İçeriğe atla

Macaristan'daki Yunanlar

Macaristan'daki Yunanlar, Macaristan Ulusal Meclisi tarafından 7 Temmuz 1993'te kabul edilen Ulusal ve Etnik Azınlıkların Hakları Yasası'ndan bu yana Macaristan'da resmi olarak tanınan on üç etnik azınlıktan birini oluşturmaktadır [1]

Macar hukuku bireylerin azınlık haklarını tanır, etnik azınlıkların kolektif hakları kavramını oluşturur ve azınlıkların kendi etnik kimliklerini korumak için devredilemez toplu haklarını belirtir. Yasa ayrıca etnik veya ulusal nitelikteki derneklere, hareketlere ve siyasi partilere izin verir ve etnik dillerin kullanımını kısıtlamaz. Bir azınlık olarak tanınması için, bir etnik grubun ülkede en az 100 yıldır var olması ve üyelerinin Macar vatandaşı olması gerekir.[2]

Macarlar, Bizans İmparatorluğu ile yakın ilişkiler sürdürdüler.[3] İstanbul'un fethinden sonra bazı Yunanlar Macaristan'a kaçtı ve Matyas Corvinus'un sarayına sığındı.[3] Yunanların günümüz Macaristan topraklarına (Habsburg monarşisinin bir parçası olarak) en erken göçleri 15. ve 16. yüzyıllarda kaydedildi ve esasen izole edilmiş yüksek eğitimli bireylerden oluşuyordu.[4] Kitlesel göçler 17. yüzyıla kadar gerçekleşmedi,[4] en büyük dalgalar 1718 ve 1760-1770'te;[5] öncelikle dönemin ekonomik koşullarına bağlı olarak gerçekleşti.[4] II. Joseph (1780-1790) döneminde Macaristan'da Yunanca kitapların seri basımı başladı.[6]

18. yüzyılın ikinci yarısında Macaristan'da 10.000 Yunan'ın yaşadığı tahmin ediliyor.[3][5] Bu noktada, Macaristan'daki her kasabada bir Yunan nüfusu vardı ve Yunan topluluklarının sayısının 100'ün üzerinde olduğu düşünülüyordu.[3] Budin ve Peşte (bugün Budapeşte), ülkedeki en büyük Yunan yoğunluğuna sahipti. Özellikle Kecskemét, Vác, Szentendre ve Ráckeve şehirlerinde önemli Yunan toplulukları vardı.[3]

Aslen Budapeşte Yunanları, ayinlerin hem Sırpça hem de Yunanca olarak düzenlendiği Sırp Agios Georgios kilisesinde ibadet ettiler. Ancak daha sonra, 18. yüzyılın sonunda, yaklaşık iki yüz Makedon Yunanı (çoğu Selanik, Serez, Kozana, Siatista ve Manastır'dan) Macar hükümdarlarının izniyle 110.000 forinte mal olan bir Rum Ortodoks kilisesi inşa etti.[3]

Günümüzdeki Yunan topluluğu, esas olarak Yunan İç Savaşı sonucu göç etmiş [7] ve 2011 nüfus sayımına göre 3.916 kişiden oluşan siyasi mültecilerden oluşmaktadır.[8] 1950 yılında Yunan mülteciler tarafından kurulan Beloiannisz köyünde (Yunanca: Μπελογιάννης; Beloyannis), belediye başkanı geleneksel olarak Yunan'dır, ancak Yunanların sayısı toplam 1.200 kişilik nüfustan yaklaşık 300 kişiye düşmüştür.[7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Self-government in Hungary: the Romani/Gypsy experience and prospects for the future". Project on ethnic relations. 27 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2007. 
  2. ^ "Hungary". United States Department of State: Country Reports on Human Rights Practices - 2004. 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2007. 
  3. ^ a b c d e f Παπαδόπουλος, Στέφανος (1989). Οι ελληνικές κοινότητες της Ουγγαρίας και η συμβολή τους στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας 24 Şubat 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. [The Greek Communities in Hungary and their contribution in the economic and cultural development of Northern Greece during the Ottoman Period]. University of Ioannina.
  4. ^ a b c "Oi ellinikes paroikies tis Kentrikis Evropis". Greek Migration to Europe (15th-19th c.). 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2007. 
  5. ^ a b "Oi ellinikes paroikies stin Ungaria". Greek Migration to Europe (15th-19th c.). 20 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2007. 
  6. ^ "Die ofener universitätsbuchdruckerei und die Griechische diaspora in Ungrarn". Μακεδονικά (İngilizce). 19: 159-167. 1979. doi:10.12681/makedonika.454. ISSN 2241-2018. 24 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ a b "Bilateral relations between Greece and Hungary". The website of the Greek Embassy in Budapest. 25 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2007. 
  8. ^ "Population by mother tongue, nationality and sex, 1930–2011". Hungarian Central Statistical Office. 1 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Girit Türkleri</span>

Girit Türkleri, Girit adasının Müslüman sakinleriydi. Osmanlı öncesi ada halkından İslamiyet'e geçenlerin bir kısmı 19. yüzyıl başında Yunan milliyetçiliği akımlarının etkisinde kalarak Hristiyanlığa geri dönmüş (irtidad), Girit Türkleri toplumunun dışına çıkmışlar, Müslüman kalanlar ise Türk kimliğini benimseyerek kendilerine Türk demişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Kapodistrias</span> Birinci Hellenik Cumhuriyetin valisi

Komis Yannis Antonios Kapodistrias, Rus İmparatorluğu'nun Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Yunan devlet adamı, Avrupa'nın en seçkin politikacı ve diplomatlarından biriydi. Modern Yunan devletinin kurucusu ve Yunan bağımsızlığının önderi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Macarlar</span> Macaristan vatandaşları veya sakinleri

Macarlar, ağırlıklı olarak Macaristan'da, ayrıca azınlık topluluklar halinde Orta Avrupa'da yaşayan ve Fin-Ugor dil ailesine bağlı Macarcayı konuşan halk.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Sovyet Cumhuriyeti</span>

Macaristan Sovyet Cumhuriyeti Macaristan'da Béla Kun'un liderliğinde kurulan komünist bir rejimdir. Rusya'daki Bolşeviklerin yaptığı Ekim Devriminin ardından Avrupa'da kurulan Marksist-Leninist politikaların uygulandığı ilk komünist hükûmettir. Ömrü sadece dört ay sürmüştür. Romanya'nın Budapeşte'yi işgaliyle düşmüştür. Bu devletin varisi Macaristan Krallığı'dır. Krallık (1920-1944) arasında hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı döneminde Macaristan</span>

Osmanlı döneminde Macaristan, Orta Çağ'ın sonlarında Macaristan Krallığı'nın güney ve orta kısımlarıydı ve 1541'den 1699'a kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildi ve yönetildi. Osmanlı egemenliği, Büyük Macar Ovası ve Güney Transdanubia'nın neredeyse tamamını kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Çam Arnavutları</span>

Çam Arnavutları, Yunanistan'ın kuzeybatısında Epir bölgesinde yaşayan halk.

Macaristan'da din, Macaristan 1000 yılında topluca Hristiyan olmuştur günümüzde laik bir devlettir ancak anayasada Hristiyanlık Macar kültürünün önemli bir parçası olduğu yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Yunanlar</span> Rumlar, Osmanlı hâkimiyetinden ayrılarak Güney Rusya ve Güney Kafkasyada Karadeniz kıyılarına yerleşmişlerdir

Sovyetler Birliği'nde Yunanlar, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Yunan kişi veya grupları betimler. Yunanlılar, MÖ 6. yüzyıldan itibaren bugünkü Güney Rusya'da mevcuttu. bu yerleşimciler yerli nüfusa asimile oldu. Modern Rusya'daki Yunan azınlıkların büyük çoğunluğu, Bizans İmparatorluğu, Doğu Trakya ve Trabzon İmparatorluğu'ndan Pontus Rumlarından gelen Orta Çağ Yunan mültecilerinin, tüccarlarının ve göçmenlerinin torunlarıdır. 15. yüzyıl ile 1828-29 İkinci Rus-Türk Savaşı arasında çeşitli dalgalar halinde ağırlıklı olarak Güney Rusya ve Güney Kafkasya'ya yerleşen Doğu Anadolulular. Pontus Rumlarının Soykırımı sırasında olduğu gibi, hayatta kalanlar Yukarı Pontus'a (SSCB'de) kaçtı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da İslam</span>

Yunanistan'da İslam, iki ayrı topluluk tarafından temsil edilmektedir; Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve 20. yüzyılın son çeyreğinde, özellikle Atina ve Selanik'e gelmeye başlayan Müslüman göçmenler.

Macar karşıtlığı, Macarlara karşı yöneltilen hoşnutsuzluk, güvensizlik, ırkçılık veya yabancı düşmanlığıdır. Macar halkına, diline ve kültürüne karşı nefret, keder, güvensizlik, gözdağı verme, korku ve düşmanlığı içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan-Macaristan ilişkileri, Yunanistan ile Macaristan arasındaki ilişkilerdir. Her iki ülke de 7 Temmuz 1956'da diplomatik ilişkiler kurdu. Her iki ülke de 24 Ağustos 1964'te birbirlerinin başkentinde büyükelçilikler kurdu. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, NATO ve Avrupa Birliği’nin tam üyesidir. Macaristan'da yaşayan yaklaşık 2.500 Yunan asıllı insan var. Bu arada, Yunanistan'da yaşayan yaklaşık 1.000 ila 1.500 Macar asıllı insan var.

Kazakistan Yunanları veya Kazakistan Rumları, Kazakistan'ın ulusal azınlıklarından biridir. Bunların büyük çoğunluğu Pontus Rumlarının torunlarıdır. Esas olarak Kırım, Kafkaslar ve güney Rusya'dan göç ettirildiler. SSCB döneminde, 1944-1950 yıllarında SSCB liderliği tarafından sınır dışı edildiler

<span class="mw-page-title-main">Millet-i Rûm</span>

Rūm milleti ya da "Roma milleti", Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Doğu Ortodoks Hristiyan cemaatinin adıydı. Cemaat, Osmanlı siyasi sistemine tabi olmasına rağmen, belirli bir iç özerkliği vardı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'daki Arnavut göçmenlerin ve Arnavutluk'taki Yunan azınlığın varlığı, tarihi ve kültürel bağlar ve ayrıca Arnavutluk ve Yunanistan hükûmetleri arasındaki sık sık üst düzey temaslar nedeniyle, iki ülkenin bugün güçlü, ancak zaman zaman karmaşık diplomatik ilişkileri devam ediyor.

Yunanistan'daki Arnavutlar, farklı göç dalgaları sonucunda farklı topluluklara bölünmüştür. Arnavutlar ilk olarak 13. yüzyılın sonlarında Yunanistan'a göç ettiler. Orta Çağ'da Yunanistan'a yerleşen Arnavut kökenli nüfusun torunları, Yunan ulusuyla tamamen asimile olmuş ve kendilerini Yunan olarak tanımlayan Arvanitlerdir. Bugün, Arvanitika olarak bilinen Tosk Arnavutçasının farklı alt lehçelerini hala koruyorlar.

Arnavutluk Yunanları, modern Arnavutluk'taki bölgelerde yaşayan veya buralardan gelen etnik Yunanlardır. Bunlar çoğunlukla ülkenin güneyinde, tarihi Epirus bölgesinin kuzey kesimindeki Avlonya, Ergiri, Görice ve Berat illerinde yoğunlaşmışlardır. Bölge aynı zamanda Kuzey Epir olarak da bilinir. Sonuç olarak, özellikle Güney Arnavutluk/Kuzey Epir'den gelen Yunanlar, yaygın olarak Kuzey Epirliler olarak bilinirler. Arnavutluk'un "azınlık bölgelerinde" yaşayan Yunanlar, Arnavutluk hükûmeti tarafından resmi olarak Arnavutluk Yunan Ulusal Azınlığı olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan diasporası</span>

Omogenia olarak da bilinen Yunan diasporası, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dışında yaşayan Rum topluluklarıdır. Bu yerler Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Balkanlar'ın bazı bölümleri, güney Rusya, Ukrayna, Anadolu, Doğu Karadeniz bölgesi, Doğu Anadolu, Gürcistan, Güney Kafkasya, Mısır, güney İtalya ve Korsika'daki Cargèse'dir. Terim aynı zamanda bu geleneksel alanların dışında Yunan göçüyle Avustralya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan topluluklara da atıfta bulunur.

Macaristan'da Doğu Ortodoksluğu, Macaristan'daki Doğu Ortodoks Hristiyanlığının topluluklarını, kurumlarını ve kuruluşlarını ifade eder. Tarihsel olarak Doğu Ortodoksluğu, Orta Çağ ve erken modern Macaristan Krallığı'nda önemli bir mezhepti. Modern zamanlarda, Doğu Ortodoksluğu esas olarak bazı etnik azınlıkların dinidir. 2001 ulusal nüfus sayımında, yalnızca 15.928 kişi kendilerini Ortodoks Hristiyan olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Magyarizasyon</span>

Magyarizasyon veya Macarlaştırma, 1867 Uzlaşması ile kurulan Avusturya-Macaristan'ın 1918'de dağılmasıyla sona eren Macaristan'ın kontrol ettiği alanda uyguladığı bir asimilasyon veya kültürleşme süreciydi. Macarlaştırma hem gönüllü olarak hem de sosyal baskının bir sonucu olarak meydana geldi.