İçeriğe atla

M (sanal asistan)

M
Geliştirici(ler)Instagram
İlk yayınlanma1 Ağustos 2015 (9 yıl önce) (2015-08-01)
ErişilebilirlikÇokdilli
Türsanal asistan

M, Facebook, Inc. tarafından ilk kez Ağustos 2015'te duyurulan sanal asistandı. Kullanıcılar için ürün satın alma, hediye teslimatı düzenleme, restoran masaları rezerve etme ve seyahat düzenleme gibi görevleri otomatik olarak tamamlayabilirdi. Nisan 2017 itibarıyla yaklaşık 10.000 kullanıcıya sunuldu. Facebook Messenger, Facebook Messenger Rooms anlık mesajlaşma hizmetinin içinde çalıştı.[1][2]

Ocak 2018'de Facebook, M'i durduracağını duyurdu. Şirket, M'den öğrendiklerini Facebook'taki diğer yapay zeka projelerine uygulanacağını açıkladı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Messenger</span> Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımı

Windows Live Messenger ya da eski ve daha çok bilinen adıyla MSN Messenger kısaca MSN, Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımıdır. Eski adı MSN Messenger olan yazılım, sekizinci sürümünden itibaren Windows Live Messenger adıyla yayınlandı. Ayrıca Windows Live Messengerin 2002 yılında bırakılan ücretsiz klonu aMSN de vardır. Dünyada 330 milyon kişi tarafından kullanılmaktaydı. Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine MSN TV televizyonu sistemi de vardır. Windows Messenger hizmetinin yerini almıştır.

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Snapchat</span> anlık mesajlaşma uygulaması

Snapchat, Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca istenildiği kadar görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere'de tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Web Messenger</span>

Windows Live Web Messenger Microsoft tarafından geliştirilen Windows Live Messenger'ın tarayıcı tabanlı sürümüdür. Kullanıcılara bir web tarayıcısından Microsoft Messenger hizmetini kullanarak çevrimiçi ve gerçek zamanlı olarak anlık ileti göndermelerine izin verdi. Hizmet, Windows Live Messenger istemcisini kurmadan Messenger kişi listesinde Outlook.com-da başkalarıyla sohbet etmek için ortak paylaşılan bir bilgisayardaki gibi yönetici ayrıcalıklarına sahip olmayan kullanıcıların bilgisayarlarında bulunmasına izin verdi.

<span class="mw-page-title-main">Picnik</span> Fotoğraf düzenleme hizmeti

Picnik Google tarafından 2010 yılında satın alınan çevrimiçi bir fotoğraf düzenleme hizmetidir. Merkezi, Washington, Downtown şehrindedir.

Facebook Watch, Facebook tarafından iletilen video on demand servisidir. 9 Ağustos 2017 tarihinde kullanıma başlandı ve tüm ABD kullanıcılarına ay sonuna kadar kullanıma sunulmasıyla açıklandı. Facebook Watch'un orijinal video içeriği, şirketin reklam gelirinin %55'ini alan ortaklar tarafından üretilirken, Facebook'un %45'i tuttuğu şirketler tarafından üretilmektedir. 20 Haziran 2018 yılında Instagram da kendi IGTV hizmetini sundu.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Portal</span>

Meta Portal veya Facebook Portal, 2018 yılında Meta Platforms tarafından geliştirilen bir akıllı hoparlör ve videokonferans markasıdır. Ürün grubu dört modelden oluşur. Facebook Messenger ve WhatsApp aracılığıyla insanların hareketlerini otomatik olarak yakınlaştırabilen ve izleyebilen bir kamerayla güçlendirilen görüntülü sohbet sağlar. Cihazlar Amazon'un ses kontrollü akıllı kişisel asistan servisi Amazon Alexa ile entegre edilmiştir. Facebook, hedefli reklamcılık için Portal cihazlarından toplanan bazı veri türlerini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Workplace from Meta</span>

Facebook Workplace, Facebook tarafından geliştirilen iletişim ve iş birliği sistemi. Bu gruplar, anlık mesajlaşma ve Facebook Haber akışı gibi araçlar içeren kurumsal bir bağlantı platformudur.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Zero</span> Facebook mobil sitesi

Facebook Zero, sosyal ağ servis şirketi Facebook tarafından cep telefonu tabanlı internet sağlayıcılarıyla işbirliği içinde gerçekleştirilen bir "ağ tarafsızlığı" girişimdir. Bu versiyon, yalnızca Facebook ile anlaşmaya giren sağlayıcılar aracılığıyla çevrimiçi olarak kullanılabilir. Fotoğraflar varsayılan olarak yüklenmez. Kullanıcılar yine de tıklayarak görüntülemeyi seçebilir ancak fotoğraf kullanımı için düzenli veri ücretleri uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Messenger Kids</span> Mesajlaşma uygulaması

Facebook Messenger Kids, Facebook tarafından Aralık 2017'de yayınlanan bir mesajlaşma uygulaması ve platformu. Platform, Facebook Messenger platformuna daha güvenli bir alternatif olarak çocuk ve genç bir kitle için tasarlanmıştır. Kullanıcılar telefon numaraları yerine ad ve soyadlarıyla kayıt olabilirler. Başlangıçta yalnızca ABD'de iOS işletim sistemine sahip iPad tabletleri için piyasaya sürüldü, ancak daha sonra iPhone ve Android cihazlar için destek eklendi.

Facebook Messenger Rooms, Facebook Messenger'ın, kullanıcıların video konferansa gitmesine izin veren yeni bir özelliğidir. Bu özellik ile, Facebook şirketinin Microsoft şirketinin Skype ve Microsoft Teams hizmetleri, Zoom Görüntülü İletişim'e ait olan Zoom yazılım'ına rakip olduğu iddia edildi. Kullanıcıların bir seferde 50 kişiye kadar eklemesine olanak tanır. Kişiler, toplantı sırasında istedikleri zaman diğer bir toplantıya katılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hyperlapse (uygulama)</span>

Hyperlapse Instagram tarafından oluşturulan ve kullanıcıların zaman atlamalı ve hızlandırılmış videolar üretmesine olanak tanıyan bir mobil uygulamadır. 26 Ağustos 2014'te yayınlandı. Uygulama, kullanıcıların 45 dakikaya kadar görüntüleri tek bir çekimde kaydetmelerine olanak tanıyor ve bu, daha sonra hızlandırılarak hiper geçişli sinematografik bir etki yaratabiliyor. Zaman aralıkları normalde geleneksel kameralardan sabit görüntüler birleştirilerek üretilir. Bu, uygulama titreşimi ortadan kaldırarak videonun görünümünü sabitleyen bir görüntü sabitleme algoritması kullanır. Instagram'ın aksine, uygulama hiçbir filtre sunmaz. Bunun yerine, kullanıcıların kullanabileceği tek post prodüksiyon seçeneği, normal oynatma hızının 1x ila 40x arasında değişebilen oynatma hızıdır.

tbh Sosyal medya uygulaması

tbh, lise öğrencileri için tasarlanmış, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan anonim bir sosyal medya uygulamasıydı. Uygulama, Eylül 2017'de Nikita Bier, Erik Hazzard, Kyle Zaragoza ve Nicolas Ducdodon tarafından başlatıldı. Yatırımcılar arasında Greylock Partners, Redpoint Ventures, Founders Fund, Semyon Dukach, Bee Partners, Dorm Room Fund ve Amerikalı seri girişimci ve yatırımcı Wayne Chang bulunuyordu.

Facebook Graph Search, Facebook'ta geliştirilmekte olan bir anlamsal ağ ve anlamsal arama türüdür. Facebook tarafından Mart 2013'te tanıtıldı. Bir bağlantı listesi yerine kullanıcıların doğal dil sorgularına yanıt vermek için tasarlandı. Grafik Arama özelliği, bir milyardan fazla kullanıcısından elde ettiği büyük verileri ve harici verileri, kullanıcıya özel arama sonuçları sağlayan bir arama motorunda birleştirdi. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg başkanlığındaki bir sunumda, Grafik Arama algoritmasının bir kullanıcının arkadaş ağından bilgi bulduğu açıklandı. Microsoft'un Bing arama motoru tarafından ek sonuçlar sağlandı. Temmuz ayında, Facebook'un ABD İngilizcesi sürümünü kullanan tüm kullanıcılara sunuldu. Aralık 2014'ten itibaren daha az görünür hale getirildikten sonra, orijinal Grafik Arama, Haziran 2019'da neredeyse tamamen kullanımdan kaldırıldı.

Facebook Safety Check, Facebook sosyal ağ şirketi tarafından yönetilen bir özelliktir. 2010 yılında Google tarafından sunulan Google Person Finder ile benzer idi. Bu özellik, doğal veya insan kaynaklı afetler ve terörle ilgili olaylar sırasında etkilenen coğrafi bölgede insanların güvende olup olmadığını hızlı bir şekilde belirlemek için şirket tarafından etkinleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Live</span> Facebookun kullandığı yayın hizmeti

Facebook Live, Meta, Inc. tarafından sunulan canlı yayın hizmetidir. Şu an Facebook Watch hizmetinin bir parçasıdır. Ağustos 2015'te Facebook, kullanıcıların canlı video yayınlamasına izin vermeye başladı. Akışlar, Haber Kaynağında görünür ve kullanıcılar bunlara gerçek zamanlı olarak yorum yapabilir. Canlı yayınlar, otomatik olarak yayıncının sayfasına bir video gönderisi olarak kaydedilir. Bu özellik, Meerkat ve Periscope gibi hizmetlere rakip olarak konumlandırıldı.

Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu. Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor. Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir. Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.