İçeriğe atla

MKE KN-12

MKE KN-12
Çeşidi Keskin nişancı tüfeği
Uyruğu  Türkiye
Hizmet geçmişi
Hizmet 2022-günümüze[1]
Kullanıcılar Türkiye
Üretim tarihi
Tasarlandığı tarih 2020'ler
Üretici MKE
Üretildiği tarih 2022-günümüze
Özellikler
Ağırlık 7.200 g[2]
Uzunluk 1.030-1.280 mm[2]
Namlu uzunluğu 660-686 mm[2]

Mühimmat7.62×51mm NATO
8.59×70 mm
Kalibre7,62 mm[2]
8,59 mm[2]
Mermi çıkış hızı 860-885 m/s[2]
Etkili menzil 1.500 m[2]
Besleme sistemi 5-10 mermilik şarjör[2]
Nişangah Gez ve arpacık
Dürbün

MKE KN-12, MKE tarafından üretilen Türk yapımı bir kurmalı keskin nişancı tüfeğidir.[1][2][3] Silah, 2022 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetine girmiş olup Türkiye'nin ilk değişken kalibreli keskin nişancı tüfeğidir.[1]

KN-12, yaklaşık 1,3 metre uzunlunda ve 7.200 gram ağırlığında olup 7,62 ve 8,59 mm olmak üzere iki farklı mühimmat kullanabilme özelliğine sahiptir.[2][3] Silah katlanabilir bir dipçiğe sahiptir.[2] Silah, günümüzde Türk Kara Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Türkiye'nin ilk değişken kalibreli keskin nişancı tüfeği "KN-12" envantere girdi". TRT. 13 Ekim 2022. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2024. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l "KN-12 Keskin Nişancı Tüfeği". MKE. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2024. 
  3. ^ a b c "KN-12 Değişken Kalibreli Keskin Nişancı Tüfeği Kullanıma Alındı". SavunmaSanayiST.com. 13 Ekim 2022. 29 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK33</span> piyade tüfeği

HK33, G3 piyade tüfeğinin 90'lı yıllara güncelleştirilmiş, NATO standardına getirilmiş versiyonudur. Türk Silahlı Kuvvetleri bu silâhı fizikî ömürlerini tamamlamakta olan G3 ile değiştirmek istemekteydi. Fakat, HK416 varyasyonu Mehmetçik-1'in üretilmesine karar verildi. HK33 Türkiye'de MKEK tarafından üretilmektedir. TSK tarafından komando, jandarma, özel harekât ve bazı ÖKK birliklerinde kullanılmaktadır.

<i>Syphon Filter</i>

Syphon Filter önceleri 989 Studios daha sonraları bu ekibin Sony'ye katılmasıyla Sony Bend ismini alarak ürettikleri aksiyon-espiyonaj oyun serisinin ismidir.Serinin ilk 3 oyunu Playstation için üretilmiştir. Daha sonra Playstation 2 için yaptıkları ilk oyun olan Syphon Filter: Omega Strain serinin ilk üç oyunundaki başarıyı yakalayamadılar.Ancak PlayStation Portable için yaptıkları Syphon Filter: Black Mirror ve Syphon Filter: Logan's Shadow ile serinin ilk günlerine dönüş yaptılar. Birçok kritiğe göre Syphon Filter:Logan's Shadow PSP için üretilen en iyi aksiyon oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

T-12, TSK'nın silah kullanımında dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için MKE tarafından yapılan tamamen yerli Türk keskin nişancı tüfeği.Yapılan testlerde hedefleri kusursuz bir şekilde vurduğu için ona T-12 adı verilmiştir. Daha çok hareketli hedefleri vurmak için tasarlanmıştır. Proje tasarım aşamasında iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">MKEK JNG-90</span> Türk yapımı keskin nişancı tüfeği

MKEK JNG-90 veya Bora 12, 7.62mm çapında, 1000m nokta hedefi ve 1200m tesirli hedefi olan Türkiye uyruklu bir keskin nişancı tüfeğidir. Jandarma Genel Komutanlığı ve MKEK'nın çalışmalarıyla BORA-12 (JNG-90) modeli Türk tasarımı bir keskin nişancı silahı geliştirilmiştir, Türkiye'nin ilk milli keskin nişancı tüfeğidir. Jandarma Lojistik Komutanlığı'nın uzun çalışmaları sonucunda ortaya çıkan BORA-12 sonrasında MKEK'yla yapılan müşterek çalışmaların sonucunda günümüzdeki halini almış ve seri üretime geçilmiştir. Komando ve Jandarma Özel Harekat operasyonel bölgelerde Bora 12'yi aktif olarak kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı</span>

Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK417</span>

Heckler & Koch HK417 ya da bilinen adıyla HK417, Alman Heckler & Koch silah firmasının piyade tüfeği olarak ürettiği bir silahtır. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. Bu tüfek bir bakımdan 5.56x45mm NATO'luk HK416'nın 7.62x51mm NATO mermisini kullanan bir versiyonudur. Silahların özellikleri mühimmatları dışında hemen hemen aynıdır. HK417 de HK416 gibi sağlamdır, örneğin içine su ve kum dolmasına rağmen çalışır.

Tac-50, Amerikan McMillan Brothers Rifle Company firmasının 1980 yılında tasarlamaya başladığı keskin nişancı tüfeği. Bir tüfek için oldukça uzun menzilli olması ve bilinen en uzun mesafeden atılan mermi ile öldürme rekorunu kıran keskin nişancının silahı olması onu ünlü yapan özelliklerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Dragunov (keskin nişancı tüfeği)</span> Sovyet yapımı keskin nişancı tüfeği

SVD, Sovyetler Birliği yapımı yarı otomatik, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğidir. Türkiye'de Kanas adıyla da bilinir. Kanas kelimesinin "Keskin Nişancı Silahı"nın kısaltması olan KNS'den türetildiği ve/veya Arapça "keskin nişancı" (قناص) kelimesinden esinlendiği rivayet edilir.

<span class="mw-page-title-main">KNT-308</span> Türkiye yapımı1500 m menzilli keskin nişancı tüfeği

KNT-308, Türkiye'nin ilk yerli, keskin nişancı tüfeğidir. Hafif zırhlı araçlara yönelik üretilen silah, 5-10 mermilik şarjör kapasiteli ve etkili menzili 1250 metredir. Sınıfındaki silahlardan %20 daha etkili %30 daha hafif %30 daha ucuzdur

<span class="mw-page-title-main">7.62×51mm NATO</span>

7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">MKE MPT</span> Türk yapımı piyade tüfeği

MKE MPT, Türk Silahlı Kuvvetlerinin piyade tüfeği ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığının oluşturduğu Modern Piyade Tüfeği projesi kapsamında Türkiye merkezli Makine ve Kimya Endüstrisi tarafından tasarlanan ve Kale Kalıp ile Sarsılmaz şirketleriyle beraber üretimi yapılan piyade tüfeği ailesi.

<span class="mw-page-title-main">Makine ve Kimya Endüstrisi</span> Millî Savunma Bakanlığına bağlı anonim şirket

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi, 15 Mart 1950 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü silah, mühimmat, roket, araç ve gereç ihtiyaçlarını karşılamakla görevli ve Millî Savunma Bakanlığına bağlı olarak savunma sanayi alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulan kurum. Kamu iktisadi teşebbüsü olarak kurulan MKE, 3 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla 7330 sayılı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun ile anonim şirkete dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gepárd (materyalsavar tüfeği)</span>

Gepárd, Macaristan yapımı bir bullpup materyalsavar keskin nişancı tüfeğidir. Silah, 1987'de Macaristan Savunma Kuvvetleri'nin hafif zırhlı hedeflere zarar verebilecek kompakt, mobil bir silah ihtiyacı üzerine geliştirildi. Uzun menzilli ve büyük kalibreli olup yüksek namlu hızının yanı sıra yüksek hassasiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Steyr HS .50</span> Avusturya yapımı bir materyalsavar, kurmalı keskin nişancı tüfeği

Steyr HS .50, Steyr Mannlicher tarafından üretilen Avusturya yapımı bir materyalsavar keskin nişancı tüfeğidir. Silah, 2004 yılında tasarlanmış olup tek atışlı kurmalı bir mekanizmaya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Howa Type 64</span>

Howa Type 64, Howa tarafından üretilen Japon yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, II. Dünya Savaşı sonrasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından verilen M1 Garand tüfeklerinin yerini alması amacıyla geliştirilmiş olup 1964 yılında Japonya Öz Savunma Kuvvetleri hizmetine girdi. Sıkı silah ihracat karşıtı politikalar nedeniyle silah yalnızca Japonya tarafından kullanılmaktadır. 1989 yılında yerini Type 89'a bıraksa da Öz Savunma Kuvvetleri, Japon Sahil Güvenlik Teşkilatı ve bazı polis birimleri tarafından halen kullanılmaktadır.

Mübariz Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Sanayii Bakanlığı tarafından üretilen keskin nişancı tüfeği. İsmini Mübariz İbrahimov'dan almaktadır.

MKE MAM-15, MKE tarafından üretilen Türk yapımı bir kurmalı materyalsavar tüfeğidir. Silah, 2010'larda geliştirilmiş olup seri üretime başlama aşamasındadır.