İçeriğe atla

Macaristan çayır engereği

Macaristan çayır engereği
Korunma durumu

Tehlikede (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Squamata
Familya:Viperidae
Alt familya:Viperinae
Cins:Vipera
Tür: V. ursinii
Alt tür: V. u. rakosiensis
Üçlü adlandırma
Vipera ursinii rakosiensis
Méhelÿ, 1893

Tuna çayır engereği[1] olarak da adlandırılan Macaristan çayır engereği,[2][3] (Vipera ursinii rakosiensis; Macarca adı: rákosi vipera), Vipera ursinii'nin sekiz alt türünden biridir. Çoğunlukla Macaristan'da bulunabilen son derece nadir zehirli bir engerek türüdür. Macar çayır engereği, tüm Pannonian Havzası'nda nesli tükenmekte olan türdür. İlk kez 1893'te Macar zoolog Lajos Méhelÿ tarafından bilimsel olarak kaydedildi.[4] 2004 yılında, tüm Macar nüfusunun 500 bireyden az olduğu tahmin ediliyordu.[5]

Açıklama

Yetişkin Macar çayır engereklerinin uzunluğu 50 santimetreyi geçmez. Zehir bezlerinin şakaklarındaki konumu nedeniyle kafaları üçgen şeklindedir. Sırtlarının temel rengi açık gri veya saman rengi olabilir. Daha açık çizgilerle çevrelenmiş koyu zikzak desenleri vardır. Vücudunun yan tarafında, sırtlarındaki zikzakla aynı renkte dairesel yamalar vardır. Kuyrukları kısadır ve dişilerde aniden incelir.[6]

Genel olarak çayır engerekleri gibi, görsel olarak ortak Avrupa engereğine (Vipera berus) benzerler, ancak daha kısadırlar. Erkek ve dişi engereklerin renkleri arasında hiçbir fark gözlenmez.[7]

Gündüzcül hayvanlardır, yani gündüzleri aktiftirler. Diyetleri çoğunlukla kertenkele ve çekirge gibi böceklerden oluşur. Ekim'den Mart'a kadar yeraltı çukurlarında yaşarlar. Çiftleşme mevsimi Mart sonundan Nisan başına kadar sürer. Erkekler tipik olarak dişiler için birbirleriyle savaşırlar. Temmuz sonunda yumurtadan çıkan yaklaşık 4-16 yumurta bırakırlar. Yavrular doğumda 100-160 milimetre uzunluğundadır ve yumurtadan çıktıktan birkaç dakika sonra derilerini dökerler. İlk yılında her 4-6 haftada bir deri dökerler ve daha sonra bu daha seyrek hale gelir. Yetişkinler yılda üç kez derilerini dökerler.[6]

Dağılım ve yaşam alanı

Macar çayır engerekleri tipik olarak ovalarda bulunur. Eskiden Avusturya, Macaristan ve Romanya'nın bazı bölgelerinde de mevcutlardı. Bir zamanlar genel olarak Büyük Macaristan Ovası'nda yaşadılar, ancak o zamandan beri yok olmaya yaklaştılar. Günümüzde Hanság ve Tuna-Tisza Interfluve'de, özellikle Kiskunság'da daha küçük gruplar halinde yaşarlar. Kiskunság'da ondan az, Hanság'da ise iki birey bilinmektedir.[5]

Koruma sorunları ve planlama

Macar çayır engerek popülasyonlarının tükenmesinin yaklaşık 300 yıl önce başladığı tahmin ediliyor. Tuna-Tisza Interfluve eskiden düzenli su örtüsüne sahipti ve daha geniş alanlar meralarla kaplıydı. Yirminci yüzyılın başında, bu bölgelerdeki çiftlik hayvanlarının sayısı azaldı ve bunun yerine mahsul yetiştirmek için büyük oranda meralar sürüldü. Bu sürecin ovanın manzarasını tanınmaz hale getirdiği kabul edilir. Yaklaşık aynı zamanlarda, ara geçişte yoğun su yönetimi yapıldı. Bu çevresel değişiklikler, türlerin yaşam alanını büyük ölçüde azalttı.[5] Yirminci yüzyılın ikinci yarısına kadar, bu yılanlar da karaborsada satılmak için avlandı veya yasadışı olarak toplandı.[8]

Tür, 1974'ten beri Macaristan'da korunmaktadır.[9] Ülkenin nesli en ciddi şekilde tükenme tehdidi altındaki omurgalı canlısı olan engereğin koruma değeri 1 milyon Macar forintidir.[10]

Kaynakça

  1. ^ Steward JW (1971). The Snakes of Europe. Cranbury, New Jersey: Associated University Press (Fairleigh Dickinson University Press). 0-8386-1023-4.
  2. ^ "Member News". Journal of Zoo and Wildlife Medicine. 37 (4): 580. December 2006. 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  3. ^ Újvári (May 2002). "Low genetic diversity threatens imminent extinction for the Hungarian meadow viper (Vipera ursinii rakosiensis)". Biological Conservation. 105: 127-130. doi:10.1016/S0006-3207(01)00176-8. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  4. ^ Péchy (8 Mayıs 1998). "Végveszélyben a rákosi vipera". Élet és Tudomány. 53 (19): 595-597. 
  5. ^ a b c "Fajmegőrzési tervek – Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis)" (PDF). www.termeszetvedelem.hu. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal. 31 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2020. 
  6. ^ a b "Rákosi Vipera". Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. 27 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2020. 
  7. ^ Biológia 1. 3. Budapeşte: Scolar kiadó. 2015. ss. 479-480. ISBN 9789632445687. 
  8. ^ Kovács (2004). "A rákosi vipera védelmének problémás kérdései". Természetvédelmi Közlemények. 11: 419-427. 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  9. ^ "CONVIPURSRAK - Conservation of Hungarian meadow viper (Vipera ursinii rakosiensis) in the Carpathian-basin". European Commission. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  10. ^ "Rákosi vipera". Természetvédelmi kezelés. 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macaristan</span> Orta Avrupada bir ülke

Macaristan, Orta Avrupa'da Karpatlarda kurulu olan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Komşuları; batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. Başkenti Budapeşte olan Macaristan, OECD, NATO, AB, Vişegrad Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkedeki resmî dil, Fin-Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliği'nin 24 resmî dilinden biri olan Macarcadır. Bu bağlamda Macarca, Avrupa Birliği'nde Fince, Estonca ve Maltaca ile beraber Hint-Avrupa dillerinden olmayan dört dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte</span> Macaristanın başkenti

Budapeşte, Macaristan'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir sınırları içindeki nüfusa göre Avrupa Birliği'nin dokuzuncu en büyük şehri ve Tuna nehri üzerindeki ikinci en büyük şehirdir; şehrin yaklaşık 525 kilometrekarelik bir alanda tahmini nüfusu 1.752.286'dır. Hem şehir hem de ilçe olan Budapeşte, 7.626 kilometrekarelik bir alana ve 3.303.786 nüfusa sahip Budapeşte metropolitan alanının merkezini oluşturur. Şehrin nüfusu, toplam Macaristan nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kene</span>

Ixodida veya kene, Parasitiformes üsttakımına bağlı bir hayvan takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan millî futbol takımı</span>

Macaristan millî futbol takımı, Macaristan'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1938 ve 1954 FIFA Dünya Kupası'nda aldıkları ikincilik en büyük başarılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Krallığı</span> Orta Avrupada uzun yıllar hüküm süren bir krallık

Macaristan Krallığı, Orta Çağ'dan 20. yüzyıla kadar yaklaşık bin yıl boyunca Orta Avrupa'da varlığını sürdüren bir monarşiydi. Macaristan Prensliği, ilk kral I. István'ın 1000 yılı civarında Estergon'da taç giymesi üzerine bir Hristiyan krallığı olarak ortaya çıktı; ailesi 300 yıl boyunca monarşiyi yönetti. 12. yüzyıla gelindiğinde krallık Avrupalı bir güç haline geldi.

<i>Daboia russelii</i>

Daboia zehirli bir engerek türü olan daboia russelii için oluşturulmuş monotipik bir cinstir. Hindistan alt kıtası boyunca Asya'da, Güneybatı Asya, Çin ve Tayvan'ın çoğu bölgesinde bulunur. Yaşam alanının büyük kesiminde yılan ısırıklarının ve bundan kaynaklı ölümlerin en büyük sorumlusu olan engerek türüdür. Tür neredeyse Hindistan'daki tüm yılan ısırığı kaynaklı ölümlere sabep olan dört büyük yılan arasında yer alır. Russell engereği adını bu hayvanı ilk tanımlayan Dr. Patrick Russell'dan almıştır. Biri aday olmak üzere, iki alt türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hódmezővásárhely</span> Macaristanʼda bir kent

Hódmezővásárhely Macaristan’ın güneydoğusunda, Békés-Csanádi Bayırı ve Kil çayır toprağın Tisza Nehri’ni çevrelediği birleşme noktasında Büyük Macaristan Ovası’nda bir şehirdir. Kasabanın ismi kelimesi kelimesine "Kunduz çayırı/çayır çarşı (meydanı)" dır.

Sovyetlerin Macaristan'ı işgali, Macaristan'ın II. Dünya Savaşı'nda mağlup olmasından sonra başlayıp, 45 yıl devam eden bir süreci ifade etmektedir. İşgal, 1991 yılında SSCB'nin dağılmasından kısa bir süre önce sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">1848 Macar Devrimi</span>

1848 Macar Devrimi, Macaristan'da 1848-1849 Macar Devrimi ve Bağımsızlık Savaşı olarak da bilinir. 1848'deki birçok Avrupa Devriminden birisi ve 1848'de Habsburg bölgelerindeki diğer devrimler ile yakından bağlantılıdır. Devrim başarısız olmasına rağmen, Macaristan'ın modern tarihindeki en önemli olaylardan biridir ve modern Macar ulusal kimliğinin temel taşını oluşturur. Devrimin patlak vermesinin yıldönümü olan 15 Mart, Macaristan'ın üç ulusal bayramından biridir.

<span class="mw-page-title-main">László Bárdossy</span> Macaristan başbakanı (1890-1946; hd. 1941-1942)

László Bárdossy, Macar diplomat ve siyasetçidir. Şubat 1941-Mart 1942 arasında Macaristan Krallığı dışişleri bakanı, Nisan 1941-Mart 1942 arasında Macaristan Krallığı başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">István Tisza</span> Macar siyasetçi (1861-1918)

Kont István Tisza de Borosjenő et Szeged Macar siyasetçi, siyaset bilimci, başbakan ve Macar Bilimler Akademisi üyesi. Yaşamının en öne çıkan dönemi ikinci defa başbakan olduğu sırada Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesidir. Daha sonra Krizantem Devrimi sırasında aynı zamanda Macaristan'ın Avusturya ile olan siyasi birliğini bitirdiği gün olan 31 Ekim 1918'de suikaste uğrayarak öldürülmüştür. Tisza Avusturya Macaristan imparatorluğu'nun çifte monarşi rejimini desteklemiştir ve o zamanların liberal-muhafazakâr ittifakı içinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">János Kádár</span> Macaristan başbakanı (1912-1989, hd. 1956-1958 & 1961-1965)

János Kádár, Macar devlet adamı, politikacı, Macar Sosyalist İşçi Partisi Genel Sekreteri, 1956 yılından, emekli olduğu 1988 tarihine kadar 32 yıl boyunca Macaristan'a Başkanlık yapmış komünist lider. İlerlemiş yaşı ve buna bağlı sağlık problemleri yüzünden 1988 yılında emekli olmak zorunda kalıncaya kadar Parti Genel Sekreterliği görevini sürdürdü ve görevini daha genç reformcu kadrolara devretti.

Macaristan'da din, Macaristan 1000 yılında topluca Hristiyan olmuştur günümüzde laik bir devlettir ancak anayasada Hristiyanlık Macar kültürünün önemli bir parçası olduğu yazar.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Macaristan Cumhuriyeti</span>

İkinci Macar Cumhuriyeti 1 Şubat 1946'da Macaristan Krallığı'nın lağvedilmesinden kısa bir süre sonra kurulmuş ve 20 Ağustos 1949'da Komünist yönetimin iktidara gelmesinin ardından feshedilmiş parlamenter cumhuriyettir.

Macar karşıtlığı, Macarlara karşı yöneltilen hoşnutsuzluk, güvensizlik, ırkçılık veya yabancı düşmanlığıdır. Macar halkına, diline ve kültürüne karşı nefret, keder, güvensizlik, gözdağı verme, korku ve düşmanlığı içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'da LGBT hakları</span>

Macaristan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerinin karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Macaristan'da hemcins cinsel ilişkileri hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır. Ülkede cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık yasaktır. Buna rağmen, karşı cins evli çiftlerine mevcut olan yasal haklar, hemcins çiftlerinin başta olduğu hanehalklara mevcut değildir. "Kayıtlı birliktelikler", 2009'da hemcins çiftleri için yasal oldu, ancak hemcins evlilikleri yasaktır. Viktor Orbán Hükûmeti altında LGBT Macarların sivil haklarını bazı bakımlardan kısıtlayan yasalar uygulanmıştır ve LGBT bireylerin sivil haklarını kısıtlamaya yönelik bu eğilim henüz devam etmektedir.

Abaza keçisi, Türkiye'nin Artvin iline özgü bir keçi ırkıdır. En çok sütü için yetiştirilen Abaza keçisi, kısmen eti için de kullanılmaktadır. Sayıları az olduğundan dolayı Abaza keçilerinde soy içi üreme sık görülmektedir. Abaza keçisinin Kafkasya'dan Türkiye'ye getirildiği düşünülmektedir. Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Abaza keçisi koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Macaristan'daki Yahudilerin tarihi, Macaristan Krallığı'na kadar uzanmaktadır; hatta bazı kayıtlara göre, 895 yılında Karpat Havzası'nı Macarların fethinden 600 yıldan daha uzun bir süre öncesine kadar uzanmaktadır. Yazılı kaynaklar, Yahudi topluluklarının Orta Çağ Macaristan Krallığı'nda yaşadığını kanıtlıyor ve hatta heterojen Macar kabilelerinin birkaç klanının Yahudiliği uyguladığı varsayılıyor. Yahudi yetkililer, 13. yüzyılın başlarında II. András'ın hükümdarlığı sırasında krala hizmet etti. 13. yüzyılın ikinci yarısından itibaren genel dini hoşgörü azaldı ve Macaristan'ın politikaları Batı Avrupa'daki Yahudi nüfusa yönelik muameleye benzer hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darevski engereği</span>

Darevski engereği veya bilimsel adıyla Vipera darevskii, küçük bir zehirli engerek türüdür. Türkiye'nin Artvin ve Ardahan illeri ve Kuzeybatı Ermenistan'da görüldüğü rapor edilmiştir. Ayrıca muhtemelen Güney Gürcistan'da da yaşamaktadır.