İçeriğe atla

Mac'ime Dön (Apple)

Mac'ime Dön
Geliştirici(ler)Apple
İlk yayınlanma27 Ekim 2007 (16 yıl önce) (2007-10-27)
İşletim sistemiMac OS X Leopard ve üstü
Türdosyalara erişim uygulaması
LisansÜcretsiz yazılım
Resmî sitesiSitesi

Mac'ime Dön (ingilizce:Back to My Mac) Apple tarafından geliştirilen macOS için bir uygulama ve hizmet. Ekim 2007 yılında Mac OS X Leopard ile beraber tanıtıltı. Bu özellik, İnternet veya başka bir Mac kullanarak Mac, AirPort Disk veya Time Capsule'ye bağlanmanı sağlar.[1] İnternet'teki hizmetleri güvenli bir şekilde keşfetmek ve IPsec kullanan bilgisayarlar arasında isteğe bağlı, noktadan noktaya şifrelenmiş bağlantıları otomatik olarak yapılandırmak için Geniş Alan Bonjour'u kullanıyor. Kullanıcıların iCloud'u ayarlamalarını ve Apple ID oluşturmasını gerektirir.[2]

Genelleştirmesi nedeniyle Back to My Mac, yalnızca Ekran Paylaşımı (Apple Remote Desktop'a benzer şekilde değil) ve Dosya Paylaşımı için değil, birçok Bonjour özellikli hizmet için de çalışabilir. Kullanıcıların, bağlı yönlendiricisinde etkinleştirilen özelliklerden herhangi biriyle UPnP veya NAT Bağlantı Noktası Eşleme Protokolünü (NAT-PMP) destekleyen bir yönlendirici olması gerekir.[3] Noktadan noktaya IPsec bağlantıları için "UDP bağlantı noktası 4500" kullanır (bir NAT yönlendiricisinin ortak tarafında farklı UDP bağlantı noktalarına eşlenebilir). Apple, 12 Ekim 2011 itibarıyla, Mac'ime Geri Döndür'ü, daha önce kullanılan MobileMe'den ziyade iCloud servisine dahil etti ve böylece ücretsiz hale getirdi.[4]

Back to My Mac, dosyaları bir Mac'den diğerine düzenlemek ve değiştirmek için kullanılabilir. Bir örnekte bir Apple Store çalışanı, MacBook'u dahili iSight web kamerasını kullanarak çaldığı bir kişinin resmini çekmek için bu teknolojiyi kullandı.[4]

Kullanımı

İşlemi ayarlamak için Mac OS X Lion 10.7.5 daha sonraki bir sürümde aynı iCloud hesabını kullanan iki (daha fazla da olabilir) Mac bilgisayar gereklidir.. Kullanılabilir en son firmware yüklü bir AirPort baz istasyonu (AirPort Extreme, AirPort Express veya AirPort Time Capsule) ya da UPnP veya NAT-PMP destekleyen başka bir Internet yönelticisi gereklidir. Mac'ime Dön için AirPort baz istasyonlarında firmware sürümü 7.6.1 veya daha sonrası yüklü olmalıdır.[5] Harici bir sabit sürücüdeki dosyalara erişmek için AirPort Extreme veya AirPort Time Capsule kullanmak için, Mac OS Genişletilmiş olarak biçimlendirilmiş bir USB sabit sürücü gereklidir. Bu sabit sürücüyü kulllanıcı "Mac'ime Dön" ile kullandığında sabit sürücü Finder kenar çubuğunda, Paylaşılan'ın altında baz istasyonu olarak görünür.

Özellikleri

Ekranı paylaşmak - diğer Mac'e erişmek ve onu kontrol etmek için Finder'da Mac'i ve Ekran Paylaş'ı seçmek gerekir. Erişmeye çalışılan Mac için hesap oturum açma ayrıntıları istenebilir.

Dosyalara erişme - bunun için aynı şekilde, uygun simgeyi (paylaşılan Mac, AirPort Disk veya Time Capsule birimi için) ve Bağlan'ı seçmek ve şifreni girmek gerekir. Uzaktaki Mac'in içeriği, erişmeye çalışılan Mac'deki birimler ve paylaşılan klasörlerin bir listesi olarak sunulacaktır.[6] İhtiyac olan dosyaları bulmak için biraz araştırma yapmak gerekebilir, ancak onları izlemeyi başardıktan sonra bunları çift tıklatarak uzaktan uygulamalar başlatabilir.

Yapılandırma - AirPort ağını AirPort Yardımcı Programını kullanarak kullanıcı uzaktan yapılandırabilir. Uzaktan konumlandırılmış aygıtlar doğru şekilde kurulduysa, bunlar Yardımcı Program'da uyumlu cihazlar halinde görünmelidir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Leopard</span> İşletim sistemi sürümü

Mac OS X Leopard, Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış altıncı nesil bir Mac OS X bilgisayar işletim sistemidir. Sürüm bu kez kedigiller familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri olan Leopar ismi ile isimlendirildi. Leopar, Mac OS X Tiger'ın halefi olarak 26 Ekim 2007 tarihinde sunuldu ve iki sürümü mevcuttur: kişisel bilgisayarlar için uygun bir masaüstü sürümü ve sunucu sürümü, Mac OS X Server. Fiyat olarak, masaüstü sürümü için 129 dolar ve Server için 499 dolar fiyatla satılıyordu. Leopard, ardılı olarak Mac OS X Snow Leopard sürümü ile değiştirildi. Leopard yalnızca "Snow Leopard" işlevleri gibi Mac tabanlı Intelde PowerPC mimarisini destekleyen Mac OS X'in son sürümü oldu. Apple Software Update yöntemi ile güncelleniyor.

iCloud Appleın sunduğu bulut depolama ve bulut bilişim servisi

iCloud, Apple tarafından 6 Haziran 2011 WWDC'de tanıtılan bulut depolama ve bulut bilişim servisidir. Şubat 2016 itibarıyla, hizmetin 782 milyon kullanıcısı vardır. Hizmet, kullanıcılarına, dokümanlar, fotoğraflar ve müzik gibi verileri uzaktaki sunucularında iOS, Macintosh veya Windows cihazlarına indirmek, paylaşmak, diğer kullanıcılara veri göndermek ve kaybedilen veya çalınan Apple cihazlarını yönetmek özellikleri verir. Hizmet aynı zamanda iTunes kullanan bir ana Mac veya Windows bilgisayarına manuel yedeklemelere güvenmek yerine, iOS cihazlarını kablosuz olarak iCloud'a yedeklemeye izin verir. Servis kullanıcıları hesapları AirDrop kablosuz ile bağlayarak anında fotoğraf, müzik ve oyunları paylaşabiliyorlar. Apple, e-posta, kişiler, takvim, yer imleri, notlar, hatırlatıcılar, iWork dokümanları, fotoğraflar ve diğer veriler için veri senkronizasyon merkezi olarak hareket eden Apple'ın MobileMe hizmetinin yerini aldı. 2011'den başlayarak, iCloud Microsoft Azure ve Amazon Web Servislerine dayanıyor. Apple iOS Security beyaz kağıdı 2014'te yayınlandı, Apple, şifrelenmiş iOS dosyalarının Amazon S3 ve Microsoft Azure'de depolandığını onayladı. Apple, 2016 yılında Google ile bazı iCloud hizmetleri için Google Cloud Platform'nu kullanmak için bir anlaşma imzaladı. Ekim 2016'da Bloomberg, Apple tarafından daha doğrudan çalıştırılarak Apple'ın çevrimiçi hizmetlerinin Hız ve Deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Pie projesi üzerinde çalıştığını bildirdi. Ayrıca, Apple'ın tüm çalışanlarını Apple Kampüs'e taşıdığı bildirildi, diğer çalışanların çoğu Apple Park'a geçecekti.

iOS 7 2013 mobil işletim sistemi

iOS 7 Apple Inc. tarafından iOS 6'in ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 7. versiyonudur. 10 Haziran'da gerçekleşen 2013 Worldwide Developers Conference'da duyurulmuş ve 2013 sonbaharında piyasaya sürüleceği açıklanmıştır. 10 Haziran 2013'te iOS 7 Beta 1 duyuruldu ve WWDC açılış konuşmasının ardından iOS Geliştirici Programı kayıtlı geliştiriciler için yayınlandı. Versiyon iPhone 4 ve iPod Touch 'de desteklendi. 24 Haziran 2013 tarihinde geliştiriciler için OS 7 Beta 2 serbest bırakıldı ve iPad 2 ve iPad Mini için destek eklenildi.10 Eylül 2013 tarihinde, iPhone olayında iOS 7 sürümünün kamuya iPhone, iPod Touch ve iPad için, 18 Eylül 2013 tarihinde yayımlanacağı duyuruldu. iOS 7 Golden Master olaydan kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.Sürümün resmi tanıtımı ise 18 Eylül 2013'te gerçekleşti. 10 Mart 2014 tarihinde 2013'te iOS 7-in piyasaya sürüldüğünden bu yana ilk günceleme olan halka iOS 7.1 yayınlandı. 2014 yılında Apple'ın WWDC Konferansı'nda, şirketin CEO'su Tim Cook, iOS 7-in tüm iOS cihazların üzerinde % 89 yüklü olduğunu açıkladı. Apple ayrıca İos 7-in logosunu da yeniledi, yeni logo artık ince ve kırmızı-mavi renklerde tasarlanmıştır.iOS 7 sürümü 17 Eylül 2014 tarihinde iOS 8 ile evezlendi.iPhone 4 için destek 2014 yılında iOS 8-in cihazda bulunamayacağına göre kesildi. iOS 7 versiyonuna ise desteğin 2017 yılında durdurulması bekleniyor.

qBittorrent

qBittorrent, µTorrent adlı programa alternatif olarak yaratılmış, peer-to-peer, libtorrent kütüphanesi ile geliştirilmiş Bittorrent istemcisidir. Linux, Mac OS X, Windows, OS/2, FreeBSD işletim sistemlerinde çalışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">OS X Yosemite</span> işletim sistemi

OS X Yosemite veya OS X 10.10 Yosemite, OS X işletim sisteminin 11. büyük sürümü olup, kişisel bilgisayar Macintosh bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 14A389 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur. Sürümün Unamesi Darwin 14.0.0'dır. OS X Yosemite 2 Haziran 2014 tarihinde WWDC 2014 etkinliğinde açıklandı ve geliştiriciler için sunuldu. 24 Temmuz 2014 tarihinde kamu beta test için yayınladı. 17 Ekim 2014 tarihinden Mac App Store'da ücretsiz indirmek için kullanılabilir. Kaliforniya dönüm noktası tabanlı adlandırma şemasının OS X Mavericks ile tanıtılmasının ardından, yeni tanıtılan OS X sürümünün "Yosemite" ismi Milli Park olan Yosemite Ulusal Parkının adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">OS X Mavericks</span>

OS X Mavericks veya OS X 10.9 Mavericks OS X işletim sisteminin 10.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 13A603 (GM2) yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur. Sürümün Unamesi "Darwin 13.0"dir.OS X Mavericks WWDC 2013'te, 10 Haziran 2013 tarihinde ilan edildi ve dünya çapında Mac App Store üzerinden ücretsiz yükseltme olarak, 22 Ekim 2013 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">OS X Mountain Lion</span> işletim sistemi

OS X Mountain Lion veya OS X 10.8 Mountain Lion OS X işletim sisteminin 9.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. Sürümün takma ismi "dağ aslanı"dır. 12A269 (GM) yazılımda yapılmıştır.Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi "Darwin 12.0"dir.Geliştiricilere göre, yeni versiyon Mac OS X Lion ile karşılaştırıldığında 200'ün üzerinde yeni özellik içerir.OS X Mountain Lion, 25 Temmuz 2012 tarihinde satın almak için yayımlandı ve Apple'ın Mac App Store üzerinden indirmek için serbest bırakıldı. Şu ana kadar tanıtılmış olan OS X sürümleri Apple Software Update aracılığı ile sunuldu, Mountain Lion bu bakımdan Mac App Store üzerinden indirilen ilk sürüm oldu. İşletim sistemi, Apple'ın Online Game Center ve iCloud servisleri ile entegrasyon ve yeni malware engelleme sistemi Gatekeeper sistemini kazandı, Safari web tarayıcısı ise sürüm 6-ya güncellendi.Mountain Lion, 10.8.1 sürüm için bir güncelleştirme Ağustos 23, 2012 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">AirDrop</span>

AirDrop Apple'nin OS X ve iOS için tanıttığı bir ad-hoc (MANET) hizmetidir. Mac OS X Lion ve iOS 7 ile tanıtıldı. Bununla, desteklenen Macintosh bilgisayarlar ve iOS cihazlar arasında posta veya yığın depolama aygıtı kullanmadan dosya transferi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">AirPlay</span>

AirPlay Apple tarafından geliştirilen tescilli bir protokol yığını / paketidir, cihazları arasında ses, video, cihaz ekranları ve fotoğrafların ilgili metadatalarla birlikte, kablosuz akışını sağlar. Başlangıçta sadece Apple'ın yazılım ve cihazlar uygulanırdı ve AirTunes denilirdi, tek ses için kullanılırdı. Apple üretici ortaklarına bir üçüncü parti yazılım bileşeni teknolojisi olarak kendi ürünlerinde kullanmak üzere Apple'ın cihazları ile uyumlu olacak şekilde AirPlay protokol yığınını lisanslı etti.

<span class="mw-page-title-main">AirPrint</span>

AirPrint Apple Inc.'in Wireless LAN (Wi-Fi) üzerinden baskı için, ya doğrudan AirPrint uyumlu veya Microsoft Windows, Linux ya da OS X çalıştıran bir bilgisayar yoluyla paylaşılan yazıcılara uyumlu olmayan yazıcılar için OS X ve iOS işletim sistemlerinin bir özelliğidir. AirPrint yazıcıya özel sürücü gerektirmez. Sadece Wifi ağı üzerinden bağlanır ve böylece bir Wi-Fi erişim noktası gerekir. Cihaz ve yazıcı arasında Wi-Fi Direct bağlantısı, varsayılan olarak desteklenmez, ancak 'HP ePrint Kablosuz Doğrudan AirPrint' özelliği olarak ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bonjour (yazılım)</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Bonjour Apple'nin hizmet bulma, adres ataması ve ana bilgisayar adı çözümlemesi içeren bir grup teknoloji olan sıfır yapılandırma ağı (zeroconf) uygulamasıdır. Bonjour, yazıcılar, diğer bilgisayarlar ve bu cihazların her yöne yayın Etki Alanı Adı Sistemi (mDNS) hizmet kayıtlarını kullanarak yerel alan ağında sunduğu hizmetler gibi cihazları bulur.

<span class="mw-page-title-main">Bul (Apple)</span>

iPhone'umu Bul ya da bilinen yaygın adlarıyla Find My iPad, Find My iPod veya Find My Mac, Apple tarafından sağlanan ve iOS cihazlarının ve Mac bilgisayarların uzaktan konum takibi yapılmasına izin veren bir uygulama ve hizmet. Mart 2013 itibarıyla, şu anda hizmet şu anda iOS 5 veya üstü ve Mac OS X Lion için veya iCloud aracılığıyla kullanılabilmektedir. iOS 9 sürümünden itibaren uygulama artık işletim sistemi ile birlikte verilmektedir. Bir kullanıcı iOS 8'i çalıştırıyorsa, uygulama App Store'dan ücretsiz olarak indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Time Machine (macOS)</span>

Time Machine Apple tarafından geliştirilen ve MacOS bilgisayar işletim sistemi ile dağıtılan uygulamadır. Mac‘i yedeklemek veya geri yüklemek için kullanılır. Yazılım, AirPort Time Capsule depolama ürünü yanı sıra diğer dahili ve harici disk sürücüleri ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Mac OS X Leopard'da tanıtıldı.

iBook Apple tarafından üretilen dizüstü bilgisayar

iBook Apple Inc. tarafından 1999'dan 2006'ya kadar tasarlanan ve pazarlanan dizüstü bilgisayarların bir hattıydı. Hat, Apple'nin üst düzey dizüstü bilgisayar serisi olan PowerBook'dan daha düşük özellikleri ve fiyatları olan giriş seviyesi, tüketici ve eğitim pazarlarını hedef aldı. Daha sonra Apple tarafından AirPort olarak tanıtılan Wi-Fi ağ bağlantısı sunan ilk kitle tüketici ürünü oldu. IBook ömrü boyunca üç farklı tasarıma sahip oldu. "Clamshell" olarak bilinen ilk, o sırada Apple'ın popüler iMac serisinin tasarımından esinlenildi. Şekli, parlak renkleri, kasaya bir tutacağın dahil edilmesi, ekran kapanma mandalının olmaması, dış bağlantı noktaları üzerinde menteşeli bir kapak olmaması ve dahili kablosuz ağ oluşumundan ötürü önceki taşınabilir bilgisayar tasarımlarından önemli bir sapma oldu.

<span class="mw-page-title-main">AirPort Time Capsule</span> Apple kablosuz ağ yönlendirici

AirPort Time Capsule, Apple Inc. tarafından satılan, ağa bağlı depolama (NAS) ve bir yerleşik ağ geçidi yönlendiricisine sahip kablosuz bir yönlendiricidir ve Apple'ın AirPort ürünlerinden birisidir. Aslında, dahili bir sabit sürücüye sahip AirPort Extreme'in farklı bir versiyonudur. Apple, bunu Mac OS X 10.5'te sunulan Time Machine yedekleme yazılımı yardımcı programı ile birlikte çalışmak üzere tasarlanmış bir "Yedekleme Uygulaması" olarak tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AirPort Extreme</span> Apple ağ geçidi ürünü

AirPort Extreme, yönlendirici, ağ anahtarı, kablosuz erişim noktası ve NAS işlevlerinin yanı sıra çeşitli diğer işlevleri ve Apple'ın eski AirPort ürünlerinden birinin işlevlerini birleştiren bir erişim kapısıdır. En yeni model olan 6. nesil, eski standartlara ek olarak 802.11ac ağını desteklemektedir. Aynı sistemin yerleşik ağa erişebilen bir sabit sürücüye sahip sürümleri Airport Time Capsule olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">AirPort</span>

AirPort, Apple Inc. tarafından Wi-Fi(802.11b, 802.11g, 802.11n ve 802.11ac) protokollerini kullanan bir dizi ürüne verilen addır. Bu ürünler bir dizi kablosuz yönlendirici ve kablosuz karttan oluşur. AirPort Extreme adı başlangıçta bu ürünlere 802.11g protokolünün eklendiğini göstermeyi amaçlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İOS ve iPadOS cihazları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda iOS ve iPadOS sistemli cihazların bir listesi bulunmaktadır.

Bu, macOS bileşenlerinin bir listesidir. Bunlar mevcut Mac işletim sisteminde bulunan özelliklerdir.

macOS Ventura, Apple'ın Macintosh bilgisayarlar için masaüstü işletim sistemi olan macOS'in on dokuzuncu sürümüdür. macOS Monterey'in halefi, 6 Haziran 2022'de WWDC 2022'de duyuruldu. MacOS Mavericks ile başlayan adlandırma sisteminin ardından Kaliforniya'daki Ventura'nın adını almıştır.