İçeriğe atla

Mac OS X Tiger

Mac OS X Tiger
100%
Geliştirici(ler)Apple Inc.
İşletim sistemi ailesiMac OS X
Kaynak türüKapalı kaynak (ayrıca açık kaynak bileşenler)
LisansÖzel mülk yazılım
Çekirdek türüHybrid kernel (XNU)
İlk Yayınlanma Versiyon 10.4
  • 29 Nisan 2005
Son kararlı sürümü 10.4.11 / 14 Kasım 2007 (16 yıl önce) (2007-11-14)
Platform desteğiIA-32, X86-64, PowerPC
ÖncülüMac OS X Panther
ArdılıMac OS X Leopard
Web sitesiResmi websitesi Wayback Machinede
Eylül 2009'da destek sona erdi

Mac OS X Tiger, (Sürüm 10.4) Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.[1]

Tiger, tüm yeni Mac'ler ile birlikte ve aynı zamanda mevcut Mac OS X kullanıcıları veya önceki desteklenen Mac OS sistemleri kullananlar için var olan bir yükseltme olarak kullanılabilir oldu. Sunucu sürümü, Mac OS X Server 10.4, bazı Macintosh cihazları için kullanılabilir. Resmi yayınlanmasından altı hafta sonra, Apple 2 milyon kopya Tiger teslim etmişti. Apple, Tiger'ın şirketin tarihindeki en başarılı Apple OS sürümü olduğunu iddia etti. 11 Haziran 2007 tarihinde WWDC'de Apple'ın CEO'su Steve Jobs, 22 milyon Mac OS X kullanıcısının Tiger kullandığını duyurdu.[2] Apple-Intel mimarisi makinelerde çalıştırmak için ilk Apple işletim sistemi olarak, Tiger'ın Intel x86 işlemcilere geçişini açıkladı. 2007 yılının Mart ayında yayınlanan orijinal Apple TV, Apple TV OS markalı Tiger özelleştirilmiş bir sürümü ile birlikte geldi, Front Row'un güncelleştirilmiş bir sürümü ile olağan Grafiksel kullanıcı arayüzü yerine geçti.[3]

Tiger kullanıcıları için yayınlanan son güvenlik güncelleştirmesi 2009-005 güncellemesi oldu.[4] Bir sonraki güvenlik güncelleştirmesi 2009-006 sadece Leopard ve Snow Leopard için destek içeriyordu. QuickTime'ın son destekli versiyonu 7.6.4'tür. 10.0'ın sadece Mac OS X Leopard ve sonrasını desteklemesi nedeniyle, Tiger'da çalıştırabileceğiniz iTunes'un son sürümü, 9.2.1'dir. Safari 4.1.3 sürümü 18 Kasım 2010 tarihi itibarıyla Tiger için son sürümdür.

Sistem gereksinimleri

Tiger sürümünde evrensel bir değişiklik oldu, böyle ki şu ana kadar yalnızca PowerPC mimarisini destekleyen Mac OS X sistemi bu sürümden itibaren IA-32 ve X86-64 platformda da çalışmaya başladı. Tiger Server 10.4.7'den evrensel bir DVD'de yapılmasına rağmen, istemci işletim sisteminin evrensel bir sürümü yoktur. Apple PowerPC tabanlı Mac'ler ile PowerPC sürümünü sevk ederken ve aynı zamanda, ayrı bir perakende kutu olarak satarken, Intel sürümünü edinmek için tek yol onunla birlikte Intel tabanlı Mac satın almak oldu. Yeni Mac'lar ile birlikte bu gri renkli DVD'ler, sadece onlar için hazırlanmış olan Mac modeli için tasarlanmıştır. Perakende PPC sadece DVD Tiger tarafından desteklenen herhangi bir PPC tabanlı Mac kullanabilir.

PowerPC versiyonunun sistem gereksinimleri şunlardır:[5]

  • 300 MHz veya daha hızlı çalışan bir PowerPC G3, G4 veya G5 işlemci.
  • Dahili FireWire
  • En az 256 megabayt RAM.
  • Kullanılabilir sabit disk alanı en az 3 GB.
  • DVD-ROM sürücü

Tiger Mac OS X Panther'de desteklenen orijinal iMac ve iBooks gibi eski New World ROM Mac'ler için desteği sonlandırdı; ancak üçüncü taraf yazılım (örneğin XPostFacto gibi) kullanarak bu Mac'ler üzerinde Tiger yüklemek mümkündür.

Tarihi

Apple CEO'su Steve Jobs ilk 28 Haziran 2004 tarihinde, Nisan 2005'te ticari sürümü yayınlanmadan on ay önce, WWDC'de yaptığı açılış sunumunda Tiger'ı sundu.[6] Resmi yayınlamadan dört ay önce, ticari olmayan birkaç sürüm olan Tiger geliştirici sürümleri BitTorrent üzerinden internete sızdı. 4 Mayıs 2004'te Apple'ın web sitesinde yapılan açıklama ile bu dosyaları paylaşanlara dava açtı. 12 Nisan 2005 tarihinde, Apple Tiger'ın, dünya çapında 29 Nisan'da kullanılabilir olacağını duyurdu. San Francisco WWDC'de 6 Haziran 2005 tarihinde, Jobs yaklaşık iki milyon Tiger'ın ilk altı hafta içinde satıldığını ve Tiger'ın Apple tarihinin en başarılı işletim sistemi sürümü olduğunu belirtti. 10 Ocak 2006 tarihinde, Apple, Intel Core Duo işlemciler üzerinde çalışan yeni iMac ve MacBook Pro bilgisayarlar sundu ve tüm Apple ürün hattının 2006 yılı sonuna kadar Intel işlemciler üzerinde olacağını açıkladı. Apple, daha sonra orijinal planlanandan yaklaşık on ay öncesinde 210 gün içinde Mac Pro'yu sundu ve Intel geçişini tamamlayarak, 8 Ağustos'ta yeni Xserve'ı ilan etti.

Steve Jobs Tiger'ın tanıtımında

Yeni özellikler

Son kullanıcı özellikleri

Apple'ın Tiger'ın 150'den fazla yeni ve geliştirilmiş özelliklere sahip olduğunu bildirmekte:

  • Spotlight: Microsoft Word belgeleri, iCal takvimlerini ve Adres Defteri iletişim kartları dahil, kişinin Mac'inde her şeyi arayabileceği tam metin ve metadata arama motorudur. Bu özellik de Finder içine sanal klasör kavramını oluşturmak için kullanılır. Spotlight dosyaları kaydedebilir, böylece onlar menü çubuğunda hızlı ve kolay bir arama kutusu aracılığıyla bulunabilir. Bir yan etkisi olarak, USB flash sürücüler gibi çıkarılabilir medyaya gizli klasör ve indeksleme dosyaları ekler.[7]
  • iChat AV: Tiger'da yeni iChat AV 3.0 ile bir video konferansında dört katılımcıya ve bir ses konferansında on katılımcıya kadar destekler. Ayrıca artık iletişim XMPP protokolü üzerinden yapışır. iChat Server adlı bir XMPP sunucusu Mac OS X Tiger Server'a dahil edilir.
  • Safari RSS : Tiger'da yeni Safari 2.0 web tarayıcı RSS ve Atom web sendikasyon için yerleşik bir okuyucu içerir, web tarayıcı penceresinin adres çubuğuna bir RSS düğmesinden kolaylıkla ulaşılabilir. ücretsiz Mac OS X v.10.4.3 güncelleştirmenin bir parçası olarak dahil olan Safari'nin güncellenmiş bir versiyonu, aynı zamanda Acid2 web standartları testini geçebilir.
  • Mail 2: Tiger'a dahil Mail.app e-posta istemcisinin yeni sürümü, güncelleştirilmiş bir arayüz, Spotlight arama sistemi, ebeveyn denetimleri yanı sıra, çok sayıda diğer özelliklerden yararlanan akıllı posta kutuları mevcuttur.
  • Dashboard: HTML, CSS ve JavaScript dayalı yeni bir mini uygulamalar katmanıdır, Mac OS X'e masa aksesuarları kavramını döndürür. Bu aksesuarlar widget olarak bilinir. hava durumu, dünya saati, unit converter ve sözlük gibi çeşitli aletler ile birlikte geliyor.
  • Automator: Bir komut dosyası aracı (AppleScript, Cocoa API ya da her ikisinde yazılmış) kompleks otomatik iş akışları oluşturmak üzere bir araya uygulamaları bağlıyor. Automator çeşitli uygulamalar için eylemlerin tam bir kütüphane ile birlikte geliyor, Workflow yapmak için birlikte kullanılabilir.
  • VoiceOver: Windows ve diğer Windows ekran okuyucular için Jaws'a benzer ekran okuyucu arayüzüdür. Görme engelli kullanıcılara klavye kontrolü sunuyor ve ekranda neler olduğunu İngilizce ile sesli olarak anlatıyor. VoiceOver klavye komutları aracılığıyla uygulamaları kullanmak için görme bozukluğu olan kullanıcılara sağladı. VoiceOver yüksek sesle web sayfaları, e-posta mesajları ve kelime işlemi dosyaları dahil dosyaların içeriğini okuma imkanına sahiptir. Komple klavye gezinti, kullanıcıya fare yerine klavye ile bilgisayarı kontrol etmesini sağlar. Bir menüde kullanılabilir tüm klavye komutlarını gösteren bir pencere görüntülenir.
  • QuickTime 7: Apple'ın multimedya yazılımının yeni sürümünün, diğer Görüntü çözücü'lerden daha kaliteli ve ölçeklenebilirlik sunan yeni H.264/MPEG-4 AVC codec desteği vardır. Bu yeni codec net video konferans için iChat AV tarafından kullanılır. Cocoa içinde yeni sınıflar Cocoa uygulama geliştiriciler için QuickTimeye tam erişim sağlar. Tiger ile birlikte yeni QuickTime 7 player uygulaması artık, daha gelişmiş ses ve video kontrolleri yanı sıra daha ayrıntılı bilgi iletişim içerir ve yeni bir player daha kolay yeni teknolojilerden yararlanmak için Apple'ın Cocoa API yapısını kullanarak yeniden inşa edilmiştir.
  • Yeni UNIX özellikleri: kaynak çatal dosyaları destekleyen cp (Unix), mv ve rsync-in yeni versiyonlarıdır. Yukarıda belirtilen Spotlight gibi özellikleri için komut satırı desteği de dahildir.
  • Xcode 2.0: Apple'ın Cocoa geliştirme aracı artık görsel modelleme, Referans Kütüphane ve grafik uzaktan hata ayıklama entegresi içerir.

Yeni uygulamalar

  • Automator: Automator otomatik olarak tekrarlayan görevleri işlemek için iş akışlarını kullanır.
  • Grapher: 2D oluşturma yeteneğine sahip yeni bir uygulamadır ve 3D Grafik olarak NuCalca benzer.
  • Sözlük: New Oxford American Dictionary kullanan bir sözlük ve sözlük programıdır. Bunun, Sözlük görüntülemek için hızlı bir GUI-si vardır ve kullanıcıya Spotlight ile sözlüğün aramasını yapmasını, tanımları yazdırmasını ve belgeler içine metin kopyalama ve yapıştırmasını sağlar. Sözlük ayrıca, uygulama menüsünde bir sözlük hizmeti vermektedir. Cocoa ve WebKit onlarla metni görüntüleyen tüm uygulamalar için küresel bir klavye kısayolu (varsayılan olarak ctrl-⌘-D) sağlar. Kullanımı Vikipedi tanımlarını sağlayarak OS X-ın sonraki sürümünde kolaylaştırdı.
  • Quartz Composer: işleme ve grafik verileri işlemek için bir geliştirme aracıdır.
  • Dashboard: Dashboard Widget uygulamasıdır. Tiger widgetleri şunlardır: hesap makinesi, sözlük, dünya saati, takvim ve daha fazlası. Kullanıcılar aynı zamanda daha fazla widget indirebilir ve yükleyebilirler.

İyileştirmeler

  • Optimize edilmiş çekirdek kaynak kilitleme ve 64-bit işlemcili makinelerde 64-bit userland adres alanları desteği ile ACL (erişim denetim listeleri) ile yükseltilmiş çekirdek.[8]
  • 32-bit ve 64-bit sürümleri ile bahsedilen çekirdek değişiklik ile birlikte, güncelleştirilmiş bir libSystem. Bu, Apple kütüphaneleri veya libSystem dışındaki çerçeveler kullanan bir uygulamanın iki süreçli olması gerekmesine rağmen, ancak, 64-bit işlemciler üzerinde çalıştırdığınızda 4 GB'den fazla bellek için bireysel başvurular sağlar. Biri 64-bit kod ve biri diğer kütüphaneler ve çerçeveler gerektiren kod çalıştırır.
  • Yeni launchd denilen Daemon sistemi, hızlı botlar için izin verir.[9]
  • Tiger'da baskı diyaloğu şimdi PDF oluşturma, Posta ve diğer PDF ilgili eylemlere PDF'leri göndermek için bir açılan menü özellikleri içerir. Ancak, kullanıcı arayüzü sade bir düğme gibi görünen, ama bir pop-up menü gibi davranan bir hibrit aracını yaratmak için eleştirilmiştir. Bu, tüm Mac OS X arayüzünde sadece böyle bir eleman görünen üç yerlerden biridir.
  • Dock menüleri girişte bir uygulamayı açmak veya simgesini kaldırmak için menü öğeleri vardır.
  • Finderde Pencere menüsünde artık bir Cycle Windows Through menü öğesi bulunmaktadır.
  • Finderde öğeler için Bilgi Al penceresi artık Daha Fazla Bilgi bölümünde içerir. Dosyanın son açıldığında ve dosya kaynaklananda böyle Görüntü Yüksekliği ve Genişliği olarak Spotlight bilgi etiketleri içerir.
  • Çözünürlük bağımsızlığının erken gelişmesi. Apple Mac OS X'in bir gelecek sürümünde kullanıcı düzeyinde yeni özelliğin olacağını belirtiyor. Değişiklikler arasında, simgelerin maksimum boyutu 256x256 artış olmuştur. Ancak Finder henüz bu boyutunu desteklemiyor.

Versiyonları

Mac OS X Tiger'ın 10.4 orijinal versiyonu 29 Nisan 2005'te kullanıma sunulmuştur. 2 sürüm de 8A428 ve 8A432 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 8.0'dır. Tiger'ın daha sonra 11 adet versiyonu geliştirilmiştir.

Önce gelen:
Mac OS X Panther
Mac OS X Tiger
29 Nisan 2005
Sonra gelen:
Mac OS X Leopard

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2016. 
  2. ^ http://www.bigpara.com/haberler/genel-haberler/apple-mac-os-x-tiger-i-piyasaya-turkce-sundu_ID530687/ []
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2016. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2016. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2016. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

macOS, Macintosh işletim sistemi ailesinin son sürümüdür ve Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için tasarlanmış bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Leopard</span> İşletim sistemi sürümü

Mac OS X Leopard, Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış altıncı nesil bir Mac OS X bilgisayar işletim sistemidir. Sürüm bu kez kedigiller familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri olan Leopar ismi ile isimlendirildi. Leopar, Mac OS X Tiger'ın halefi olarak 26 Ekim 2007 tarihinde sunuldu ve iki sürümü mevcuttur: kişisel bilgisayarlar için uygun bir masaüstü sürümü ve sunucu sürümü, Mac OS X Server. Fiyat olarak, masaüstü sürümü için 129 dolar ve Server için 499 dolar fiyatla satılıyordu. Leopard, ardılı olarak Mac OS X Snow Leopard sürümü ile değiştirildi. Leopard yalnızca "Snow Leopard" işlevleri gibi Mac tabanlı Intelde PowerPC mimarisini destekleyen Mac OS X'in son sürümü oldu. Apple Software Update yöntemi ile güncelleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Snow Leopard</span> Appleın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS Xin yedinci ana sürümüdür.

Mac OS X Snow Leopard veya Mac OS X 10.6 Snow Leopard, Apple'ın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS X'in yedinci ana sürümüdür. Apple CEO'su Steve Jobs, Snow Leopard'ı WWDC 'da 9 Haziran 2008 tarihinde duyurdu ve Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Bertrand Serlet tarafından geliştiricilere özel olarak gösterildi. İlk genel gösteri, Dünya Çapında Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Serlet ve Phil Schiller tarafından, WWDC 2009'da sunulmuştur.

iOS 9 2015 mobil işletim sistemi

iOS 9 Apple Inc. tarafından iOS 8'in ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 9. büyük sürümüdür. Apple'ın 8 Haziran 2015 tarihindeki WWDC konferansında ilk kez resmi olarak duyurulmuş ve 16 Eylül 2015 tarihinde yayımlanmıştır. Yeni sürüm daha fazla optimizasyon ve yeni özelliklerin yanı sıra pil iyileştirmelerine odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">OS X Yosemite</span> işletim sistemi

OS X Yosemite veya OS X 10.10 Yosemite, OS X işletim sisteminin 11. büyük sürümü olup, kişisel bilgisayar Macintosh bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 14A389 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur. Sürümün Unamesi Darwin 14.0.0'dır. OS X Yosemite 2 Haziran 2014 tarihinde WWDC 2014 etkinliğinde açıklandı ve geliştiriciler için sunuldu. 24 Temmuz 2014 tarihinde kamu beta test için yayınladı. 17 Ekim 2014 tarihinden Mac App Store'da ücretsiz indirmek için kullanılabilir. Kaliforniya dönüm noktası tabanlı adlandırma şemasının OS X Mavericks ile tanıtılmasının ardından, yeni tanıtılan OS X sürümünün "Yosemite" ismi Milli Park olan Yosemite Ulusal Parkının adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">OS X Mavericks</span>

OS X Mavericks veya OS X 10.9 Mavericks OS X işletim sisteminin 10.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 13A603 (GM2) yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur. Sürümün Unamesi "Darwin 13.0"dir.OS X Mavericks WWDC 2013'te, 10 Haziran 2013 tarihinde ilan edildi ve dünya çapında Mac App Store üzerinden ücretsiz yükseltme olarak, 22 Ekim 2013 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">OS X Mountain Lion</span> işletim sistemi

OS X Mountain Lion veya OS X 10.8 Mountain Lion OS X işletim sisteminin 9.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. Sürümün takma ismi "dağ aslanı"dır. 12A269 (GM) yazılımda yapılmıştır.Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi "Darwin 12.0"dir.Geliştiricilere göre, yeni versiyon Mac OS X Lion ile karşılaştırıldığında 200'ün üzerinde yeni özellik içerir.OS X Mountain Lion, 25 Temmuz 2012 tarihinde satın almak için yayımlandı ve Apple'ın Mac App Store üzerinden indirmek için serbest bırakıldı. Şu ana kadar tanıtılmış olan OS X sürümleri Apple Software Update aracılığı ile sunuldu, Mountain Lion bu bakımdan Mac App Store üzerinden indirilen ilk sürüm oldu. İşletim sistemi, Apple'ın Online Game Center ve iCloud servisleri ile entegrasyon ve yeni malware engelleme sistemi Gatekeeper sistemini kazandı, Safari web tarayıcısı ise sürüm 6-ya güncellendi.Mountain Lion, 10.8.1 sürüm için bir güncelleştirme Ağustos 23, 2012 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Lion</span> Mac OS X işletim sisteminin 2011 tarihli, 8. büyük sürümü

Mac OS X Lion veya Mac OS X 10.7 Lion Mac OS X işletim sisteminin 8. büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 11A511 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi "Darwin 11.0"dir. Sürümün ilk önizlemesi "Maca geri dön" sloganı altında Apple Özel Etkinliğinde (Stevenote) 20 Ekim 2010 tarihinde açıldı. Bu, Apple'ın iOS sisteminde yapılan birçok gelişmeler, Mac yüklü uygulamaların kolayca gezilebilir olan ekran gibi yenilikler getiriyor, Mac OS X Snow Leopard sürümündeki gibi, Mac App Store için destek içerir.Sürümün yüklenmesi Apple Software Update aracılığı ile oluyor. 24 Şubat 2011 tarihinde, Lion-un ilk geliştiriciler için önizlemesi (11A390) Apple Developer programına abonelerine serbest bırakıldı. Diğer geliştirici önizlemesi sonra dan WWDC 2011'de serbest bırakıldı. Lion, 1 Temmuz 2011 tarihinde üretim için serbest bırakıldı, 20 Temmuz 2011 tarihinde Mac App Store üzerinden son sürümü ile izledi. İlk günde şirket bir milyon satış olduğunu bildirdi. Ekim 2011 itibarıyla, Mac OS X Lion, dünya çapında altı milyon kopya sattı.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Public Beta</span>

Mac OS X Public Beta, Apple Computer Mac OS X Cheetah işletim sisteminin Aqua kullanıcı arayüzüne özelliğine ilk halka açık versiyonu oldu. 29,95$'a satılmıştır.13 Eylül 2000 tarihinde kamuoyuna serbest bırakıldı. Bu, yazılım geliştiriciler ve erken benimseyenlere yaklaşan işletim sisteminin bir önizlemesini test etmek ve nihai yayınlanmasından önce gelecek işletim sistemi için yazılım geliştirmeye izin verdi. ABD sürümünün 1H39 bir yapı numarası ve uluslararası sürümün 2E14 yapı numarası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Rosetta (yazılım)</span> Apple tarafından geliştirilen program

Rosetta, Apple Inc. tarafından Mac OS X işletim sistemi için geliştirilen dinamik bir ikili tercümandır. Birçok PowerPC uygulamasının belirli Intel tabanlı Macintosh bilgisayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan çalışmasına izin verir. Apple 2006 yılında Macintosh platformunun Komut kümesini PowerPC'den Intel işlemciye değiştirince Rosetta'yı piyasaya sürdü. "Rosetta" ismi, Mısır hiyerogliflerini anlama ve tercüme etmeyi mümkün kılan keşif olan Rosetta Taşı'na referans yapar.

iWork

iWork Apple tarafından macOS ve iOS işletim sistemleri için oluşturulan ve ayrıca çapraz platformda iCloud web sitesi aracılığıyla sunulan bir ofis uygulamaları paketidir. Bu, Apple Keynote sunum programı; Kelime işlemci ve masaüstü yayıncılık uygulaması Apple Pages; ve Apple Numbers elektronik Hesap tablosu uygulaması içerir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Hesap makinesi</span>

Apple Hesap makinesi Apple tarafından yapılan ve macOS ve iOS ile birlikte verilen basit bir hesap makinesi uygulamasıdır. İlk kez Mac OS sisteminde tanıtıldı.

Automator, Apple tarafından Mac OS ve macOS için geliştirilen bir uygulamadır. Automator ile kullanıcı bilgisayarında yaptıklarının çoğunu otomatik hale getirebilir. Tekrar eden görevleri otomatik olarak hızlıca değiştirmek için noktalara ve tıklamaya iş akışılarının oluşturulmasını uygular. Böylece her bir dosyayı manuel olarak elle değiştirmek için insan müdahalesi için zaman ve emek tasarrufu sağlanır. Automator Finder, Safari, Takvim, Kişiler ve diğerleri de dahil olmak üzere çok çeşitli programlardaki görevlerin tekrarını sağlar. Ayrıca Microsoft Office, Adobe Photoshop veya Pixelmator gibi üçüncü parti uygulamalarla da çalışabilir. Simge, bir boruyu tutan bir robot, boru hatlarına bir referans, bağlı veri iş akışları için bir bilgisayar bilimi terimi içeriyor. Automator, ilk olarak Mac OS X Tiger (10.4) ile piyasaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Apple Sözlük</span> MacOSdaki bir sözlük uygulaması

Apple Sözlük Apple Inc. tarafından yapılan, MacOS sisteminde olan sözlük uygulamasıdır. Uygulama, çeşitli sözlükler, Wikipedia makaleleri ve Apple ile ilgili terimlerin bir sözlükden tanımlar ve eş anlamlılar sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Grab (yazılım)</span> bilgisayar yazılımı

Grab, Apple'ın işletim sistemi MacOS'un ekran görüntüsü alma yazılımıdır. Grab, MacOs'un öncülerinden NextStep ile OpenStep'te de mevcuttur. Bu, seçim çerçevesi, tüm pencere, tüm ekran ve zamanlı ekran ele geçirmesini destekler. Grab, uygulamalar altındaki yardımcı programlar dosyasında bulunur veya Finder'da /Applications/Utilities/Grab.app yazılarak da erişilebilir. Grab programı, Finder'de hizmetleri seçip ardından Grab'a geçerek bir menü öğesi olarak da bulunabilir. Grab tarafından alınan ekran görüntülerinin tek görüntü biçimi TIFF'dir. Spotlight işlevi kullanılarak da bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dashcode (yazılım)</span>

Dashcode Apple tarafından Mac OS X Leopard'a dahil edilen ve Dashboard için widget'ların geliştirilmesini kolaylaştıran bir yazılım uygulamasıydı. İlk kez 24 Mayıs 2006'da Xcode geliştirici araçlarının bir parçası olarak yeni MacBook'lara dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Dashboard</span> madde açıklaması duzenle

Dashboard Apple'nin Mac OS X işletim sistemleri için bir uygulama, widget olarak bilinen mini uygulamaları barındırmak için ikinci bir masaüstü olarak kullanılır. Bunların, başlatılması zaman almayan basit uygulamalar olması amaçlanmıştır. Mac OS X ile birlikte verilen kontrol paneli uygulamaları, hisse senedini, hava durumu raporunu, hesap makinesini ve not defterini içerir; Kullanıcılar bunları kendileri oluşturabilir veya indirebilir. Microsoft Windows 10 sisteminde Görev Görünümü masaüstü sistemini tanıttı.

Carbon, Macintosh bilgisayarları çalıştıran işletim sistemi olan Mac OS X için Apple'ın C tabanlı uygulama programlama arayüzlerinden (API) biridir. Carbon, Mac OS 8 ve Mac OS 9 işletim sistemlerinde çalışan programlar için iyi bir geriye dönük uyumluluk sağlamıştır. Geliştiriciler, “klasik” Mac OS ve Macintosh işletim sistemleri yazılımlarını OS X platformuna taşımak için uygulamayı azami çaba harcayarak çok az bir çaba ile kullanabilirler. OpenStep'te ortaya çıkan tamamen farklı Cocoa API sistemidir.

Bu, macOS bileşenlerinin bir listesidir. Bunlar mevcut Mac işletim sisteminde bulunan özelliklerdir.