İçeriğe atla

MLA Style Manual

MLA Stil Kılavuzu Ve Akademik Yayıncılık Rehberi
MLA Style Manual and Guide to Scholarly Publishing
MLA Stil Kılavuzu Ve Akademik Yayıncılık Rehberi, 3. baskı.
YazarlarAmerika Modern Dil Derneği, Domna C. Stanton, David G. Nicholls
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
TürYazım kılavuzu
Yayım2008
YayımcıAmerika Modern Dil Derneği
ISBN978-0-87352-297-7
OCLC191090459
Seri
MLA Style Manual and Guide to Scholarly Publishing (2. basım, Joseph Gibaldi)MLA Stil Kılavuzu Ve Akademik Yayıncılık Rehberi

MLA Stil Kılavuzu, 2008 yılında basımı yapılan MLA Stil Kılavuzu Ve Akademik Yayıncılık Rehberi'nin üçüncü baskısıdır. Amerika Modern Dil Derneği tarafından ilki 1985 yılında basılan seri yazım kılavuzundan başta Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada ülkelerinde özellikle İngilizce araştırmalar ve diğer beşeri bilimler çalışmalarında kılavuz doküman olarak faydalanılmıştır. Kılavuzdan ayrıca diğer modern dillerdeki medya çalışmaları, kültürel çalışmalar ve edebi eleştiriler gibi ilgili disiplinlerdeki karşılaştırmalı edebiyat eserlerinde de faydalanılmıştır. (Tarih, felsefe ve teoloji gibi disiplinlerde ise Chicago Stil Kılavuzu'ndan faydalanılmıştır.)

MLA kitap kataloğu tanımına göre 1985 yılında ilk defa yayınlanmasından itibaren MLA Stil Kılavuzu "yüksek lisans öğrencileri, akademisyenler ve profesyonel yazarlar için standart kılavuz" olmuştur; MLA stili "yarım yüzyılı aşkın süredir okullar, akademik bölümleri ve eğitmenlerce yaygın bir şekilde benimsenmiştir" ve MLA'lar "Kuzey Amerika'nın tamamında, Brezilya, Çin, Hindistan, Japonya, Tayvan ile Dünya'nın dört bir yanındaki diğer ülkelerde çeşitli kılavuzlar, 1.100'den fazla akademik ve edebi dergi, bülten ve dergi ile birçok üniversite ve ticari basın tarafından da kullanılmıştır".

2016 baharında MLA El Kitabının 8. baskısının ortaya çıkmasını müteakiben MLA, 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren MLA Stil Kılavuzunun baskısının tükeneceğini duyurmuştur.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Is a new edition of the MLA Style Manual going to be published?". The MLA Style Center. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ahmet Enis Batur, Türk şair, yazar ve yayımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

<i>Nature</i> (dergi) 4 Kasım 1869da yayın hayatına başlayan bilim dergisi

Nature, İngiltere'nin Londra şehrinde kurulan ve merkezi bulunan, haftalık bir bilimsel araştırma dergisidir. Çok disiplinli bir yayın olarak Nature, öncelikle olarak bilim ve teknoloji alanlarında, çeşitli akademik disiplinlerden hakemli araştırmaları içerir. Springer Nature, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya'da çekirdek editöryel ofislere sahiptir. Nature, 2022 Dergi Atıf Raporları'nın Bilim Baskısı tarafından dünyanın en çok atıf yapılan bilimsel dergilerinden biri olarak belirtilmiştir bununla birlikte dünyanın en çok okunan ve en prestijli akademik dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir. 2012 itibarıyla, aylık yaklaşık üç milyon benzersiz okuyucuya online erişimi olduğunu düşünülmektedir.

Hasan Bülent Kahraman, Türk akademisyen, yazar, sanat eleştirmeni ve küratör.

<span class="mw-page-title-main">Art Nouveau</span> 19. yüzyılın sonunda endüstrileşmenin getirdiği seri üretime tepki olarak doğan ve eklektisizmden etkilenen sanat akımı

Art Nouveau, zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımıdır. Köklerinin Londra merkezli Arts & Crafts Hareketi'ne dek gittiği söylenebilir. Avrupa ve Amerika'yı etkilemiştir.

Tiraj, yayıncılıkta bir defada basılan kitap, dergi, gazete gibi basılı ürünlerin adedi. Baskı adedi hesaplanırken bir yandan talebi karşılaması diğer taraftan stoklarda aşırı birikime yol açmaması göz önünde tutulur. Birçok ülkede tiraj verileri bağımsız kurumlar tarafından saptanır.

Bâki Asiltürk, Türk şair.

Ayşe Necmiye Alpay, Türk dilbilimci, çevirmen, yazar. Çeşitli dergilerde yayınlanan dil konusundaki yazıları ve edebi incelemeleriyle tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dumbarton Oaks</span>

Dumbarton Oaks, Washington’nin Georgetown semtinde yer alan Federal stilde inşa edilmiş ve bahçeleri ile ünlü bir malikanedir.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Cümle aralığı</span>

Cümle aralığı bırakma, metin dizgisinde cümleler arasında bulunan yatay boşluktur. Tipografide âdet hâline gelmiş bir meseledir. Avrupa'da matbaalarda basılan taşınabilir türün tanıtımından bu yana çeşitli cümle aralığı âdetleri dillerde Latin kökenli bir alfabe ile beraber kullanıldı. Bunlar normal bir sözcük boşluğunu, genişletilmiş tek bir boşluğu ve iki tam boşluğu içlerine alırlar. Dijitâl yazı tipleri görsel olarak insanların hoşuna giderek ve son noktalamayı izleyen tutarlı boşluğu oluşturacak tek kelime boşluğunu otomatik bir şekilde ayarlayabilmesine rağmen en çok tartışma, cümleler arasında bir klâvyenin boşluk çubuğuna bir iki defa basıp basmamakla ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">İpek Üniversitesi</span>

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşımaktaydı. 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini almıştı. Kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'dı. Kampüsü, Turan Güneş Bulvarı 648. Cadde, 651. Sokak No: 4, 06550 Oran, Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktaydı. Bilkan, üniversiteyi "Özel sektörün şimdiye kadar sosyal bilimler alanına yaptığı en büyük yatırım" şeklinde tanımlamaktadır. Üniversitenin disiplinler arası çalışmalarla yabancı dillere ağırlık verirdi ve senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları vardı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Polonya)</span>

Polonya Ulusal Kütüphanesi - Varşova'da Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı'na bağlı merkez kütüphanedir.

Sevgi Özel,, Türk yazar, Dil bilimci ve Dil Derneği Başkanı.

Elaine Showalter, Amerikalı feminist eleştirmen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge University Press</span> Cambridge Üniversitesinin yayıncılık işi

Cambridge University Press, Cambridge Üniversitesi'ne bağlı faaliyet gösteren Cambridge, Birleşik Krallık merkezli yayınevidir. Kral VIII. Henry tarafından 1534'te kurulmuştur. Dünyanın ilk kurulan yayınevi ve Oxford University Press'in ardından en büyük ikinci yayınevi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplin</span> akademik çalışma alanı veya meslek

Akademik disiplin, akademik eğitimde, özellikle de yüksekokul, meslek yüksekokulu, üniversite gibi yükseköğretim kurumlarında icrâ edilen bilimsel çalışma ve araştırma alanıdır. Her akademik disiplin, akademik bölümler, fakülteler, akademik dergiler ve sahanın uzmanları tarafından tanımlanır, çerçevesi ve araştırma alanı belirlenir. Belirli bir skolastik konu alanı veya kolej departmanı ile güçlü bir şekilde ilişkili uzmanlık, insanlar, projeler, topluluklar, zorluklar, çalışmalar, araştırma ve araştırma alanlarını içerir. Örneğin, bilim dallarına genel olarak bilimsel disiplinler, örneğin; fizik, kimya ve biyoloji aittir.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 1942 yılında, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) bünyesinde yayına başlayan akademik dergi. MLA ve International Bibliography tarafından indekslenmektedir. Dergide sosyal ve beşerî bilimlerde Türkçe ve muhtelif dillerde makaleler yayımlanmaktadır.

İngilizce noktalamada seri virgül, üç veya daha fazla terimden oluşan bir dizide, "ve" bağlacının arkasına [yani koordinasyon birleşiminden önce ] yerleştirilen virgüldür. Seri virgülün en önemli işlevi, anlamda muğlaklığı engellemesidir.

Kaynak yönetim yazılımı, Referans yönetim yazılımı, Atıf yönetim yazılımı veya Bibliyografik yönetim yazılımı, bibliyografik kayıt veri tabanını depolayan ve bilimsel araştırmalarda ihtiyaç duyulan bu kayıtlar için bibliyografik atıf üreten bir yazılımdır. Bir kayıt depolandıktan sonra, akademik kitap ve makalelerdeki referans listeleri gibi bibliyografyalar oluşturmada tekrar tekrar kullanılabilir. Modern referans yönetimi uygulamaları genellikle kelime işlemcilerle entegre edilebilir, böylece yayıncılar ve bilimsel veya akademik dergiler tarafından istenen birçok farklı bibliyografik formattan birinde bir referans listesi, bir makale yazılırken otomatik olarak üretilir ve atıfta bulunulan bir kaynağın referans listesine dahil edilmemesi riskini azaltır. Ayrıca bibliyografik veri tabanından bibliyografik kayıtları içe aktarmak için bir tesise sahip olacaklardır.