İçeriğe atla

MT-LB

MT-LB

MT-LB
Çeşidi Zırhlı personel taşıyıcı
Uyruğu  Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Hizmet 1960'lar-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar Sovyet-Afgan Savaşı
İran-Irak Savaşı
Körfez Savaşı
Karabağ Savaşı
Transdinyester Savaşı
Birinci Çeçen Savaşı
İkinci Çeçen Savaşı
Irak Savaşı
Güney Osetya Savaşı
Suriye İç Savaşı
Donbass Savaşı
Özellikler
Ağırlık 11.9 ton
Uzunluk 6.45 m
Genişlik 2.86 m
Yükseklik 1.86 m
Mürettebat 2


Ana silahı 7.62 mm PKT Makineli tüfek
Motor YaMZ 238 V8 dizel
Süspansiyon donanımı Burulma çubuğu
Harekat menzili 500 km
Azami hızı 30-61 km/h

MT-LB (RusçaМногоцелевой Тягач Легкий Бронированный Mnogotselevoy Tyagaç Legki Bronirovanni), bir Sovyet amfibiyen zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, PT-76 hafif tankı temelli olup 1960'larda geliştirilmiştir ve aracın altyapısı 2S1 Gvozdika topu ve BTR-50 zırhlı personel taşıyıcısında da kullanılmaktadır.

Kullanıcılar

MT-LB kullanıcıları

Eski kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ http://scout.com/military/warrior/Article/Russia-Built-Armored-Vehicle-Like-US-M113-101459350 []
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Military Balance 2017. IISS. 2017. ISBN 978-1857439007. 
  3. ^ John Pike. "Ground Forces Equipment – Ukraine". Globalsecurity.org. 8 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2018. 
  4. ^ "Puolustusvoimat hankkii miehistönkuljetusajoneuvoja". Puolustusvoimat. 24 Mart 2011. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2018. 

Bibliyografi

  • Hull, A.W., Markov, D.R., Zaloga, S.J. (1999) Soviet/Russian Armor and Artillery Design Practices 1945 to Present. Darlington Productions. 1-892848-01-5.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

82 mm 2B9 Vasilek ya da 'Mısırçiçeği' otomatik top-havan sınıfında bir silahtır. Silahın en önemli özelliği hem kamadan hem de namlu ağzından doldurulabilmesidir. Bu sayede silah hem topçu hem de havan sınıfı silah olarak her türlü arazide kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">FNSS ACV 15</span>

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kara Kuvvetleri</span>

Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Fehd (zırhlı personel taşıyıcı)</span>

Fehd, Mısır yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, Mısır Ordusu'nun ihtiyaçlarına göre Mercedes-Benz LAP 1117/32 kamyon şasisi temelinde geliştirilmiş olup önceki BTR-40 ve Velid zırhlı araçlarının yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">LAV-25</span>

LAV-25, Kanada yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, General Dynamics Land Systems Canada tarafından üretilmektedir ve İsviçre yapımı MOWAG Piranha 8x8 zırhlı personel taşıyıcısı temellidir. LAV-25, ABD Deniz Piyade Kolordusu ve Kanada Ordusu tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BRDM-2</span>

BRDM-2, bir Sovyet amfibi zırhlı devriye aracıdır. Araç önceki BRDM-1'in yerini alması amaçlanmış olup buna kıyasla amfibik kabiliyetler ve daha iyi silahlanma geliştirildi. Bu araç, diğer birçok Sovyet tasarımı gibi yaygın olarak ihraç edildi ve 38'den fazla ülke tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Universal Carrier</span>

Universal Carrier, Vickers-Armstrong ve diğer şirketler tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı paletli zırhlı personel taşıyıcılar için kullanılan bir tanımdır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-152</span>

BTR-152, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, ZiS-151 şasisi ve aktarma organlarının üzerine inşa edilmiştir. 1950'lerde bir dizi Varşova Paktı üyesi devletle hizmete girdi ve 1960'larda amfibi BTR-60 serisinin ortaya çıkışına kadar Sovyet motorize piyade taburlarının temel aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">BTR-3</span>

BTR-3, Ukrayna yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2000'lerin başında Harkov Morozov Makine İnşa Tasarım Bürosu tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Sovyet tasarımlarına benzese de BTR-80'in bir güncellemesi olmayıp tamamen yeni bir araçtır.

<span class="mw-page-title-main">2S1 Gvozdika</span> Sovyet kundağı motorlu obüs

2S1 Gvozdika, bir Sovyet kundağı motorlu obüstür. Araç, MT-LB temelli olup üzerine D-30 obüsü monte edilmiştir. 2S1, çok az hazırlık ile tamamen amfibidir ve kar veya bataklık koşullarında çalışabilmesi için çeşitli palet genişlikleri mevcuttur. NBC korumalıdır ve kızılötesi gece görüşü özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">BMD-1</span>

BMD-1, bir Sovyet amfibiyen zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, BMP-1'e benzese de aslında çok daha küçüktür ve bir hava aracından paraşütle fırlatılabilmektedir. BMD-1, Sovyet ordusunun hava indirme tümenleri tarafından bir zırhlı savaş aracı olarak kullanıldı. BMD-1'in geliştirilmiş bir varyantı BMD-2 olarak bilinmektedir. BMD-1'in altyapısı BTR-D havadan indirilebilen çok amaçlı paletli zırhlı personel taşıyıcı için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-40</span>

BTR-40, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcı ve keşif aracıdır. Sovyet hizmetinde genellikle Sorokovka olarak anılmaktaydı. Aynı zamanda ilk seri üretilen Sovyet ZPT'dır. Yerini BTR-152 ve BRDM-1'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TOS-1</span>

TOS-1, bir Sovyet çok namlulu roketatar sistemidir. Araç, T-72 tank şasisi üzerine inşa edilmiş olup ulaşım ve hafif zırhlı araçlardaki düşman personelini yenmek amacıyla tasarlanmıştır. İlk olarak 1988'de Sovyet-Afgan Savaşı sırasında Pençşir Vadisi'nde test edilmiştir ve 1999'da Omsk'ta ilk kez halka açık olarak sergilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">9K35 Strela-10</span>

9K35 Strela-10, bir Sovyet taşınabilir uçaksavar sistemidır. Araç, 9K31 Strela-1'in yerini almış olup BRDM-2 şasisi üzerine inşa edilmiş selefinin aksine paletli MT-LB şasisi üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">BM-30 Smerç</span> Roketatar sistemi

BM-30 Smerç, bir Sovyet çok namlulu roketatar sistemidir. Sistem, yoğunlaşan bölgelerdeki personel, zırhlı ve hafif hedefleri, topçu bataryalarını, komuta merkezlerini ve mühimmat depolarını vurmak amacıyla geliştirilmiştir. 1980'lerin başında tasarlanmış ve 1989'da Sovyet ordusunun hizmetine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bumerang (zırhlı personel taşıyıcı)</span>

Bumerang, VPK tarafından üretilen Rusya yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracıdır. Araç, 2010'larda eskiyen BTR-80 ve sınırlı sayıda üretilen BTR-90'ların yerini alması için tasarlanmış olup Armata platformuna dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurganets-25</span>

Kurganets-25, Kurganmaşzavod tarafından üretilen Rusya yapımı bir piyade savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2010'larda tasarlanmış olup kademeli olarak BMP-3, BMD-1, MT-LB ve diğer paletli Sovyet zırhlı platform türlerinin yerini alarak çeşitli modellere dönüşmesi planlanmaktadır. Kurganets-25, belirli tehditler için yükseltilebilen modüler zırha sahip olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Moldova Kara Kuvvetleri</span>

Moldova Kara Kuvvetleri veya resmi adıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Moldova Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Ulusal Ordu'nun kara ordusu dalıdır. Moldova Kara Kuvvetleri'nin tarihi, Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılına uzanır. 2018 itibarıyla Moldova Kara Kuvvetleri, yaklaşık 4.000 personelden oluşur.