İçeriğe atla

MV Millennial Spirit

Tarihçe
AdıMillennial Spirit
Port kayıt Moldova
Bitirilişi 1974
Akıbet 25 Şubat 2022'de Rus savaş gemisi tarafından bombalandı
Notlar Eski adı Freyja
Genel karakteristik
Tonaj 2200 ton
Uzunluk 77 m
Genişlik 13 m
Çekiş 4.6 m
Mürettebat 12

MV Millennial Spirit, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Karadeniz'de Rus savaş gemileri tarafından bombalanan bir Moldova kimyasal tankeriydi.

Özellikleri

Millennial Spirit, 1974 yılında inşa edilmiş 2.200 tonluk bir kimyasal tankerdi. Eskiden Freyja olarak anılırdı, 12 kişilik bir mürettebatı vardı.[1][2]

Batırılması

Millennial Spirit, 25 Şubat 2022'de 600 ton mazot taşıyordu ve Karadeniz'den geçiyordu. Rus savaş gemilerinin, Ukrayna'nın Yuzhne limanının on iki mil güneyindeki tankeri bombaladığı bildirildi.[2][3] Gemide ağırlıklı olarak Rus olan on iki kişilik bir mürettebat vardı;[1] ikisi yaralandı ve diğer on kişi can yelekleriyle gemiyi terk etmek zorunda kaldı.[2] On iki mürettebatın tamamı Ukraynalı yetkililer tarafından kurtarıldı.[4]

İlk raporlar, geminin NATO üyesi bir ülke olan Romanya bayrağı altında ilerlediğini belirterek, bir NATO üyesine yönelik bir saldırı konusunda endişelere yol açtı. Ancak, bu raporların yanlış olduğu ortaya çıktı ve Moldova'nın deniz teşkilatı, Millennial Spirit'in Moldovalı olduğunu doğruladı.[1]

Ayrıca bakınız

  • MV Namura Queen
  • MV Freyja

Kaynakça

  1. ^ a b c Hockaday (25 Şubat 2022). "Moldovan chemical tanker hit by missile off coast of Ukraine". Metro. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ a b c Adjin (25 Şubat 2022). "Two more ships hit in the Black Sea". Splash 247. 26 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ Payne (25 Şubat 2022). "Ukraine says two commercial ships hit by Russian missiles near Odessa port". Reuters. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  4. ^ Tanas (25 Şubat 2022). "Chemical Tanker in Black Sea Hit by Shelling, Crew Abandons Ship". BNN Bloomberg. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Odessa</span> Ukraynanın güneybatısında yer alan Odesa Oblastının yönetim merkezi olan şehir

Odessa, Ukrayna'da Karadeniz kıyısında, Dniestr ve Dinyeper sığlıkları arasında bulunan kent. 1.015.826 nüf. (2021). "Karadeniz'in İncisi" olarak anılan şehir, 19. yüzyılda Rus İmparatorluğu'nda Moskova, Sankt Peterburg ve Varşova'den sonraki en büyük şehriydi. Ukrayna'nın güneybatısında bulunan ve Odessa Oblastı'nın yönetim merkezi ve önemli bir turizm, liman ve ulaşım merkezi olan şehir, ülkenin 3. en kalabalık şehridir. Zaman zaman "Karadeniz'in incisi", şehirde doğan Yahudi komedyenler yüzünden "Mizah başkenti" veya "Güney Palmira" olarak da adlandırılır. Kültür ve bilim merkezi Odessa, aynı zamanda Slav'dan çok Akdeniz tarzındaki mimarisiyle ülkenin en büyük sayfiye merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Turkuaz</span>

Turkuaz, türkuvaz veya firuze; hidratlı bir bakır alüminyum fosfat olan, opak, mavi-yeşil renkte bir mineral. Kimyasal formülü CuAl6(PO4)4(OH)8·4H2O'dur. Kaliteli olanları nadir ve değerli olup, benzersiz rengi nedeniyle binlerce yıl boyunca değerli taş veya mücevherat olarak işlem görmüştür. Diğer opak mücevherlerin çoğu gibi turkuazın değeri de imitasyonlar ve sentetik ürünlerin pazara girmesiyle düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Vitali Kliçko</span> Ukraynalı boksör

Vitali Vladimiroviç Kliçko, Haziran 2014'ten bu yana her iki görevi de elinde bulunduran, Kiev belediye başkanı ve Kiev Şehir Devlet İdaresi başkanı olarak görev yapan Ukraynalı bir politikacı ve eski profesyonel boksördür. Klitschko, Avrupa Dayanışması partisinin eski lideri ve Ukrayna Parlamentosu'nun eski bir üyesidir. 2005 yılında Ukrayna siyasetine aktif olarak dahil oldu ve 2013 yılında spordan emekli olana kadar bunu profesyonel boks kariyeri ile birleştirdi. Kiev Üniversitesi Fizik Bilimleri Bölümü'nden Doktora Derecesine (Ph.D.) sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kargo gemisi</span> bir limandan diğer bir limana kargo, mal ve malzeme taşıyan gemi

Kargo gemisi veya şilep, bir limandan başka bir limana kargo, mal veya malzeme taşıyan herhangi bir gemi veya tekne türüdür. Binlerce kargo taşıyıcısı her yıl dünyanın deniz ve okyanuslarında sefer yapmaktadır; Uluslararası ticaret hacmini genişletmektedirler. Kargo gemileri genellikle belirli bir görev amacıyla tasarlanmış; yükleme ve indirme yapmak için vinç veya başka makinelerle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moskva (Slava sınıfı kruvazör)</span> güdümlü füze kruvazörü

Moskva, eski adıyla Slava, Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetlerine ait güdümlü füze kruvazörüydü. Gemi, Moskova şehrinin adını taşıyan Proje 1164 Atlant sınıfının öncü gemisiydi. Rusya Karadeniz Filosunun amiral gemisi ve 510 kişilik mürettebatıyla Moskva, Karadeniz bölgesindeki en güçlü savaş gemisi olarak kabul ediliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Atlantik Antlaşması</span> NATOnun yasal temelini oluşturan ve NATO üyeleri tarafından uygulanan antlaşma

Kuzey Atlantik Antlaşması, 4 Nisan 1949'da Washington'da imzalanan ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nü (NATO) kuran antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

Belirli ülkelerin vatandaşlarına vizesiz Ukrayna'ya girmesi için izin verir. Kırım, fiilen Rus kontrolü altında olduğu için Rusya'nın vize politikasını uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Anderson</span> Amerikalı güreşçi

Chad Allegra ya da bilinen adıyla: Karl Anderson, Amerikalı profesyonel güreşçi. Günümüzde Impact Wrestling güreşçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kerç Boğazı Olayı</span>

Kerç Boğazı olayı, 25 Kasım 2018 tarihinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sahil güvenlik gemisinin Kerç Boğazı yoluyla Karadeniz'den Azak Denizi'ne geçmeye çalışan üç Ukrayna Deniz Kuvvetleri gemisini ele geçirmesi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali</span> 2022den bu yana Doğu Avrupada süregelen askerî mücadele

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">2022 Yılan Adası seferi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı istilasında sefer

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk günü olan 24 Şubat 2022'de Rus Donanması, Karadeniz'de bir Ukrayna adası olan Yılan Adası'na saldırdı ve tüm garnizonu ile birlikte adayı ele geçirerek adayı askeri işgale başladı. Rus kruvazörü Moskva'nın telsizden adanın garnizonuna teslim olmalarını talep ettiği ve yanıt olarak "Rus savaş gemisi, siktir git" dendiği bir ses klibi, garnizonun ölümleriyle ilgili ilk yanlış raporlarla birlikte viral hale geldiğinde, saldırı geniş çapta duyuruldu. Daha sonra garnizonla birlikte askerleri tahliye etmeye çalışan sivil bir arama kurtarma gemisinin de ele geçirildiği ortaya çıktı. Gemi, mürettebatı ve en az bir asker daha sonra esir takasıyla serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Ukrayna Taarruzu</span> Rusyanın Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Güney Ukrayna Taarruzu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında devam eden bir taaruzdur. Rusya Silahlı Kuvvetlerinin, Rus işgali altındaki Kırım'daki üslerinden, Güney Ukrayna'daki Herson Oblastı, Mikolayiv Oblastı ve Zaporijya Oblastı'na yönelik saldırısıdır. 24 Şubat'ta Rus kuvvetleri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile çatışmaya girdi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin süreci</span>

24 Şubat 2022'de Rusya, Ukrayna'yı işgal etti. Bu zaman çizelgesi hareketli bir çizelgedir, bu yüzden hiçbir zaman eksiksiz olmayabilir. Lütfen, bazı olayların yalnızca geriye dönük olarak tam olarak anlaşılabileceğini ve/veya keşfedilebileceğini unutmayın.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından çok sayıda ülke tarafından Rusya ve Kırım'a karşı uluslararası yaptırımlar uygulandı. Yaptırımlar Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, diğer birçok ülke ve uluslararası kuruluşlar tarafından özellikle Rus başkan Vladimir Putin'e yakın olmasıyla bilinen kişi ve işletmelere uygulandı. Yaptırımlara karşılık olarak Avustralya, Kanada, Norveç, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nden gıda ithalatını tamamen yasaklayan Rus hükûmeti, Kanada'dan, Amerika Birleşik Devletleri'nden ve Avrupa Birliği'nden bazı yetkili isimlere aynı şekilde karşılık verdi. Aşağıdaki liste yaptırım uygulananları temsil etmektedir.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinda Rusya Silahlı Kuvvetleri ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, kadınlara çeşitli zaman dilimlerinde cinsel şiddette bulunmuştur.

SS <i>Portugal</i> (1886)

SS Portugal Fransız denizcilik şirketi tarafından inşa edilmiş bir buharlı gemiydi. Gemi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus hastane gemisi olarak kullanıldı. 30 Mart 1916'da Alman U U-33 denizaltısından fırlatılan torpido ile batırıldı.