Lise, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkenin eğitim sistemi içinde tanımlanan bir eğitim kurumu kategorisidir. Genellikle bir tür orta dereceli okul olarak kabul edilir. Türk eğitim sistemine göre, sekiz yıllık ilkokul ve ortaokulu bitirmiş olan 14-18 yaşlarındaki öğrencileri, en az dört yıllık bir eğitimle yükseköğretime hazırlayan ortaöğretim kurumudur. Türkiye'de lise eğitimi, 2012-2013 eğitim öğretim döneminden beri zorunludur.
Tophane Teknik Okulları, Bursa'nın Tophane semtinde 5 adet teknik lise ve meslek lisesini bir arada bulunduğu bir eğitim kurumudur.
Kabataş Erkek Lisesi, 1908 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir.
Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.
Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.
Pertevniyal Lisesi, İstanbul’da Fatih ilçesi merkezinde Pertevniyal Valide Sultan Camii yanında “Mahmudiye Mektebi” adıyla 1872’de hizmete giren ve hâlen Anadolu Lisesi olarak eğitime devam eden, Türkiye'nin köklü öğrenim kurumlarından biridir. İstanbul'un ve Türkiye'nin başarılı okullarından biri olarak gösterilen Pertevniyal Lisesi, 2013-2014 öğretim yılında 140 mezunundan 42'sini, 2014-2015 yılında 180 mezunundan 36'sını çeşitli tıp fakültelerine göndererek büyük bir başarıya imza atmıştır.
Tenzile Erdoğan Anadolu Lisesi eski adıyla Isparta Anadolu Öğretmen Lisesi, Isparta'da Süleyman Demirel Eğitim Kompleksi içerisinde konumlu bir Anadolu Lisesidir.
Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları, İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semtiyle Ortaköy semti arasında Çırağan Caddesi boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Saraylar günümüzde çeşitli kurumlar tarafından eğitim amacıyla kullanılmaktadır.
Samsun Anadolu Lisesi, 8 Aralık 1955 tarihinde Samsun'da kurulan bir lise. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ülke çapında yabancı dille eğitim yapacak Maarif Bakanlığı Kolejleri'nin kurulması kararı doğrultusunda Samsun Koleji adıyla eğitime başladı. 1975'te Anadolu Lisesi adını alan Kolej, Türkiye'nin ilk altı Anadolu Lisesi'nden biridir.
Özel İtalyan Lisesi, İstanbul'da yabancı özel okul statüsünde yer alan bir lisedir. İtalyan Hükûmeti tarafından devlet okulu sayılan ve İtalya tarafından maddi olarak desteklenen lisedeki İtalyan öğretmenler de İtalya Hükûmeti tarafından atanmaktadır. Lise, Türk öğrencilerini liseye geçiş sınavı başarılarına göre alır.
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü , iki yıllık eğitim veren, döner sermayeli yaygın eğitim kurumu olarak Ankara'da 1958 yılında açılmış bir okuldur.
İzmir Çınarlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Türkiye'nin büyük Meslek okullarından biridir. Okul 1958-1959 öğretim yılında İzmir şehrinin ilk meslek lisesi olan Mithat Paşa Sanat Enstitüsü'ne bağlı olarak Güzelyalı Pratik Kız Sanat Okulu'nun bulunduğu binada sadece Elektrik ve Radyo Bölümleri olarak açılmıştır.
Meslek yüksekokulu, üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır.
Beyoğlu Fındıklı Lisesi, İstanbul Kabataş'ta bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'dir.
İzmit Lisesi, Kocaeli ili İzmit merkez ilçesinde bulunan bir lisedir.
Kadırga Meslek Lisesi zamanın Akşam Sanat Okulu olan şimdiki Beyoğlu Öğretmenevi'nde 4 Ekim 1976'da öğretim vermeye başlamıştır. Kadırga, Kumkapı'da yeni binası tamamlandıktan sonra 1977 yılında burada eğitim ve öğretime devam edilmiştir. İlerleyen yıllarda 1988-1989 döneminde Teknik Lise, 1996-1997 döneminde Anadolu Meslek Lisesi açılarak eğitim ve öğretim sürdürülmüştür. Şu anki binası Osmanlı döneminde gemi limanı olarak kullanılan Kadırga'da bulunmaktadır. Okulun kapısında Osmanlı dönemine ait çeşme ve ayakta kalan en eski namazgah bulunmaktadır. Teknik Lise alanında Kimya ve Bilgisayar bölümleri mevcuttur. Bu bölümlere direkt kayıt alınmamaktadır. Endüstri Meslek Lisesi'nde Elektrik Bölümü ve Kimya Bölümü öğrencilerinden belli bir başarı puanını yakalayan öğrenciler, kayıt için ön başvuru yapma şansını yakalarlar. Endüstri Meslek alanında Elektrik, Kuyumculuk, Kimya, Mobilya ve Dekarasyon, Makine Ressamlığı, Tesviye bölümlerinde eğitim verilmektedir. Türkiye genelinde ilk defa Kimya alanı içerisinde İlaç üretim teknisyenliği ve proses bölümleri açılmıştır.
Denizli Lisesi, 1874'te Rüştiye Mektebi ismiyle kurulan Denizli'nin en eski lisesidir. Denizli'nin Kuşpınar mahallesinde yer almaktadır. Kentin en eski yapılarından birisi olduğu için bulunduğu bölge lise semti olarak geçer. Delikliçınar Meydanı'ndan okula çıkan caddenin adı da Lise Caddesi'dir. Koca Mektep ve Baba Lise olarak da anılmaktadır.
Kara Harp Enstitüsü, karacı kurmay subay yetiştirmek ve yüksek lisans eğitimi vermek üzere teşkil edilen, Milli Savunma Üniversitesine bağlı askerî eğitim kurumudur.