İçeriğe atla

MQB platformu

Kontrol Edilmiş
MQB tasarımı

Volkswagen Group MQB platformu, şirketin enine, ön motor, önden çekişli düzeni (isteğe bağlı ön motor, dört tekerlekten çekişli düzen) otomobillerinin paylaşılan modüler tasarım yapısı için stratejisidir. Volkswagen, bu yeni platformu ve onu kullanan arabaları geliştirmek için yaklaşık 60 milyar dolar harcamıştır.[1] Platform, super mini sınıfından orta boy SUV sınıfına kadar çok çeşitli otomobillerin temelini üstlenmektedir. MQB, Volkswagen'in tüm MQB hazır fabrikalarında bu platforma dayalı olarak otomobillerinden herhangi birini monte etmesine izin vermektedir. Bu, Volkswagen Group'un farklı fabrikaları arasında üretimi gerektiği gibi esnek bir şekilde değiştirmesini sağlamaktadır. 2012'den itibaren Volkswagen Grubu, stratejiyi Modüler Querbaukasten anlamına gelen MQB kod adı altında pazarladı ve Almancadan "Modüler Transversal Araç Seti" veya "Modüler Enine Matris"e çevrilmiştir.[2] MQB, uzunlamasına motor yönelimli araçlar için benzer MLB stratejisini de içeren VW'NİN genel MB (Modularer Baukasten veya modüler matris) programındaki bir stratejidir.[3]

Volkswagen Golf

MQB, böyle bir platform değil, şirketin on bir araç markasından herhangi biri için ürettiği on gövde konfigürasyonundan bağımsız olarak, enine motorlara sahip farklı platformlara rasyonellik kazandırmak için bir sistemdir. Bu nedenle MQB, çok çeşitli platformlarda bileşenlerin çekirdek bir "matrisini" koordine etmektedir. Örneğin, tüm aktarma organları (örneğin, benzin, dizel, doğal gaz, hibrit ve tamamen elektrikli) için ortak bir motor montaj çekirdeğini paylaşmanın yanı sıra ağırlığı azaltmaktadır. Konsept, aynı tesiste farklı modellerin üretilmesine ve maliyetten daha fazla tasarruf edilmesine olanak tanımaktadır.[4]

Volkswagen'in Araştırma ve Geliştirme Şefi (2015'e kadar Audi Geliştirme Başkanı) Ulrich Hackenberg, MB'yi "stratejik bir silah" olarak nitelendirmiştir.

Basın yorumları

VW Touran

İngiliz Car dergisi, "bu fikir, son 100 yılda karmaşıklığın kontrolden çıktığı bir sektörde seri üretimin temel ilkelerine geri dönüşün habercii olmuştur. Şirket, çeşitli otomobiller inşa etmek için standartlaştırılmış, değiştirilebilir bir parça seti oluşturarak, bir araba inşa etmek için geçen süreyi %30 azaltmayı planlamaktadır."[5]

Jalopnik otomobil blogu, "en büyük özellik, tüm motorların ve şanzımanların tekdüze konumu" ve "tüm motorları aynı yere monte etmektir. Şirket, aracı diğer modellere taşırken mühendislik maliyetlerini ve ağırlığını/karmaşıklığını azaltmayı umduğunu" söylemiştir."[6] Geliştirme maliyetlerinin yaklaşık %60'ı, motor da dahil olmak üzere gaz pedalı ve ön tekerlekler arasında gerçekleşmektedir.[7]

MQB tabanlı modeller

MQB modelleri super mini'den büyük aile arabalarına kadar uzanmaktadır. MQB mimarisi PQ25, PQ35 ve PQ46 platformlarının yerini almaktadır.

Tüm MQB otomobiller, değişen dingil mesafesi, palet ve dış boyutlara rağmen aynı ön aksı, pedal kutusunu ve motor konumlandırmasını paylaşacaktır.

Birinci nesil MQB (2012)

"İlk nesil" MQB platformu, C segmentinden çeşitli araçları desteklemektedir.[8]

İkinci nesil MQB (MQB AX; 2016)

"İkinci nesil" MQB, 2016 yılında piyasaya sürüldü ve bu da boyut/segmente göre gruplandırılmış üç farklı platform türünü tanıtmıştır. MQB A0 kategorisinin tanıtımı, platformun B segmentindeki daha küçük ve daha ucuz araçlarda kullanılmasını sağlamaktadır.[8]

MQB A0 (

MQB A0 IN

Hindistan pazarı için A0 platformunun düşük maliyetli bir varyasyonu 2019'da tanıtıldı ve 2021'den itibaren piyasaya sürülen araçlar için kullanılmıştır.[9][10]

MQB A1

MQB A2

  • Audi Q3 Mk2 (2018–günümüz)
  • Audi Q3 Sportback (2019–günümüz)
  • Jetta VS7 (2020–günümüz)
  • SEAT Tarraco (2018–günümüz)
  • Škoda Kodiaq (2016–günümüz)
  • Kodiaq GT (2018–günümüz)
  • Volkswagen Tayron (2018–günümüz)
  • Tayron X (2020–günümüz)
  • Volkswagen Tiguan Mk2 (2016–günümüz)
  • Tiguan Allspace/L (2017–günümüz)
  • Tiguan X (2020–günümüz)
  • Volkswagen Viloran (2020–günümüz)

MQB Evo (2019)

  • Audi A3 Mk4 (2020–günümüz)
  • Cupra Formentor (2020–günümüz)
  • SEAT León Mk4 (2020–günümüz)
  • Škoda Octavia Mk4 (2020–günümüz)
  • Volkswagen Caddy Mk4 (2020–günümüz)
  • Volkswagen Golf Mk8 (2019–günümüz)
  • Volkswagen Talagon (2021–günümüz)
  • Volkswagen Multivan T7 (2021–günümüz)

Kaynakça

  1. ^ "VW MQB platformu". 19 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "VW" (PDF). 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  3. ^ "Otomobil Endüstrisinin Devrimi: Kit Cars". 16 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Volkswagen'in yeni şasisi açıklandı". 5 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Yarının dünyası: Volkswagen'in yeni MQB platform teknolojisi açıklandı". 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Volkswagen Golf". 11 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Volkswagen Dünyaya Nasıl Hükmedecek?". 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2021. 
  8. ^ a b "MQB". 10 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "MQB A0 IN". 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Hindistan için MQB A0 platformu". 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen</span> Alman otomobil markası

Volkswagen, Almanya'da, 1937 yılında tek model halk tipi otomobil üretimi için Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi lideri yani Adolf Hitler tarafından Alman Otomotiv Birliğine kurdurulan otomobil firması. Şirketin adı, Almancada halkın arabası anlamına gelmektedir. Volkswagen AG bünyesinde hizmet verir. Brezilya'daki fabrikalarında VW Titan Tractor adıyla kamyon üretimine başlamıştır. Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki fabrikasında Volksbus adıyla otobüs üretmektedir. 1967'den beri Brezilya Sao Bernardo Campo fabrikasında üretilen Combi modeli, çağdaş güvenlik şartlarına uyum sağlayamadığı için Temmuz 2013'te üretimi durdurulmuştur. Volkswagen ABD'de aldığı ceza için slogan olarak "Volkswagen "i 2014 yazından beri kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SEAT</span> İspanyol otomobil firması

SEAT, S.A., İspanya merkezli bir otomotiv şirketidir. Şirket, 9 Mayıs 1950 tarihinde bir devlet kurumu olan Instituto Nacional de Industria (INI) tarafından kurulmuş olup günümüzde Volkswagen AG'nin yan kuruluşudur. Şirketin merkezi Martorell'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Golf</span> Alman otomotiv şirketi Volkswagen tarafından üretilen otomobil modelidir

Volkswagen Golf, Alman otomotiv şirketi Volkswagen tarafından üretilen otomobil modelidir. 2019 Yılında 8. Nesli ortaya çıkmıştır. Bir dönem Volkswagen Golf, Örnek Volkswagen Rabbit gibi isimlerle satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Passat</span> Volkswagen firmasınca üretilen sedan otomobil

Volkswagen Passat Volkswagen AG ("VW") tarafından 1967'den beri çeşitli formlarda üretilen bir aile arabasıdır. Passat, Volkswagen Golf/Jetta ile Volkswagen Phaeton arasında kalan bir model olup şu anda Almanya'da bulunan Emden ve Mosel/Zwickau fabrikalarında üretilmektedir. Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarında Passat olarak bilinen araç; başka bölgelerde Dasher, Santana, Quantum, Magotan, Corsar ve Carat isimleriyle de satılmıştır. Passat, Almancada Alize rüzgârları anlamına gelmektedir. Volkswagen Passat'ın sedan kasasının üretimi 2022'de durmuştur. Aracın şu an sadece Variant adlı Station Wagon kasalı bir modeli üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Polo</span>

Volkswagen Polo, Volkswagen'in 1975'ten beri küçük sınıfta ürettiği otomobil modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Jetta</span> Volkswagen tarafından üretilen aile otomobili

Volkswagen Jetta, 1979'da Golf'ün sedanı olarak üretilmeye başlanan kompakt sedan otomobildir. Jetta'nın özellikle 3. nesli çok beğenilmiştir ve VW Vento ismiyle de üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">SEAT Ibiza</span> Otomobil

SEAT Ibiza, İspanyol otomobil üreticisi SEAT tarafından 1984 yılından beri üretilen bir otomobildir. 30. yılında 5 milyon adeti geçmiştir ve SEAT'ın en çok satılan otomobilidir. İsmini, İspanya adası İbiza'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Walter de Silva</span> İtalyan tasarımcı

Walter Maria'de Silva,, İtalyan otomobil tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">SEAT León</span> Otomobil

İlk iki nesil León, Volkswagen Grubu A platformunun iki farklı çeşidini kullandı ve birçok aksamı Volkswagen Grubu otomobiller ile aynıydı. Üçüncü nesil; Audi A3 Mk3, Volkswagen Golf Mk7 ve Škoda Octavia Mk3 tarafından da kullanılan Volkswagen Grubu MQB platformunu kullanır.

<span class="mw-page-title-main">SEAT Toledo</span> Otomobil

SEAT Toledo, Volkswagen Grubu'nun bir parçası olarak İspanyol üretici SEAT tarafından üretilen kompakt bir otomobildir. Toledo ismi, SEAT ürün serisine ilk defa Mayıs 1991'de tanıtıldı, dördüncü ve daha yeni nesiller ise 2012'nin sonlarında, 2013 model otomobili olarak tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Otomotiv</span> Türk otomotiv şirketi

Doğuş Otomotiv, Türkiye'de 1994 yılından beri faaliyet gösteren otomotiv ithalatçısı ve otomotiv distribütör ağı.

<span class="mw-page-title-main">Alt orta sınıf otomobil</span>

Alt orta sınıf, compact car, Avrupa'da C segmenti, Small family car ya da medium car olarak da bilinen otomobiller uzunlukları yaklaşık 4100–4600 mm arasında olan, yeterli bir donanım ve performans sunan otomobilleridir. Çok geniş bir model yelpazesine sahip olan alt orta sınıfta, her karoser tipinden araç bulmak mümkündür. Bu nedenle, otomobil dünyasında en çok satılan sınıf kompakt sınıftır.

<span class="mw-page-title-main">Škoda Kodiaq</span>

Škoda Kodiaq, Çek otomobil üreticisi Škoda tarafından üretilen bir orta sınıf Crossover SUV'dir. Volkswagen Tiguan ve SEAT Ateca ile MQB platformunu kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Kompakt SUV</span>

Kompakt SUV orta boyutlara sahip, alt orta sınıf otomobil ve SUV türüdür. Boyutları mini SUV ve kompakt sınıf otomobilden büyükdür. Kompakt SUV olarak etiketlenen birçok yeni araç, teknik olarak kompakt crossover otomobillerdir ve C-segmentli otomobil platformu üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">SEAT Tarraco</span> Otomobil

SEAT Tarraco, SEAT tarafından 2018 yılından bu yana üretilen bir orta sınıf crossover SUV modelidir. Araç, ilk olarak 2018 Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış olup adını Tarragona kentinden almaktadır. Volkswagen Tiguan Allspace ve Škoda Kodiaq ile birlikte MQB-A2 platformuna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Taigun</span>

Volkswagen Taigun, Alman otomobil üreticisi Volkswagen tarafından üretilen bir yarı kompakt crossover SUV'dur. Hindistan'da üretilen ve Hindistan pazarına yönelik olan Taigun, Hindistan pazarı için Volkswagen T-Cross'u temel almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Škoda Kamiq</span>

Škoda Kamiq, Şubat 2019'da Cenevre Otomobil Fuarı'nda görücüye çıktıktan sonra, Çek otomobil üreticisi Škoda Auto tarafından Haziran 2019'un sonunda üretilen yarı kompakt bir crossover SUV. Avrupa'da satılan diğer Škoda SUV'ların yani Karoq, Enyaq ve Kodiaq'a göre daha küçüktür. Teslimatlar resmi olarak Eylül 2019'da başlamıştır. koda'nın ilk kez 2018'de halka tanıttığı Vision X konseptine dayanmaktadır. Karoq ve Kodiaq'da olduğu gibi, Kamiq adı da Inuit dilinden gelen bir kelimeden kökenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen T-Roc</span>

Volkswagen T-Roc, Alman otomobil üreticisi Volkswagen tarafından üretilen bir alt kompakt geçit SUV araçtır. Volkswagen Group MQB A1 platformuna dayanmaktadır ve genellikle Golf'ün SUV eşdeğeri olarak kabul edilmiştir. T-Roc, Volkswagen Tiguan'ın bir tık altında ve biraz daha küçük T-Cross'un bir tık üzerinde yer almaktadır. T-Roc, 23 Ağustos 2017'de Volkswagen'in Avrupa pazarındaki dördüncü SUV'u olarak dünya çapında ilk çıkışını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Škoda Scala</span>

Škoda Scala, Çekya'nın bir otomobil üreticisi olan Škoda Auto tarafından üretilen küçük bir aile arabası veya kompakt hatchback'idir. Araba, Fabia ve Octavia arasına sığacak ve C segmentindeki hatchback arabalara rakip olacak şekilde tasarlandı. Scala, 2018 yılının Aralık ayında tanıtıldı. Ocak 2019 tarihinde çevrimiçi bir yapılandırıcıya erişildi ve satışlar resmi olarak 2019 Mayısı'nda başladı. Daha öncesinde, bu yeni arabanın adının 'Felicia', 'Garde', 'Spaceback' veya 'Popular' olacağı varsayılmıştı. Ancak "Scala" adı 15 Ekim 2018'de açıklandı. Scala, Latincede "basamak" veya "merdiven" anlamına gelmektedir, otomobil üreticisine göre kompakt otomobil segmentinde ileriye doğru büyük bir adım sunuyor. Aynı isim, 2012 ila 2017 yılları arasında satılan Renault Scala ve 1971 ila 2008 yılları arasında küçük bir aile arabası olan Zastava Skala da dahil olmak üzere geçmişte birkaç kez ortaya çıkmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Jetta (A7)</span>

Volkswagen Jetta (A7), Volkswagen Jetta'nın 7. nesli ve Volkswagen Jetta (A6)'nın halefi olan bir kompakt arabadır. 2018 model Volkswagen Jetta; Volkswagen aracın iç tasarım çizimlerini Aralık 2017'de paylaştıktan sonra 14 Ocak 2018'de Detroit, Michigan'daki 2018 Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı'nda tanıtılmıştır. Jetta, Volkswagen'in Volkswagen Golf ve Volkswagen Atlas gibi diğer Volkswagen araçlarında da kullanılan MQB platformundan temel alır. A7 Jetta'yla birlikte Jetta modeli Avrupa ülkelerinde ve direksiyonun sağ tarafta yer aldığı ülkelerde sonlandırılmıştır.