORTA - UZUN şeklinde 3 ayrı kategoride katılım mümkündür.

İlgili Web Siteleri

Macera Akademisi4 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Doğa Sporları Malzemeleri Satışı yapan bir siteDoğaya Dağlara ve Gökyüzüne23 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Av ve doğa sporları dergisi resmi web sitesi29 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atletizm</span> spor dalı

Atletizm; koşu, yürüyüş, atma ve atlama branşlarını içeren; bir pist veya sahada yapılan dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu tür fiziksel aktiviteler, çağlar boyunca tüm dünyada yaygın ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet sporu</span> Bisiklete binmek (ulaşım, spor, egzersiz, dinlenme...)

Bisiklet, iki tekerlekli bisikletin gelişmesi sonucunda ortaya çıkmış bir spor dalıdır. Eğlence, ulaşım ve yarışma amacıyla bisiklet sürmenin giderek yaygınlaşması bisiklet sporunu daha da geliştirmiştir. Ama bu yaygınlaşmada, bisikletin yeni gelişmelerle daha rahat ve kolay kullanılır bir araç haline gelmesinin de etkisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Oryantiring</span>

Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Başlangıçta kara askeri yönbulma talimleri olarak ortaya çıkan oryantiringin günümüzde birçok türü vardir. Bunlardan en eskisi ve en bilineni koşu oryantiringidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Yurdadön</span> Türk atlet

Mehmet Yurdadön,, Türk milli rekortmen atlet ve maraton koşucusu.

Dağ maratonu sarp arazide uzun süre yürüyerek veya koşarak yapılan, dayanıklılık ve doğada yön bulma unsurları içeren bir spor. Dağ koşusu ve oryantiring sporlarıyla benzerlik taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bruce McLaren</span>

Bruce Leslie McLaren, Yeni Zelandalı bir yarış otomobili tasarımcısı, sürücüsü, mühendisi ve mucittir. Adı, kurucusu olduğu ve Formula 1 şampiyona tarihinde toplamda 8 Dünya Takımlar Şampiyonası ve 12 Dünya Sürücüler Şampiyonası kazanan McLaren takımında yaşamaya devam etmektedir. McLaren otomobilleri, 1967 ve 1972 yılları arasında CanAm spor otomobil yarışlarında, önemli bir kısmı direksiyon başında Bruce McLaren ile olmak üzere, 56 galibiyet ve beş takım şampiyonluğu kazanarak üstünlük sağlamış, ayrıca üç Indianapolis 500 yarışı, 24 Saat Le Mans ve 12 Saat Sebring yarışlarını da kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kayak (kış sporu)</span> kar üzerinde yapılan sportif aktivite

Kayak, insanların kar üzerinde ağırlığı daha geniş bir alana yayarak, yumuşak kara batmadan, kaymayla ilerlemesine yarayan, adım atıldığında ise ortası esneyerek kara yapışıp ayakla vücudu ileri itme imkânı veren araç ve bu araç kullanılarak yapılan bir spor dalı. Kayak sporu için özel olarak kayak merkezi, kayak alanı, kayak tüneli, kayak pisti, teleski tesisleri kurulur.

<span class="mw-page-title-main">Kürek (spor)</span> denizlerde ve akarsularda basit araçlar kullanarak mücadele etme sporu

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazen Crew, olarak anılan Kürek sporu kökenleri Eski Mısır zamanlarına kadar uzanan bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Yol bisikleti yarışı</span> bisiklet yarışı sporu

Yol bisiklet yarışı, asfalt yollarda yapılan yol bisikletinin bisiklet sporu disiplinidir. Yol yarışı, yarışmacı, etkinlik ve seyirci sayısı açısından en popüler profesyonel bisiklet yarışı şeklidir. En yaygın iki yarışma biçimi, bisikletçilerin aynı anda başladıkları ve bitiş noktasını belirlemek için yarıştıkları toplu başlangıç etkinlikleri ve bireysel bisikletçilerin veya takımların zamana karşı tek başına bir parkurda yarıştığı zamana karşı yarışlardır. Etap yarışları veya "turlar" birkaç gün sürer ve arka arkaya yapılan birkaç toplu başlangıç veya zamana karşı etaptan oluşur.

Serdar Kılıç, Türk TV yapımcısı, sporcu, eğitmen.

Nihat Demir, bedensel engelli Türk maratoncu.

Formula 2, kısaltması F2 olan, Formula Two ; tek kişilik ve açık tekerlekli formula araçları ile yapılan otomobil yarışlarından biridir. Formula 1 yarışlarından farklı olarak, daha küçük ve daha az güce sahip arabalar için düzenlenmektedir.

2016 Formula 1 sezonu, motor sporlarının yönetici organizasyonu Uluslararası Motorsporları Federasyonu tarafından en üst seviye açık tekerlekli tek koltuklu yarış serisi olarak tanınan Formula 1 Dünya Şampiyonasının 67., dünya çapındaki Formula 1 müsabakalarının 70. sezonu. 2016 Formula 1 sezonuna bu yıl şampiyonaya katılacağı açıklanan Haas F1 Takımı takımıyla beraber 11 takım, toplamda 22 pilot ile gerçekleşti. 20 Mart 2016'da Avustralya'da başlayan sezon, 21. ve son yarış olan Abu Dabi Grand Prix'i ile 27 Kasım'da sona erdi. Mercedes sezonu üst üste ve toplamda üçüncü kez Formula 1 Dünya Markalar Şampiyonu olarak tamamlarken, takımın pilotu Nico Rosberg de Formula 1 Dünya Sürücüler Şampiyonu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yarış etabı</span>

Yarış etabı, sporda, bir etap ya da ayak ya da heat, çok günlük bir etkinlikte, katedilecek mesafenin uzunluğu gibi çeşitli nedenlerden dolayı bölünmüş olan bir yarış birimi. Genellikle, böyle bir yarış "sıradan" etaplardan oluşur, ancak bazen etaplar bireysel zaman denemesi veya takım zaman denemesi olarak yapılır. Tour de France, Absa Cape Epic veya Giro d'Italia gibi uzun yarışlar, her biri bir günlük etaplarıyla bilinirken, Velux 5 Okyanus Yarışı gibi yelkenli tekne yarışlarında, genellikle her biri birkaç hafta süren yarışmacıların gece gündüz sürekli yarıştıkları dört etaba ayrılır. Bisiklet ve koşu etkinliklerinde, etapları olan bir yarış, etap yarışı olarak bilinir.

Amaury Sport Organisation, (ASO), Fransız medya grubu EPA'nın bir parçası. Tour de France, Vuelta a España ve Paris-Nice gibi profesyonel yol bisikleti yarışları ve Dakar Rallisi gibi spor etkinliklerini düzenlemektedir. 2008 yılında Romanya ve Macaristan'da bir ralli baskın dayanıklılık yarışı olan Orta Avrupa Rallisi'ni düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Solaris Güneş Arabaları Ekibi</span>

Solaris Güneş Arabaları Ekibi 2003 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi çatısı altında; akademisyenleri, genç yatırımcıları ve lisans düzeyinden doktora öğrencilerine kadar birçok kişiyi barındıran bir öğrenci ekibi olarak kuruldu.

İtalyan motor üreticisi Alfa Romeo, Formula 1'e birçok kez katıldı. Şu anda Sauber Motorsport AG tarafından işletilirken Alfa Romeo F1 Team Orlen olarak katılıyor. Marka, motor yarışlarında 1950 ile 1987 arasında ara sıra hem üretici hem de motor tedarikçisi olarak yarıştı ve daha sonra 2015'ten bu yana ticari ortak olarak yarıştı. Şirketin fabrika sürücüleri, Alfetta'da ilk iki Dünya Sürücüler Şampiyonasını kazandı: Nino Farina 1950'de ve Juan Manuel Fangio 1951'de. Bu başarıların ardından Alfa Romeo, Formula 1'den çekildi.

Dağ bisikleti yarışı, off-road arazilerde düzenlenen rekabetçi dağ bisikleti spor disiplinidir. Union Cycliste Internationale (UCI), Durango, Colorado'da dünya şampiyonalarını onayladığında, 1990'ın sonlarına doğru disiplini tanıdı. İlk UCI Dağ Bisikleti Dünya Kupası serisi 1988'de gerçekleşti. Dokuz yarış pisti iki kıtayı kapsadı ve sponsorluğunu Grundig yaptı. Kros yarışı o zamanlarda tek Dünya Kupası sporuydu. 1993'te altı yarışlık Tepe inişi (downhill) Dünya Kupası tanıtıldı. 1996 yılında, cross-country dağ bisikleti etkinlikleri Olimpiyat Oyunlarına eklendi. 2006 yılında, cross-country dağ bisikleti etkinlikleri ABD'nin San Francisco kentinde ilk kez Dünya Sağırlar Bisiklet Şampiyonası'nın bir parçası oldu.

<span class="mw-page-title-main">UCI Dağ Bisikleti Dünya Şampiyonası</span>

UCI Dağ Bisikleti Dünya Şampiyonası, cross-country, downhill ve dörtlü kros disiplinlerinde dağ bisikleti yarışları için dünya şampiyonası etkinlikleridir. Dünya bisikletçiliğinin yönetim organı olan UCI tarafından organize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cross-country bisikleti</span>

Cross-country (XC) bisiklet, dağ bisikletçiliğinin bir disiplinidir. Cross-country bisiklet 1996'da Olimpiyat sporu oldu ve dağ bisikleti'nin Olimpiyatlar'da yer alan tek formudur.