İçeriğe atla

Macera (film, 1960)

Macera
L'Avventura
"Macera" (L'Avventura) filminin sinema afişi
YönetmenMichelangelo Antonioni
YapımcıAmato Pennasilico
SenaristMichelangelo Antonioni
Michelangelo Antonioni (hikâye)
OyuncularGabriele Ferzetti
Monica Vitti
MüzikGiovanni Fusco
Görüntü yönetmeniAldo Scavarda
KurguEraldo Da Roma
DağıtıcıJanus Films
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüPsikolojik dram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1960
Çıkış tarih(ler)iMayıs 1960, Cannes Film Festivali ilk gösterim
Süre141 dakika
Ülkeİtalya İtalya
Fransa Fransa ortak yapımı
Dilİtalyanca, İngilizce
Devam filmi
  • La Notte (Gece)(1961)
    *L'Eclisse (Batan Güneş) (1962)
    *Deserto Rosso (Kızıl Çöl) (1964)
    (Üçleme veya dörtlemeyi oluşturan diğer filmler)
Diğer adlarıMacera (Türkiye)
The Adventure (Uluslararası İngilizce adı)
L'Avventura (Fransa)
L'Isola (İtalya)
La Aventura (İspanya)
Die mit der Liebe Spielen (Almanya)

Macera[1][2][3] 1960 İtalya - Fransa ortak yapımı psikolojik drama filmidir. Özgün adı L'Avventura dır. Uluslararası yarışma ve festivallerde The Adventure adı ile gösterime sunulmuştur. Film 1972 yılı başında Sinematek'te Serüven adıyla gösterilmiştir.[4]

Senaryosunu Michelangelo Antonioni 'nin yazıp yönettiği filmin baş rollerinde Gabriele Ferzetti ve Monica Vitti oynamışlardır. 1960 Cannes Film Festivali'nin açılış filmi olan L'Avventura'ya bu festivalde "Jüri Özel Ödülü" verilmişti. Bu filmden sonra yönetmen Antonioni'ye ve aktris Monica Vitti'ye de uluslararası şöhretin kapıları açılmış oldu. "L'Avventura" ve aynı yıl gösterime giren Federico Fellini'nin Tatlı Hayat'ı (La Dolce Vita) (1960) ve Jean-Luc Godard'ın Serseri Aşıklar'ı (À bout de souffle 1960) birlikte sanat sinemasında yeni bir çağın başladığını haber veriyorlardı.

Bu film Michelangelo Antonioni 'nin II. Dünya Savaşı sonrası İtalyan burjuvasının iletişimsizliğini, boşlukta kalmalarını, tedirginliklerini, sıkıntılarını ve bir türlü mutluluğu bulamamalarını, aşklarının sürekli olmayışını irdelediği üçlemesinin ilk filmidir. Gayriresmî olarak "İletişimsizlik Üçlemesi" de denen üçlemenin diğer iki filmi La Notte (Gece)(1961) ve L'Eclisse (Batan Güneş) (1962)'tir (Bazı eleştirmenler bu üç filme Il Deserto Rosso (Kızıl Çöl) (1964)'yu da dahil ederler)

Roma'lı bir grup zengin insanın Sicilya açıklarındaki minik ve ıssız bir volkanik adaya yaptıkları yat gezisi sırasında aralarından bir kadının birdenbire ortadan kaybolması ve sonrasında aramalara canla başla katılan bu insanların yavaş yavaş ilgisizleşerek kendi dünyalarına dönmeleri konu edilmektedir. Ağır tempolu bu filmin klasik bir dramatik anlatımı yoktur, ortada bir macera filan da yoktur, hatta filmde hiçbir şey olmaz. Bu nedenle Cannes'daki ilk gösteriminde filmi anlamayan bazı seyirciler tarafından önce yuhalanmıştı. Ancak eleştirmenler ve jüri üyeleri Antonioni'nin bu yepyeni üslubunun hemen farkına vararak sinemanın görsel anlatım diline getirdiği yenilikten ötürü filme "jüri özel ödülü" vermişlerdir. Film aynı zamanda "Altın Palmiye" ye de aday gösterilmişti.

Ayrıca Antonioni ve Vitti BAFTA'ya aday gösterildiler. Antonioni'ye ayrıca İngiliz Film Enstitüsü (BFI) tarafından "Sutherland Trophy" ödülü verilmiştir.

Oyuncu kadrosu

Gabriele Ferzetti ve Monica Vitti filmin bir sahnesinde.
  • Gabriele Ferzetti ... Sandro
  • Monica Vitti ... Claudia
  • Lea Massari ... Anna
  • Dominique Blanchar ... Giulia
  • Renzo Ricci ... Anna'nın babası
  • James Addams ... Corrado
  • Dorothy De Poliolo ... Gloria Perkins
  • Lelio Luttazzi ... Raimondo
  • Giovanni Petrucci ... Prince Goffredo
  • Esmeralda Ruspoli ... Patrizia
  • Jack O'Connell ... Adadaki yaşlı adam
  • Angela Tommasi Di Lampedusa ... Prenses
  • Franco Cimino
  • Prof. Cucco ... Ettore
  • Giovanni Danesi

Antonioni'nin filmdeki karakterleri

Herhangi bir akıma sokulamayan, kendine özgü bir sineması olan Antonioni'nin filmlerinin genel karakteri olan şiirsellik ve varoluşçuluk ilk önemli filmi ve kimilerine göre başyapıtı sayılan "L'Avventura" da da çok belirgindir. "Macera" filmindeki karakterlerin (genelde diğer filmlerine de uygulanabilir) özellikleri şöyle özetlenebilir:

  • Bu karakterler zengin ama aylak insanlardır, çalışıp ürettikleri pek görülmez. Bir hedefleri veya amaçları olmayan parazitlerdir.
  • Yozlaşmış ve çöküntünün eşiğinde insanlardır (Decadent)
  • Zayıf kişiliklidirler. Kötümserdirler.
  • Bedensel zevkler peşinde koşan nefislerine düşkün insanlardır ancak aradıklarını bir türlü bulamazlar.
  • Zevk peşinde koşmak onlar için varoluşlarının ölümcül sıkıcığından kısa bir süreliğine de olsa uzaklaşma imkânını verir.
  • Bu tembel ve verimsiz karakterler sadece endişelerinden kurtulmaya çalışırken aktif hale geçerler.
  • Birbirleri ile iletişim kurmak için başvurdukları tek yöntem sekstir.
  • Sevgi hakkında konuşurken sığ ve yapaydırlar. Aşktan bahsederken bile sarf ettikleri aşk kelimelerinin sevgiyle ilgisi yoktur, adeta zaman öldürmek için oynanan bir oyun gibidir. Onların sevme sevilme olasılıkları hiç yoktur.
  • Bıkkınlık ve can sıkıntılarından kaçmak için birbirlerine uzanırlar ama sonunda yine can sıkıntısına boğulurlar.
  • Kazara mutluluğu ucundan yakalasalar bile bir an önce onu tekrar yitirmek için çabalarlar.
  • Erkekler güvenilmez ve duyarsızdırlar. Kadına bağlanmak istemezler, sadık değillerdir.
  • Kadınlar ise daha anlayışlı, bağışlayıcı ve duygusaldır. (Belki de kadını bu şekilde yücelttiği için Antonioni'ye "kadın yönetmeni" de denmektedir)[5]

Kaynakça

  1. ^ Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi s.644
  2. ^ Sinema, Uygulayımı - Sanatı - Tarihi Nijat Özön 1985 Hil Yayın s.210
  3. ^ 100 yılın 100 Filmi Atilla Dorsay. 1996 Remzi Kitabevi. s.221 ve Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film (kitap) s.382
  4. ^ Filim 70 Sinematek'in Yayın Organı. Sayı: 19 s. 24
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ingmar Bergman</span> İsveçli oyun yazarı ve yönetmen

Ernst Ingmar Bergman, İsveçli oyun yazarı ve film yönetmeni.

<i>Tatlı Hayat</i> (film, 1960) Federico Fellini’nin yönettiği 1960 yapımı film

Tatlı Hayat, yönetmenliğini Federico Fellini'nin üstlendiği 1960 yapımı Fransız-İtalyan filmi.

<span class="mw-page-title-main">Belgin Doruk</span> Türk sinema sanatçısı ve model (1936–1995)

Belgin Doruk, Türk oyuncu ve modeldir. 1950'ler ve 1960'ların önde gelen Türk sinema yıldızlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali</span> Fransanın güneyindeki Cannes kentinde her yıl genellikle mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivali

Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.

<i>Haremde Dört Kadın</i> film

Haremde Dört Kadın, 1965 senesinde gösterime giren siyah-beyaz çekim bir Türk filmi. Halit Refiğ'in yönetmenliğini yaptığı drama türündeki eserin senaryosu Kemal Tahir'e ait olup Türk sinemasındaki parlak örneklerden biridir. Anlatı 1899 yılının Aralık ayında geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Monica Bellucci</span> İtalyan oyuncu ve model

Monica Bellucci, İtalyan oyuncu ve eski model.

<i>Babil</i> (film)

Babil, Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu tarafından yönetilen 2006 filmi. Senaryo yazarı, 'Paramparça Aşklar Köpekler (2000) ve '21 Gram (2003), filmlerin de, yine yönetmen Iñárritu ile birlikte çalışan senarist, Guillermo Arriaga. Başlıca rolleri,Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Adriana Barraza, Kôji Yakusho paylaşır. Üç ayrı kıtada, dört farklı konuyu birbirine bağlayan filmin ana teması, iletişimsizlik. ABD, Meksika ortak yapımı filmin türü Dram. Altın küre, 2006 Cannes film festivali ve Palm Springs Uluslararası film festivalinde birçok ödüller alan film, 79. Akademi Ödüllerinde de yedi dalda adaydır

<i>Cinayeti Gördüm</i>

Cinayeti Gördüm, Michelangelo Antonioni'nin yönettiği İngiliz-İtalyan ortak yapımı sanat filmidir. Ayrıca İtalyan yönetmenin ilk İngilizce filmi ve ikinci renkli filmi olma özelliğini taşır. Film bir fotoğrafçının meçhul bir cinayetle olan ilişkisini anlatır. Cinayeti Gördüm, Arjantin' li yazar Julio Cortazar'ın "Las Babas del Diablo" adlı kısa hikâyesini temel alır.

<span class="mw-page-title-main">Michelangelo Antonioni</span> İtalyan film yönetmeni ve senarist (1912-2007)

Michelangelo Antonioni, İtalyan film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<i>Batan Güneş</i> (film, 1962) 1962 yapımı Fransız-İtalyan drama filmi

Batan Güneş 1962 İtalya-Fransa ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı L'Eclisse olan filmi Michelangelo Antonioni yönetmiş, başrollerinde Alain Delon ve Monica Vitti oynamışlardır. "Batan Güneş" bir Raymond ve Robert Hakim yapımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Monica Vitti</span> İtalyan oyuncu (1931-2022)

Monica Vitti doğum adıyla Maria Luisa Ceciarelli, İtalyan sinema ve dizi oyuncusu.

<i>Çığlık</i> (film, 1957) İtalyan filmi

Çığlık, 1957 İtalya yapımı dramatik film. Film ABD'de The Cry ve The Outcry adlarıyla gösterime girmiştir. Nisan 1990'da 9. İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde de gösterildi.

<i>Gece</i> (film, 1961) 1961 filmi

Gece, 1961 İtalya - Fransa ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı La Notte olan film Türkiye'de ilk kez Kasım 1963'te sinemalarda gösterilmiştir. Filmin Türkiye'deki ikinci gösterimi ise Ağustos 1971'de Türk Sinematek Derneği'nde yapılmıştır.

Macera, baştan geçen ilginç olay veya olaylar zinciri, serüven, sergüzeşt, avantür. Tehlikeli iş, risk, spekülasyon gibi anlamlara da gelebilir. Mecazi olarak da "olmayacakmış gibi görünen iş" anlamında kullanılmaktadır.

<i>Evli Bir Kadın</i>

Evli Bir Kadın, 1964 Fransa yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Une femme mariée olan film İngilizce konuşulan ülkelerde A Married Woman adıyla gösterime girmişti. Film Türkiye'de ilk kez 9 - 12 Aralık 1969 tarihleri arasında Türk Sinematek Derneği'nde gösterilmişti.

Cemal Şan, Türk yönetmen ve senarist.

<i>Sen Aydınlatırsın Geceyi</i> 2013 yapımı Türk filmi

Sen Aydınlatırsın Geceyi, Onur Ünlü'nün senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2013'te vizyona giren, kendine özgü kurgusu, anlatım tekniği ve siyah beyaz görüntüleriyle dikkat çeken, fantastik ve absürd ögelerle yüklü ilginç bir kara sinema örneğidir. Bu çok ödüllü film Manisa ilinin Akhisar ilçesinde çekilmiştir.

13. Cannes Film Festivali 4-20 Mayıs 1960 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Altın Palmiye ödülünü La Dolce Vita filmi ile Federico Fellini kazandı.

<i>Benim Adım Aşk</i> (film) 2009 yapımı İtalyan romantik drama filmi

Benim Adım Aşk, Luca Guadagnino tarafından yönetilen, konusu Milano'da 2000 yılında geçen 2009 yapımı bir İtalyan romantik drama filmi. Bu film Luca Guadagnino'nun Arzu temalı üçlemesinin ilk ürünüdür: ikincisi Sen Benimsin ve sonuncusu da Beni Adınla Çağır (2017) filmleridir. Filmin ana karakteri olan Emma Recchi'yi Tilda Swinton canlandırmaktadır. Yapımcılar Swinton ile Guadagnino filmi 11 yıl süren bir süre zarfı içerisinde geliştirdiler. Filmde John Adams tarafından daha önceden bestelenmiş müzikler kullanıldı.