İçeriğe atla

MSAT

MSAT, Mobile Satellite kısaltılmışı, Kanada Ulusal Araştırma Kurulu tarafından geliştirilen bir uydu tabanlı mobil telefon hizmetidir. ABD ve Kanada'da bir dizi şirket tarafından desteklenen MSAT, CDGPS sinyallerinin yayını da dahil olmak üzere bir dizi hizmete ev sahipliği yapmaktadır. MSAT uyduları on iki yıllık bir tasarım yaşamı için 3 kilovat güneş dizisi güç kapasitesi ve yeterli yakıtla Hughes (şimdi Boeing tarafından sahip olunan) tarafından inşa edildi. Kanada TMI, MSAT-1 olarak MSAT uydusu adlandırması Amerikan Mobil Uydu Konsorsiyumu (şimdi LightSquared) diğer her uyduyu sağlayan yedekleme ile, MSAT AMSC-1 olarak anılacaktır.

Tarihçesi

  • 7 Nisan 1995 - MSAT-2 (diğer adıyla AMSC-1) fırlatma kompleksi 36'da Atlas IIA roketiyle başlatılmıştır.[1]
  • Mayıs 1995 - MSAT-2 denemesi gemide bir sekiz hibrit matris yükselteçleri çıkış portları aşırı ısınmasına ve hasara neden olur.[2]
  • 20 Nisan 1996 - MSAT-1 Kourou, Fransız Guyanası'nda Ariane 42P aracıyla başlatıldı.[3][4]
  • 15 Mayıs 1996 - Bildirilen iki katı hal güç yükselteçleri (SSPAs) ve MSAT-2, gemide ayrı durumlarda, bir L-bantı alıcı arızalarına neden oldu.[2]
  • 4 Mayıs 2003 - MSAT-1, iki güç yükselteçlerini kaybetti.[5]

Çıkarımı

MSAT-1 ve MSAT-2 sorunlarında onların payı vardı. Mobile Satellite Ventures istasyon tutmada yakıt kullanımını azaltarak ve uydunun kullanım ömrünü uzatarak Kasım 2004'te 2.5 derecelik eğimli yörünge işlemleri kipine AMSC-1 uydusunu yerleştirdi.[6]

11 Ocak 2006 tarihinde, Mobile Satellite Ventures (MSVLP) (şimdi LightSquared) (3 uydu yapılandırmasında) uyduların yeni bir neslini başlatmak için 2010 yılına kadar MSAT uyduları yerine planlarını açıkladı. MSV tüm eski MSAT uydularının yeni uydular ile uyumlu olacağını söyledi.[7][8]

MSAT aracılığıyla teslim edilen hizmetler

Aşağıdaki hizmetler MSAT uydusunun devam eden işletimi sırasında tek başına bağlıdır:

  • CDGPS - Geliştirilmiş GPS navigasyon doğruluğu için bir diferansiyel düzeltme sinyali sistemi
  • Araç Takibi - Skywave Mobil Communications tarafından
  • Araç Takibi - SkyBitz tarafından
  • EMERGNET - Glentel tarafından

Kaynakça

  1. ^ "Florida Today Space and Missile Launch Database". 17 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2006. 
  2. ^ a b "AMERICAN MOBILE SATELLITE CORPORATION AND SUBSIDIARIES: Form 10-Q". 14 Mayıs 2006. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2006. 
  3. ^ "MSAT-1 TO LAUNCH APRIL 20TH". 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2006. 
  4. ^ "Boeing: Chronology of Launches". 2 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2006. 
  5. ^ "Service Outage - 30 Kasım 2003" (PDF). 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2006. 
  6. ^ "MOTIENT CORP: Form S-1". 3 Kasım 2005. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2006. 
  7. ^ "Mobile Satellite Ventures Engages Boeing To Develop Next Generation Satellites". 14 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2006. 
  8. ^ "Company Fact Sheet: Investor/Financial". 14 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2006. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Galileo konumlandırma sistemi</span>

Galileo, Avrupa Birliği tarafından ABD Ordusunun denetimi altındaki GPS ile Rus GLONASS'a alternatif uydu yönleyici sistemidir. Toplam 30 adet uydunun dünya yörüngesine oturtularak hizmet vermesi düşünülen tasarının ilk uydusu 2005 yılında gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Yapay uydu</span> bir astronomik cismin yörüngesine oturtulmuş insan yapımı nesne

Yapay uydular, insanoğlunun geliştirip Dünya'nın veya başka gezegenlerin yörüngesine yerleştirdiği uydulardır. Bu uydular genellikle yarı-bağımsız bilgisayar kontrollü sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hughes (şirket)</span>

HughesNet, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa'da hizmet veren çift yönlü uydu interneti sağlayıcısıdır ve Hughes Network Systems firmasına aittir. Bundan önceki adı DirecWay'dir fakat adı 22 Nisan 2006 tarihinde tamamen HughesNet olmuştur.

İTÜpSAT1, 23 Eylül 2009 tarihinde Hindistan'ın güney Sriharikota bölgesindeki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nin, PSLV C-14 roketi ile (TSİ) saat 09:21'de uzaya fırlattığı, İTÜ Uzay Mühendisliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin yapımı ilk deneysel bir mini yapay uydudur. İTÜpSAT1 yanı sıra, PSLV C-14 roketinin diğer yolcuları, Oceansat 2, UWE 2, SwissCube, BeeSat, RUBIN 9.1 ve RUBIN 9.2 uydularıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerspace-1/Africasat-1a</span>

Azerspace-1, Azerbaycan'ın ilk uydusu. Orbital Sciences Corporation tarafından yapılmıştır. Fransız Guyanası'ndaki Guyana Uzay Merkezi'nden 7 Şubat 2013 tarihinde uzaya fırlatıldı ve 46° Doğu yörüngesel konumuna yerleşti. Uydu Avrupa'yı, Asya'nın önemli bir parçasını ve Afrika'yı kapsıyor. TV, radyo ve internet yayınlarının aktarımını sağlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Göktürk-2</span> Yer gözetleme uydusu

Göktürk-2, TÜBİTAK UZAY, TAI iş birliği ile geliştirilen keşif uydusudur. 18 Aralık 2012 tarihinde Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya fırlatılmıştır. 409 kg ağırlığındaki uydu 2,5 metre siyah-beyaz ve 5 metre renkli çözünürlüğe sahiptir. Uydunun görev bilgisayarı ve görev yazılımı tamamen Türkiye'de Türk mühendislerce üretilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca yüksek çözünürlüklü görüntü alınması için üretilen ilk uydudur.

GLONASS, Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema veya Global Navigation Satellite System, tanımlamalarının kısaltmasıdır. Türkçe: Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi veya Türkçe: Küresel Uydu Seyir Sistemi);

<span class="mw-page-title-main">QZSS</span>

Quasi-Zenith Satellite System (QZSS), uydu tabanlı Japonya'yı kapsayacak şekilde geliştirilmiş yönelim ve konum zamanlama sistemidir. İlk uydu "Michibiki" 11 Eylül 2010'da fırlatılmıştır. Tam işler duruma 2013 yılı içinde geçmesi beklenmektedir. 2013 yılının Mart ayında, Quasi-Zenith Uydu Sistemi'nin 3 uydudan 4 uyduya geliştirimi Japonya'nın Bakanlar Kurulu toplantısı sonucunda basına duyurulmuştur. Üç uydu yapımı için Mitsubishi Electric kuruluşu ile sistemin 2017 sonundan önce başlatılması hedeflenerek, 526 milyon dolar tutarında bir sözleşme imzalanmıştır.

Beidou Uydu Konumlandırma Sistemi Çinli uydu navigasyon sistemidir. 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren sınırlı bir test sistemi ve şu anda yapım aşamasında olan bir tam ölçekli küresel navigasyon sistemi gibi iki ayrı uydu takımından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DORIS (jeodezi)</span>

Doppler Orbitography and Radiopositioning Integrated by Satellite (DORIS) bir Fransız uydu yörüngelerinin konumlandırma için belirlenmesinde kullanılan sistem.

Hint Bölgesel Uydu Konumlandırma Sistemi Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO) tarafından geliştirilen bir özerk bölge uydu konumlandırma sistemidir. Hindistan hükûmetinin tam kontrolü altında olacaktır. IRNSS yetkili kullanıcılar (askeri) için şifreli Standart Konumlandırma Hizmeti ve sivil kullanıma açık Kısıtlı Hizmet gibi iki hizmet, sağlayacaktır.

OmniSTAR bir uydu tabanlı güçlendirme sistemi hizmet sağlayıcısıdır. OmniSTAR düzeltme sinyalleri tescilli olan ve bir abonelik yetkisi almak için OmniSTAR şirketince satın alınmalıdır. OmniSTAR Dünya'da her yerleşim kıtasının kara kütlesinin çoğunu kapsayan 8 bölgede yerdurağan uyduları kullanır:

  1. MSV-E, MSV-C, MSV-W
  2. AMSAT
  3. AORWH
  4. AOREH
  5. EUSAT
  6. IORHN
  7. APSAT
  8. OCSAT
<span class="mw-page-title-main">Evrilmiş Harcanabilir Fırlatma Aracı</span>

Evrilmiş Harcanabilir Fırlatma Aracı - EHFA, ABD Hava Kuvvetleri (USAF) bünyesindeki bir harcanabilir fırlatma sistemi programıdır, ABD Savunma Bakanlığına ve ABD Hükümetine ait diğer görev-yüklerinin uzaya erişimini sağlama amacı gütmektedir. 1990'larda hükûmetin uzaya fırlatışlarını daha ucuz ve güvenilir hale getirme amacıyla başlatılan bu programın sonucunda Delta IV ve Atlas V isimli iki adet fırlatma sistemi geliştirilmiştir. Bu iki fırlatma sistemi, ABD askeri uydularının fırlatılmasında kullanılan asıl yöntemlerdir. ABD Hava Kuvvetleri, EHFA ailesindeki fırlatma araçlarını, en azından, 2030 sonlarına kadar kullanmayı planlamaktadır. Ayrıca geliştirme süreci devamında oluşan (Follow-on) teknolojiler üzerinde duruluyor, bunlardan birisi aslen, iptal edilene kadar, Tekrar-kullanılabilir Hızlandırıcı Sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Xichang Uydu Fırlatma Merkezi</span>

Xichang Uzay Merkezi olarak da bilinen Xichang Uydu Fırlatma Merkezi (XSLC), Çin'deki bir uzay üssü’dür. Siçuan'daki Liangshan Yi Özerk İli, Xichang'ın yaklaşık 64 kilometre (40 mi) kuzeybatısındaki Zeyuan Kasabasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu</span>

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu merkezi Bengaluru şehrinde bulunan Hint hükümeti'nin uzay ajansıdır. Vizyonu, uzay bilimi araştırması ve gezegensel araştırmayı takip ederken "ulusal kalkınma için uzay teknolojisini kullanmaktır".

Türkmenistan Ulusal Uzay Ajansı, Türkmenistan'ın uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari hedeflerle koordine eden bir hükûmet organıdır. 2011'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Starlink</span> uydu internet hizmeti

Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu internet kümesidir. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak. SpaceX firması ayrıca bazı uydularını keşifler ve bilim amaçlı kullanmakla birlikte bazı uydularını ise ordulara satmayı da planlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azercosmos</span>

Azercosmos Kosmik Ajansı, Azerbaycan merkezli bir uydu operatörü ve Kafkasya bölgesinin ilk uydu operatörüdür. Tamamen Azerbaycan devletine aittir. Telekomünikasyon uydusu Azerspace-1 ile şirket, Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya'daki müşterilerine geniş bant ve yayın hizmetleri sunmaktadır. Azercosmos Earth Observation uydusu Azersky ile uydu görüntüleri ve jeoinformasyon hizmetleri sağlamaktadır.

Tapingo, üniversite kampüslerinde gel al ve yemek dağıtım hizmetleri için önden sipariş vermeye yarayan bir mobil ticaret uygulamasıdır.