İçeriğe atla

MG 08

MG 08

Çeşidi Makineli tüfek
Uyruğu Alman İmparatorluğu
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar Balkan savaşları
I. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı DWM
Spandau Silahhanesi
Erfurt Silahhanesi
Özellikler
Ağırlık 62 kg
Uzunluk 1.190 mm
Namlu uzunluğu 721 mm

Mühimmat8 mm Mauser
Kalibre7,92 x 57 mm
Atış hızı 500 r/m (Schloss 08)
600 r/m (Schloss 08)
Etkili menzil 2.400 metre (kara)
1.000 metre (hava)
Azami menzil 4.000 metre


MG 08 (Maschinengewehr 08), Hiram Stevens Maxim'in tasarladığı Maxim mitralyözü (ağır makineli tüfek) temel alınarak üretilen ve 1908'de resmî olarak Alman İmparatorluk Ordusu'nda kullanılmaya başlanan Alman yapımı su soğutmalı ağır Makineli tüfek. I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu'nun standart makineli tüfeğidir. Tasarlandığı DWM dışında, Spandau Silahhanesi ve Erfurt Silahhanesi'nde de üretildi. Bu nedenle Spandau makineli tüfeği olarak da bilinir.

1914'te MG 08/14, 1915'te 14 kg hafifleştirilmiş MG 08/15 ve uçaklarda kullanılmak üzere lMG 08 /15 (Fokker E.III ve Fokker Dr.I), LMG 08/15 (Fokker Dr.VII), 1916'da MG 08/16, 1917'de MG 08/17 ve 1918'de Stoßtrupp tarafından kullanılması için 15 kg daha hafifleştirilmiş hava soğutmalı MG 08/18 modelleri üretildi.

II. Dünya Savaşı'nda yerini MG 34 aldıysa da geri hizmet birliklerinde kullanılmaya devam edildi. MG 42 makineli tüfeğin üretimi başladıktan sonra Heer'de kullanılmaz oldu ancak Waffen-SS'nin bazı birliklerinde kullanıldı. Savaşın son döneminde yaşanan silah eksikliğinden dolayı depolardan çıkarılarak tekrar kullanıldı.

Alman yapımı Maschinengewehr 08 (MG08) Makineli tüfek donanımlı Osmanlı birliği (İkinci Gazze Muharebesi sırasında, Tel el-Şeriye, 1917)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinkel He 111</span> Taktik bombardıman uçağı

Heinkel He 111 bir II. Dünya Savaşı bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Focke-Wulf Fw 190</span> Alman yapımı savaş uçağı

Focke-Wulf Fw 190, Alman yapımı II. Dünya Savaşı uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Fokker E.III</span>

Fokker E.III, I. Dünya Savaşı'nda bir Alman avcı uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt Bf 110</span> Alman yapımı savaş uçağı

Messerschmitt ME 110, II. Dünya Savaşı Alman ağır avcı uçağı. Bf 110 ağır avcı olarak tasarlanan ve sonraları gece avcısı veya yer bombardıman uçağı olarak kullanılmıştır.

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avcı uçağı</span> Savaş uçağı türü

Avcı uçağı veya av uçağı, öncelikli görevi diğer savaş uçaklarını avlamak olan savaş uçağı. Avcı uçakları genellikle küçük, hafif, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Pek çoğu aerobasi kabiliyetine sahiptir. Avcı uçakları, öncelikli görevi yer hedeflerini bombalamak olan bombardıman uçaklarına nazaran daha kısıtlı bombardıman kabiliyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Matilda I (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk I Piyade Tankı, Matilda I (A11) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Daha sonra üretilen Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) bilinen adıyla Matilda II, Matilda I tankının servisten çekilmesi ile Matilda adını almıştır. Her ikisi arasında çok büyük tasarım farklılığı olmasına rağmen bazı özelliklerinden ötürü piyade tankı sınıfına sokulmuştur. Bu tür tanklar hız özelliklerinden feragat edip daha ağır zırhla üretildiler.

<span class="mw-page-title-main">Matilda II (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Alışılmışın dışında Mk I Piyade Tankı(A11) tasarımı ile Matilda adını ortak kullanmıştır. Bu isim Ordanat General Hugh Elles tarafından tankın denemelerini sırasında aracın ördek gibi sallanarak ve paytak paytak hareket ettiğini söylemesi üzerine ünlü bir çizgi film kahramanı olan ördek 'Matilda'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">MG 34</span>

MG 34, ilk kez 1934 yılında üretilip 1935 yılında servise girmiş Alman yapımı hava soğutmalı, 7.92 mm Mauser cephane kullanan hafif/orta Makineli tüfek.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gewehr 98</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Gewehr 98, 1898'ten 1935'e kadar Alman piyadelerinin standart piyade tüfeğidir. 1935'te hizmete giren Mauser Kar 98k, bu tüfeğin karabina modelidir. Birçok savaşta kullanılmıştır. Günümüzde bile sağlam olanları ve sonradan üretilenleri av için kullanılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu ordusunun ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından en çok kullanmış olduğu tüfeklerden biridir. 1950 yılında Türkiye'nin Kore Savaşı'na girmesiyle M1 Garand TSK'nın envanterine girdi ve Gewehr 98 kullanımdan çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">MG 15</span>

MG 15, II. Dünya Savaşı'nda Alman yapımı, 1930'lu yılların başlarında bombardıman uçaklarını korumak için kullanılan 7,92 mm çapında şerit beslemeli Makineli tüfektir. 1941'de kara birlikleri tarafında da kullanılmaya başlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">MP 18</span> tarihte kullanılan ilk hafif makineli silah

MP 18, Theodor Bergmann tarafından üretilen bir hafif makineli tüfektir. Aynı zamanda tarihte kullanılan ilk hafif makineli silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Browning M1917 Makineli Tüfek</span>

M1917 Browning makineli tüfek Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na ait bir ağır makineli silahtır. Silah I. Dünya Savaşı, II. Dünya savaşı, Kore ve Vietnam Savaşı'ında ufak bir müddet kullanılmıştır. Kemer-beslemeli su-soğutmalı makineli tüfek olan M1917 Browning, kendisinden daha hafif olan hava-soğutmalı M1919 Browning makineli tüfek ile birlikte üretildi. Taburlarda genelde bir araca monte bir şekilde kullanılırdı. M1917 bazen yerde bazen ise uçaklarda kullanılmıştır. Atış değeri dakikada 450 atıştır. Üst versiyonu M1917A1'de ise Browning bu atış oranı dakikada 450 'den 600'e çıkarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nakajima Ki-27</span> Nakajima tarafından üretilen Japon yapımı bir avcı uçağı

Nakajima Ki-27, Nakajima tarafından üretilen Japon yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MG 13</span> ateşli silah

MG 13 hava soğutmalı bir hafif makineli silah, içine Dreyse Model 1918 ağır su soğutmalı makine silah dönüştürerek geliştirilmiştir.