İçeriğe atla

Macar Kardeşler Caddesi

Macar Kardeşler Caddesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir caddedir. Cadde, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin katıldığı İttifak Devletleri'nden biri olan Macaristan'a jest yapma amacıyla bu adı almıştır. Bunun karşılığı olarak Budapeşte'deki bir caddeye daha çok Mehmet Reşat'ı onurlandırma amacıyla V. Mehmed adı verilmiş ancak 1917'de bu ad değiştirilmiştir.[1] Cadde, Atatürk Bulvarı'nın Haşim İşcan Altgeçidi bölümüyle 15 Temmuz Şehitleri Caddesi'nin keşistiği noktadan başlayarak Fevzi Paşa Caddesi'nin başladığı noktada sona erer. Bu noktada Arslanhane Sokağı ve devamında Feyzullah Efendi Sokağı bulunur. Bu iki sokak iki cadde ile dik kesişmektedir.

Cadde üzerinde Tayyare Şehitleri Anıtı, Fatih İtfaiyesi, Dülgerzade Camii ve Millet Yazma Eserler Kütüphanesi bulunur. Cadde üzerinde Fatih İtfaiye - Şehit Taner Çebi durağı bulunmaktadır. Bu duraktan 28, 31E, 32, 36A, 36KE, 36V, 37E, 37Y, 38B, 38E, 39A, 39B, 39Y, 55V, 86V, 87, 90 ve 336E kodlu İETT hatları geçmektedir.[2]

Macar Kardeşler caddesi 490 m uzunluğundadır.

Ulaşım

Otobüs Hatları

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unkapanı</span> semt

Unkapanı, İstanbul'da bir semt. Osmanlılar zamanında bazı satış yerlerinde Arapçada Kabban adını taşıyan büyük teraziler bulunduğundan, bu tip yerlere Kapan denirdi. O dönemde un ve tahılların muhafaza edildiği hanlar burada bulunuyordu. Bugünkü Unkapanı sahiline buğday ve arpa yüklü gemiler demirlediğinden, semt 19. yüzyılda bu ismi almıştır. Ayrıca kapanlara getirilen ürünlere göre yağkapanı ve balkapanı adını alan çeşitleri de vardır. Ayrıca Türkiye müzik piyasasının merkezi olan, plakçılar ve müzik yapımcılarının bulunduğu İMÇ Blokları için kullanıldığından, bu semt Unkapanı Plakçılar Çarşısı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Vefa, Fatih</span> İstanbulun Fatih ilçesinde bir semt

Vefa, İstanbul sur içi diye tabir edilen tarihî yarımadada bulunan eski bir semttir. Vefa, Fatih sınırları içinde bulunmaktadır. Semt idari olarak "Molla Hüsrev" mahallesine karşılık gelmektedir. Bozasıyla meşhur olan semt, Vefa Spor Kulübü ile de bilinmektedir. Ayrıca hala eğitim-öğretime devam etmekte olan tarihi Vefa Lisesi bu semtte bulunmaktadır. Süleymaniye Camii ve Vefa Kilisesi bu semtte bulunmaktadır.

Yıldıztabya, İstanbul ilinin Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. Gaziosmanpaşa'nın büyük mahallelerindendir.

Merkez, İstanbul ilinin Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin neredeyse tamamını Rumeli Göçmenleri ve Trakyalılar oluşturmaktadır. Eski adı Taşlıtarla Mahallesi iken ilçenin merkezindeki mahalle olmasından dolayı ismi Merkez Mahallesi olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Bulvarı, İstanbul</span>

Atatürk Bulvarı, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir yoldur. Tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan anayollardan biridir. Aksaray semtinde Millet, Ordu ve Gazi Mustafa Kemal Paşa caddelerinin kesiştiği noktada bir dörtyoldan başlayarak Unkapanı-Küçükpazar bölgesinde Haliç'i aşan Atatürk Köprüsü'ne bağlanarak sonlanır. Bulvarın sağ tarafında güneyden kuzeye Kemalpaşa, Kalenderhane, Mollahüsrev, Hacıkadın, Yavuzsinan; sol tarafında ise güneyden kuzeye İskenderpaşa, Zeyrek ve Cibali mahalleleri bulunur. Caddenin kuzey ucuna yakın bir noktada Saraçhane semtinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası ve Bizans döneminden kalma Bozdoğan Kemeri bulunmaktadır. Unkapanı bölgesinde kentin en eski organize ticaret alanlarından İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, tarihî Şepsefa Camii ve Zeyrek Camii bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azapkapı</span>

Azapkapı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde semt.

Derviş Ali Mahallesi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. Kuzeyinde Ayvansaray; doğusunda Balat semtleri; güneyinde Hırka-î Şerif, güneydoğusunda Atikali mahalleleri; kuzeydoğusunda Karagümrük semti, doğusunda ise Eyüpsultan ilçesine bağlı Defterdar ve Topçular mahalleleri bulunmaktadır.

Atikali Mahallesi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. Derviş Ali, Balat, Ali Kuşçu ve Hırkaişerif mahalleleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Silahtarağa</span> Eyüpsultan, İstanbul, Türkiyede mahalle

Silahtarağa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Sakarya; güneyinde Eyüp Merkez; batısında Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Pazariçi mahalleleri; doğusunda ise Haliç bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Merkez, Eyüpsultan</span> Eyüpsultan, İstanbul, Türkiyede mahalle

Merkez, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Silahtarağa; güneyinde Nişanca; batısında İslambey; kuzeybatısında Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Pazariçi mahalleleri; doğusunda ise Haliç bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma çok sayıda tarihî eser ve mezarlığa ev sahipliği yapar. Eyüp Sultan Camii ile meşhurdur. Mahalle sınırları içerisinde birde Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Eyüp Kampüsü) bulunmaktadır

Güzeltepe, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Alibeyköy, 5.Levent ve Emniyettepe mahalleleri bulunmaktadır. Mahalle, doğuda ise Kâğıthane Nurtepe, Merkez ve Hamidiye mahalleleri bulunmaktadır. ilçesiyle sınırdaştır. Alibey Barajı'na kıyıdaş olan mahalle merkezden daha kuzeyde yer alan Hasdal semti, Hasdal Kışlası ve Hasdal Mezarlığı'nı da sınırları içinde barındırmaktadır. Turkuvaz Medya Grubu binası burada yer alır.

Sakarya, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Esentepe, Emniyettepe, Silahtarağa ve Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Yıldıztabya mahalleleriyle sınırdaştır.

Vezneciler, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Balabanağa, Kalenderhane ve Kemalpaşa mahallelerinin bir kısmına yayılmaktadır. Beyazıt, Laleli, Süleymaniye ve Şehzadebaşı semtlerinin ortasında, merkezî bir konumda yer aldığından gün içinde oldukça işlek bir semt olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi'nin Fen ve Edebiyat fakülteleri bu semtte bulunmaktadır. İETT'nin Vezneciler kalkışlı otobüs hatları olmakla birlikte, Yenikapı - Taksim - Hacıosman metrosuna ait Vezneciler-İstanbul Üniversitesi istasyonu da bulunmaktadır.

Küçükpazar, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Cibali ve Yavuzsinan mahalleleri arasında kaldığı söylenebilir. Atatürk Bulvarı ve Atatürk Köprüsü'nün birleştiği kavşağın bulunduğu nokta ile Eminönü semtleri arasında yer alır.

16 Mart Şehitleri Caddesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir caddedir. Cadde adını İstanbul'un İşgali sırasındaki Şehzadebaşı Baskınında hayatını kaybedenlerden almaktadır. Vezneciler-İstanbul Üniversitesi Metro İstasyonu ve Kalenderhane Camii bu cadde üzerinde yer alır. 2016'da İstanbul Belediye Sarayı'nın bulunduğu Şehzadebaşı Caddesi'nin bir kısmına 2016'da 15 Temmuz Caddesi adı verilmiştir.

Fatih'ten geçen ulaşım hatları;

Eyüpsultan'dan geçen ulaşım hatları;

Gaziosmanpaşa'dan geçen ulaşım hatları;

Sultangazi'den geçen ulaşım hatları;

Fevzi Paşa Caddesi, İstanbul Fatih ilçesinde yer alan ve Saraçhane'den Edirnekapı'ya uzanan caddedir. Adını Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'tan (1876-1950) alır. Caddenin kuzeyinde Zeyrek, Ali Kuşçu, Atikali, Derviş Ali ve güneyinde İskenderpaşa, Akşemsettin, Hırka-i Şerif, Karagümrük mahalleleri yer alır. Cumhuriyet döneminde Millet Yazma Eser Kütüphanesi'ne kadar olan tramvay hattının Edirnekapı'ya uzatılması ve Menderes dönemindeki yol genişletme çalışmaları ile cadde bugünkü haline kavuşmuştur. Günümüzde tarihî yarımadanın önemli ulaşım arterlerinden biridir.