İçeriğe atla

Ma Liang (general)

Ma Liang
Bağlılığı Çin Cumhuriyeti
BranşıÇin Cumhuriyeti (1912-1949) Ulusal Devrimci Ordu
Hizmet yılları1950–1953
RütbesiKorgeneral
Birimi103. Rota Ordusu
Komutası103. Rota Ordusu Başkomutanı
Çatışma/savaşlarıÇin'de Kuomintang İslami İsyanı (1950-1958)

Ma Liang (Çince (geleneksel): 馬良; Çince (basitleştirilmiş): 马良; pinyin: Mǎ Liáng)[1] bir Çinli Müslüman idi. General ve Ma Clique'in bir üyesi.

Ma Liang, Ma Fuxiang ve Bai Chongxi gibi önde gelen Müslümanlar 1931 yılında Nanjing'de bir araya gelerek Hui ve Han toplulukları arasındaki hoşgörüyü tartıştılar.[2]

Eski Qinghai Valisi Ma Bufang ile akrabaydı ve Kuomintang'ın Çin'deki İslami İsyanı (1950-1958) sırasında Gansu/Qinghai civarında emrinde 2.000 Çinli Müslüman asker vardı. Chiang Kai-shek Mayıs 1952'de onunla iletişim kurması için ajanlar gönderdi ve Chiang ona Kuomintang ordusunun 103. Rotasının Başkomutanlığı görevini teklif etti, Ma da bunu kabul etti. CIA, Nagchuka'da Ma Liang'a mühimmat, radyo ve altın gibi malzemeler bıraktı.[3] Ma Yuanxiang Ma ailesiyle akraba olan bir başka Çinli Müslüman generaldi.[4] Ma Yuanxiang ve Ma Liang Komünist güçlere büyük zarar verdi. 1953 yılında Mao Zedong onlara karşı radikal önlemler almak zorunda kaldı.[5]

Kaynaklar

  1. ^ Hsiao-ting Lin (2010). Modern Çin'in Etnik Sınırları: A Journey to the West. Taylor & Francis. s. 126. ISBN 978-0-415-58264-3. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 
  2. ^ Contemporary Japan: A Review of Japanese Affairs. Foreign affairs association of Japan. 1942. s. 1626. 
  3. ^ Hsiao-ting Lin (2010). Modern Çin'in Etnik Sınırları: A Journey to the West. Taylor & Francis. s. xxii. ISBN 978-0-415-58264-3. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 
  4. ^ Hsiao-ting Lin (2010). Modern Çin'in Etnik Sınırları: A Journey to the West. Taylor & Francis. s. xxi. ISBN 978-0-415-58264-3. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 
  5. ^ Hsiao-ting Lin (2010). Modern Çin'in Etnik Sınırları: A Journey to the West. Taylor & Francis. s. 122. ISBN 978-0-415-58264-3. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mao Zedong</span> Çin komünist lideri (1893–1976)

Mao Zedong (Çince : 毛泽东; Çince : 毛澤東; pinyin: Máo Zédōng; Wade–Giles: Mao Tse-tung,

Osman Batur Kazak direnişçi lider

Osman Batur, Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için mücadele etmiş olan direnişçi lider. Altay Kazaklarındandır. 20. yüzyılın ilk yarısında Çinliler ve Ruslara karşı bağımsızlık mücadelesi vermiş ve 1951 yılında Çinliler tarafından idam edilmiştir.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Çinghay</span>

Çinghay, Çin'in kuzeybatısında bir eyalettir. Tibet Platosu'nda yer alır. Kuzeybatıda Kansu, güneydoğuda Siçuan eyaletleri, kuzeybatıda Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve güneybatıda da Tibet Özerk Bölgesi'yle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Huiler</span> Çinde etnik bir grup

Huiler,, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 56 resmî etnik grubundan biri olan bir etno-dinî topluluktur. Huiler, dil ve fiziksel yapı açısından Han ulusu ile aynı olup İslam dinine bağlıdırlar. Dilleri Çince olan Huilerin dinî kelime hazinelerinde geniş kapsamlı Arapça, Farsça ve Türkçe kökenli kelimeler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kuomintang</span> Çin Cumhuriyetindeki siyasi parti

Kuomintang ya da Çin Milliyetçi Partisi, daha çok Tayvan olarak bilinen Çin Cumhuriyeti’nde kurulu bir siyasi partidir. Çin Cumhuriyeti’nin kurucu partisidir. Merkezi Tayvan adasındaki Taipei’dedir. KMT, Uluslararası Demokrat Birliği üyesidir. Önceki cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou bu görevi üstlenen yedinci KMT üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Maya Lin</span>

Maya Ying Lin, Çin asıllı Amerikalı Peyzaj Sanatı ve Heykel mimarilerinde ün yapmış mimar ve sanatçı. En ünlü yapıtı Washingtondaki Vietnam Şehitleri Anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mesut Sabri</span> Uygur siyasetçi

Mesut Sabri (d.1886–ö.1952),, , Uygur siyasi lider. İli İsyanı sırasında Sinkiang'da bölge valisi idi. İlk eğitimini Gulca'da tamamladı. Lise ve üniversite eğitimi için, ailesi tarafından 1904 yılında İstanbul'a gönderildi. İstanbul'da 10 yıl kaldı. Bu süre zarfında İttihatçıların da tesiriyle, milliyetçilikle tanıştı. Milli hisleri gelişti. Osmanlıda da bu döneme damgasını vuran Türkçülük akımının etkisini, Dr.Mesud Sabri'nin eserlerinde, siyasi çalışmalarında görmek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">CC Fraksiyonu</span>

CC Fraksiyonu, Çin Cumhuriyeti'nde bulunan Kuomintang içindeki fraksiyonlardan birisiydi. Liderliğini Chiang Kai-shek'in yakın arkadaşları Chen Guofu ve Chen Lifu kardeşler yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Zhonghua minzu</span>

Zhonghua minzu, "Çin Ulusu" ya da "Çin ırkları" anlamına gelir, Çin'de çağdaş ulus inşası ve ırk tarihiyle iç içe geçmiş önemli bir siyasi terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Tek Birlik Altında Beş Irk</span> Çin Cumhuriyetinin üzerine kurulduğu ana prensiplerinden biri

Tek Birlik Altında Beş Irk ; 1911 yılında Xinhai Devrimi sırasında Çin Cumhuriyeti'nin üzerine kurulduğu ana prensiplerden biri.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Seferi</span>

Kuzey Seferi, 1926-1928 yılları arasında Çan Kay Şek önderliğindeki Kuomintang'ın kuzeydeki Beiyang Hükûmeti ve savaş ağalarına karşı düzenlediği harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de Hristiyanlık</span>

Çin'de Hristiyanlık ilk kez 7. yüzyılda Tang Hanedanı döneminde meydana çıktı, ancak 16. yüzyılda Cizvit misyonerler tarafından Çin halkına tekrar tanıtılmasına kadar Çin'de kökleşmedi. Günümüz Çin'deki Hristiyan nüfus Katolik, Protestan, Evanjelikal ve az sayıda Ortodoks Hristiyandan oluşur. Hristiyanlığın Çin'deki tarihi Taoizm, Mahayana Budizmi ya da Konfüçyüsçülük kadar uzun olmazsa da en az 7. yüzyıldan beri Çin'de vardır ve son 200 yıl içerisinde çok etkili bir rol oynamıştır. 1970'lerin sonlarında uygulanan ekonomik açılma sırasında dine ilişkin faaliyetlere uygulanan kısıtlamaların hafifletilmesinden beri Çin'deki Hristiyanların sayısı büyük oranda artmıştır; 1949 yılı öncesinde yaklaşık dört milyon Hristiyan vardı.

<span class="mw-page-title-main">Ma lin</span> Çinli Savaş Ağası

Ma Lin 1931-38 yılları arasında Çinghay valisi ve Ma Qi'nin kardeşi. Linxia ilçesi, Kansu'da 1873'te doğmuş bir Müslüman olarak güneydoğu Kansu ilçesi generalliği, Çinghay il yönetiminde meclis üyeliği ve Çinghay İli İnşaat Bürosu başkan vekilliği gibi kardeşinin mevkilerinde bulundu. Ma Haiyan'ın oğluydu.

İkinci Urumçi Muharebesi, Aralık 1933-Ocak 1934 tarihleri arasında Sincan eyalet hükûmeti orduları ile Çin merkezi hükûmetinin Çinli Müslüman 36. Tümeni arasında bir muharebeydi. Zhang Peiyuan, Tarbagatay ile başkent arasındaki yolu ele geçirdi. Sheng Shicai, Mançurya birliklerine ve Albay Pappengut ise bir Beyaz Rus birliğine komuta etti. Kuomintang hükûmeti, Zhang ve Ma'yı, Sovyetler Birliği ile olan bağları nedeniyle Sincan valisi olarak yemin etmeye hazır olsalar bile Sheng'i devirmeye gizlice kışkırtmıştı. General Çan Kay Şek, Luo Wen'gan'ı Sincan'a göndererek burada Ma Zhongying ve Zhang Peiyuan ile görüştü ve onları Sheng'i yok etmeye çağırdı.

Seyyid Ahmed Tevfik Bey Şerif Efendi, Suriyeli Arap gezgin ve siyasetçi. Suudi Arabistan kralı İbn Suud'un hizmetinde iken 1932'de Sincan'a seyahat etti. Çinli Müslüman Daotai Ma Shaowu tarafından sınır dışı edildi. 26 Ağustos'ta Kaşgar vahalarına ulaştı. Çin Cumhuriyeti hükûmetine sadık 36. Tümenin Çinli Müslüman kuvvetlerine karşı savaşan Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin Uygur ve Kırgız Türk Müslüman savaşçılarına katıldı. Tevfik Bey bir Pan-İslamcıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yulbars Han</span>

Yulbars Han, Uygur aşiret lideri ve Çin İç Savaşı sırasında Kuomintang generali.

<span class="mw-page-title-main">Sincan İslam Ayaklanması (1937)</span>

Sincan İslam Ayaklanması, 1937 yılında Sincan'ın güneyinde çıkan bir ayaklanmaydı. Ayaklanma, Sovyet yanlısı Sheng Shicai yönetimine karşı Ulusal Devrimci Ordu'nun 36. Tümeni tarafından kısmen desteklenen Küçük Ahund liderliğindeki 1.500 Uygur Müslüman tarafından çıkarıldı.

Baitag Bogd Dağı Savaşı veya Beitashan Olayı Çin, Moğolistan Halk Cumhuriyeti ve Sovyetler Birliği arasında yaşanan bir sınır çatışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de Kuomintang İslami İsyanı (1950-1958)</span>

Kuomintang İslami İsyanı, Çin İç Savaşı'nın Çinli Müslüman Kuomintang Çin Cumhuriyeti Ordusu güçleri tarafından özellikle Kuzeybatı Çin'de, Gansu, Qinghai, Ningxia ve Sincan eyaletlerinde ve Yunnan'daki bir başka isyanla devam ettirilmesidir.