İçeriğe atla

Maarif Nişanı

Maarif Nişanı

Maarif Nişanı, Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim, sanat ve bilim alanında çalışanları ödüllendirmek için V. Mehmed Reşad tarafından Temmuz 1910 tarihinde verilen bir irade ile oluşturulan şeref nişanıdır.

Nişan, beratıyla birlikte verilirdi. Üzerinde beyaz mineli bir ay, ayın içinde kırmızı mineli bir tuğra; ayın dışında yeşil mineli defne ve meşe dalları, ayın yukarıya gelen iki ucu arasında da beyaz mineli ve beş köşeli ufak bir yıldız vardır. Birinci, ikinci ve üçüncü sınıfı birbirinden ayırmak için bu motiflerde küçük değişiklikler yapıldı. Nişanın her üç sınıfının tuğraları gümüş üzerine altın kaplamadır. Arka tarafında Darphane-i Âmire'nin damgası bulunmaktadır. Nişanın ön yüzünde V. Mehmed Reşad'ın tuğrası ile birlikte «ulûm, fünun ve sanayii nefise» yazısı yer almaktaydı.

Birinci sınıf, kenarları beyaz, ortası kırmızı bir kurdele ile boyuna; ikinci ve üçüncü sınıflar göğsün sol tarafına takılırdı. Beratı olmayanlar bu nişanı takamazdı. Kişilerin bu nişanı alabilmeleri için en az beş yıl mesleklerinde üstün başarı göstermeleri şarttı. Nizamnamenin 8. maddesine göre bu nişanın bir rütbesinden diğer rütbesine yükselenler, aldıkları rütbenin aşağısında bulunan nişanı geri verirlerdi. Görevinde uygunsuz hareketi görülen öğretmenin nişanı geri alınırdı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Mehmed</span> 35. Osmanlı padişahı (1909–1918)

V. Mehmed ya da Mehmed Reşad, Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı ve 114. İslam halifesi.

<span class="mw-page-title-main">Tuğra</span> Osmanlı padişahlarının isim ve sanlarını içeren imza türü

Tuğra, padişahın ismi ve lakabı bulunan alâmet, imza. Tuğra, hat sanatının bir kolu halinde yüzyıllar boyunca usta hattatlar eliyle yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şefkat Nişanı</span>

Şefkat Nişanı, 16 Temmuz 1878 yılında çıkartılan nizamname ile II. Abdülhamid tarafından hayır ve yardım işlerinde başarılı olan kadınlara verilmek üzere üç dereceli olarak yaptırılan nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ziyaeddin Efendi</span>

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Hilmi Efendi</span> Osmanlı şehzadesi

Piyade Miralay Şehzade Ömer Hilmi Efendi, Osmanlı şehzadesi ve subayı. V. Mehmed Reşad'ın üçüncü oğludur. Annesi Mihrengiz Kadınefendi'dir. Nişan-ı Âli-i İmtiyaz ve Leopold Nişanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Nişancı</span>

Nişancı, Osmanlı Devleti'nin devlet yönetiminde Divan-ı Hümayun'a katılan görevlilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Harp Madalyası</span> I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cephelerinde yararlılık gösterenlere verilen madalya

Harp Madalyası, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cephelerinde üstün cesaret ve kahramanlık gösteren Osmanlı ve İttifak Devletleri askerlerine V. Mehmed Reşad tarafından ilk kez 1 Mart 1915 tarihinde verilen askerî madalyadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son madalyasıdır. İngilizler tarafından Gelibolu Yıldızı, Almanlar tarafından ise Demir Hilal olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Şemseddin Paşa</span>

Mehmed Şemseddin Paşa, Osmanlı Devleti döneminde önemli görevlerde bulunan Çerkes - Ubıh kökenli bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Selim Efendi</span>

Mehmed Selim Efendi, 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in en büyük oğluydu.

Süleyman Selim Efendi. Sultan Abdülmecid'in sekiz oğlunun yedincisiydi. Annesi Ayşe Ser-firaz Hanımefendi'dir. Ağabeyi V. Mehmed Reşad'ın hükümdarlığı sırasında tahtın 2. varisiyken öldü. Kızı Emine Naciye Sultan, Enver Paşa ile evlendi.

Mehmed Esad Efendi, Osmanlı Devleti şeyhülislamı, kazasker, müderris, Lehcetü'l-Lügat adlı sözlüğün yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Nişanı</span>

Osmaniye Nişanı, 1862 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmeye başlanan sivil ve askerî nişandır. Sultan Abdülaziz tahta geçtikten sonra 9 Aralık 1861 tarihinde yeni bir nişanın ihdasına yönelik irade buyurdu. 1862'den itibaren verilmeye başlandı.

Meziyet Nişanı, Osmanlı İmparatorluğu'nda üstün hizmette bulunan memurlara, Osmanlı uyruklularına ve yardımsever yabancılara verilmek üzere 1910 yılında V. Mehmed Reşad'ın irade-i seniyesiyle çıkarılan nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiye Nişanı</span>

Mecidiye Nişanı, 29 Ağustos 1852 - 1922 tarihleri arasında verilen askeri ve kahramanlık nişanıdır. Sultan Abdülmecid döneminde tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Henry Felix Woods</span>

Sir Henry Felix Woods veya Woods Paşa, İngiliz subay ve Osmanlı paşası. 1858-1867 yıllarında Kraliyet Donanması'nda teğmen rütbesine kadar, daha sonra ise Osmanlı Donanması'nda amiralliğe kadar yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Nişanı (Sovyetler Birliği)</span>

Şeref Nişanı Yüksek Sovyet Prezidyumu'nun 8 Kasım 1943 tarihli kararıyla ihdas olunan, SSCB tarafından verilen askeri madalya. Kızıl Ordu astsabuyları ve Havacı teğmenlerine, düşman karşısında gösterdikleri cesaret sebebiyle verilmekteydi. SSCB'nin dağılmasıyla, madalya artık verilmemektedir. Bu nişan yerine, 1992 yılından bu yana, astsubaylara ve diğer ordu mensuplarına verilmek üzere Aziz Yorgi Haçı ihdas olundu.

<span class="mw-page-title-main">Analık Şanı Nişanı</span>

Analık Şanı Nişanı 8 Temmuz 1944 yılında yaratılmış ve annelere verilen madalyadır. Statüsü, Sovyet'in 18 Ağustos 1944 kararıyla ve daha sonra 16 Eylül 1947, 28 Mayıs 1973 ve 28 Mayıs 1980 kararlarıyla değiştirildi. Yerel Sovyet başkanlık kararlarıyla SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı adına ödüllendirildi. Madalya üç sınıfa ayrıldı: 1., 2. ve 3. sınıf.

<span class="mw-page-title-main">I. Georgios Nişanı</span>

I. Georgios Nişanı, Yunanistan'da feshedilmiş bir nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Vladimir Nişanı</span>

Saint Vladimir Nişanı, Rus İmparatorluğu'nda geçerli olan bir nişandı. 1782 yılında II.Katerina döneminden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Nişanın ismi Kiev Knezi olan sonradan aziz ilan edilen Vladimir'in adından gelmekteydi.

Rasih Dino, Arnavut asıllı Osmanlı bürokrat, 20. yüzyılın başlarındaki Arnavut millî uyanışında politikacı ve diplomat.