İçeriğe atla

Ma'arretü'n-Nu'man

Ma'arretü'n-Nu'man
معرة النعمان
Şehir
Suriye üzerinde Ma'arretü'n-Nu'man
Ma'arretü'n-Nu'man
Ma'arretü'n-Nu'man
Ma'arretü'n-Nu'man'ın Suriye'deki konumu
ÜlkeSuriye Suriye
İlİdlip İli
İlçeMa'arretü'n-Nu'man
Rakım506 m
Nüfus
 (2012)
 • Toplam83.683[1]
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)

Ma'arretü'n-Nu'man (Arapçaمعرة النعمان), Suriye'nin kuzeybatısında, bulunan bir şehirdir. İdlip İli'ne bağlı, kendi adını taşıyan, Ma'arretü'n-Nu'man ilçesinin merkezi. Suriye'nin en büyük şehir merkezi nüfusüna sahip olan, Halep ile Hama İli başkenti Hama arasındaki otoyolun, orta bölgesinde yer alır. 2012 hesaplamalarına göre 83,683 kişilik bir nüfusu bulunur.[1] Bu nüfusla ilin, başkent İdlip'ten sonra en kalabalık ikinci şehridir.[2]

Şehir, 506 metrelik (1,663 fit) bir rakıma sahiptir.[3]

Ma'arretü'n-Nu'man, kışları, Doğu Avrupa Saati (UTC +2) kuşağında, yaz zamanında ise Doğu Avrupa Yaz Zaman Dilimi'nin (UTC +3) kuşağında yer almaktadır.

Tarihçe

Ma'arretü'n-Nu'man, Yunanlar tarafından "Arra", Haçlı Seferleri'nde önemli ve stratejik bir rol oynamış ve Maret en-Numan Kuşatması olarak bilinen Fatımi-Haçlı savaşında, açlıktan şehirde ve kuşatma bölgesinde yamyamlık faaliyetleri görülmüştür.[4] Bunların yaşandığı şehir, Haçlılar tarafından "Marre" adıyla bilinmiştir. Bugünkü adıysa, geleneksel isminin ve şehrin ilk Müslüman yöneticisi, bir sahabelerden ve Muhammed'in yoldaşlarından, Numan bin Beşir'in adının (an-Nu'man ibn Bashir) birleştirilmesiyle elde edilmiştir.[4]

Ayrıca şehir, 973 ila 1057 arasında yaşamış, kör Arap filozof, yazar ve şair El Maâri'nin (Al-Maʿarri) doğum yeridir.

Tarihten miraslar

Bugün şehirde, hemen yakınlarında yer alan, Dünya Mirasları listesi'nde yer alan Unutulmuş Şehirler isimli antik harabe yerleşkelerden, Bara ve Serjilla'dan kalma ve yöresel mozaiklerin bulunduğu bir mozaik müzesi bulunur. Bunun yanında Ma'arretü'n-Nu'man'da, 1199 yılında Ebu El Farâvi (Abu al-Farawis) tarafından yaptırılmış, tarihi medrese, Büyük Ma'arretü'n-Nu'man Camii ve şehrin Orta Çağ'a dayanan kalesinin kalıntıları yer alır.

Suriye İç Savaşı

Tüm bunlar dışında, kent, Beşşar Esad hükûmetine karşı çıkarılan ayaklanmayla başlayan Suriye İç Savaşı'na bağlı, başta 2011-2012 İdlip İli çatışmaları ve 2012 İdlip Operasyonu olmak üzere, birçok olay ve sıcak çatışmada yer almıştır. 2 Haziran 2011'de bu kapsamda, onlarca sivil Suriye Silahlı Kuvvetleri tarafından öldürülmüş ve yaralanmıştır.[5]

Kaynakça ve referanslar

  1. ^ a b "Population Data of Maarrat an-Numan". World-Gazetteer. 2012. 15 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. ;
    Ma'arretü'n-Nu'man Coğrafi, Siyasi ve Demografik Bilgi.
  2. ^ "Population Data of the Idlib Governorate Populated Areas" (İngilizce). World-Gazetteer. 2012. 28 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. ;
    İdlip İli Coğrafi, Siyasi ve Demografik Bilgi, Yerleşkelere Göre Sıralama.
  3. ^ "Online Information About Ma'arrat an Nu'man". Falling Rain.com. 2010. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. ;
    Ma'arretü'n-Nu'man Hakkında Coğrafi, Fiziki ve Siyasi Bilgi.
  4. ^ a b Emin Maluf, Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri (The Crusades Through Arab Eyes), syf. 39.
  5. ^ Adrian Bloomfield (3 Haziran 2011). "Syria: bloody protests over the slaying of 30 children". Daily Telegraph, Birleşik Krallık (UK). 18 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. 

Bibliyografi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haçlı Seferleri</span> Orta Çağda Avrupalı Katoliklerin Orta Doğuyu ele geçirmek için Müslümanlara karşı başlattığı seferler

Haçlı Seferleri veya Haçlı Akınları, Orta Çağ döneminde Hristiyan Latin Kilisesi tarafından başlatılan, desteklenen ve bazen de yönetilen bir dizi dini savaştı. Bu askeri seferlerin en iyi bilinenleri, 1095 ile 1291 yılları arasında Kudüs ve çevresini Müslüman yönetiminden geri almayı amaçlayan Kutsal Topraklara yapılan seferlerdir. 1099'da Kudüs'ün ele geçirilmesiyle sonuçlanan Birinci Haçlı Seferi'nden başlayarak düzinelerce askeri sefer düzenlendi ve yüzyıllar boyunca Avrupa tarihinin odak noktasını oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Humus, Suriye</span> Humus ili, Suriyede şehir

Humus veya Hıms, eski adıyla Emesa, Batı Suriye'de bulunan, aynı zamanda, Humus ilinin ve Humus ilçesinin merkezi olan şehirdir. 509 metrelik (1673 ft.) bir rakıma sahiptir ve ülkenin başkenti Şam'ın 162 kilometre (101 mi.) kuzeyinde yer alır. Asi Nehri üzerine kurulmuştur. Ayrıca Humus, ülkenin iç yerleşkeleri ile Akdeniz kıyısı yerleşkelerini birbirine bağlayan merkezi bir bağlantı şehri olarak da görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">İdlib (il)</span> Suriyede il

İdlib veya İdlip, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Ülkenin kuzeybatısında olan il Türkiye ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Neva (şehir)</span>

Neva ya da Nawa, Dera İli'nin, Dera İlçesi'ne bağlı bir şehirdir. 536 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 62,429 kişilik bir nüfusa sahiptir. Bu nüfusla Dera İli ve Dera İlçesi'nin ikinci, Suriye'nin ise 26ncı en kalabalık şehridir. Dera İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

es-Senemeyn ilçesi, Al-Sanamayn İlçesi ya da As-Sanamayn İlçesi, Suriye'nin, Dera İli'ne bağlı, 3 ilçeden (mıntıka) birisidir. 2004 Suriye Nüfus sayımlarına göre ilçenin nüfusu, 167,993'tür. İlçe'nin başkenti, ilçenin en büyük ve Dera İli'nin dokuzuncu en büyük şehri olan es-Senemeyn'dır. İlçe, Suriye'nin idari yapılanmasına göre, Türkçede bucak anlamına gelen, 3 nahiyeye ayrılmıştır.

İzra İlçesi, Suriye'nin, Dera İli'ne bağlı, 3 ilçeden (mıntıka) birisidir. 2004 Suriye Nüfus sayımlarına göre ilçenin nüfusu, 246,804'tür. İlçe'nin başkenti, ilçenin en büyük ve Dera İli'nin on birinci en büyük şehri olan İzra'dır. İlçe, ismini bu kentten almıştır. İlçe, Suriye'nin idari yapılanmasına göre, Türkçede bucak anlamına gelen, 6 nahiyeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Da'el</span>

Da'el ya da Dail, Dera İli'nin, Dera İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. 547 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 32,593 kişilik bir nüfusa sahiptir. Bu nüfusla, Dera İlçesi'nin üçüncü, Dera ilinin altıncı en büyük yerleşim yeridir. Koruduğu kırsal özelliklerinin yanında, sanayi ve ekonomi faaliyetleride gösterdiği için kasaba olarak sınıflandırılan bir yerleşkedir.

<span class="mw-page-title-main">Casem</span>

Casem, Dera ilinin, es-Senemeyn İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. 631 metrelik (2.073 ft.) bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 35.088 kişilik bir nüfusa sahiptir. Sanayi ve ticari bakımdan faaliyetler göstermesine rağmen, kırsal özelliklerini yitirmeyip, tamamen şehirleşmediği için kasaba olarak sınıflandırılan yerleşkelerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Inhil</span>

İnhıl ya da Inkhil, Dera İli'nin, es-Senemeyn ilçesi'ne bağlı bir kasabadır. 628 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 33,689 kişilik bir nüfusa sahiptir. Sanayi ve ticari bakımdan faaliyetler göstermesine rağmen, kırsal özelliklerini yitirmeyip, tamamen şehirleşmediği için kasaba olarak sınıflandırılan Suriye yerleşkelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Hirak</span>

Hirak ya da el-Hirak, Dera İli'nin, İzra İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. 620 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 27,557 kişilik bir nüfusa sahiptir. İlin başkenti Dera'nın, 40 kilometre kadar kuzeydoğusunda bulunur. Sanayi ve ticari bakımdan faaliyetler göstermesine rağmen, kırsal özelliklerini yitirmeyip, tamamen şehirleşmediği için kasaba olarak sınıflandırılan önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Şovalyeler Kalesi</span>

Şovalyeler Kalesi,, ya da Crac des Chevaliers, Arapça adıyla ‏قلعة الحصن‎ (Kal'atü'l-Hısn), Suriye'de yer alan bir Haçlı kalesi ve Dünya'nın günümüze kadar korunmuş en önemli Orta Çağ kalelerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Er-Resten</span>

Er-Resten, Suriye'nin Humus ilinin, er-Resten ilçesinin merkezi olan şehir. 439 metrelik (1.443 ft.) bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 59.553 kişilik bir nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Cebele</span>

Cebele, Suriye'nin Lazkiye ilinin kendi adını taşıyan Cebele İlçesi'nin merkezi olan şehir. Bir sahil şehri olduğu için rakım en düşük 0 metredir, ancak en yüksek noktada ise 16 metreyi (52 ft.) bulmaktadır. 2012 sayımına göre 75.505 kişilik bir nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yebrud</span>

Yebrud, Suriye'nin, Rif Şam İli'nin, kendi adını taşıyan Yebrud İlçesi'ne bağlı bir şehirdir ve ilçenin başkentidir. Ortalama 1415 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 47,136 kişilik bir nüfusa sahiptir. Suriye başkenti Şam'ın 80 km. batısında yer alır. Şehir, içinde birçok tarihi ve antik kalıntı bulunan, antik mağaralarıyla da ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs'ün Fethi (1187)</span>

Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması, 20 Eylül 1187'de Selahaddin Eyyubi'nin başlatmış olduğu kuşatmadır. Şehri savunan Kudüs komutanı İbelinli Balian'ın 2 Ekim 1187'de şehri teslim etmesiyle sona ermiştir. Kudüs'te yaşayan Hristiyan toplumun şehrin teslim edilmesi ile diğer Hristiyan topraklara göç etmiştir. Selahaddin'in Kudüs'ü almasıyla birlikte Kudüs Krallığı'nın başkenti Sur oldu. Avrupa'nın Üçüncü Haçlı seferinde Aslan Yürekli Richard, II. Philip Augustus ve Frederick Barbarossa tarafından Kudüs'ü kurtarmak için 1189'da yanıt geldi. Ancak bir sonuç çıkmadı ve Kudüs, Eyyubiler'in elinde kaldı.

Maaret en-Numan Muharebesi, el-Nusra Cephesi ve müttefiki Cund el-Aksa ile ile Özgür Suriye Ordusu arasında, Maaret el-Numan'da gerçekleşen çatışmalardır. Çatışmalar sonucunda, El Nusra Cephesi, ÖSO'ya bağlı 13. Fırka üyelerini Maaret El-Numan şehrinden sürmüştür.

Ebü'l-Hüda es-Sayyadî , II. Abdülhamid'e yakınlığıyla bilinen Rufâi şeyhi.

<span class="mw-page-title-main">Kafartab</span> Suriyede antik şehir

Kafartab

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin ilçeleri</span>

Suriye'nin 14 ili, Şam şehri de dahil olmak üzere 65 ilçeye ayrılmıştır. İlçeler ayrıca 281 bucağa ayrılmıştır. Her ilçe, ilçe başkentiyle aynı adı taşır.

Esad Paşa El-Azim, 1743'ten 1757'deki görevine kadar Osmanlı yönetimi altında Şam valisiydi. Şehirde ve Suriye'nin diğer yerlerinde çeşitli mimari eserlerin yapımından sorumluydu.