İçeriğe atla

Macaristan'daki Yahudilerin tarihi

Macaristan'daki Yahudilerin tarihi
יהדות הונגריה
Magyar Zsidók
Macaristan'ın Avrupa'daki konumu
Toplam nüfus
 Macaristan  İsrail 152,023 (toplam tahmini)
48,600 (çekirdek nüfus, tahmin) (2010)[1]
120,000 (tahmini nüfus) (2012)[2][3]
 İsrail 32,023 (İsrail'e göçenler) (2010)[4]
10,965 (2011 sayımı)[5]
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Budapeşte
Diller

Macaristan'daki Yahudilerin tarihi, Macaristan Krallığı'na kadar uzanmaktadır; hatta bazı kayıtlara göre, 895 yılında Karpat Havzası'nı Macarların fethinden 600 yıldan daha uzun bir süre öncesine kadar uzanmaktadır. Yazılı kaynaklar, Yahudi topluluklarının Orta Çağ Macaristan Krallığı'nda yaşadığını kanıtlıyor ve hatta heterojen Macar kabilelerinin birkaç klanının Yahudiliği uyguladığı varsayılıyor. Yahudi yetkililer, 13. yüzyılın başlarında II. András'ın hükümdarlığı sırasında krala hizmet etti. 13. yüzyılın ikinci yarısından itibaren genel dini hoşgörü azaldı ve Macaristan'ın politikaları Batı Avrupa'daki Yahudi nüfusa yönelik muameleye benzer hale geldi.

1920 barış anlaşmasında kaybedilen toprakları geri kazanmaya kararlı olan Macaristan liderleri, Nazi Almanyası ve Faşist İtalya hükûmetleri ile birlikte Macaristan'ın iddialarının arkasında durmayı seçtikleri için, Yahudi karşıtı politikalar savaş arası dönemde daha baskıcı hale geldi.[6] 1938'den itibaren, Miklós Horthy yönetimindeki Macaristan, Almanya'nın Nürnberg Yasalarına öykünmek için bir dizi Yahudi karşıtı önlem aldı. 19 Mart 1944'te Almanya'nın Macaristan'ı işgalinin ardından, eyaletlerden Yahudiler Auschwitz toplama kampına gönderildi; o yılın Mayıs ve Temmuz ayları arasında Macaristan'dan 437.000 Yahudi oraya gönderildi ve bunların çoğu vardıklarında gazla öldürüldü.[7]

2011 Macaristan nüfus sayımı verilerinde, kendisini dindar Yahudi olarak tanımlayan 10.965 kişi (%0.11) vardı ve bunlardan 10.553'ü (%96.2) kendilerini etnik Macar olarak tanıttı. 2010 yılında Macaristan'ın Yahudi nüfusunun tahminleri 54.000 ile 130.000[8] arasında değişiyor ve çoğunlukla Budapeşte'de yoğunlaşıyor.[9] Macaristan'da, Avrupa'nın en büyük sinagogu ve New York'taki Emanu-El Tapınağı'ndan sonra dünyanın en büyük ikinci sinagogu olan Dohány Sokağı Sinagogu dahil olmak üzere birçok aktif sinagog bulunmaktadır.[10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy" (PDF). 9 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2012. 
  2. ^ "Jewish Life Takes to the Streets at Hungary's Celebrated Judafest". Jewish Federation of North America. 9 Mayıs 2012. 16 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  3. ^ Myles, Robert (9 Şubat 2013). "Hungary: A new synagogue for Budapest but anti-Semitism on rise". Digital Journal. 15 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  4. ^ "Archived copy" (PDF). 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2014. 
  5. ^ "Hungarian census 2011 / Országos adatok (National data) / 2.1.7 A népesség vallás, felekezet és fontosabb demográfiai ismérvek szerint (Population by religion, denomination combined by main demographical data) (Hungarian)". 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2013. 
  6. ^ Mason, John W; "Hungary's Battle For Memory," History Today, Vol. 50, March 2000
  7. ^ Longerich, Peter (2010). Holocaust: The Nazi Persecution and Murder of the Jews. Oxford and New York: Oxford University Press. s. 408. ISBN 978-0-19-280436-5. 
  8. ^ László Sebők (2012). "A magyarországi zsidók a számok tükrében". Rubicon. 19 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2018. 
  9. ^ "Jewish Budapest – Budapest Jewish Population, History, Sights". 25 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  10. ^ Kulish, Nicholas (30 Aralık 2007). "Out of Darkness, New Life". The New York Times. 12 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macaristan</span> Orta Avrupada bir ülke

Macaristan, Orta Avrupa'da Karpatlarda kurulu olan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Komşuları; batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. Başkenti Budapeşte olan Macaristan, OECD, NATO, AB, Vişegrad Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkedeki resmî dil, Fin-Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliği'nin 24 resmî dilinden biri olan Macarcadır. Bu bağlamda Macarca, Avrupa Birliği'nde Fince, Estonca ve Maltaca ile beraber Hint-Avrupa dillerinden olmayan dört dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte</span> Macaristanın başkenti

Budapeşte, Macaristan'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir sınırları içindeki nüfusa göre Avrupa Birliği'nin dokuzuncu en büyük şehri ve Tuna nehri üzerindeki ikinci en büyük şehirdir; şehrin yaklaşık 525 kilometrekarelik bir alanda tahmini nüfusu 1.752.286'dır. Hem şehir hem de ilçe olan Budapeşte, 7.626 kilometrekarelik bir alana ve 3.303.786 nüfusa sahip Budapeşte metropolitan alanının merkezini oluşturur. Şehrin nüfusu, toplam Macaristan nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Sovyet Cumhuriyeti</span>

Macaristan Sovyet Cumhuriyeti Macaristan'da Béla Kun'un liderliğinde kurulan komünist bir rejimdir. Rusya'daki Bolşeviklerin yaptığı Ekim Devriminin ardından Avrupa'da kurulan Marksist-Leninist politikaların uygulandığı ilk komünist hükûmettir. Ömrü sadece dört ay sürmüştür. Romanya'nın Budapeşte'yi işgaliyle düşmüştür. Bu devletin varisi Macaristan Krallığı'dır. Krallık (1920-1944) arasında hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Miklós Horthy</span> Macar asker ve siyasetçi (1868–1957)

Miklós Horthy de Nagybánya, Macar asker ve siyasetçi. 1 Mart 1920 - 15 Ekim 1944 tarihleri arasında Macaristan Kral Naibi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Raoul Wallenberg</span>

Raoul Wallenberg İsveçli bir mimar, iş insanı, diplomat ve yardımseverdi. İkinci Dünya Savaşı sonlarına doğru, Alman işgali altında bulunan Macaristan'da, Macar faşistleri ve Nazilerden, 100.000'i aşkın Yahudi'nin hayatını kurtarmasından dolayı oldukça saygı ve övgü duyulan biridir. Budapeşte'de, İsveç Özel Elçiliği görevini sürdürürken, Wallenberg, Yahudilere dokunulmazlık sağlayabilen pasaportlar verip, İsveç sınırları olarak sayılan, resmi olarak dokunulmaz binalarda binlerce Yahudinin hayatını kurtardı. 17 Ocak 1945'te Budapeşte'nin Kızıl Ordu tarafından işgali esnasında, Sovyet otoriteler tarafından, casus olduğu şüphesiyle göz altına alındı ve sonra ortadan kayboldu. Daha sonra edinilen bilgilere göre, 17 Temmuz 1947'de Moskova'daki KGB ana üssü ve KGS hapishanesinin bulunduğu Lubyanka binasında öldüğü iddia edildi. Wallenberg'ün KGB Sovyet Hükûmeti tarafından yakalanması, casus olduğu şüpheleri, ölümü ve Amerikan istihbaratıyla olan bağları tamamen sır olarak kaldı ve sürekli farklı spekülasyonlarla dile getirildi

<span class="mw-page-title-main">Dohány Sokağı Sinagogu</span> Budapeştede sinagog

Dohány Sokağı Sinagogu ya da diğer adlarıyla Büyük Sinagog veya Tabakgasse Sinagogu, Budapeşte'nin 7. idari bölgesi olan Erzsébetváros'ta yer almaktadır. Avrupa'nın en büyük ve dünyanın beşinci büyük sinagogudur. 3000 sandalyeli tapınak Neolog Yahudiliği'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Macaristan</span>

Macaristan I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle ayrılan devletlerden birisi oldu. Savaştan sonra imzalanan Trianon Antlaşması ile hem toprak kaybedilmişti hem de silah konusunda sınırlandırılmalar mevcuttu. Ayrıca ekonomi konusunda da maddeler vardı. Antlaşmadan önce kaybedilen toprakları geri kazanmak için ülkede komünist devrim Béla Kun harekâtlar düzenlese de başarılı olamadı. Hatta komünist rejim yıkıldı. Bu durumda I. Dünya Savaşı'nda aynı kaderi yaşayan Almanya ile ittifak yapması işten bile değildi. Tabi hükûmet pek istemese de hem kralın isteği hem de Almanlar'ın baskısı sonucunda Anti-Komintern Paktı imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Gyula Szapáry</span> Macar siyasetçi

Kont Gyula Szapáry de Szapár, Muraszombat et Széchy-Sziget Macar siyasetçi. 1890 ila 1892 yılları arasında Macaristan başbakanı olarak görev yapmıştır.

Macaristan'da din, Macaristan 1000 yılında topluca Hristiyan olmuştur günümüzde laik bir devlettir ancak anayasada Hristiyanlık Macar kültürünün önemli bir parçası olduğu yazar.

<span class="mw-page-title-main">László Csatáry</span> Macar siyasetçi (1915-2013)

László Csatáry, Macar vatandaşı ve Nazi savaş suçlusuydu. 1948'de Çekoslovak mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edildi. 2012'de adı Simon Wiesenthal Center'ın en çok aranan Nazi savaş suçluları listesine eklenmiştir.

Macar karşıtlığı, Macarlara karşı yöneltilen hoşnutsuzluk, güvensizlik, ırkçılık veya yabancı düşmanlığıdır. Macar halkına, diline ve kültürüne karşı nefret, keder, güvensizlik, gözdağı verme, korku ve düşmanlığı içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı</span> Macaristandaki en büyük uluslararası havalimanı

Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı eski adıyla Budapeşte Ferihegy Uluslararası Havalimanı veya yaygın adlandırmasıyla Ferihegy, Budapeşte'ye hizmet veren Macaristan'daki en büyük uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, Budapeşte merkezinin 16 kilometre güneydoğusunda yer alır ve 2011'de, doğumunun 200. yıl dönümü vesilesiyle ünlü Macar besteci Franz Liszt onuruna yeniden adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Koruma Kurumu</span>

Devlet Koruma Kurumu, Macaristan Halk Cumhuriyeti'nin gizli servisiydi. 2 Şubat 1945 tarihinde Devlet Savunma Dairesi adıyla kurulmuş olup devlete muhalefet olarak kabul edilen herhangi bir faaliyeti bastırmaktan sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'da İslam</span>

Macaristan'da İslam, en az 10. yüzyıla kadar uzanan uzun bir tarihe sahiptir. Sünni İslam'ın etkisi, özellikle Macaristan'ın Osmanlı toprağı olduğu 16. yüzyılda belirgindir. Macaristan'daki Müslüman nüfus yaklaşık 5.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Çingeneleri</span>

Macaristan'daki Çingeneler, Çingene kökenli Macar vatandaşlarıdır. 2011 nüfus sayımına göre, toplam nüfusun %3,18'ini oluşturuyorlar, bu da onları ülkedeki en büyük azınlık yapıyor, ancak çeşitli tahminler Romanların sayısını toplam nüfusun %7'sine kadar çıkarıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Macaristan ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Macaristan ilişkileri, Macaristan ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ikili ilişkilerdir. Macaristan, Kasım 2014'ten bu yana Kürdistan Bölgesi'nde başkonsolosluk aracılığıyla temsil edilirken, Kürdistan Bölgesi'nin Macaristan'da temsilciliği bulunmamaktadır. İlişkiler, birkaç üst düzey görüşme ve yakın bağlarla şekilleniyor. Kürt Cumhurbaşkanı Mesud Barzani, 2012 ve 2015 yıllarında resmi ziyaretlerle Macaristan'ı ziyaret etti. Ayrıca, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın, 2015 yılında Kürdistan Bölgesi'nin Irak'tan bağımsızlığına verdiği desteği Irak İslam Devrim Konseyi'nde endişeye yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">László Mednyánszky</span> Macar sanatçı

Baron László Mednyánszky ya da Ladislaus Josephus Balthasar Eustachius Mednyánszky, Macar ressam-filozof. Macar sanat tarihinin en esrarengiz figürlerinden biridir. Aristokratik bir geçmişe rağmen, hayatının çoğunu sanatçı olarak çalışıp, Avrupa'da dolaşarak geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'da Holokost</span>

Holokost'un Macaristan'daki tezahürleri, başta Mart 1944'te Macaristan'ın Nazi Alman işgâline girmesinin ardından yer almak üzere Macaristan Yahudilerinin yarısından fazlasının mülksüzleştirilmesi, tehcir edilmesi ve katledilmesini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'da sağlık</span>

Macaristan, devlete ait Ulusal Sağlık Sigortası Fonu tarafından vergilerle finanse edilen evrensel bir sağlık sistemine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Árpád Orbán</span> Macar futbolcu (1938-2008)

Árpád Orbán, Macar olimpiyat şampiyonu futbolcuydu.