İçeriğe atla

MSWLogo

MSWLogo
MSWLogo'nun pencereleri
İlk çıkışı1995[1]
GeliştiriciGeorge Mills
Kararlı sürüm6.5b (19 Aralık 2002)[2]
Önemli uygulamalarıEğitim
Lehçeleriİngilizce
EtkilendikleriUCBLogo, Logo, Lisp[3]
İşletim sistemiWindows
LisansGNU
Olağan dosya uzantılarılgo
Web sitesisoftronix.com
MSW Logo Windows

MSWLogo yorumlanmış, Logo bilgisayar diline dayanan, grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) ön ucuna sahip bir programlama dilidir. George Mills tarafından Massachusetts Institute of Technology (MIT)'de geliştirilmiştir. Çekirdeği Brian Harvey tarafından UCBLogo ile aynıdır. Borland C++ dilinde kaynak kodu mevcut olan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.

MSWLogo çoklu turtle grafiklerini, 3D bilgisayar grafiklerini destekler ve COM ile LPT bağlantı noktalarından girişe izin verir. Ayrıca bir pencere ara yüzünü de destekler, böylece giriş/çıkış (G/Ç) bu GUI aracılığıyla kullanılabilir ve klavye ile fare olayları kesintileri tetikleyebilir. Basit GIF animasyonları da MSWLogo sürüm 6.5 üzerinde gifsave komutuyla üretilebilir. Program, eğitim yazılımı olarak da kullanılmaktadır. Jim Muller, MSWLogo'yu gösteri dili olarak kullanan eksiksiz bir Logo el kitabı olan The Great Logo Adventure'ı yazdı.

MSWLogo daha sonra FMSLogo'ya dönüşmüştür: Microsoft Windows için Logo dilinin ücretsiz, açık kaynaklı bir Eğitim Programlama Ortamı uygulamasıdır. GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) altında yayınlanır ve esas olarak David Costanzo tarafından geliştirilir ve sürdürülür.

Özellikleri

MSWLogo'da turtle ile yapılmış animasyonlu gif (Bernoulli Lemniskatı)[4]
MSWLogo'da turtle ile yapılmış animasyonlu gif (Limaçon)

MSWLogo, 6.5b sürümünden itibaren, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok işlevi destekler:[5]

  • TCP/IP Winsock ağ iletişimi
  • Win16, Win32, Win32s
  • Mevcut tüm yazı tiplerinde ve boyutlarında metin
  • 1024 bağımsız kaplumbağa (turtle).
  • Bit eşlemeli kaplumbağalar
  • Bitmap kesme, yapıştırma, uzatma
  • Pano metni ve bitmapler
  • MIDI cihazları
  • Harici donanımı kontrol etmek için doğrudan G/Ç
  • Seri ve paralel port iletişimleri
  • Yakınlaştırma
  • Kuyruk özyinelemesi: çoğu özyinelemeli işlevi optimize eder
  • Kullanıcı hatası işleme
  • Standart Logo ayrıştırma
  • Görüntüleri .BMP formatındaki dosyalara kaydedin ve geri yükleyin
  • Piksel başına renk bitleri: 1, 4, 8, 16, 24
  • Standart Windows hiper metin yardımı
  • Standart Windows yazdırma
  • Ayrı kütüphane ve çalışma alanı
  • Windows iletişim kutularının oluşturulması
  • Olay güdümlü programlama: fare, klavye, zamanlayıcı
  • Multimedya aygıtları: WAV ses dosyaları, CD-ROM kontrolü, vb.
  • Çoklu işlem sağlayan olay zamanlayıcıları
  • 3D perspektif çizim: tel çerçeve ve katı
  • Animasyonlu GIF oluşturma
KomutKısaltmaSözdizimiÇıktıÖrnek
FORWARDfdFORWARD <ilerlemek için atılacak adım sayısı>Kaplumbağayı belirtilen sayıda ileri hareket ettirir​forward 100​ veya ​fd 100​
BACKbkBACK <geriye doğru hareket etmek için adım sayısı>Kaplumbağayı belirtilen sayıda geri hareket ettirir​back 100​ veya ​bk 100​
RIGHTrtRIGHT <sağa doğru döndürmek için derece>Kaplumbağayı belirtilen derece kadar sağa döndürür​right 228​ veya ​rt 228​
LEFTltLEFT <sola doğru döndürmek için derece>Kaplumbağayı belirtilen derece kadar sola döndürür​left 228​ veya ​lt 228​
HOMEhomeHomeEkranın merkezine geliyor ancak ekranı temizlemiyor​home​
CLEANct csCleanEkrandaki izleri temizler ancak kaplumbağa hareket etmeden olduğu yerde kalır​clean​
CLEARSCREENCSClearscreenEkrandaki izleri temizler ve ekran merkezine gelir​cs​
HIDETURTLEHTHide turtleKaplumbağayı gizler ve ekranda net bir çizim görüntülenmesine yardımcı olur​ht​
SHOWTURTLESTShow turtleGizlenmiş kaplumbağayı ekranda tekrar gösterir​st​
PENUPPU(set) Pen upKaplumbağayı çizim yapmadan hareket edecek şekilde ayarlar​pu​
PENDOWNPD(resets) PenHareket emri verildiğinde çizim kalemi sıfırlanır​pd​
CLEARTEXTCTClear textKomut ekranındaki tüm metni temizler​ct​
CIRCLECircleBir çember çizer
repeat 360 [FD (piksel sayısı olarak istenen uzunluk 360'a bölünür) RT veya LT 1]
​circle​
PatternpayPatternBir desen çizer​pattern​

Kaynakça

  1. ^ Yaklaşık olarak, kaynak:"A Brief History Of FMSLogo" (İngilizce). 11 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2023. 
  2. ^ "MSWLogo Version 6.5b for Micro-Soft Windows 95/98/NT/2000/XP" (İngilizce). 20 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2023. 
  3. ^ "MSWLogo Version 6.5b for Micro-Soft Windows 95/98/NT/2000/XP" (İngilizce). 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2023. 
  4. ^ Pietrocola, Giorgio (2005). "Tartapelago". Maecla. 11 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2023. 
  5. ^ "MSWLogo Version 6.5b for Micro-Soft Windows 95/98/NT/2000/XP". Softronix. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP</span> 2001 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows XP, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sistemi ailesinin önemli bir sürümüdür. Hem profesyonel kullanıcılar için geliştirilen Windows 2000'in, hem de genel kullanıcılar için geliştirilen Windows Me'nin doğrudan ardılıydı. 25 Ekim 2001'de başlayan perakende satışlarla 24 Ağustos 2001'de üretime sunuldu.

Windows, Microsoft tarafından PC'ler için geliştirilen bir işletim sistemi. İlk kez 1983'te IBM marka bilgisayarlarda kullanılmak amacıyla MS-DOS üzerinde çalışan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olarak piyasaya sürüldü. Microsoft'un modellediği GUI Apple'ın Mac OS'tan sonra bilinen ilk Arayüz Yöneticisidir. 1980'lerden günümüze çok büyük değişimler geçirmiş olan Windows zaman içerisinde kendi başına bir işletim sistemi olmuş, NT çekirdeğine geçmiş ve ortaya bugün -sunucu sistemleri hariç- işletim sistemi pazarının %90'ını kontrol eden işletim sistemi çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Game Maker</span> Oyun motoru

Game Maker, YoYo Games tarafından Delphi programlama dili ile geliştirilmiş bir oyun yapımı programıdır.

<span class="mw-page-title-main">OpenGL</span> grafik uygulama geliştirme arabirimi

OpenGL, gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS ve Solaris gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation 3 başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veya Intel gibi büyük üreticiler her ekran kartında OpenGL desteği sunar.

<span class="mw-page-title-main">Windows 7</span> 2009 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows 7, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sisteminin önemli bir sürümüdür. 22 Temmuz 2009'da RTM olarak piyasaya sunuldu ve 22 Ekim 2009'da genel kullanıma sunuldu. Windows 7'den yaklaşık 3 yıl önce piyasaya sürülen Windows Vista'nın halefidir. Ev ve iş masaüstü bilgisayarları, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar ve HTPC bilgisayarlar da dahil olmak üzere; kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir işletim sistemidir. Yerini, Kasım 2012'de Windows 8 almıştır. 9 Nisan 2013'e kadar Windows 7 RTM; güvenlik güncellemeleri, yazılım güncellemeleri, sürücü güncellemeleri ve teknik destek gibi içerikler sağlıyordu. Ancak artık kullanıcıların destek ve güncellemeleri alabilmesi için Service Pack 1'i yüklemeleri gerekiyor. Windows 7'nin sunucu muadili Windows Server 2008 R2, Windows 7'yle aynı zamanda piyasaya sürüldü. Windows'un bu işletim sistemini temel alan son sürümü, 1 Temmuz 2011'de yayınlanan Windows Embedded POSReady 7'dir. 12 Ocak 2016'da Microsoft, Windows 7'de Internet Explorer 11'den eski olan tüm Internet Explorer sürümlerinin desteğini sonlandırdı. Temel desteği 13 Ocak 2015'te sona eren işletim sistemi, 5 yıl daha güvenlik güncellemeleri almaya devam etti. Genişletilmiş destek ise 14 Ocak 2020'de sona erdi. Bundan sonra işletim sistemi çoğu kullanıcı için daha fazla destek veya güvenlik güncelleştirmesi almayı bıraktı. Buna rağmen, son Windows 7 çeşidi olan Windows Embedded POSReady 7, Ekim 2021'e kadar güvenlik güncellemeleri almaya devam etti. 15 Ocak 2020'den beri, Mayıs 2019'da yayımlanan KB4499164'ten daha yeni Windows 7 sürümlerinde Windows Update'i engelleyen tüm bilgisayarlar, bir yükseltme uyarı bildirimi görüntülüyor.

Ruby, nesneye yönelik, dinamik, reflektif ve esnek bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Paint</span> Microsoftun ürettiği basit bir çizge (grafik) çizim yazılımı

Paint, Microsoft Windows'un ilk çıkışından itibaren hemen hemen her sürümünde bulunan basit bir çizge (grafik) çizim yazılımıdır. Genellikle MS Paint veya Microsoft Paint adıyla anılır. Bu yazılım, Windows bitmap, JPEG, GIF, PNG ve TIFF dosya türlerini açabilir ve bu türlerde dosyayı kaydedebilir. Renkli kipi ve siyah-beyaz kipi vardır ama gri ton kipi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">AutoIt</span> Otomasyon Yazılım

AutoIt, Microsoft Windows için ücretsiz bir otomasyon yazılımıdır. Yazılımın ilk versiyonları tamamen otomasyona yönelik hazırlanmış olsa da sonradan kapsamı genişletilerek hemen her türlü uygulamanın geliştirilebileceği bir programlama aracı haline gelmiştir.

Internet Explorer 7 (IE7). Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 7. sürümüdür. 18 Ekim 2006 yılında sunuldu. 2001 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 6'nın yerini aldı. 2009 yılında ise yerini Internet Explorer 8 aldı. Windows Vista ve Windows Server 2008'de varsayılan tarayıcıdır. Windows XP ve Windows Server 2003'te Internet Explorer 7 yüklenilebilir. Sürüm 6'dan farklı olarak, bu sürüm Windows NT 4.0, Windows 98, Windows 98 SE, Windows 2000 ve Windows Me'yi desteklemez. Oluşturma motoru ve güvenlik çerçevesi de dahil olmak üzere alttaki mimarinin bazı bölümleri geliştirildi. Yeni özellikler, sekmeli tarayıcı, sayfa yakınlaştırma, entegre bir arama kutusu, RSS okuyucu, daha iyi uluslararasılaşma ve web standartları için geliştirilmiş destek içerdi.

<span class="mw-page-title-main">Geriye uyumluluk</span>

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojisinde yeni aygıtların eski aygıtlar tarafından üretilmiş girdileri çalıştırabilme yeteneğine geriye uyumluluk denir. Yeni standartlar için tasarlanmış bir ürün eski standartlara erişebiliyor, okuyor veya oynatabiliyorsa o ürüne geriye uyumludur denir. Örneğin veri biçimleri ve iletişim protokolünü içeren standartlar gibi.

<span class="mw-page-title-main">Windows 8</span> 2012de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows 8, Microsoft tarafından üretilen ve Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak yayımlanan bir işletim sistemidir. Ürün 1 Ağustos 2012'de üretime ve genellikle aynı yılın 26 Ekim'inde perakende satışa sunuldu. Windows 8, Kasım 2012'de Windows 7'nin yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Başlangıç menüsü</span> Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü ögesi

Başlangıç menüsü veya Start menüsü Microsoft Windows'da Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü öğesidir. Farklı işletim sistemlerinde ve pencere yöneticisinde farklı isimler vardır, "KDE"de "Kickoff Application Launcher", "GNOME" ve "Unity"de "Dash", "Windows 8"de "Start screen" gibi isimlenir. Geleneksel olarak, Başlat menüsü, kullanıcının başlatması için programların özelleştirilebilir iç içe geçmiş bir listesinin yanı sıra, en son açılan belgelerin bir listesini, dosyaları bulmanın ve yardım almanın ve sistem ayarlarına erişmenin bir yolunu sağladı. Windows Masaüstü Güncellemesi aracılığıyla sonraki geliştirmeler "Belgelerim" ve "Sık Kullanılanlar" gibi özel klasöre erişimi içermektedir. Windows XP'nin Başlat menüsü çeşitli Belgelerim klasörlerini ve Windows masaüstündeki Bilgisayarım ve Ağ Bağlantılarım gibi diğer öğeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Windows Vista'ya kadar, kullanıcı Basamaklı alt menüleri arasında gezinirken, Başlat menüsü ekran boyunca sürekli genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft FrontPage</span>

Microsoft FrontPage, Microsoft tarafından Microsoft Windows işletim sistemi için bir WYSIWYG HTML düzenleyicisi ve Web sitesi yönetim aracıdır. 1997-2003 yılları arasında Microsoft Office paketinin bir parçası olarak markalaştı. Microsoft FrontPage'in yerini ilk kez Aralık 2006'da Microsoft Office 2007 ile birlikte piyasaya sürülen Microsoft Expression Web ve Microsoft SharePoint Designer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP görsel stilleri</span> Vikimedya liste maddesi

Windows XP görsel stilleri Windows XP'nin grafik kullanıcı arabiriminin özelleştirilmesidir. "Luna", "Royale", "Zune" ve "Embedded", Windows XP için Microsoft tarafından tasarlanan görsel stillerin kod adlarıdır. Windows XP'den beri, temalar görsel stillerin seçimini de içeriyor. Varsayılan olarak, "Luna", Windows XP Home ve Professional sürümlerine önceden yüklenir; "Royale", Windows XP Media Center Edition'da önceden yüklenir ve "Embedded", Windows XP Embedded'a önceden yüklenmiştir. Microsoft, önceden yüklenmiş görsel stillerin yanı sıra indirmek için ek olanları da piyasaya sürdü. Üçüncü taraflar görsel stilleri de yayımladı, ancak bunlar çekirdek Windows bileşenlerini çalışmak için değiştirmeyi gerektiriyor. Görsel stiller tüm Windows XP sürümleriyle uyumludur. Windows'un önceki sürümleriyle karşılaştırıldığında, yeni stiller, işletim sisteminin grafik çekiciliğine, arayüz boyunca doymuş renkleri ve bitmap'leri kullanarak pencereler için köşeleri yuvarlatarak daha fazla vurgu yapıyor.

Windows API ya da WinAPI, Microsoft'un Microsoft Windows işletim sistemlerinde bulunan çekirdek uygulama programlama arayüzü kümesidir (API). Windows API adı, genellikle kendi adlarıyla atıfta bulunulan birçok farklı platform uygulamasına atıfta bulunur. Neredeyse tüm Windows programları Windows API ile etkileşime girer. Windows NT işletim sistemi satırlarında, az sayıda Native API'yi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer 6</span>

Internet Explorer 6 (IE6), Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 6. sürümüdür. Ağustos 2001 yılında sunuldu. 1999 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 5'in yerini aldı. 2006 yılında ise yerini Internet Explorer 7 aldı. Windows XP ve Windows Server 2003 ile birlikte gelen varsayılan tarayıcıdır. Windows NT 4.0, Windows 98, Windows 2000 ve Windows Me için de kullanıma sunulmuştur. Windows 95 ve önceki sürümler uyumlu değildir. Internet Explorer 6, Internet Explorer'ın Windows NT 4.0, Windows 98, Windows 2000 ve Windows Me'de desteklenen son sürümüdür.

Microsoft PowerToys, Microsoft tarafından Windows işletim sisteminde kullanılmak üzere geliştirilmiş ileri düzey kullanıcılar için tasarlanmış bir dizi ücretsiz sistem yardımcı programıdır. Bu programlar, üretkenliği en üst düzeye çıkarmak veya daha fazla özelleştirme eklemek için özellikler ekler veya değiştirir. PowerToys, Windows 95, Windows XP, Windows 10 ve Windows 11 için mevcuttur. Windows 10 ve Windows 11 için PowerToys, MIT Lisansı altında lisanslanan ve GitHub'da barındırılan özgür ve açık kaynaklı yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office 97</span>

Microsoft Office 97, 19 Kasım 1996'da Microsoft tarafından piyasaya sürülen Microsoft Office'in beşinci ana sürümüdür. Öncülü Office 95