İçeriğe atla

MP 34

Maschinenpistole 34 (MP 34)

Maschinenpistole 34 (MP 34) Ek parçalarıyla
Çeşidi Hafif makineli silah
Uyruğu Avusturya Avusturya
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar Avusturya Avusturya
Nazi Almanyası Nazi Almanyası
Çin Çin
Portekiz Portekiz
Şili Şili
Bolivya Bolivya
El Salvador El Salvador
Uruguay Uruguay
Venezuela Venezuela
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Portekiz Sömürge Savaşları
Üretim tarihi
Tasarımcı Louis Stange
Tasarlandığı tarih 1929
Üretici Waffenfabrik Steyr
Üretildiği tarih 1929-1940
Çeşitleri S1-100, MP30
Özellikler
Ağırlık 4,48 kg (şarjörlü)
Uzunluk 850 mm
Namlu uzunluğu 200 mm

Mühimmat9x19mm Luger Parabellum; 9x23 Steyr; 9x25 Mauser Export
Atış hızı 500 mermi/dakika
Etkili menzil 150 - 200 m (160-220 yarda)

MP 34 (Maschinenpistole 34, Türkçe: Makineli Tabanca 34), Avusturya üretimi makineli silah. Waffenfabrik Steyr tarafından Avusturya polisinin kullanması amacıyla tasarlanmış ve Avusturya polisi tarafından kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'nun Waffen-SS bölümü tarafından kullanılmıştır. Bu silah 1970'lere kadar çeşitli birlikler tarafından kullanılmıştır.

Tarihçe

Versay Antlaşması gereği Almanya'nın 8'den fazla mermi taşıyan ve 4 inç'ten uzun mermiye sahip silah üretimi yasaklanmıştı. Bundan dolayı bu silah Avusturya'da gizli bir şekilde tasarlanmaya başladı. Silahın açık açık üretime başladığında en iyi malzemelerden üretildi. Bu yüzden bu silahın üretim maliyeti oldukça yüksekti. Hatta silaha Rolls Royce makineli tabanca adı takıldı.

Servis

Portekiz için özel üretilen 1942 model bir MP 34

Silah, 1930 yılında Steyr MP 30 adında Avusturya polisi tarafından kullanıldı. Şili, Bolivya, El Salvador, Uruguay ve Venezuela'ya ihraç edildi. Çin'e ise sınırlı sayıda satıldı. Ayrıca Avusturya Ordusu tarafından kullanıldı. 1938 yılında Almanya, MP 34'lerin çoğunu satın aldı.

Kaynakça

  • Gotz, Hans Dieter, German Military Rifles and Machine Pistols, 1871-1945, Schiffer Publishing, Ltd. West Chester, Pennsylvania, 1990. OCLC 24416255
  • Günter Wollert; Reiner Lidschun; Wilfried Kopenhagen, Illustrierte Enzyklopädie der Schützenwaffen aus aller Welt : Schützenwaffen heute (1945-1985), Berlin : Militärverlag der Deutschen Demokratischen Republik, 1988. OCLC 19630248
  • Edward Clinto Ezell, Small Arms Of The World, Eleventh Edition, Arms & Armour Press, London, 1977
  • Schweizer Waffen Magazin
  • Internationales Waffen Magazine
  • German Small Arms (1971)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Steyr Aug</span> Avusturya yapımı saldırı tüfeği

Steyr AUG, Avusturya yapımı bir bullpup saldırı tüfeği. 1970'lerde tasarlanan ve 1978'den bu yana Steyr Mannlicher firması tarafından üretilen 5,56mm'lik tam otomatik bir silahtır. 1977 yılında Strumgewehr 77 adıyla Avusturya ordu servisine kabul edilen AUG'un üretimine 1978 yılında başlandı. Dünyadaki bullpup tasarıma, yani şarjör yerinin tetik yerinin arkasında olma özelliğine sahip ilk tüfek olma özelliğini taşır. Avusturya, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Lüksemburg orduları tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IMI Desert Eagle</span> İsrail yapımı yarı-otomatik tabanca

Desert Eagle, Amerikalı tasarımı, İsrail yapımı yarı-otomatik bir tabancadır. 357'lik, 41'lik, 44'lük, 440 Cor-bon ve 50 AE kalibrelik mermi kullanan modelleri bulunur. 357 kalibrelik versiyonu 9,41'lik ve 44'lüğü 8, 440 Cor-bon ve 50 AE kullanan modeli de 7 mermi alır. Kullandığı mermilerden dolayı çok güçlü bir tabancadır ancak 50 AE kullanan versiyonun geri tepmesinin yüksek olması, silahın oldukça ağır ve büyük olması nedeniyle kullanışlı değildir. Bu silahın çeşitli ağırlıkları vardır. 1–2 kg arasındaki çeşitleri silahın gerçekten kuvvetli olduğunu gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Thompson M1A1</span> ABD yapımı hafif makineli tüfek

Thompson hafif makineli tüfek, Tommy Gun olarak da bilinir, Amerikalı General John T. Thompson tarafından 1919 yılında tasarlanmış hafif makineli tüfektir.

<span class="mw-page-title-main">Sten</span>

Sten, Britanyalı yapımı bir hafif makineli silah. 1940 yılında Birleşik Krallık'ta yaşanan silah sıkıntısına binaen üretilmiş olan, 9 mm kalibreli, basit tasarımlı, kolay üretilebilen ve oldukça güvenilir bir silahtır. Adını, tasarımcıların soyadının baş harflerinden ve yapıldığı yerden almaktadır. İlk aşamada 100.000 adet üretilerek İngiliz askerlerine hafif, az yer kaplayan, onarımı ve bakımı kolay bir silah sağlanmıştır. SAS komandoları ve baskın ekipleri için de sınırlı sayıda susturuculu MK II'ler üretilmiştir. Sten, kısa menzilli, yüksek atış hızına, kabul edilir derecede hasar gücüne sahip, hareket kabiliyeti yüksek bir silahtır. Mermileri 9 mm çapında olduğu için yakın menzilli bir silahtır. Ancak yere düştüğü an, içindeki 32 mermiyi etrafa saçar. Tabanca türünden olduğu için tam otomatik atış yapma yeteneği kısıtlı bir silahtır. II. Dünya Savaşı'nda tüm İngiliz askerleri tarafından hafifliği, az yer kaplaması, onarım kolaylığı ve basitçe temizlenebilir bir silah olduğundan dolayı çok tutulmuştur. Kore Savaşı'nda da yine aynı şekilde Birleşmiş Milletler saflarında olan Birleşik Krallık tarafından kullanılmıştır. Vietnam Savaşı'nda ise Avustralya ordusu tarafından kullanılmıştır. Bu gibi savaşlar dışında diğer savaş ve isyanlarda da kullanılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 1950 yılından 1980 yılına kadar Kore Savaşı ve Kıbrıs Harekâtı'nda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm PaK 97/38</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 97/38, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silahın namlu kısmı Fransız yapımı Canon de 75 modèle 1897 topuna ve kundağı ise Alman 5 cm PaK 38 e aitti.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">ADGZ</span> 1934 yılında Avusturya ordusu için geliştirilen ağır zırhlı araba

ADGZ 1934 yılında Avusturya ordusu için geliştirilen ağır zırhlı arabadır. 1935 ve 1937 yılları arasında üretilmiş ve ordu hizmetine girmiştir. 1938 yılında Nazi Almanyasının Avusturya'yı işgali ile bu ülke "'Anschluss'" adını almış bu araçlara Wehrmacht tarafından el konulmuştur. Avusturya ordusuna ait 27 adet aracın 12 tanesi ADGZ yol tankı olarak Mart 1938 tarihinde servise girmiştir. 14 adeti polis ve jandarma birliklerinin emrine verilmiştir.. Bu araçlara Almanlar tarafından PzKpfw Steyr ADGZ adı verilmiş, SS ve polis birliklerinin emrine girmiştir. 1942 de 25 adet araç SS lerin emrine girmiştir. 1942 yılında bu araçlara Rusya ve Balkanlarda göreve başlamıştır.

Mauser C96, 1896 ile 1937 yılları arasında Alman silah fabrikası Mauser tarafından üretilen yarı otomatik tabanca. Lisanssız kopyaları Çin ve İspanya tarafından 20. yüzyılın ilk yarısında üretilmiştir. Mauser C96'yı diğer silahlardan ayıran en önemli özellikleri tetik önündeki şarjörün sabit, namlusunun diğer tabancalardan daha uzun ve arkasına dipçik takılabilir olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

PAW 600 boşluklu imha hakkı veya diğer adıyla şekilli patlayıcı başlıklı tanksavar mermisi atan hafif sınıf bir topçu sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Makineli tabanca</span>

Hafif makineli silah, tabanca mermisi kullanan, otomatik tüfeklerden daha küçük boyutlarda olan ve genellikle yakın çatışmalar ve baskınlar için tasarlanmış silah türüdür.

<span class="mw-page-title-main">MP 40</span>

MP 40, Alman yapımı bir hafif makineli silahtır. II. Dünya Savaşı'nda Almanya ve diğer Mihver kuvvetlerce yaygın olarak kullanıldı.

Heinrich Vollmer (1885-1961), Avrupa'da en çok tanınan silah tasarımcısı. Erfurt'ta Erma Werke için çalıştı. MP38/MP40 makineli tüfekleri gibi II. Dünya Savaşı'nın önde gelen silahlarını tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">IMI Uzi</span> 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silah

Uzi,, Teğmen Uziel Gal tarafından 1948 yılında tasarlanıp 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silahdır. Bu silah hafif makineli silahlar için devrim yaratacak, yıllarca kullanılacak bir silahtı. 1950 yılında ise bu hafif-atışlı silah IMI tarafından denenmek üzere kabul edildi ve seri üretimine geçildi. Zamanla .45 ACP, .41 AE gibi kalibreler üzerinden de üretilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch MP7</span>

Heckler & Koch MP7, Heckler & Koch firması tarafından dizayn edilmiş bir Alman SMG. Kendisi için dizayn edilmiş özel 4.6x30mm mermilerini kullanır. 1989'da NATO'nun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla şu anda kullandığı mermi ile bir kişisel savunma silahı olması için dizayn edildi. Amaç, normal tabanca mermisi kullanan silahların neredeyse hiç yapamadığı, çelik ve kevlar yelekleri delme yeteneğine sahip, tabanca mermisi kullanan kompakt bir silah üretmekti. İlk versiyonu MP7, 2001'de üretime girdi. Aynı amaçla kendisinden daha erken yapılmış olan FN P90'ın rakibidir. Piyasaya sürülüşü sonrası değişime uğrayan MP7'in üretim çeşitleri MP7A1 ve MP7A2'dir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">MP 35</span>

MP 35, Nazi Almanyası tarafından üretilip ve kullanılan tam otomatik silah. Silahı Alman ordusu ve polisi kullanmıştır. Emil Bergmann tarafından tasarlanan silah Bergmann Silah Fabrikası tarafından üretildi.

<span class="mw-page-title-main">15 cm Kanone 18</span>

15 cm Kanone 18 İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılan bir Alman ağır topuydu.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.