İçeriğe atla

MG 13

MG 13

Çeşidi Hafif Makineli Silah
Uyruğu Weimar Cumhuriyeti Weimar Cumhuriyeti
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Tasarlandığı tarih 1928
Üretildiği tarih 1930-1945
Özellikler
Ağırlık 13.3 kg
Uzunluk 1.443 mm
Namlu uzunluğu 718 mm

Kalibre7.92x57 mm
Atış hızı 600 mermi/dk


MG 13 (Almanca kısaltılmış Maschinengewehr 13) hava soğutmalı bir hafif makineli silah, içine Dreyse Model 1918 ağır su soğutmalı makine silah dönüştürerek geliştirilmiştir.

Kullanım

MG 13 Alman ordusunun 1935 yılına kadar standart hafif makineli silah modeliydi, daha sonra bunun yerini MG 34 ve MG 42 almıştır.

MG 13'ün alışılmadık bir özelliği, bir ateş modu seçme anahtarına ihtiyaç duymadan seçilebilen ateşleme kabiliyeti sağlayan çift hilal tetiğiydi. Tetiğin üst kısmına basarak Yarı otomatik, tetiğin alt kısmına basarak ise Tam otomatik ateş edilebiliyordu.

MG 13'ler İkinci Dünya Savaşı'nda Alman birimleri tarafından kullanıldı. Kullanımı ve yeniden yüklenmesi kolay olduğundan, birçok ikinci hat birlikleri MG 13'ü verimli bir şekilde kullanabilirdi.

Daha sonraki örneklerde 75 yuvarlak eyer tamburu da kullanıldı. Katlanabilir bir dipçik ve bir taşıma sapı ile donatıldı ve Panzer I taretinde kullanıldı.

Kullanıcılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Focke-Wulf Fw 190</span> Alman yapımı savaş uçağı

Focke-Wulf Fw 190, Alman yapımı II. Dünya Savaşı uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt Bf 110</span> Alman yapımı savaş uçağı

Messerschmitt ME 110, II. Dünya Savaşı Alman ağır avcı uçağı. Bf 110 ağır avcı olarak tasarlanan ve sonraları gece avcısı veya yer bombardıman uçağı olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

Browning, 1927'de Utah ABD'de kurulmuş bir ateşli silah şirketidir.

PK Makineli Tüfeği, Sovyetler Birliği'nde tasarlanan 7.62mm'lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düşman piyadesini, motorlu araçlarını ve mevzilerini ateş altına almak maksadıyla üretilmiştir. Hâlen Rusya'da üretimi devam etmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeğin NATO'daki denkleri M240, MG3 ve M60'dır. PK Makineli Tüfeği 1960'larda tasarlanıp 1965 yılında üretime geçmiştir. Hizmete girdiği 1965 yılında Sovyetler Birliği'nde kullanılan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Schwerer Panzerspähwagen</span> II. Dünya savaşında kullanılan Alman zırhlı araç

Schwere Panzerspähwagen, Nazi Almanyası döneminde Alman ordusu Wehrmacht'ın II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı 6 veya 8 tekerlekli zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Elefant</span>

Elefant, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir Panzerjäger serisi tank imha edici araçtı. Ferdinand adını aracı çizen Ferdinand Porsche'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">MG 34</span>

MG 34, ilk kez 1934 yılında üretilip 1935 yılında servise girmiş Alman yapımı hava soğutmalı, 7.92 mm Mauser cephane kullanan hafif/orta Makineli tüfek.

<span class="mw-page-title-main">MILAN</span>

MILAN, dizaynı 1962'de başlayan ikinci nesil anti-tank güdümlü füze projesi. Tesiri menzili 75-2000 metre arasındadır. Nişancı menzili içindeki hedefe silahın optik nişangahında bulunan çok hassas kıl ile nişan alarak tetiğe basarak silah üzerine yerleştirilen güdümlü roketi ateşler. Roket silahı terk ettikten sonra nişancı hedef yer değiştirse bile kılı hedef üzerinde tutuğu sürece roket silah sistemi tarafından yönlendirilir ve 100%'lük bir başarı ile hedefi imha eder. Günümüzde TSK envanterinde de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MP 40</span>

MP 40, Alman yapımı bir hafif makineli silahtır. II. Dünya Savaşı'nda Almanya ve diğer Mihver kuvvetlerce yaygın olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">MG 08</span>

MG 08, Hiram Stevens Maxim'in tasarladığı Maxim mitralyözü temel alınarak üretilen ve 1908'de resmî olarak Alman İmparatorluk Ordusu'nda kullanılmaya başlanan Alman yapımı su soğutmalı ağır Makineli tüfek. I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu'nun standart makineli tüfeğidir. Tasarlandığı DWM dışında, Spandau Silahhanesi ve Erfurt Silahhanesi'nde de üretildi. Bu nedenle Spandau makineli tüfeği olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch UMP</span>

Alman Heckler & Koch silah firmasının tasarlayıp üretmiş olduğu hafif makineli silahtır. UMP'nin adı, Universal Machinen-Pistole'den gelmektedir. 9x19mm Parabellum mermilerle kullanıldığı gibi .45 ACP ve .40 S&W mermilerle de kullanılan modelleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Kurmalı silah</span> Ateşli Silah Mekanizması Türü

Kurmalı silah, kundağa bağlantı yerinin hemen önünde fişek yatağının arkasında ve tetiğin hemen üstünde yer alan ve tüfeği kullanan kişinin baskın elin tarafında yer alan bir kurma kolu vasıtasıyla atışa hazırlanan silah.

CZ Skorpion EVO III, ünlü Çek silah firması Česká Zbrojovka Uherský Brod tarafından tasarlanmış, 9x19mm Parabellum kartuşu kullanan bir hafif makineli silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Zastava M77</span>

Zastava M77, Zastava Arms tarafından tasarlanan ve üretilen 7.62mm çapında mühimmat kullanan hafif makineli silahtır. M77, Sovyet AK47 temelinde tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.