İçeriğe atla

MF Samsun

Tarihçe
Türk bayrağıTürkiye
Adı MF Samsun
Sipariş 31 Mart 1985
Kızağa konuluşu 31 Mayıs 1985
Görevlendirme 1985
Hizmet dışı 2021
Akıbet Söküldü.
Genel karakteristik
Sınıf ve tipiFeribot
Deplasman 10,870 ton
Uzunluk 127,59 m
İtme gücü 200 V
Hız 20,5 knot
Kişi kapasitesi 564 (max)

MF Samsun ya da Samsun Feribotu Türk yolcu ve eğitim gemisi.

1985 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından İstanbul Tuzla Tersanesi'nde imal edildi. 2004 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından MF Ankara ile birlikte Denizciler Turizm Denizcilik A.Ş.'ye satıldı. Gemi 2005-2013 yılları arasında İstanbul'dan Ege adalarına seferler düzenledi.[1]

2011'de Libya olayları sırasında Libya'daki Mısırlıların, ülkelerine gidebilmesi için görevlendirildi.[2]

2013 yılında seferlerin durdurulmasının ardından kullanılmayan gemi 7 Ekim 2016 tarihinde Türk Deniz Eğitim Vakfı tarafından eğitim ve staj gemisine dönüştürülmek amacıyla kiralandı.[3] 1 yıllık tadilat sonrası eğitim gemisine dönüştürüldü ve 10 Temmuz 2017 tarihinde staj seferine çıktı.[4] Bundan başkaca kiralama sözleşmesinin bittiği 2018'e kadar başka bir sefere çıkmadı.[5] 2021'de söküme gönderildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Samsun Feribotu ile adalar keyfi". www.kaptanhaber.com. 29 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022. 
  2. ^ "SAMSUN FERİBOTU İSTANBUL'A GELDİ İSTANBUL (A.A)". T24. 29 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022. 
  3. ^ Recep Canpolat (7 Ekim 2016). "M/F SAMSUN Feribotu, Eğitim ve Staj gemisi olarak TÜDEV'e kiralandı". Deniz Haber Ajansı. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2018. 
  4. ^ Recep Canpolat (17 Mayıs 2017). "M/F SAMSUN Eğitim Gemisi, 10 Temmuz'da 240 öğrenciyle sefere çıkıyor". Deniz Haber Ajansı. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2018. 
  5. ^ "İMEAK ile TÜDEV arasındaki yasak ilişki belgelendi. Piri Reis Üniversitesinin izni kalkabilir". www.denizticaretgazetesi.org. 29 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022. 
  6. ^ "Samsun feribotu, geri dönüşüme gönderildi". Deniz Haber. 1 Mayıs 2021. 29 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Deniz Otobüsleri</span> İBB tarafından kurulmuş bir şirket

İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul'un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 1987 yılında kurulmuştur. 2005 Mart ayında, TDİ'ye bağlı Şehirhatları İstanbul Deniz Otobüsleri'ne devredilmiştir. İDO günümüz itibarıyla 103 gemi ve 88 iskelesiyle dünyanın en büyük araç ve yolcu deniz taşımacılığı şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Su Altı Taarruz Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı elit birlik

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Müezzinzade Ali Paşa</span>

Müezzinzade Ali Paşa Piyale Paşa'dan sonra başa geçerek 1569-1571 yılları arasında Osmanlı Donanması'nın Kaptan-ı Deryalığını da yapmış Osmanlı denizcisi ve devlet adamı.

MF Piri Reis Üniversitesi ya da eski adıyla MF Ankara, Türk yolcu ve eğitim gemisi.

<span class="mw-page-title-main">İZDENİZ</span>

İZDENİZ, 18 Kasım 1992 tarihinde İzmir merkezli kurulmuş ve denizyolu ulaşımı alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan şirket, 8 Mart 2000 tarihinden beri İzmir Körfezi'ndeki denizyolu ulaşımından sorumludur. Bünyesinde barındırdığı 16 Yolcu Gemisi, 5 Arabalı Vapur, 1 Yüzer Tesis ve 12 iskele ile İzmir körfezinde hizmet veren şirket, 2022 yılında başlattığı İzmir Limanı çıkışlı İzmir – Midilli seferlerini de düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Müze gemi</span>

Müze gemi, eğitim veya tarihi önemini anma amacıyla korunarak müze haline getirilmiş, ziyarete açık gemilere verilen addır. Bazı müze gemiler eğitim ve gösteri amacıyla kullanılmaktadır. Müze gemilerin çok azı çalışır halde bulunmaktadır. Dünyada birkaç yüz adet müze gemi bulunmakta, bunlar uluslararası olarak kayıt altına alınmaktadır. Müze gemilerin savaş gemisi veya denizaltı gemisi olma zorunluluğu bulunmamaktadır, yolcu gemileri ve römorkör gibi araçlar da müze olarak hizmet verebilmektedir. Müze gemilerin çoğu bir denizcilik müzesinin parçası olarak hizmet vermektedir.

BUDO - Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi, Bursa ile İstanbul arasında deniz ulaşımını sağlamak amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuştur.Deniz Otobüsü Seferlerine 23 Ocak 2013 tarihinde başlamıştır. İstanbul-Bursa seferlerinde yolculara İDO dışında bir seçenek daha sunmaktadır.

<i>Gülcemal</i> vapur

Gülcemal, ilk ismi ile Germanic, 1874 yılında Belfast kentinde Harland and Wolff firması tarafından inşa edilen ve 1911 yılında Osmanlı Seyr-i Sefain İdaresi tarafından satın alınan uzun yol buharlı yolcu gemisi. Amerika'ya giden Türk bayraklı ilk gemi olarak Türk Sivil Denizcilik tarihine geçmiştir. 1950 yılında söküldüğünde 75 yıllık hizmet ömrüyle o tarihte dünyanın en uzun süre çalışan ikinci gemisi olarak da kayıtlara ayrıca geçmiştir.

Dikkan, merkezi İzmir'in Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Türk menşeli, üretimlerinin yaklaşık %90'ını ihraç eden endüstriyel üretim fabrikaları grubu.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Takmaklı</span> Türk yazar ve iş insanı

Fatih Takmaklı, Türk yazar ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Limanı</span> İzmir, Türkiyede bir liman

İzmir Limanı veya Alsancak Limanı, Türkiye'nin İzmir şehrinde, İzmir Körfezi'nin doğusunda yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından yedinci, kargo tonajı bakımından on üçüncü büyük limanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turyol</span> Feribot operatörü

Turyol, Türkiye merkezli bir vapur işletmecisidir. Şirket, 1995 yılında kurulmuş olup ağırlıklı olarak İstanbul kenti ve çevresine hizmet vermektedir. Şirketin merkezi İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer almaktadır.

TCG <i>İstanbul</i> (F-515) İstif sınıfı fırkateyn

TCG İstanbul (F-515), MİLGEM projesinin ikinci aşaması olan İstif sınıfı fırkateynlerden biri ve sınıfın ilk gemisi.

<span class="mw-page-title-main">Çeşme Limanı</span> İzmir, Türkiyede bir liman

Çeşme Limanı, Türkiye'nin İzmir ilinde, Çeşme ilçesinin kuzeybatısında yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ege Denizi'nde konumlanan limandan Trieste'ye Ro-Ro seferleri, Sakız Adası'na ve Atina'ya ise feribot seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca yaz aylarında limandan kruvaziyer gemileri kalkmaktadır.

M/F Ankara Feribotu; 1985 yılı yapımı, 10.552 groston ağırlığında, 128 metre uzunluğundadır. Genişliği 19,4 metredir. Polonya'nın Sulzer firması yapımı, her biri 4.200 beygir gücünde dört adet dizel motoru bulunmaktadır. Çift pervanelidir ve saatte 20 deniz mili hıza sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bayram Öztürk</span>

Bayram Öztürk Türk deniz biyolojisi profesörü, akademisyen, yazar.

TCG <i>İskenderun</i> (A-1600) Türk Deniz Kuvvetlerine ait personel taşıma gemisi

TCG İskenderun (A-1600), Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı olarak görev yapan bir personel nakliye gemisidir.