İçeriğe atla

MKE KNT-76

KNT-76 Keskin Nişancı Tüfeği
Çeşidi Keskin nişancı tüfeği
Uyruğu  Türkiye
Kullanıcılar  Türkiye

 Azerbaycan (Potansiyel)

Üretim tarihi
Tasarımcı Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu
Üretici MKE
Üretim adedi En az 1200
Özellikler
Ağırlık 4,700 gr
Uzunluk 1,100 mm
Namlu uzunluğu 508 mm

Mühimmat7.62×51mm NATO
Etkili menzil 800 metre (870 yd)

KNT-76, Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından geliştirilen manga seviyesi keskin nişancı tüfeğidir. MPT-76 ile birçok benzer parçaya sahiptir. 7,62x51 mm NATO mühimmatlarını ateşleyen silahta yarı otomatik gaz piston hareketli döner başlı kilitlemeli mekanizma kullanılmıştır. 20 mermilik şarjör kapasitesi bulunmaktadır. Tüfek, mermileri 1,5 MOA dağılımla hedef üzerinde gruplayabilmektedir. Teleskopik dipçik tam açık halde iken 1100 mm uzunluğuna erişmektedir. Namlu uzunluğu 508 mm'dir. 15 ila 25 Newton aralığında ayarlanabilen tetik hassasiyetli KNT-76'nın etkili menzili 800 metre ve silahın ağırlığı 4700 gramdır.[1]

Kullanıcılar

Aktif kullanıcılar

Potansiyel kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 
  3. ^ "Türkiye'den Senegal'e KNT-76 ihracatı | SavunmaSanayiST". 26 Aralık 2020. 24 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2024. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK33</span> piyade tüfeği

HK33, G3 piyade tüfeğinin 90'lı yıllara güncelleştirilmiş, NATO standardına getirilmiş versiyonudur. Türk Silahlı Kuvvetleri bu silâhı fizikî ömürlerini tamamlamakta olan G3 ile değiştirmek istemekteydi. Fakat, HK416 varyasyonu Mehmetçik-1'in üretilmesine karar verildi. HK33 Türkiye'de MKEK tarafından üretilmektedir. TSK tarafından komando, jandarma, özel harekât ve bazı ÖKK birliklerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Komando (Türkiye)</span> Askerî sınıf

Komando, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay, astsubay ve uzman erbaşlardan eğitime seçilen ve eğitimde başarılı olanlara verilen unvandır. Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar. Deniz Komando deniz kuvvetlerinin denizcilerine verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Altay (tank)</span> Türk yapımı ana muharebe tankı

Altay, Türkiye'de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankıdır. İsmini Türk Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Türk medyalarına göre, tank seri üretime geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IMI Tavor TAR-21</span>

IWI Tavor TAR-21, İsrail yapımı bir bullpup piyade tüfeğidir. Silah, Israel Military Industries tarafından İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılan M16, M4 ve IMI Galil piyade tüfeklerinin yerini alması amacıyla tasarlanmış olup adını İsrail'in Tabor Dağı'ndan almaktadır. İlk olarak 2003 yılında 15 000 adet civarında üretilmiştir. Hindistan tarafından 20 milyon dolarlık anlaşma yapılmış olmasının yanında, halihazırda Hırvatistan tarafından test edildiğine yönelik söylentiler vardır.

<span class="mw-page-title-main">M16</span> Amerikan menşeli piyade tüfeği ailesi

Bu madde M16 tüfeği hakkındadır. Gökcismi Messier 16 için Kartal Bulutsusu maddesine bakın.

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl (silah)</span> Azerbaycan yapımı keskin nişancı tüfeği

İstiklâl, Azerbaycan yapımı bir yarı otomatik materyalsavar keskin nişancı tüfeğidir. Silah, 2008 yılında geliştirilmiş olup Savunma Sanayi Bakanlığı'na bağlı Telemekanik Fabrikası tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MAT-49</span>

MAT-49, Fransız yapımı bir hafif makineli silahtır. İsminin sonunda "49" olmasının sebebi ilk kez 1949 yılında üretilmiş olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özel Harekât Başkanlığı</span> Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Özel Harekat Başkanlığı

Özel Harekât Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için özel taktik ve silahlar kullanan merkez teşkilatına bağlı olarak görev yapan birimidir. 1983 yılında kurulmuştur. Karargâhı Gölbaşı/Ankara'dadır. Bu birimde görev yapan personel Özel Harekât Polisi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">KNT-308</span> Türkiye yapımı1500 m menzilli keskin nişancı tüfeği

KNT-308, Türkiye'nin ilk yerli, keskin nişancı tüfeğidir. Hafif zırhlı araçlara yönelik üretilen silah, 5-10 mermilik şarjör kapasiteli ve etkili menzili 1250 metredir. Sınıfındaki silahlardan %20 daha etkili %30 daha hafif %30 daha ucuzdur

<span class="mw-page-title-main">MKE MPT</span> Türk yapımı piyade tüfeği

MKE MPT, Türk Silahlı Kuvvetlerinin piyade tüfeği ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığının oluşturduğu Modern Piyade Tüfeği projesi kapsamında Türkiye merkezli Makine ve Kimya Endüstrisi tarafından tasarlanan ve Kale Kalıp ile Sarsılmaz şirketleriyle beraber üretimi yapılan piyade tüfeği ailesi.

<span class="mw-page-title-main">Makine ve Kimya Endüstrisi</span> Millî Savunma Bakanlığına bağlı anonim şirket

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi, 15 Mart 1950 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü silah, mühimmat, roket, araç ve gereç ihtiyaçlarını karşılamakla görevli ve Millî Savunma Bakanlığına bağlı olarak savunma sanayi alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulan kurum. Kamu iktisadi teşebbüsü olarak kurulan MKE, 3 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla 7330 sayılı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun ile anonim şirkete dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı</span>

Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Jandarma Genel Komutanlığı'nın özel operasyon birimidir. Başlıca görevleri terörle mücadele, sualtı operasyonları, rehine kurtarma, hücre evi baskını, yaşanacak doğal afetlerde hayat kurtarma ve isyan kontrolüdür. 1 Eylül 1999 tarihinde kurulmuştur. İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar. Kağanlar olarak adlandırılırlar.

Aşağıda Türk Kara Kuvvetlerinin askerî teçhizat listesi verilmiştir. Bu tablolardaki toplamlar, askerî operasyonlar esnasında yaşanan kayıpları ve ele geçirilen unsurları yansıtmamaktadır.

Kale KCR-556, Kale Grubu tarafından geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Özel Birlikleri tarafından kullanılan, 5.56×45mm NATO mermi kullanan piyade tüfeği. Uzun versiyonunda 368 mm, kısa versiyonunda 280 mm uzunluğunda, yakın mesafeli çatışmalar için geliştirilen versiyonunda ise 190 mm namlu bulunmaktadır. Seyyar dipçikli uzunluğu 810 mm olan tüfek, 3.2 kg ağırlığındadır. Dakikada 750 ile 950 arasında mermi atabilen KCR-556'nın etkili menzili ise 400 metre ayrıca Kale kcr556 gaz piston döner başlık kilitleme ile çalışan krom kaplı soğuk dövme namluya sahip

<span class="mw-page-title-main">Komando</span>

Komando, seçkin bir hafif piyade veya özel kuvvetler birimidir. Fiziki ve kuramsal eğitimleri ile kazandırılan yetenekleri doğrultusunda; kısa süre içerisinde hedefin ayrıntılı keşfini yapıp durum değerlendirmesini ortaya koyarak hedefi imha eden, ikmal yapılmasa dahi görevi tamamlayan askerdir. Düşman derinliklerinde birlik halinde görevlerini icra ederler. Deniz Komando türü deniz kuvvetlerinin gerçekleştireceği yetiştirilen denizciler kuvvetidir. Komando birlikleri standart piyade harekâtlarının aksine timler halinde özel operasyonlar gerçekleştirirler. Ülkelerin ihtiyaçlarına göre dağ, hava indirme, çöl savaşı, derin kâr savaşı, arama-kurtarma, meskûn mahal operasyonu, pusu, sabotaj baskın, deniz operasyonu gibi konularda standart askerî personele göre uzmanlık düzeyinde eğitim alan personeldir.

SARP, esas olarak Altay ana muharebe tankında kullanılmak üzere geliştirilen uzaktan komutalı silah sistemidir. İhtiyaçlara göre çeşitli taktik kara araçlarında ve sabit tesislerde kara ve hava hedeflerine karşı kullanılabilmektedir. Gereksinimlere göre 7,62 mm veya 12,7 mm makineli tüfek ya da 40 mm otomatik bomba atar ile konfigüre edilebilmektedir. SARP gerçek zamanlı işletim sistemine sahiptir.

Mübariz Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Sanayii Bakanlığı tarafından üretilen keskin nişancı tüfeği. İsmini Mübariz İbrahimov'dan almaktadır.

Tisaş - Zpt762 veya Zigana piyade tüfeği, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılamak için Trabzon Silah Sanayi tarafından tasarlanan piyade tüfeği.