İçeriğe atla

MacGuffin

MacGuffin (McGuffin olarak da yazılır), kendi içinde sıradan ya da önemsiz gibi görünen ama filmin ya da romanın akışını ya da karakterin motivasyonunu belirleyen obje, unsur ya da olaya denir. Kavram, 1920'li yıllarda senarist Angus MacPhail[1] tarafından icat edilmiş, birlikte pek çok filmde çalıştığı Alfred Hitchcock sayesinde popüler olmuştur.

Kullanımı

MacGuffin tekniği özellikle gerilim ve polisiye türü filmlerde kullanılır. MacGuffin ya aksiyonun katalizörü olarak işlev görür ya da karakterin kişilik özelliğine dair bilgi verir.[2] Genellikle ilk perdede ortaya çıkar ve olaylar ilerledikçe önemini kaybeder. Bazen hikâyenin zirve noktasında tekrar belirip filmin sonuna doğru tekrar gözden kaybolur.

Sinemadan Örnekler

MacGuffin tekniğinin erken örneklerinden birisi Hitchcock'un 1935 tarihli filmi 39 Basamak (film, 1935)'taki Mr. Memory karakterinin zihnindeki, gelişmiş uçak motoru çizimleridir.[3] Gizli Teşkilat filmindeki McGuffin, mikrofilmlerdeki gizli hükûmet sırlarıdır. Sapık (film, 1960)'da ise Marion Crane karakterinin patronundan çaldığı 40.000 dolar filmin MacGuffin'idir.[4] Filmdeki olay örgüsünü başlatan bu obje filmin sonuna doğru tamamen önemini kaybeder ve izleyici için önemsiz bir detaya dönüşür. Malta Şahini (film, 1941) filmindeki kuş heykeli sinemadaki ilk MacGuffin'lerden biri olarak değerlendirilirken,[5] Ucuz Roman filmindeki çanta ve Avatar (film)'daki Ubtainium modern MacGuffin örnekleri olarak kabul edilir.[6]

MacGuffin'in filmin bir karakterleri olarak belirmesi de mümkündür. Er Ryan'ı Kurtarmak'daki Er Ryan ve Üçüncü Adam (film)'daki Harry Lime karakterleri geniş anlamda MacGuffin örnekleri olarak görülebilir.

Alfred Hitchcock'un MacGuffin Tarifi

Alfred Hitchcock 1939 yılında Kolombiya Üniversitesi'nde bir seminerde MacGuffin kavramını espriyle karışık şu sözlerle açıklamıştır: “Bu, bir tren seyahatinde sohbet eden iki adamın hikayesinden kalma İskoçça bir kelimedir. Adamlardan biri diğerine sorar: 'Şu raftaki pakette ne var?' Diğeri cevap verir: 'O bir MacGuffin.' 'MacGuffin de ne?' diye sorar diğeri. Adam bu soruyu şöyle cevaplar: 'İskoçyanın dağlarında aslanları kafeslemek için kullanılan bir aygıt.' İlk konuşan adam, 'İyi ama İskoçya'nın dağlarında aslan olmaz ki' deyince, beriki 'E o zaman bu da bir MacGuffin olamaz, öyle değil mi?', der. Gördüğünüz gibi, aslında MacGuffin diye bir şey yoktur."[7]

Alfred Hitchcock 1962'de François Truffaut'nun kendisiyle yaptığı nehir söyleşide de MacGuffin kavramına değinir: "Yıllar bana MacGuffin diye bir şeyin olmadığını gösterdi. Ben ikna oldum ama bunu başkalarına anlatmakta zorlanıyorum. Kullandığım MacGuffin'ler içinde en iyisi, yani en boş, en varolmayan, en saçma olanı Gizli Teşkilat'dakidir. Bu bir casusluk filmi ve ortada tek bir soru var: casuslar neyin peşinde. Chicago havaalanındaki sahnede, CIA'in elemanı tüm detaylarıyla durumu Cary Grant'e anlatır. Grant ona Phillip Vandamm'ı sorar: "Ne iş yapar bu adam?" O da şöyle cevap veriri: "İthalat ve ihracat diyelim." "Tamam da ne satar?" Cevap şudur: "Ha, sadece hükümet sırları!". Gördüğünüz gibi, MacGuffin bu örnekte en saf halini alır: Yani, bir hiç!" Hitchcock'u doğrularcasına, Ronin filminde karakterlerin film boyunca peşinden gittiği metal çantanın içeriği hiç gösterilmez.

1972'de verdiği bir röportajda ise Hitchcock MacGuffin'i "Ekrandaki oyuncunun çok önem verdiği ama izleyicinin umursamadığı şey" olarak tanımlamıştır.[8]

Slavoj Zizek 2003 yılında kaleme aldığı bir yazıda, ABD'de Bush yönetiminin Irak'da kitle silahları bulunduğuna dair iddiasını bir MacGuffin örneği olarak yorumlar. Sonuçta kitle imha silahlarının bulunamamış olmasını, Hitchcock'un İskoç hikâyesine gönderme yaparak, "E o zaman bu da bir MacGuffin olamaz, öyle değil mi?" cümlesiyle alaya alır.[9]

Tartışmalar

MacGuffin'in tanımı konusunda tartışmalar da mevcuttur. George Lucas, Hitchcock'tan farklı olarak MacGuffin'in, karakter kadar seyircinin de önemseyeceği bir unsur olması gerektiğini savunmuştur. Lucas ilk Yıldız Savaşları filmindeki R2-D2 karakterini MacGuffin olarak tanımlamıştır.

Steven Spielberg "MacGuffin fikrini sevmeyenlere sempati duyduğunu", zira kendisinin de "bu fikirden hiçbir zaman hoşlanmadığını" söylemiştir.[10]

Türk Sinemasında MacGuffin

Başrollerini Metin Akpınar ve Zeki Alasya'nın paylaştığı Nereye Bakıyor Bu Adamlar (1976) filminde, kahramanların karıştığı cinayet bir MacGuffin örneğidir. Olay örgüsünü bütünüyle değiştiren ve kahramanların firar etmesine sebep olan cinayet olayı filmin akışı içinde önemini tamamen kaybeder.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  7. ^ https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=g4h1Gpq_wWk&feature=emb_logo []
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hitchcock</span> İngiliz film yönetmeni (1899 – 1980)

Sir Alfred Joseph Hitchcock CBE, Birleşik Krallık doğumlu Amerikalı gerilim filmleri yönetmenidir. Londra'da dünyaya gelen ve mühendislik eğitimi gören Hitchcock; Psycho, North by Northwest, Vertigo, Rear Window ve The Birds gibi klasikleşmiş filmleriyle tanınır. Tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Gerilim ve cinayet filmleri ustasının 70'e yakın filmi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Stranger in a Strange Land (Lost)</span>

"Stranger in a Strange Land", Lost dizisinin üçüncü sezonunun dokuzuncu ve toplamda elli sekizinci bölümüdür. Bölüm, Elizabeth Sarnoff ve Christina M. Kim tarafından yazılırken; Paris Barclay tarafından yönetildi. İlk kez 21 Şubat 2007'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC kanalında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">D.O.C. (Lost)</span>

Lost dizisi 3. sezonunun 18. bölümüdür. 25 Nisan 2007'de yayınlanan bölümün yazarları Edward Kitsis ve Adam Horowitz, yönetmeni Fred Toye'dir. Sun-Hwa Kwon merkezli bir bölümdür.

<i>Sapık</i> (film, 1960)

Sapık, Alfred Hitchcock tarafından çekilen, senaryosu Joseph Stefano tarafından psikozlu bir katili hakkında yazılan 1960 tarihli korku ve gerilim filmidir. Film, Robert Bloch'un Wisconsinli katil Ed Gein'nin suçlarından esinlenerek yazdığı aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Film, bir sekreter olan Marion Crane ve yalnız yaşayan bir motel sahibi Norman Bates arasındaki karşılaşmayı anlatır. Film Türkiye'de 24 Ocak 1965'te gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cameo görünüm</span> gösteri sanatlarında kısa görünüm

Cameo görünüm veya kısaca cameo; oyun, film, video oyunu, televizyon gibi gösteri sanatlarında insanlar tarafından çok bilinen birisinin kısa süreyle görülmesine denir. Sinema filmlerinde Alfred Hitchcock cameo rollerde öncü olmuştur. Son dönem yönetmenlerinden Quentin Tarantino da cameo rollerde ismi sayılabilecek yönetmenlerdendir. Cameo sözünün İngilizce anlamlarından biri de süsleme demektir.

<i>Şeytan Ruhlu İnsanlar</i>

Şeytan Ruhlu İnsanlar 1955 Fransa yapımı psikolojik gerilim filmidir. Özgün adı Les Diaboliques olan film Türkiye'de Kasım 1957'de gösterilmişti.

<i>Topaz</i> (film)

Topaz, yönetmenliğini Alfred Hitchcock'un yaptığı 1969 yapımı bir filmdir. Leon Uris'in aynı adlı kitabından sinemaya aktarılan ve Soğuk Savaş esnasındaki casus hikâyelerine dayanan filmde, pek çok karakterin hikâyesi aynı anda işlenir.

<i>Ölüm Kararı</i> (film, 1948) Alfred Hitchcockın 1948 tarihli psikolojik gerilim türünde filmi

Ölüm Kararı 1948 ABD yapımı psikolojik gerilim filmidir. Özgün adı Rope tur. (İngilizce: İp, sicim)

<i>Kuşlar</i> (film)

Kuşlar, 1963 yılı ABD yapımı sinema filmidir.

<i>Gizli Teşkilat</i> Amerikan Sinema Filmi

Gizli Teşkilat, 1959 ABD yapımı gerilim filmidir. Özgün adı North by Northwest olan film Türkiye'de 13 Ocak 1962'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hitchcock'un cameo rolleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yaşadığı süre içinde 66 filme yönetmen olarak imza atan Alfred Hitchcock yönettiği filmlerinden 37 tanesinde çok kısa rollerde şöyle bir görünmüştü. Cameo roller de denen bu roller nerede ise Hitchcock'un bir imzası haline gelmişti. Bunların ortalama süresi birkaç saniyeyi geçmiyordu. Bu cameo rollerde kimi zaman trene kucağında kocaman bir kontrbas kutusuyla itiş kakış binmeye çalışıyor, kimi zaman elinde bir içki kadehi ile otel lobisinde ayakta duruyor, kiminde de kameranın önünden öylece geçip gidiyordu. Kendisinden sonra da sinemada birçok yönetmen aynı yöntemi denemiştir.

<i>Otuz Dokuz Basamak</i> John Buchanın 1915 yılında yayımladığı gerilim casusluk romanı

Otuz Dokuz Basamak, İskoçyalı yazar John Buchan'ın 1915 yılında yayımladığı gerilim casusluk romanının adıdır. Özgün adı The Thirty-nine Steps olan kitap, Türkiye'de 2003 yılında Saliha Engin'in çevirisiyle Bilge Kültür Sanat Yayınları'ndan çıkmıştır.(ISBN 975-8509-94-2)

Önceden ima etme veya diğer adıyla önseme, bir romanda ya da filmde, olacak hakkında okur ya da izleyiciye önceden bazı ipuçları verme, anlatım tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Güvenilmez anlatıcı</span>

Güvenilmez anlatıcı, edebiyatta, filmlerde ya da tiyatro oyunlarında güvenilirliği ciddi anlamda riskli olan anlatıcı. Terim, 1961 senesinde Wayne C. Booth'un The Rhetoric of Fiction eserinde ortaya çıkmıştır. Bu tarz bir anlatım yöntemi yazar tarafından belirli nedenlerle seçilmiş olabilir. Bu genelde seyirciyi ya da okuyucuyu kandırmak içindir. Bu tarzda anlatıcı genelde birinci şahıs anlatıcıdır. Aynı zamanda üçüncü şahıs anlatıcının da güvenilmez anlatı olarak kullanıldığı olur.

Hatalı başkahraman, kurguda, romanın konusunun daha sarsıcı ve unutulmaz olabilmesi için, izleyicileri önyargılarla kandırarak yapılan edebî bir tekniktir. Bu teknikte bir karakter kurgu boyunca izleyiciye başkahramanmış gibi gösterilir ve sonradan aslında öyle olmadığı anlaşılır. Başlangıçta izleyici tarafından, sunulan karakter kurgunun ana karakteri sanılır ve ilerleyen kısımlarda genellikle bu yaratılan karakter öldürülerek aslında bu yaratılan karakterin başkahraman olmadığı gösterilir. Bazen de yaratılan karakterler arasında sadece rolleri değişerek şaşırtma yapılabilir. Kurgu da ilk başta başkahraman sayılan kişi daha önemsiz bir role düşer ve kurgudan ayrılır ya da daha etkili bir şaşırtmayla öncesinde baş kahraman sanılan kişi sonrasında izleyicinin karşısına baş düşman olarak çıkartılabilir.

<i>Sabotör</i>

Sabotör, Alfred Hitchcock'un yönettiği 1942 ABD yapımı filmdir. Özgün adı Saboteur olan film Nisan 1999'da 18. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde, "Hitchcock 100 Yaşında" adlı özel bir toplu gösteri kapsamında diğer on beş Hitchcock filmiyle birlikte Türkiye'de de gösterildi.

Jamaica Hanı, Alfred Hitchcock'un yönettiği, Daphne du Maurier'in 1936'daki aynı adlı romanından uyarlanan 1939 tarihli Birleşik Krallık ve ABD yapımı macera ve gerilim filmidir. Filmin başrollerinde Charles Laughton ve ilk büyük rolünü oynayan Maureen O'Hara yer alıyor. Film aynı zamanda Hitchcock'un Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınmadan önce Birleşik Krallık'ta yaptığı son film olma özelliğini taşıyor. Hitchcock bu filmden sonra du Maurier'in iki eserinin daha sinema uyarlamasını yönetti.

Kurgusal eserlerin yaratılmasında ve eleştirisinde, karakter kusuru, kurgusal karakterde bulunan bir önyargı, kısıtlama, sorun, kişilik bozukluğu, ahlaksızlık, fobi, önyargı veya eksikliktir. Kusur, şiddetli bir öfke gibi karakterin eylemlerini ve yeteneklerini doğrudan etkileyen bir sorun olabilir. Ya da karakterin güdülerini ve sosyal etkileşimlerini etkileyen basit bir zayıflık veya kişilik kusuru olabilir.

Plot twist, bir kurgu eserde planda yapılan radikal bir değişiklik içeren edebi tekniktir. Hikâyenin sonuna yakın olduğunda sürpriz son olarak bilinir. İzleyicinin önceki olaylara ilişkin algısını değiştirebilir veya onu farklı bir bağlama yerleştiren yeni bir çatışma ortaya çıkarabilir. İzleyiciyi belli bir duruma hazırlamak amacıyla olay örgüsünün habercisi olarak kulllanılabilir. İzleyiciden bilgi saklama veya belirsiz veya yanlış bilgilerle onu yanıltma gibi olay örgüsünü değiştirmek için kullanılan çeşitli yöntemler vardır.

13. Akademi Ödülleri, 1940 yılında Amerikan sinemasında gösterilen filmler için verilen ödüllerdir. Bu yıl, kazananların isimlerini gizli tutmak için mühürlü zarfların kullanıldığı ilk yıldı ve bu durum şu cümlenin ünlenmesini yol açtı: "Zarfı alabilir miyim lütfen?". 1939'da Los Angeles Times tarafından oylama sonuçlarının sızdırılması fiyaskosundan sonra, Price Waterhouse muhasebe firması, oyları saymak için tutuldu.